Dalekovidnost ili hipermetropija

dalekovidnost, hipermetropija, dalekovidnost simptomi, korekcija dalekovidnosti

Dalekovidnost ili hipermetropija je refrakcijska pogreška oka u kojoj se, za razliku od kratkovidnosti, zrake svjetla lome iza mrežnice. Uzroci ove pogreške mogu biti u prekratkoj osi oka (osna hipermetropija), ili u preblagoj zakrivljenosti rožnice (lomna hipermetropija).

Simptomi dalekovidnosti

Kontinuirani napor da se zaoštri vid uzrokuje glavobolju i umor u očima. Ove poteškoće se najčešće javljaju nakon posla i navečer. Zamagljen vid se najčešće pojavljuje pri pogledu na manje udaljenosti i pri dužem čitanju.

Blagu dalekovidnost možemo korigirati sami, jer oko ima sposobnost akomodacije (prilagodba očne leće za gledanje na blizinu). Ali dugotrajnim naprezanjem oka moguće je povećati stupanj dalekovidnosti, ili čak izazvati škiljavost (strabizam). Dakle, i kod najslabijeg stupnja dalekovidnosti, vrlo je važno posjetiti oftalmologa ili optometrista, kako bi vam prepisao korekcijske naočale ili kontaktne leće.

Dalekovidnost, hipermetropija, simptomi dalekovidnosti, loš vid

Vid nakon 40-te..

Između 40-te i 45-te godine života većina ljudi postaje dalekovidna. Očna leća sa godinama gubi svoju elastičnost, zrakasti mišić slabi, te se smanjuje akomodacijska sposobnost oka. Taj oblik dalekovidnosti se naziva staračka dalekovidnost ili presbiopija (presbyopie). Prvi simptom obično biva nesvjesno udaljavanje novina od očiju, kako bi izoštrili sitan tekst, koji vam je na standardnoj udaljenosti (od 30 do 40 cm) postao nejasan.

Korekcija dalekovidnosti

Dalekovidnost se korigira naočalnim lećama, kontaktnim lećama ili laserskom korekcijom vida. Predznak dioptrijske jakosti u hipermetropije je plus, što je viši broj koji označava dalekovidnost, stanje je teže.

>> Kratkovidnost

>> Astigmatizam

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

  Zaista iscrpan portal…
  Vec sam pronasla nekoliko stvari vezanih najprije za moj slucaj(dalekovidnost),pa za kcer ,koja nosi kontaktne lece.
  Ta rubrika dosta pomaze oko nekih nejasnoca u vezi cisenja leca, a ima i par zanimljvih stvarcica sto uopce nisam znala:)
  U svakom slucaju dosta kvalitetno i pazlivo.
  Odlicni ste

 2. Alma napisao:

  ja iman + dioptriju i te naočale mi trebaju za daljinu. ne kužim kako je to onda dalekovidnost. doktor mi je rekao da tako odmaram oči… ništa mi nije jasno

 3. Marijana napisao:

  Imam dioptriju +0.75 i +0.5 i stalne bolove u očima dok čitam. Doktorica mi ne da da nosim naočale, ali ja njoj ne vjerujem. Što da radim? Molim vas, pomozite!

 4. Kristina napisao:

  Alma, i ja imam isto tako, kratkovidna sam što bi značilo da trebam – dioptriju, a imam + .Već godinama čitam članke i svagdje piše isto, kao i u literaturi.

 5. Anonimno napisao:

  […] zakrivljenom rožnicom ili prekratkom očnom jabučicom. Neodgovorno je tvrditi da je dalekovidnost moguće ispraviti ili "popraviti" ovakvim vježbama. Ukoliko se očni […]

 6. sanja napisao:

  Poštovani,Prije otprilike 3 godine je mom sinu slućjno otkrivena dioptrija.Imao je česte glavobolje i krv iz nosa mu je curila.Odvela sam ga očnom dr.te mi je rečeno da moj sin na lijevo oko ima -4 a na desno +2.počeo je nositi naočale sa cilindró.Danas na kontroli mi je rečeno da se njemu malo povećla diopt i da je sad taj plus prešao u minus desnog oka.Najviše što me je uplašilo je to što mi je dr.rekla da nesmije ništa trenirati,ćak ni više od kile podić,da nebi nedobog ostao bez vida.Njegov oblik jel to zjenica se zove,nije okrugao,već elipsastog oblika.Molim vas vaše mišljenje i imam li razloga za zabrinutost.Zaboravila sam naglasiti da ima 19 godina.Hvala i čekam vaš odgovor.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!