Najčešći pojmovi iz oftalmologije i optike

Donosimo vam leksikon pojmova iz oftalmologije i optike. Saznajte značenje najčešćih oftalmoloških pojmova, kao i mnogih riječi iz očne optike.
0 Shares
A B C Č D E F G H I K L M N O P R S Š T U V Z Ž

A


Ablacija

(Od lat. ablatio = odnošenje). Ukoliko je riječ o korekciji vida, ablacija se odnosi na kirurško odstranjenje tkiva oka u svrhu ispravljanja refrakcijske pogreške, npr. kratkovidosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Ablacija se koristi kod postupaka ispravljanja refrakcijske pogreške LASIK-om, LASEK-om, PRK-om itd.

Ablacija mrežnice

ablacija mreznice, mrežnice, ablacija
Odignuće mrežnice (ablacija)
Odignuće ili ablacija mrežnice je ozbiljno stanje oka kod kojeg se receptorski sloj mrežnice odigne od pigmentnog epitela mrežnice. Mrežnica ne može funkcionirati ukoliko su ti slojevi odvojeni, te može nastupiti trajni gubitak vida. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Acetat

Acetat je vrsta plastike koja se najčešće koristi u izradi okvira za naočale.

Afakija

Afakija je stanje oka bez očne leće. Postoji kongenitalna afakija koja je prisutna od samog rođenja i afakija koja je uzrokovana operacijom katarakte, refraktivnom operacijom ili traumom. Kod operacije katarakte prirodna očna leća se zamjenjuje umjetnom intraokularnom lećom, kako bi se izbjegla visoka dalekovidnost. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Afakija – uzroci, simptomi, liječenje i prognoza

Akomodacija

Akomodacija je sposobnost oka vidjeti oštro predmete koji se nalaze na različitim udaljenostima.

Albinizam

Albinizam je stanje kod kojeg čovjek nema pigmenta. Albino oči najčešće imaju svijetlo plave šarenice i roskaste zjenice. Vizualni simptomi uključuju osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, nistagmus, gubitak vida i strabizam.

Alergen

Alergen je tvar koja izaziva alergijsku reakciju. Alergen može biti npr. pelud, plijesan, životinjska dlaka, prašina itd.

Alergija

Alergija je reakcija imunološkog sustava na strano tijelo. Kada su oči zahvaćene simptomi su svrbež, crvenilo, ljepljivost, natečenost očnih vjeđa itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Kako prepoznati očne alergije?

Ambliopija

Ambliopija ili slabovidnost se također naziva lijeno oko. Nerazvijenost centralnog vida na jednom oku vodi ka korištenju drugog oka kao dominantnog. Škiljenje je vodeći uzrok, nakon čega slijedi anizometripija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Slabovidnost ili ambliopija

Ametropija

Ametropija je stanje oka kod kojeg slike ne padaju na pravilan fokus na mrežnici, zbog nesklada između veličine očne jabučice i jakosti dioptrijskog aparata oka. Drugi nazivi za ametropiju su refrakcijske pogreške ili očne anomalije. Pod najčešće refrakcijske pogreške ili anomalije ubrajamo kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Anatomija oka

Anatomiju oka možemo podijeliti na vidljivi i na nama nevidljivi dio oka. Prednji dio oka, odnosno vidljivi dio oka koji vidimo pri pogledu u ogledalo, uključuje:

  • Šarenicu (obojani dio oka)
  • Rožnicu (prozirni centralni dio oka)
  • Zjenicu (crni krug koji je zapravo otvor odgovoran za doziranje svjetlosti koja prolazi u oko)
  • Bjeloočnicu (bijeli dio oka koji služi kao zaštitna ovojnica unutarnjim strukturama oka)
  • Konjuktivu (tanki sloj tkiva koji prekriva cijeli prednji dio oka, osim rožnice)

Odmah iza šarenice i zjenice se nalazi očna leća, koja fokusira svjetlo na očnu pozadinu. Očna pozadina je prekrivena vidnim receptorskim stanicama koje se zajedno nazivaju mrežnica. Mrežnica svjetlo pretvara u električne impulse koje šalje putem vidnog živca u mozak. Makula je mali, izrazito osjetljivi dio mrežnice koji osigurava centralni vid. Makula se nalazi u središtu mrežnice i sadrži foveu koja je odgovorna za najjasniji vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Anatomija oka

Aniridija

Aniridija je potpuni ili djelomičan nedostatak šarenice, urođeni. Simptomi su snižen vid i fotofobija (osjetljivost na svijetlo).

Anizokorija

Anizokorija je nejednaka veličina očnih zjenica. Uzroci mogu biti glaukom, trauma glave ili oka, intrakranijalni tumor, infekcija membrane oko mozga. Vrlo mali postotak populacije ima nejednaku veličinu zjenica prirodno (bez poznatog uzroka).

Anizometropija

Anizometropija je stanje kod kojeg oči imaju različitu refrakcijsku jakost.

Asferična naočalna leća

Asferična naočalna leća je leća koja nije potpuno sferična (kuglasta). Koristi se kod većih refrakcijskih pogrešaka, jer je tanja i laganija, također i estetski prihvatljivija (vizualno ne stvara dojam smanjenog oka).

Astigmatizam

Astigmatizam je stanje oka kod kojega se zrake svijetlosti ne lome u svim meridijanima jednako, zbog nepravilno zakrivljene rožnice ili očne leće. Svjetlosne zrake su usmjerene na dva fokusa na mrežnici, umjesto jednoga, što rezultira zamagljenim vidom. Dodatni simptomi uključuju naprezanje očiju, sjene na slovima, dvoslike itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je astigmatizam?

astigmatizam oka
Astigmatizam

B


Beta blokatori

Beta blokatori su skupina lijekova koja se koristi za liječenje kardiovaskularnih problema. Također se koriste u obliku očnih kapi kod glaukoma, smanjujući intraokularni tlak.

Bifokalna naočalna leća

bifokalne naocale, bifokalne naočale, bifokalne leće, bifokalna naočala
Leća s dvije dioptrijske jakosti
Bifokalna naočalna leća se koristi za korekciju dviju udaljenosti. Leća se sastoji od segmenta za blizinu i segmenta za daljinu. Koristi se kod pacijenata sa staračkom dalekovidnošću (presbiopija).

Binokularni vid

Binokularni vid je sposobnost oba oka da funkcioniraju zajedno kako bi se postigao odgovarajući fokus, percepcija dubine, te opseg vizije. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je binokularni vid i zašto je važan?

Bjeloočnica (sklera)

Bjeloočnica je vanjski sloj očne jabučice, koji tvori vidljivi bijeli dio oka i okružuje vidni živac na stražnjem dijelu očne jabučice. Glavna funkcija bjeloočnice je što štiti unutarnje strukture oka od povreda.

Blefaritis

Blefaritis je upala rubova očnih vjeđa. Razne vrste dermatitisa, rosacea i alergijske reakcije mogu izazvati blefaritis. Simptomi uključuju crvene ili ružičaste očne vjeđe, krastice na trepavicama ili očnim vjeđama, osjećaj stranog tijela, bol očnih vjeđa, suhe oči, gubitak trepavica, ljepljivost, natečenost očnih vjeđa itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa

Blefarokonjuktivitis

Blefarokonjuktivitis je upala očnih vjeđa i spojnice. Simptomi uključuju crvene ili ružičaste oči, crvene očne vjeđe, bol, nelagodu u oku ili okolo oka, suzenje, ljepljivost, osjećaj suhoće.

Blefarospazam

Blefarospazam je neurološki poremećaj koji uzrokuje grčenje mišića očnih vjeđa. Može doći do funkcionalne sljepoće, jer pacijent ne može otvoriti oko dovoljno dugo da bi ostvario vid.

Bowmanova membrana

Bowmanova membrana je sloj rožnice koji se nalazi između epitela i strome rožnice.

Bulozna keratopatija

Bulozna keratopatija je otok rožnice, često kod starijih ljudi. Ponekad se pojavi nakon kirurškog zahvata na oku, na primjer poslije operacije očne mrene.

C


Cilijarno tijelo

Cilijarno tijelo je tkivo koje se nalazi između šarenice i žilnice. Bitno je u procesu akomodacije, produkcije očne vodice, te je oslonac zonularnim vlaknima.

Cilindar

Cilindar je skraćeni pojam za cilindričnu korekciju, koja ispravlja dioptriju u određenom meridijanu kod osoba sa astigmatizmom (nepravilno zakrivljena rožnica). Više o astigmatizmu pročitajte u članku: Što je astigmatizam?

Č


Čunjići

Čunjići su fotoreceptori čunjastog oblika u mrežnici koji nam omogućavaju vidjeti boje. Poremećaj prepoznavanja boja se naziva daltonizam. Isprobajte naš online test vida i testirajte svoj vid: Test raspoznavanja boja

D


Dakrioadenitis

Dakrioadenitis je upala suzne žlijezde, obično uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom. Simptomi uključuju suho oko, crveni ili ružičasti očni kapak, oticanje oko očiju i ptozu.

Dakriocistitis

Dakriocistitis je upala suznog kanala, obično uzrokovana dakriostenosisom. Simptomi uključuju iscjedak, ljepljive oči, bol u oku ili nelagodu, crveno oko, naticanje oko očiju i suzenje.

Dakriostenosis

Dakriostenosis je stanje kod kojeg je suzni kanal blokiran. Karakteriziran je povećanim suzenjem, iscjedkom i ljepljivim očima. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Blokirani suzni kanali – uzroci i simptomi

Dalekovidnost

Dalekovidnost se također naziva hipermetropija ili hiperopija. Za dalekovidnu osobu, predmeti koji se nalaze u neposrednoj blizini su mutni, dok su udaljeni predmeti oštri. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Dalekovidnost ili hipermetropija

Daltonizam

daltonizam, boje
Ishihara test
Daltonizam je poremećaj raspoznavanja boja. Daltonizam je nasljedan, te je češći kod muškaraca nego kod žena. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Daltonizam – poremećaj prepoznavanja boja

Descemetova membrana

Descemetova membrana je sloj rožnice koji se nalazi između strome i endotela rožnice.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je bolest oka spojena sa dijabetesom, pri kojoj može doći do oštećenja makule mrežnice i čak završiti sljepoćom. U početku većina ljudi nema simptome, ali se može razviti u zamagljen vid na blizinu, plivanje slike, povremeni bljeskovi pred okom, te pojavu crne mrlje u vidnom polju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Dijabetiča retinopatija

Dioptrija

Dioptrija je jedinica za mjerenje refrakcijske jakosti leće. Očni stručnjaci ju koriste u receptima za naočale ili kontaktne leće. Negativan broj se odnosi na kratkovidnost, pozitivan broj na dalekovidnost. Na primjer, netko s dioptrijom -8.00 Dptr je vrlo kratkovidan, dok je netko sa +0.75 Dptr tek neznatno dalekovidan.

Diplopija

diplopija
Diplopija
Diplopija ili dvoslika je istovremena percepcija dviju slika jednog predmeta koje mogu biti razdvojene vodoravno, okomito ili dijagonalno. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Diplopija: uzrok i prevencija

Dislokacija očne leće

Dislokacija očne leće je potpuni ili djelomičan pomak očne leće. Često je uzrokovana traumom oka ili glave, ali može biti nasljeđena ili spojena sa Marfanovim sindromom, glaukomom, homocisturniom. Zamagljen vid je tipičan simptom.

Distrofija rožnice

Distrofija rožnice je skupina stanja, najčešće nasljednih kod kojih rožnica gubi prozirnost. Površina rožnice više nije glatka. Postoje prednje distrofije (epitelne, juvenilne, mikrocistične), stromalne distrofije (granularne, makularne, retikularne, kristaline, mrljaste), te stražnje distrofije (Fuchsova, stražnja polimorfna) itd.

E


Edem rožnice

edem rožnice
Rožnica
Edem rožnice je oticanje rožnice. Uzroci uključuju intraokularnu operaciju, distrofiju rožnice, visoki intraokularni tlak, te komplikacije spojene s nošenjem kontaktnih leća. Simptomi su gubitak vida, aureole oko svjetla, osjetljivost na svjetlo, bol u oku, te osjećaj stranog tijela.

Ektropijum

Ektropijum je izvrtanje očnog kapka, obično donjeg prema van. Simptomi su starost, bol ili nelagoda očnog kapka, crveno ili ružičasto oko ili očni kapak.

Emetropija

Emetropija je stanje oka s normalnim vidom, što znači da zrake svjetlosti ispravno padaju na mrežnicu, gdje se percipira slika predmeta.

Entropijum

Entropijum je izvrtanje očnog kapka (prema unutra) prema oku, time su i trepavice okrenute prema oku, te oštećuju površinu oka. Može doći do infekcija, suzenja, boli oka, osjećaja stranog tijela i gubitka vida.

Episklera

Episklera je vanjski sloj bjeloočnice, koji ju labavo spaja sa spojnicom.

Episkleritis

Episkleritis je upala episklere. Uzrok je obično nepoznat, ali episkleritis može biti povezan sa sustavnom (autonomnom) bolešću. Simptomi uključuju crvene ili ružičaste oči, bol u oku ili nelagodu, osjetljivost na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je skleritis, a što episkleritis?

Epitel rožnice

Epitel rožnice je površinski sloj rožnice, koji ima mogućnost obnavljanja.

Erozija rožnice

Erozija rožnice je oštećenje epitela rožnice (površinski sloj). Najčešći uzrok je mehanička vanjska ozljeda oka. Simptomi su fotofobija, zamagljen vid, osjećaj stranog tijela u oku, bol u oku ili nelagoda.

Esotropija

Esotropija je stanje kada su jedno ili oba oka okrenuta prema nosu. Ovo je vrsta škiljavosti (strabizma).

Excimer laser

Excimer laser, laserska korekcija vida
Laserska korekcija vida
Excimer laser je instrument, koji koristeći kraći val (ultraljubičasto svjetlo) uklanja tkivo sa površine oka tijekom postupka laserske korekcije vida.

Exotropija

Exotropija je stanje kada su jedno ili oba oka okrenuta prema van (prema ušima). Ovo je vrsta škiljavosti (strabizma).

F


Fakoemulsifikacija

Fakoemulsifikacija se također naziva fako. Riječ je laserskoj operaciji uklanjanja zamućene očne leće kod pacijenata sa kataraktom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Katarakta – vodič kroz operaciju

Fokus (žarište)

Fokus (žarište) je mjesto na optičkoj osi kroz koje prolaze zrake svjetlosti.

Foropter

foropter
Foropter
Foropter je uređaj koji sadrži različite kombinacije leća, koje se koriste za testiranje refrakcijskih pogrešaka prilikom pregleda vida.

Fotofobija

Fotofobija se također naziva svjetloplahost. Simptom su abnormalne ne tolerancije na vizualne percepcije svjetlosti. Kao medicinski simptom, fotofobija zapravo nije strah ili fobija, već se radi o nelagodi ili boli u očima, zbog izloženosti svjetlu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost

Fovea

Fovea je mjesto na mrežnici najoštrijeg vida. Sastoji se samo od čunjiča, ne i štapića.

G


Glaukom

Glaukom je bolest oka, koju karakterizira povišen intraokularni tlak, što uzrokuje oštećenje vidnog živca, a kasnije i gubitak perifernog vida. Većina ljudi sa glaukomom otvorenog kuta nema početnih simptoma, ali može doći do gubitka perifernog vida, glavobolje, zamagljenog vida, poteškoća prilagodbe na tamu, pojave aureola oko svjetla itd. Ostali oblici glaukoma, npr. glaukom zatvorenog kuta mogu imati dodatne simptome, kao što su bol u oku, crvenilo, mučnina, ispučeno oko ili zjenica koja ne reagira na svjetlo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

H


Halazion

Halazion je tvrda kuglica ispod očne vjeđe uzrokovana povećanjem meibomske žlijezde. Simptomi su osjetljivost na svjetlo, suzenje i naticanje kapka. Halazia obično nisu bolna, jedino u slučaju infekcije. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je to ječmenac, a što chalazion?

Hemoragija

Hemoragija je obilno krvarenje.

Hemoza

Hemoza je otok spojnice uzrokovan alergijom.

Heterokromija

Heterokromija je stanje kod kojeg se boja jednog oka razlikuje od boje drugog.

Hipermetropija

Hipermetropija se također naziva dalekovidnost. Stanje oka koje je najčešće uzrokovano prekratkom očnom jabučicom, uzrokujući da zrake svjetlosti padaju iza mrežnice, umjesto na nju, što rezultira zamagljenim vidom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Dalekovidnost ili hipermetropija

Hipoglikemija

Hipoglikemija je niska razina šećera (glukoze) u krvi, što uzrokuje vrtoglavicu, glad, drhtanje i druge simptome. Preskakanje obroka, premali obroci ili visoka razina fizičke aktivnosti može uzrokovati hipoglikemiju. Također je mogu izazvati povišeno konzumiranje alkohola i neke droge.

I


Index loma

Index loma je fizikalna veličina, koja je karakterizirana omjerom brzine svjetlosti u zraku i brzine svjetlosti u optičkom mediju. Što je index loma veći, veća je i refrakcijska jakost optičkog medija.

Intraokularna leća

Intraokularna leća
Intraokularna leća
Intraokularna leća je umjetna leća, koja zamjenjuje prirodnu očnu leću, npr. kod pacijenata sa kataraktom. Kao i kontaktna leća, ima refrakcijsku jačinu primjerenu pacijentu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Intraokularne leće

Iris (šarenica)

Iris (šarenica) je pigmentna membrana koja se nalazi između rožnice i očne leće. Djeluje kao dijafragma, širi i suzuje otvor koji se naziva zjenica, čime kontrolira količinu svjetla koja ulazi u oko. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Šarenica

Iritis

Iritis je upala šarenice a također se naziva prednji uveitis. Najčešće brzo napreduje i može trajati 6 do 8 tjedana.

K


Katarakta (Siva mrena)

Katarakta (Siva mrena) je zamućenje prirodne očne leće. Najčešće uzrokovana starenjem u kombinaciji sa drugim čimbenicima rizika, kao što su izloženost UV zračenju, trauma, pušenje, diabetes itd. Također može biti urođena. Simptomi uključuju zamagljen vid, aureole oko svjetla, boje koje su manje svijetle nego izvorno itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to katarakta ili mrena na oku?

Keratitis

Keratitis je upala rožnice, uzrokovana infekcijom ili upalnim procesom. Simptomi uključuju bol u oku ili nelagodu, osjetljivost na svjetlo, osjećaj stranog tijela, suzenje. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Bakterijski keratitis – simptomi i liječenje

Keratokonus

keratokonus, keratoplastika
Keratokonus
Keratokonus je degeneracija i stanjivanje rožnice, što rezultira promjenom njenog oblika (ispupčuje se). Uzrok je nepoznat, ali može biti genetski. Prvi simptom je zamagljen vid, koji se ne poboljšava naočalama, dok polutvrde (RGP) kontaktne leće služe određeno vrijeme. Simptomi su također dvoslika i iskrivljenost predmeta koji promatrate. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratokonus

Keratokonjuktivitis

Keratokonjuktivitis je upala rožnice i spojnice.

Keratometar

Keratometar je instrument koji mjeri zakrivljenost oka, točnije zakrivljenost prednje plohe oka – rožnice.

Keratoplastika

Keratoplastika je bilo koji od načina operacije rožnice. Može se raditi o smanjenju kolagena rožnice pri čemu se smanjuje dalekovidnost ili presađivanje rožnice u slučaju keratokonusa, bulozne keratopatije itd.

Kolagen

Kolagen je vlaknasti protein u kostima i vezivnom tkivu, također prisutan u oku.

Kolobom

Kolobom se definira kao rascjep, koji je nastao zbog nepotpunog embrionalnog razvoja određenog dijela oka. Kolobom šarenice je najčešći oblik koloboma oka. Zjenica nalikuje na ključanicu ili naopako okrenutu krušku. Kolobom također može utjecati na druge strukture oka, kao što su očni kapak, mrežnica i vidni živac, dok su jedino kolobom šarenice i očnog kapka vidljivi golim okom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je kolobom oka?

Konvergencija

Konvergencija je sposobnost pomicanja očiju prema unutra. Ljudi sa poremećajem konvergencije imaju problema npr. sa čitanjem na blizinu.

Konjuktiva (Spojnica)

Konjuktiva (Spojnica) je tanka sluznica koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju stranu očnih vjeđa.

Konjuktivitis

Konjuktivitis je upala očne spojnice, karakterizirana crvenim okom. Ostali simptomi uključuju iscjedak, suhoću oka, svrbež, osjetljivost na svjetlo, bol u oku ili nelagodu, ljepljivost, suzenje, hemozu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija

Kornea (Rožnica)

Kornea (Rožnica) je prednji prozirni dio oka koji pokriva šarenicu, zjenicu i prednju očnu sobicu. Čini glavni refrakcijski sustav oka, na kojem se prelama svjetlo pri ulasku u oko. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Rožnica

L


LASEK

LASEK je postupak koji je sličan LASIK-u, a razlikuje se u tome što kirurg reže poklopac u epitelu, ne u epitelu i dijelu strome. LASEK se koristi uglavnom za ljude s tankim ili ravnim rožnicama, koji su loši kandidati za LASIK, jer operacija LASIK-om zahtjeva više tkiva za uspjeh operacije.

LASIK

Lasek, lasik
Laserska korekcija vida
LASIK je kirurški postupak kod kojeg je otvoren malen poklopac na vrhu rožnice, tkivo je uklonjeno excimer laserom, a poklopac je vraćen na mjesto. LASIK-om se ispravlja kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i prezbiopija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!

Leukokoria

Leukokoria je bijela očna leća. Uzroci su konginentalna katarakta, retinoblastom, intraokularne infekcije itd.

Limbus

Limbus je granica spajanja rožnice i bjeloočnice.

Lutein

Lutein je antioksidans koji se nalazi u tijelu, ali je koncentriran u makuli. Služi da bi zaštitili oči od štetnog UV zračenja.

M


Makula

makula
Makula
Makula je najosjetljiviji dio mrežnice, odgovoran za oštrinu vida i boja.

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija je poremećaj karakteriziran promjenama na makuli, što rezultira postupnim gubitkom centralnog vida. Centralni vid može biti zamagljen, iskrivljen (metamorfosia) ili sjenovit prije potpunog gubitka vida. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Senilna makularna degeneracija

Makularni edem

Makularni edem je teklina središnjeg dijela mrežnice (makule), zbog nakupljanja tekućine koja curi iz krvnih žila mrežnice. Uzrokuje privremeni ili trajni gubitak vida, ukoliko se ne liječi. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Edem makule oka – uzroci i simptomi

Meibomianitis

Meibomianitis je upala meibomske žlijezde. Simptomi su crveni ili ružičasti rubovi očne vjeđe, crveno ili ružičasto oko, suhoća, peckanje, zamagljen vid i natečene oči.

Meibomova žlijezda

Meibomova žlijezda se nalazi u očnoj vjeđi, a proizvodi masni vanjski sloj suznog filma, jedan od tri sloja koji podmazuju oko.

Melanin

Melanin je pigment koji daje boju šarenici, kao i ostalim dijelovima tijela, uključujući kožu i kosu.

Melanoza

Melanoza je stanje karakterizirano povećanom pigmentacijom kože ili očiju.

Metamorfopsia

Metamorfopsia je problem povezan s vidom, kod kojeg su predmeti iskrivljeni. Na primjer, ravne linije se mogu pojaviti valovito, iskrivljeno ili savijeno, predmeti se mogu pojaviti veći ili manji nego što zapravo jesu. Metamorfopsia je obično uzrokovana stanjima ili bolestima koje utječu na makulu ili mrežnicu.

Mikrokornea

Mikrokornea je abnormalno mala rožnica.

Miopija

Miopija ili kratkovidnost je refrakcijska pogreška oka kod koje se zrake svjetla lome ispred mrežnice, umjesto na njoj. Iz tog razloga je nemoguće dobiti oštru sliku udaljenog predmeta bez potrebne korekcije. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Kratkovidnost ili miopija

Monovision

Monovision je metoda korekcije prezbiopije (staračke dalekovidnosti) kod koje je jedno oko korigirano za vid na blizinu, a drugo za vid na daljinu, uz pomoć kontaktnih leća ili refrakcijske operacije. Monovision eliminira potrebu za naočalama, ali ipak ima neke nedostatke, uključujući smanjenje percepcije dubine.

Mrežnica (Retina)

Mrežnica je funkcionalno najvažniji dio oka, te se može usporediti s filmom u fotoaparatu. Uloga mrežnice je primati svjetlosne podražaje, koje mijenja kompliciranim kemijskim procesom u električne impulse vođene dalje prema mozgu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Mrežnica

multifokalne leće
Multifokalne naočalne leće

Multifokalne leće

Multifokalne leće su vrsta naočalnih, intraokulanih i kontaktnih leća, dizajniranih tako da imaju više od jednog područja kroz koje oko fokusira. To omogućuje pogled na više udaljenosti, tipično za ljude sa prezbiopijom (staračkom dalekovidnošću).

N


Neovaskularizacija

Neovaskularizacija je nenormalan rast novih krvnih žila.

Nistagmus

Nistagmus je brz i prisilan pokret oka koji je oscilirajući i ne kaotičan. Nistagmus obično pogađa dojenčad, te ima niz uzroka. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Nistagmus – uzroci i liječenje

O


OCT

OCT ili optička koherentna tomografija. To je neinvazivna, bez kontaktna metoda koja u oftalmologiji koristi svjetlosne valove, kako bi osigurala pogled na presjek unutrašnjih struktura oka.

Očna hipertenzija

Očna hipertenzija je stanje kod kojeg je očni tlak povišen, što može dovesti do glaukoma. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Očni živac

očni živac
Očni živac
Očni živac je živac koji prenosi električne impulse iz fotoreceptora mrežnice do kore mozga.

O.D.

O.D. je skraćenica za “oculus dexter”, latinski izraz za desno oko. Često se koristi u receptima za naočale ili kontaktne leće.

Orbita

Orbita je očna šupljina.

O.S.

O.S. je skraćenica za “oculus sinister”, latinski izraz za lijevo oko. Često se koristi u receptima za naočale ili kontaktne leće.

P


Papila

Papila je mjesto gdje očni živac izlazi iz oka.

Pars plana

Pars plana je stražnji dio cilijarnog tijela.

Periferni vid

Periferni vid je sposobnost opažanja rubova vidnog polja.

Plano

Plano je pojam koji očni stručnjaci koriste za opisivanje leće bez korekcijske moći. Pojam se najčešće primjenjuje kod sunčanih naočala ili kontaktnih leća koje se koriste za kozmetičke svrhe.

PMMA (polymethylmetakrilat)

PMMA materijal – staromodne tvrde kontaktne leće su izrađene od PMMA materijala, koji ne propušta kisik. U današnje doba tvrde leće sadrže i druge polimere koji propuštaju kisik do oka. Neke intraokularne leće su izrađene od PMMA, jer se materijal dobro podnosi unutar oka.

Polarizirane leće

Polarizirane leće su leće koje blokiraju svjetlost koja se odbija od horizontalnih površina, kao što je npr. voda. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Polarizirane naočale

Presbiop

Presbiop je čovjek koji ima problema s čitanjem na blizinu. Osobe postaju presbiopi oko 45-te godine života.

Presbiopija (staračka dalekovidnost)

Presbiopija je stanje kod kojeg funkcije oka slabe, uslijed starenja, te se smanjuje sposobnost akomodacije na blizinu. Očna leća gubi elastičnost, dok cilijarni mišić koji je ključan u procesu akomodacije, gubi svoju jačinu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Prizma dioptrija

Prizma dioptrija je jedinica koja se koristi za prizmatične naočale. Prizma dioptrijom se ispravlja strabizam.

PRK (fotorefraktivna keratektomija)

PRK je kirurški postupak kod kojeg se koristi excimer laser za uklanjanje tkiva rožnice, da bi se ispravila refrakcijska pogreška oka.

Progresivne leće

Progresivne leće ili multifokalne leće, čija se korekcijska jačina postupno mijenja. Pacijent gleda kroz jedan dio leće da bi vidio udaljene predmete, kroz drugi dio gleda da bi vidio predmete na srednjoj udaljenosti, dok mu treći dio omogućava čitanje ili rad na blizinu. Sva područja su povezana međusobno, bez vidljive linije koje bifokalne ili trifokalne leće imaju. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Progresivne naočale

Ptoza

Ptoza je spuštenost očnog kapka. Konginentalna ptoza nastaje zbog problema sa mišićem (levator), koji podiže očni kapak. U odraslih, ptoza je najčešće uzrokovana starenjem vezivnog tkiva mišića levatora. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ptoza – spuštanje očne vjeđe

Pupila (zjenica)

Pupila je okruglo, tamno središte oka, koje se širi i sužava i na taj način regulira količinu svjetla, koje dopire do mrežnice.

Pupilarna distanca (PD)

Pupilarna distanca je udaljenost između centra zjenice desnog i centra zjenice lijevog oka. Optičari koriste posebno ravnalo za mjerenje vaše pupilarne udaljenosti, prije naručivanja naočala. Uslijed netočno izmjerene pupilarne udaljenosti, može doći do poteškoća u fokusiranju.

R


Refrakcija

Refrakcija ili mjerenje optimalne oštrine vida. Automatska refrakcija koristi instrument, te je objektivan način ispitivanja oštrine vida i ne zahtjeva suradnju pacijenta. Manualna refrakcija je subjektivan način refrakcije, pri kojoj se stavljaju leće različite jakosti ispred oka pacijenta, a pacijent govori koja mu leća stvara najjasniju sliku.

Refrakcijska kirurgija

refrakcijska kirurgija
Lasersko skidanje dioptrije
Refrakcijska kirurgija je kirurgija koja ispravlja refrakcijske pogreške, s ciljem smanjenja ili eliminiranja potrebe za dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Najpoznatije metode su PRK, LASIK, LASEK itd.

Refrakcijska pogreška

Refrakcijska pogreška uzrokuje neispravno prelamanje zraka svjetlosti od rožnice do mrežnice. Može se raditi o kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizmu.

Retina (mrežnica)

Retina ili mrežnica je funkcionalno najvažniji dio oka, te se može usporediti s filmom u fotoaparatu. Uloga mrežnice je primati svjetlosne podražaje, koje mijenja kompliciranim kemijskim procesom u električne impulse vođene dalje prema mozgu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Mrežnica

Retinalni pigmentni epitel (RPE)

Retinalni pigmentni epitel je sloj pigmentnih stanica koji se nalazi između unutrašnjeg sloja mrežnice i žilnice, koja je važna za ishranu oka i opskrbu kisikom.

Retinitis

Retinitis je upala mrežnice. Simptomi uključuju zamagljen vid, metamorfsiju, te gubitak vida.

Rožnica (kornea)

Rožnica je prednji prozirni dio oka koji pokriva šarenicu, zjenicu i prednju očnu sobicu. Čini glavni refrakcijski sustav oka, na kojem se prelama svjetlo pri ulasku u oko. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Rožnica

S


Sferna aberacija

Sferna aberacija je aberacija leće ili oka, koja uzrokuje bliještanje i aureole oko svjetala noću.

Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka je kronična suhoća oka, zbog smanjenja kvalitete ili količine suznog filma ili zbog povećanog isparavanja postojećeg suznog filma. Sindrom suhog oka ima mnogo uzroka, uključujući starenje, neke sustavne bolesti, te dugi period korištenja kontaktnih leća. Dodatni simptomi uključuju osjećaj stranog tijela u oku, bol u oku ili nelagodu, peckanje, svrbež, osjetljivost na svjetlo, osjećaj pijeska u oku, crveno oko i suzenje. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Suho oko

Sklera (bjeloočnica)

Sklera je vanjski sloj očne jabučice, koja tvori vidljivi bijeli dio oka i okružuje očni živac na stražnjem dijelu očne jabučice.

Skleritis

Skleritis je upala bjeloočnice. Autonomne bolesti su najčešći uzrok. Simptomi uključuju crvene ili ružičaste oči, bol u oku, osjetljivost na svjetlo, suzenje i zamagljen vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je skleritis, a što episkleritis?

Skotom

Skotom je slijepo mjesto u vidnom polju.

Spojnica (konjuktiva)

Spojnica je tanka sluznica koja pokriva bjeloočnicu i unutarnji stranu očnih vjeđa.

Staklasto tijelo

Staklasto tijelo je prozirna želatinozna tvar koja ispunjava očnu jabučicu.

Strabizam (škiljavost)

Strabizam je stanje kod kojeg oči ne fokusiraju na isti predmet zajedno. Najčešći uzrok su problemi sa mišićima očiju. Strabizam može utjecati na percepciju dubine. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Djeca i strabizam

Stroma

Stroma je srednji sloj rožnice. Sastoji se od lamela kolagena, te obuhvaća veći dio rožnice.

Š


Šarenica (iris)

iris, šarenica
Šarenica (iris)
Šarenica je pigmentna membrana koja se nalazi između rožnice i očne leće. Djeluje kao dijafragma, širi i suzuje otvor koji se naziva zjenica, čime kontrolira količinu svjetla koja ulazi u oko. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Šarenica

Škiljavost (strabizam)

Škiljavost je stanje kod kojeg oči ne fokusiraju na isti predmet zajedno. Najčešći uzrok su problemi sa mišićima očiju. Škiljavost može utjecati na percepciju dubine. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Djeca i strabizam

Štapić

Štapić je fotoreceptor na mrežnici, koji nam omogućava vidjeti pri slabijem osvjetljenju.

T


Topograf rožnice

roznicni topograf
Rožnični (kornealni) topograf
Topograf rožnice je uređaj koji služi za mjerenje polumjera zakrivljenosti rožnice. Uz pomoć topografa dostupna je trodimenzionalna mapa, koja se koristi za procjene pri refrakcijskoj kirurgiji, keratokonusu, različitim bolestima rožnice, te je osobito korisna pri mjerenju astigmatizma. Mapa koristi plavu i zelenu boju, koje predstavljaju ploša područja rožnice, dok crvena i narančasta predstavljaju strmija područja.

Torične (cilindrične) leće

Torične (cilindrične) leće su leće sa dvije različite optičke moći, dizajnirane pod pravim kutom za korekciju astigmatizma.

U


Ulkus rožnice

Ulkus rožnice je upalno stanje rožnice, pri kojem je oštećena stroma rožnice uslijed povrede, infekcije itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ulkus rožnice (čir) – simptomi i liječenje

Uvea

Uvea je srednji sloj oka. Sastoji se od šarenice, cilijarnog tijela i žilnice.

Uveitis

Uveitis je upala uvee. U većini slučajeva, uzrok je nepoznat ali zarazni ili imunološki poremećaji mogu uzrokovati uveitis. Simptomi se razlikuju ovisno o tome gdje se u uvei upala događa. Može biti blaga do jaka bol u oku, crvenilo, osjetljivost na svjetlo, zamućen vid, plivanje slike, suzenje, te ponekad zjenica ne reagira na svjetlo. Specifične vrste su iritis, iridocykitis, cyklitis, pars planitis i choroiditis. Više o ovoj temi saznajte u članku: Uveitis – uzroci, simptomi i liječenje

V


Vitreus (staklasto tijelo)

Vitreus (staklasto tijelo) je proziran gel koji ispunjava prostor između očne leće i mrežnice.

Z


Zjenica (pupila)

Zjenica (pupila) je okruglo, tamno središte oka, koje se otvara i zatvara i na taj način regulira količinu svjetla, koje dopire do mrežnice.

Ž


Žarište (fokus)

Žarište (fokus) je mjesto na optičkoj osi kroz koje prolaze zrake svjetlosti.

Žilnica

Žilnica je sloj krvnih žilica koji se nalazi između bjeloočnice i mrežnice. Najvažnija funkcija žilnice je ishrana oka.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

  1. Ne mogu vjerovati da je netko ovo sve pisao! Ovo je prava knjiga online. Svaka čast ekipa!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedam + 5 =

Back to top button