Što je binokularni vid i zašto je važan?

Prema medicinskoj definiciji, binokularni vid je sposobnost fokusiranja na objekt s oba oka istovremeno radi stvaranja jedne vizualne slike. Iako je nedostatak binokularne funkcije normalan kod dojenčadi, to nije slučaj kod djece i odraslih, jer je potrebno imati dobru dubinsku percepciju i 3D vid.
0 Shares

Što je poremećaj binokularnog vida?

Poremećaj binokularnog ili stereoskopskog vida se odnosi na stanje kada oči ne surađuju ispravno. Različiti problemi s vidnim sustavom mogu dovesti do ove komplikacije.

Binokularni vid nam omogućuje dubinsku percepciju i prostornu svjesnost, te višu razinu detalja. Ukratko, stalno ovisimo o binokularnom vidu.

Bez odgovarajuće binokularne funkcije osobe mogu doživjeti dvoslike ili zamagljen vid. Kako bi smanjili simptome, dolazi do čestog naprezanja očnih mišića, što dovodi do čitavog niza drugih poteškoća.

Možda vas zanima...Strabizam kod odraslih – liječenje i operacijaBolesti oka

Simptomi poremećaja binokularnog vida:

  • dvoslike ili diplopija,
  • glavobolja,
  • zamućen vid,
  • nestabilno hodanje ili trčanje,
  • vrtoglavica i mučnina,
  • problemi pri vožnji ili čitanju (s povezanom tjeskobom),
  • poteškoće s koncentracijom,
  • neobjašnjiv umor prilikom čitanja,
  • loš kontakt očima prilikom razgovora.
Stereoskopski ili 3D vid
Foto: Pexels

Što uzrokuje poremećaj binokularnog vida?

Različite poteškoće s vizualnim sustavom mogu ometati naš binokularni vid. Najčešći uzroci su nedostatak konvergencije, ambliopija i strabizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Nedostatak konvergencije

Uslijed poremećaja nedostatka konvergencije, oči osobe ne surađuju dobro prilikom gledanja na bliske udaljenosti. Obično prilikom čitanja ili pisanja oči bježe u križ ili gledaju u različitom smjeru.

Ambliopija ili slabovidnost

S ovim poremećajem oka mozak i oči ne surađuju dovoljno. Posljedično, mozak će favorizirati jedno oko nad drugim. Kako mozak ignorira sliku iz manje preferiranog oka, to oko postaje sve slabije, što dovodi do ambliopije (također se naziva lijeno oko). Ambliopija se obično pojavljuje kod beba i male djece. Ako se otkrije dovoljno rano postoji velika mogućnost izlječenja.

Možda vas zanima...Ambliopija ili slabovidnost – simptomi, dijagnoza i liječenjeDjeca i vid

Strabizam

Strabizam je stanje kod kojeg oči ne gledaju zajedno u istom smjeru. Budući da oči nisu centrirane i ne surađuju potpuno uspješno, mozak će primiti dvije različite vizualne slike. Posljedica je ignoriranje jedne slike kako bi se spriječile dvoslike ili diplopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ako se ne liječi, strabizam često dovodi do ambliopije. Međutim, ako se otkrije dovoljno rano i započne s liječenjem, postoji mogućnost potpunog izlječenja.

Testirajte svoj vid:

Test za binokularni vid – testirajte svoj 3D vid!

Tekst objavljen 01/04/2019, posljednja izmjena 20/05/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 + devetnaest =

Back to top button