Može li se ambliopija liječiti kod odraslih i kako?

Poštovani doktore, da li se ambliopija može liječiti kod odraslih i kako? Dioptrija i strabizam mi nisu veliki, oštrina na lijevom oku mi je lošija. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

ambliopija kod odraslih liječenje
Dean Šarić
Poštovani,

izliječiti ne, ali punom korekcijom (naočale, kontaktne leće ili laser), odnosno propisivanjem dodatnih pomagala (prizme i sl.), može se postići maksimalna vidna oštrina i spriječiti dalji gubitak vida.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Poštovani gospodine doktore!
  Imam 62 godine.Lijevo oko mi je praktički od 16 godine slabovidno(to mi je u Jukićevoj davne 1974.rekao dr.oftamolog kod kojeg sam bio na pregledu).Bas je rekao da je oko slabovidno.Pošto puno citam i u citanju sam se uvijek korisnije,svrsishodnije služio desnim okom,ali tekst sam pratio s oba oka, a i dan danas se služim s oba oka koja nisu u jednakopravnoj funkciji.Za sve te godine lijevo oko jest oslabjelo ili je tu negdje kao i prije- vidim na njega prva dva tri reda vasih slova kojima u ambulantama provjeravate vid,raspoznajem i nesto manja slova,vise po obliku,ali ne vidim cisto i jasno, a i tekst zadani malim slovima ne mogu pročitati.No uz dioptriju npr. 3.75+ mogu na to oko jedno vrijeme citati uz npr. zatvoreno desno oko, no brzo osjetim odredjeni iritantan zamor.Tada prekidam čitanje jer vidim da se mučim.Oko jednostavno nije u formi.Cijelo vrijeme sam mislio da imam na lijevom oku astigmatizam i mislio sam doći do Vas,vaše klinike na pregled i dogovor da se to ispravi laserskom operacijom,ali uvijek je prevladao strah i bojazan da sam već prestari za takve zahvate i sl.Osim onog navedenog starog doktora, a bio sam na pregledu kod 2 do 3 oftamologa,nikada nitko mi nije rekao da bi se taj poremećaj mogao zvati ambliopija.Ako je ambliopija?Ima li onda tu pomoći?Sada kod čitanja nosim naočale,2,25+ i naravno opet ispašta desno oko koje je godinama slabjelo zbog naprezanja,a onda s 50 godina prve naočale za citanje 1+,zatim s 57 godina druge naočale 2,25+.Auto vozim bez naočala, ili stavim naočale s dioptrijom 0,5+.
  Moram Vas pitati,ako nema pomoći popraviti vid lijevog oka,moze li se u mojim godinama napraviti uspješna korekcija vida samo desnog oka,pa da ono bude i dalje zamjena za lijevo slabovidno oko,ili se može slabovidno oko dotjerati tj. popraviti,izliječiti, ili da se prepustim godinama,naočalama, pa što godine donesu,jer praktički do sada nisam naisao na adekvatnu pomoć,a ima još da se figurativno izrazim puno knjiga koje bih želio pročitati.Ispričavam se na opširnom tekstu,lp!

  1. Poštovani,

   niste naišli na adekvatnu pomoć, no čini se da ju niste ni adekvatno
   tražili. Strah Vas je da ste prestari za nekakav zahvat, no niste došli na
   pregled gdje bismo to utvrdili za pola sata. Dakle da ne duljim, ne
   komplicirajte nego se naručite kod mene na pregled; 01/4832395.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 2. Poštovani, imam 27 g i ambliopiju desnog oka od rođenja. Sa lijevim okom vidim savršeno a kod desnog je problem oštrina. Zanima me dali se sa takvim vidom ako možda znate može proći liječnički pregled za služenje vojnog roka? Ako ne može li se što popraviti da se zadovolje uvjeti za prolaz? Hvala na odgovoru.

  1. Poštovani,

   ovisi o tome kolika je slabovidnost, no ozbiljna slabovidnost prepreka je za zanimanja poput vojnoga. Ukoliko je riječ o dalekovidnosti, ona se barem
   dijelom može popraviti laserskim zahvatom. Više bih Vam mogao reći na pregledu, ako želite naručite se na 01 4832395.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × pet =

Back to top button