Strabizam kod odraslih – liječenje i operacija

Strabizam kod odraslih, operacija, lijecenje

Odrasli mogu imati koristi od istih mogućnosti liječenja koje su dostupne djeci za liječenje strabizma. Opcije liječenja mogu uključivati naočale s optičkim prizmama i operaciju. Većina odraslih osoba s necentriranim očima može obaviti uspješnu kiruršku korekciju. Važno je konzultirati se s očnim kirurgom koji je specijaliziran za operaciju strabizma.

Zašto odrasli dobivaju strabizam?

Odrasli najčešće imaju strabizam još od djetinjstva, ali također ga mogu dobiti i u odrasloj dobi. Novonastali strabizam koji se razvija u odrasloj dobi može proizlaziti iz stanja poput tiroidne bolesti oka, moždanog udara ili tumora, ali često je uzrok nepoznat.

Česta dilema pacijenata sa strabizmom je da li je poravnavanje očiju kod odrasle osobe strogo kozmetički postupak. Odgovor je ne. Operacija strabizma kod odraslih se provodi iz više razloga. Odrasli često imaju dvoslike zbog necentriranosti očiju. Cilj liječenja strabizma naočalama s optičkim prizmama ili s operacijom je smanjiti dvostruki vid ili ga u potpunosti eliminirati, te poboljšati percepciju dubine. Teške naočale s optičkim prizmama mogu biti neugodne i uzrokovati iskrivljenje slike. U tom slučaju operacija se može uzeti pod razmatranje kako bi se smanjila ovisnost o naočalama s optičkim prizmama.

Također, strabizam pogađa odrasle osobe na emocionalnom, socijalnom i ekonomskom nivou. Poravnanje očiju može poboljšati samopouzdanje i samu kvalitetu života.

Je li operacija strabizma riskantna za odrasle?

Svaki kirurški zahvat ima neke rizike. Kod operacije strabizma, najčešći rizici su neuspješno poravnanje očiju i dvoslike. Dvoslike koje se javljaju nakon operacije strabizma su većinom privremene; međutim, trajan dvostruki vid je moguć. Srećom, ozbiljniji rizici su rijetki. Ti rizici uključuju komplikacije s anestezijom, infekciju, krvarenje, ablaciju mrežnice i smanjenu vidnu oštrinu. Zdravstveni rizici se razlikuju od pacijenta do pacijenta i ovise o općem zdravstvenom stanju pojedinca. Za one koji imaju lošije zdravstveno stanje može se razmotriti mogućnost operacije pod lokalnom anestezijom umjesto opće anestezije.

Koliko je uspješna operacija strabizma?

Većina pacijenata ima značajno poboljšanje u poravnanju očiju nakon prve operacije. Ponekad je operacija samo djelomično uspješna ili se može pojaviti pogoršanje stanja protekom vremena nakon uspješno odrađene operacije. U tom slučaju je ponekad uputno ponoviti operaciju. Ispravljanje eventualnog zaostalog dvostrukog vida može se poboljšati uporabom naočala s malim optičkim prizmama.

Koliko je bolna ova vrsta operacije?

Nelagoda nakon operacije očnih mišića obično nije velika. Glavobolja, osjećaj zatezanja kod pomicanja očiju i osjećaja stranog tijela u oku najčešće su pritužbe. Ovi simptomi obično traju samo nekoliko dana. Standardni lijekovi protiv bolova često smanjuju nelagodu, iako se ponekad može propisati i jači lijek. Većina pacijenata nastavlja s normalnim radom nakon nekoliko dana. Neki kirurzi ograničavaju plivanje i tešku fizičku aktivnost do nekoliko tjedana nakon operacije.

Je li hospitalizacija potrebna za operaciju strabizma?

Operacija strabizma se obično izvodi ambulantno, iako potreba za hospitalizacijom varira o općem zdravstvenom stanju i preferenciji kirurga. Nakon operacije, većina osoba nastavlja s gotovo svim normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

Koja se dob smatra “prestarom” za operaciju strabizma?

Oči se mogu poravnati u bilo kojoj dobi i operaciju bi trebalo razmotriti ako je vjerojatno da će popraviti simptome i poboljšati kvaliteta života. U većini slučajeva operacija očnih mišića pruža učinkovito liječenje strabizma kod odraslih svih dobnih skupina. Dobra vijest je da nikada nije prekasno za operaciju.

Možda će vas također zanimati: Što uzrokuje strabizam i kako se liječi?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!