Problemi s koordinacijom očiju

koordinacija ociju, loša koordinacija očiju

Koordinacija očiju je sposobnost desnog i lijevog oka izvršavati različite pokrete zajedno. Desno oko stvara malo drugačiju sliku od lijevog, a ​​mozak uz pomoć procesa koji se naziva fuzija, miješa ove dvije slike u jednu i stvara trodimenzionalnu sliku. Dobra koordinacija omogućava odgovarajuće usklađivanje očiju.

Koordinacija očiju je vještina s kojom nismo rođeni, riječ je o vještini koja se mora razvijati. Do pogoršane koordinacije očiju dolazi zbog nepotpunog razvoja vidne oštrine ili nedovoljno razvijene sposobnosti kontroliranja očnih mišića. Iako rijetko, ozljeda ili bolest mogu također uzrokovati lošu koordinaciju očiju.

Budući da su slike desnog i lijevog oka gotovo iste, osoba obično podsvjesno vrši dodatni napor na lošijem oku (oko s nerazvijenom sposobnošću kontroliranja očnih mišića) kako bi održala pravilno poravnanje očima. U težim slučajevima, mišići ne mogu prilagoditi oči tako da slika bude ista, te često dolazi do dvoslike. Budući da mozak pokušava izbjeći dvosliku, s vremenom ignorira sliku jednog oka. Zbog neaktivnosti oka dolazi do slabljenja oka i smanjenja vidne oštrine. Jednom riječju dolazi do ambliopije, stanje poznato kao lijeno oko.

losa koordinacija očiju, poremećaji u koordinaciji očiju, koordinacija očnih mišićaZnakovi i simptomi koji upućuju na lošu koordinaciju očiju su:

 • dvoslike
 • glavobolja
 • umor očiju i tijela
 • razdražljivost
 • vrtoglavica
 • teškoće u čitanju
 • teškoće u koncentraciji

Znakovi i simptomi kod djece koji upućuju na lošu koordinaciju očiju:

 • pokrivanje jednog oka
 • preskakanje redova teksta
 • dijete se izgubi dok čita
 • lošija sportska sposobnost
 • izbjegavanje rada na blizinu

Iz razloga što je teško otkriti pogoršanu koordinaciju očiju kod djece, preporuča se prvi odlazak liječniku u dobi od 6 mjeseci, te ponovni odlazak kada dijete navrši 3 godine.

Sveobuhvatan pregled kod liječnika može odrediti stupanj pogoršane koordinacije oka, ukoliko je prisutna. Slabija koordinacija oka često se uspješno rješava s dioptrijskim naočalama i/ili posebnim vježbama za oči. Ponekad se koordinacija očiju poboljša kada se korigiraju postojeća kratkovidnost ili dalekovidnost. U nekim slučajevima, potrebno je izvršiti operaciju oka.

>> Slabovidnost ili ambliopija

>> Djeca i strabizam

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. marija napisao:

  Oči kao organi vida imaju vrlo vaznu ulogu kod dijagnostike autizma.
  Jer upravo ne povezujuci pojam fuzije, stoje fuzija tocno, djeca gledaju jednim i drugim okom odvojeno, nesinhronizirano, te stoga njihova snimljena slika optometriste na kojoj je prikazana slika npr krave izgleda kao razvedena obala.
  Oftalmoloski pregled i naocale u ovom slucaju ne pomazu, djeca su dekoncentrirana, mozak ne moze stvoriti sliku o predmetu koji je pokazan i dijete biva frustrirano, agresivno i autoagresivno.
  A dg autizma se upravo postavlja na osnovu djetetova ponasanja i ako se zna da je to neuroloski problem i da je vezan za distoniju, dakle protrahiranosti misica i losem misicnom tonusu.
  Tako su posljedica distonije ocne vjedje, podrucje trigeminusa, vrat, respiratorni sustav, kardiovaskularni sustav, istostrana ruka i noga ili sva 4 eksttemiteta.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!