Kojeg očnog specijalistu posjetiti?

tko je optometrist

Biranje specijalista za oči je važna odluka koja može bitno utjecati na zdravlje i na naš svakodnevni život. Nakon svega, očnom specijalisti prepuštamo brigu o našem vidu i slijedimo savjete kako bi očuvali vid kroz cijeli život.

Prvi korak u odlučivanju je naučiti razliku između dvaju tipova očnih specijalista; optometrista i oftalmologa. Također je korisno razumjeti i treće „O“ u brizi za oči, a to su optičari.

Tko je optometrist?

Optometrist je visoko obrazovani specijalist za oči s završenim studijem optometrije, te je specijaliziran za precizne i detaljne preglede vida. Optometrist se obučava najmanje tri godine, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, kako bi precizno odredio stupanj refrakcijske pogreške oka, odnosno stupanj kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usredotočuje na liječenje raznih bolesti oka, već se specijalizira isključivo za vid, odnosno određivanje i korekciju refrakcijskih pogreški oka, te prepisivanje ispravnih naočala za vid ili kontaktnih leća. Optometrist također vrši pregled prednjeg dijela oka, u slučaju prisutnosti neke očne bolesti, upućuje pacijenta oftalmologu.

Tko je oftalmolog?

Oftalmolog je doktor medicine koji se specijalizirao u području brige za oči i vid. Oftalmolozi su obučeni za izvođenje pregleda očiju, dijagnosticiranje i liječenje bolesti, propisivanje lijekova, i izvođenje operacija na očima. Također propisuju naočale ili kontaktne leće.

Tko je optičar?

Optičar nije specijalist za oči, ali je važan dio naše brige oko zdravlja očiju. Optičari koriste recepte koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi nam precizno izradili naočale za vid, isporučili kontaktne leće, te ostala pomagala za vid.

Kada posjetiti optometrista a kada oftalmologa?

tko je optometristUkoliko trebate rutinski pregled očiju (pregled vida na daljinu i blizinu, kontrolu prednjeg dijela oka ili mjerenje očnog tlaka), tada je izbor specijaliste za oči stvar osobnog izbora. I optometristi i oftalmolozi izvode rutinske preglede vida. Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizirani upravo za preglede vida, te izvrsno poznaju sve vrste naočalnih i kontaktnih leća. Optometrist će vas na temelju vaših individualnih potreba savjetovati i uvelike pridonjeti vašem ispravnom odabiru naočala za vid ili kontaktnih leća.

Ukoliko trebate kompletan pregled očiju, u slučaju da imate medicinski problem s očima – na primjer; glaukom, makularnu degeneraciju ili očnu mrenu – važno je da se obratite oftalmologu koji je obučen za praćenje i tretiranje takvog stanja. U tom slučaju, optometrist će vas uputiti kolegi oftalmologu, koji će vam pružiti potpunu medicinsku i kiruršku njegu.

Ostali faktori uključeni u biranje očnog specijaliste

Kada birate očnog specijalistu, važno je uzeti u obzir preporuke koje ste dobili od prijatelja, članova obitelji ili kolega. Usmene preporuke su često najbolji način nalaženja prijateljskog, kompetentnog, te brižnog očnog specijaliste, kako biste izbjegli neugodna iznenađenja prilikom pregleda.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Karla Rados napisao:

  Pa primjetila sam da se u istoj optici optometrist malo vise potrudio oko mojih naocala od njihovog doktora.

 2. Jedna mama Ines napisao:

  PA VJERVOVATNO,JER SAMO TO I RADE,PA SE I POSVETE,DOKTORI SU ZAOKUPLJENI OPERACIJAMA..

 3. Ivo N. napisao:

  ma sve je to ok. i jedni i drugi znaju radit. za naočale sasvim svejedno u koga otići.

 4. Dragan napisao:

  Dobar dan,

  Imam prijatelja koji je NE vidi na daljinu!
  Drugi prijatelj i ja smo koristili njegove naocale.
  Dok sam ja koristeci naocale,primjetio da mi je slika na TV-u bliza i izostrenija, drugi prijatelj je primetio da mu je slika udaljenija.
  Pa smo sada u dilemi, ko ima problem sa vidom na daljinu?
  Pa ako mozete da nas uputite.

  Hvala.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   teško je reći tko ima problema s vidom kada niste rekli dali se radi o plus ili minus dioptriji na naočalama. I jedna i druga opcija može služiti za korekciju vida na daljinu. Najvjerojatnije ni jednom ni drugom ne odgovara dioptrija na prijateljevim naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. barbara vojvoda napisao:

  Molim vas savjet oko određivanja dioptrije.
  Naime, nakon dugo godina i dalje mi ne pašu dioptrije koje mi odrede doktori..svaki doktor odredi drugu dioptriju…a meni i dalje nijedna ne odgovara. Nosim leće po starom pregledu što mi je pogoršalo stanje. Imam dalekovidnost koju je teško odrediti ali mi se i podvojila slika i to na oba oka različito. imam velike probleme kod slabe svijetlosti i lošeg vremena, kao da mi oslabe mišići a pomagala ne pomažu. Zanima me samo koji doktor mi može točno odrediti dioptriju.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   s obzirom da dobivate različite dijagnoze, napravite skijaskopski pregled kod vašeg oftalmologa (pregled uz širenje zjenica). Na temelju toga će se utvrditi stvarna dioptrija.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Sanja napisao:

  Postovani, interesuje me da li je kod odredjivanja centara stakala dioptrijskih naocara, bitna visina centra, tj. da li je ista dioptrija na bilo kojoj tacki vertikalne ravni. Pitam Vas, jer mi je u jednoj ocnoj kuci receno da na naocarima koje sam kupila nisu dobro centrirana stakla, tj, da su ti centri previsoko i da nisu u ravni, dok mi je moj oftalmolog, u cijoj sam ocnoj kuci i kupila naocare, rekao da to nije bitno, jer je dioptrija ista na svakoj tacki vertikalne ravni, bez obzira da li je to blize gornjem okviru naocara, u centru, ili blize donjem. Ovo mi je bitno, stoga sto od kad sam uzela te nove naocari (napominjem da nisam menjala dioptriju), imam stalne mucnine, pritisak u ocnom delu i glavobolje. Molim Vas da mi odgovorite. Pozdrav

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   ukoliko se dioptrija nije mijenjala, a s novim naočalama imate mučnine i glavobolje, očito je da se dogodila pogreška kod izrade novih naočala. Zatražite da Vam se ponovno izmjeri razmak zjenica te da se ugrade nove naočalne leće s ispravnim parametrima.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Sanja napisao:

  Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam reklamirala i zaista je utvrdjeno da se dogodila greska kod izrade naocara. Pozdrav za Vas i svako dobro.

 8. Irena napisao:

  Poštovani,imam problema sa desnim okom pa me zanima da li je moguće da ovako dugo traje oporavak s obzirom da je početak terapije bio 15.02.Dijagnoza:keratoconjuctivitis acuta o.dex(H16.2),myopia o.u.(H52.1),status:BMS o.u.:desno na rožnici centralno defekti epitela FI+,gusto,punktiformno,ostali nalaz uredan,lijevo nalaz ured,terapija:tobrex 4x naizmjenično vizol 0,4% 4x,bepanthen,pro oculi,3x.,mene oko i dalje boli,presjeca,ne vidim dobro,kao da mi se drastično pogoršala dioptrija

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   vid može biti lošiji zbog same upale i korištenja lijekova, ali nakon terapije je za očekivati da će se vidna oštrina vratiti na staro. Normalno je da terapija traje toliko dugo, ali svakako se posavjetujte s vašim oftalmologom ako mislite da terapija ne daje željene rezultate.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 9. Karin napisao:

  Molim pomoć..savjet!!
  Beba (2 mjeseca) imala napad boli i vrištanja da je pala u nesvjest. Našli da ima problema s vidom, nije skroz slijepa ali ne zna se u kojoj mjeri vidi. Na to ima i titranje očiju. Sada roditelji rade.snimanje glave, sumnja se i na tumor.
  Kome, u koju bolnicu se javiti dalje. Rekli su Varaždinskoj pedijatriji, pod hitno tražit specjalista u Zagrebu!!!
  Kome, tko je najbolji? Da ne bude kasno!!
  Hvala!!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   Prof. Vukojević, KBC “Zagreb”, Očna klinika, ili dr. Jelena Petrinović Dorešić, KB “Sveti Duh”, Očna klinika.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 10. iva napisao:

  Poštovani, Molim Vas, ako bi mi mogli reći u kojoj klinici/bolnici u Zagrebu je najbolje obaviti prvi pregled.Dobila sam uputnicu za oftalmologiju i ne znam kamo da odem s njom. Hvala.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   prvi očni pregled s uputnicom možete obaviti na očnom odjelu bilo koje bolnice u Zagrebu (KBC Sestre Milosrdnice, KBC Rebro, KB Sveti Duh…).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!