Strabizam kod odraslih – liječenje i operacija

Strabizam kod odraslih može se liječiti istim metodama koje su dostupne i djeci sa strabizmom. Opcije liječenja mogu uključivati naočale s optičkim prizmama i operaciju. Većina odraslih osoba s necentriranim očima može obaviti uspješnu kiruršku korekciju. Važno je konzultirati se s očnim kirurgom, koji je specijaliziran za operaciju strabizma.
0 Shares

Zašto odrasli razvijaju strabizam?

Odrasli najčešće imaju strabizam još od djetinjstva, ali također ga mogu dobiti i u odrasloj dobi. Novonastali strabizam kod odraslih može proizlaziti iz stanja poput tiroidne bolesti oka, moždanog udara ili tumora, ali ponekada je uzrok nepoznat.

Česta dilema odraslih pacijenata sa strabizmom je; da li je poravnavanje očiju strogo kozmetički postupak? Odgovor je: ovisno od slučaja do slučaja. Kod nekih pacijenata riječ je samo o kozmetičkom zahvatu, dok kod drugih operacija može dovesti i do funkcionalnog poboljšanja. Odrasli mogu imati dvoslike zbog necentriranosti očiju. Cilj liječenja strabizma naočalama s optičkim prizmama ili operacijom je smanjiti dvostruki vid ili ga u potpunosti eliminirati, te poboljšati percepciju dubine.

Strabizam pogađa odrasle osobe na emocionalnom, socijalnom i ekonomskom nivou. Poravnanje očiju može poboljšati samopouzdanje i samu kvalitetu života.

Teške naočale s optičkim prizmama mogu biti neugodne i uzrokovati iskrivljenje slike. U tom slučaju operacija se može uzeti pod razmatranje, kako bi se smanjila ovisnost o naočalama s optičkim prizmama.

Da li je operacija strabizma riskantna za odrasle?

Svaki kirurški zahvat ima neke rizike. Kod operacije strabizma, najčešći rizici su neuspješno poravnanje očiju i dvoslike. Dvoslike koje se javljaju nakon operacije strabizma su većinom privremene; međutim, trajan dvostruki vid je moguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srećom, ozbiljniji rizici su rijetki. Ti rizici uključuju komplikacije s anestezijom, infekciju, krvarenje, ablaciju mrežnice i smanjenu vidnu oštrinu. Zdravstveni rizici se razlikuju od pacijenta do pacijenta i ovise o općem zdravstvenom stanju pojedinca.

Koliko je uspješna operacija strabizma?

Većina pacijenata ima značajno poboljšanje u poravnanju očiju nakon prve operacije. Ponekad je operacija samo djelomično uspješna, ili može doći do pogoršanja stanja protekom vremena nakon uspješno odrađene operacije. U tom slučaju je ponekad uputno ponoviti operaciju.

Ispravljanje eventualnog zaostalog dvostrukog vida može se poboljšati uporabom naočala s malim optičkim prizmama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Koliko je bolna ova vrsta operacije?

Nelagoda nakon operacije očnih mišića obično nije velika. Glavobolja, osjećaj zatezanja kod pomicanja očiju i osjećaj stranog tijela u oku najčešće su pritužbe. Ovi simptomi obično traju samo nekoliko dana.

Standardni lijekovi protiv bolova često smanjuju nelagodu, iako se ponekad može propisati i jači lijek. Većina pacijenata nastavlja s normalnim radom nakon nekoliko dana. Neki kirurzi ograničavaju plivanje i tešku fizičku aktivnost do nekoliko tjedana nakon operacije.

Je li hospitalizacija potrebna za operaciju strabizma?

Zbog opće anestezije u pravilu se pacijent hospitalizira na jedan dan. Nakon operacije, većina osoba nastavlja s gotovo svim normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

Koja se dob smatra “prestarom” za operaciju strabizma?

Oči se mogu poravnati u bilo kojoj dobi. Operaciju bi trebalo razmotriti ako je vjerojatno da će popraviti simptome i poboljšati kvaliteta života. U većini slučajeva operacija očnih mišića pruža učinkovito liječenje strabizma kod odraslih svih dobnih skupina. Dobra vijest je da nikada nije prekasno za operaciju.

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovara na vaša pitanja:

Pročitajte sljedeće:

Što je binokularni vid i zašto je važan?

Tekst objavljen 07/09/2018, posljednja izmjena 12/03/2024.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × četiri =

Back to top button