Optometrist ili oftalmolog – kojeg očnog specijalistu posjetiti?

Optometrist ili oftalmolog – zanima vas koja je razlika? Biranje specijalista za oči je važna odluka koja može utjecati na kvalitetu vida i na naš svakodnevni život. Nakon svega, očnom specijalisti prepuštamo brigu o našem vidu i slijedimo savjete kako bi očuvali vid kroz cijeli život. U nastavku saznajte razlike između optometrista i oftalmologa, te kada im se trebate obratiti.
45 Shares

Prvi korak u odlučivanju je naučiti razliku između dvaju tipova očnih specijalista; optometrista i oftalmologa. Također je korisno razumjeti i treće „O“ u brizi za oči, a to su optičari.

Tko je optometrist?

Optometrist je visoko obrazovani specijalist za oči s završenim studijem optometrije, te je specijaliziran za precizno i detaljno određivanje dioptrije. Optometrist se obučava najmanje tri godine, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, kako bi precizno odredio stupanj refrakcijske pogreške oka, odnosno stupanj kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma.

Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usredotočuje na liječenje raznih bolesti oka, već se specijalizira isključivo za vid, odnosno određivanje i korekciju refrakcijskih pogreški oka, te prepisivanje ispravnih dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Optometrist također vrši pregled prednjeg dijela oka na biomikroskopu, te u slučaju prisutnosti neke očne bolesti, upućuje pacijenta oftalmologu.

Zanimljivost: Optometrija kao struka postaje sve više prepoznata i cijenjena od strane korisnika u Hrvatskoj, jer je danas u većini očnih optika dostupno optometrijsko određivanje dioptrije bez narudžbi i čekanja.

Tko je oftalmolog?

Oftalmolog je doktor medicine koji se specijalizirao u području brige za oči i vid. Oftalmolozi su obučeni za izvođenje pregleda očiju, dijagnosticiranje i liječenje očnih bolesti, propisivanje lijekova, i izvođenje operacija i laserskih zahvata na očima. Također propisuju naočale i kontaktne leće, te obično djeluju u sklopu domova zdravlja i privatnih očnih poliklinika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Završeni studij opće medicine, a zatim i specijalizacije u trajanju od 4 godine, omogućava oftalmolozima najkompletnije znanje u dijagnosticiranju i liječenju očnih bolesti i raznih anomalija oka.

Zanimljivosti: Budući da su medicinski liječnici, oftalmolozi ponekada mogu prepoznati i druge zdravstvene probleme koji nisu izravno povezani s očima, te uputiti pacijenata na daljnje pretrage.

Subspecijalisti u oftalmologiji: dodatna znanja i osposobljavanje za posebne očne potrebe

Dok su svi oftalmolozi osposobljeni za brigu o očnim problemima i stanjima, neki oftalmolozi se dodatno specijaliziraju za određeno područje očne medicine ili očne kirurgije. Ti stručnjaci se nazivaju subspecijalisti oftalmologije. Dodatna edukacija te stečena praktična znanja pripremaju oftalmologe za složenija i specifičnija stanja u određenom području oka ili kod određenih grupa pacijenta. Neki od primjera subspecijalizacije su dječja oftalmologija, strabologija, neurooftalmologija itd.

Zanimljivost: Prije nekoliko godina specijalizacija iz oftalmologije je preimenovana u specijalizaciju oftalmologije i optometrije. Stoga danas u Hrvatskoj imamo liječnike oftalmologije i optometrije, te klasične optometriste koji su tehničke struke, uz izuzetak nekolicine medicinskih optometrista koji su studij završili u inozemstvu.

Tko je optičar?

Optičar nije specijalist za oči, ali je važan dio naše brige oko zdravlja očiju. Optičari koriste recepte koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi nam precizno izradili naočale za vid, isporučili kontaktne leće, te ostala pomagala za vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Kada posjetiti optometrista a kada oftalmologa?

Ukoliko trebate određivanje dioptrije za naočale i/ili kontaktne leće, tada je izbor specijaliste za oči stvar osobnog izbora. I optometristi i oftalmolozi izvode rutinske preglede vida. To uključuje pregled vida na daljinu i blizinu, određivanje dioptrije, te prepisivanje naočala ili kontaktnih leća.

tko je optometrist, optometrist ili oftalmolog
Foto: Shutterstock

Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizirani upravo za određivanje dioptrije, te izvrsno poznaju sve vrste naočalnih i kontaktnih leća. Optometrist će vas na temelju vaših individualnih potreba savjetovati i uvelike pridonijeti vašem ispravnom odabiru naočala za vid ili kontaktnih leća.

Ukoliko želite obaviti preventivni zdravstveni pregled očiju, ili u slučaju da imate medicinski problem s očima – na primjer; upalu oka, glaukom, makularnu degeneraciju ili očnu mrenuvažno je da se obratite oftalmologu koji je obučen za praćenje i tretiranje takvog stanja. Preventivne oftalmološke preglede je preporučljivo obavljati redovito, neovisno o tome da li imate problema s očima ili ne.

oftalmolog
Oftalmolog. Foto: Shutterstock

Ostali faktori uključeni u biranje očnog specijaliste

Kada birate očnog specijalistu, važno je uzeti u obzir preporuke koje ste dobili od prijatelja, članova obitelji ili kolega. Usmene preporuke su često najbolji način pronalaženja prijateljskog, kompetentnog, te brižnog očnog specijaliste, kako biste izbjegli neugodna iznenađenja prilikom pregleda ili nakon kupovine naočala ili kontaktnih leća.

Pročitajte sljedeće:

Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?

Članak objavljen 04/03/2011, posljednja izmjena 04/08/2020.

45 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

15 Komentara

 1. Pa primjetila sam da se u istoj optici optometrist malo vise potrudio oko mojih naocala od njihovog doktora.

 2. Dobar dan,

  Imam prijatelja koji je NE vidi na daljinu!
  Drugi prijatelj i ja smo koristili njegove naocale.
  Dok sam ja koristeci naocale,primjetio da mi je slika na TV-u bliza i izostrenija, drugi prijatelj je primetio da mu je slika udaljenija.
  Pa smo sada u dilemi, ko ima problem sa vidom na daljinu?
  Pa ako mozete da nas uputite.

  Hvala.

  1. Poštovani,

   teško je reći tko ima problema s vidom kada niste rekli dali se radi o plus ili minus dioptriji na naočalama. I jedna i druga opcija može služiti za korekciju vida na daljinu. Najvjerojatnije ni jednom ni drugom ne odgovara dioptrija na prijateljevim naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Molim vas savjet oko određivanja dioptrije.
  Naime, nakon dugo godina i dalje mi ne pašu dioptrije koje mi odrede doktori..svaki doktor odredi drugu dioptriju…a meni i dalje nijedna ne odgovara. Nosim leće po starom pregledu što mi je pogoršalo stanje. Imam dalekovidnost koju je teško odrediti ali mi se i podvojila slika i to na oba oka različito. imam velike probleme kod slabe svijetlosti i lošeg vremena, kao da mi oslabe mišići a pomagala ne pomažu. Zanima me samo koji doktor mi može točno odrediti dioptriju.

  1. Poštovana,

   s obzirom da dobivate različite dijagnoze, napravite skijaskopski pregled kod vašeg oftalmologa (pregled uz širenje zjenica). Na temelju toga će se utvrditi stvarna dioptrija.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Postovani, interesuje me da li je kod odredjivanja centara stakala dioptrijskih naocara, bitna visina centra, tj. da li je ista dioptrija na bilo kojoj tacki vertikalne ravni. Pitam Vas, jer mi je u jednoj ocnoj kuci receno da na naocarima koje sam kupila nisu dobro centrirana stakla, tj, da su ti centri previsoko i da nisu u ravni, dok mi je moj oftalmolog, u cijoj sam ocnoj kuci i kupila naocare, rekao da to nije bitno, jer je dioptrija ista na svakoj tacki vertikalne ravni, bez obzira da li je to blize gornjem okviru naocara, u centru, ili blize donjem. Ovo mi je bitno, stoga sto od kad sam uzela te nove naocari (napominjem da nisam menjala dioptriju), imam stalne mucnine, pritisak u ocnom delu i glavobolje. Molim Vas da mi odgovorite. Pozdrav

  1. Poštovana,

   ukoliko se dioptrija nije mijenjala, a s novim naočalama imate mučnine i glavobolje, očito je da se dogodila pogreška kod izrade novih naočala. Zatražite da Vam se ponovno izmjeri razmak zjenica te da se ugrade nove naočalne leće s ispravnim parametrima.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam reklamirala i zaista je utvrdjeno da se dogodila greska kod izrade naocara. Pozdrav za Vas i svako dobro.

 6. Poštovani,imam problema sa desnim okom pa me zanima da li je moguće da ovako dugo traje oporavak s obzirom da je početak terapije bio 15.02.Dijagnoza:keratoconjuctivitis acuta o.dex(H16.2),myopia o.u.(H52.1),status:BMS o.u.:desno na rožnici centralno defekti epitela FI+,gusto,punktiformno,ostali nalaz uredan,lijevo nalaz ured,terapija:tobrex 4x naizmjenično vizol 0,4% 4x,bepanthen,pro oculi,3x.,mene oko i dalje boli,presjeca,ne vidim dobro,kao da mi se drastično pogoršala dioptrija

  1. Poštovani,

   vid može biti lošiji zbog same upale i korištenja lijekova, ali nakon terapije je za očekivati da će se vidna oštrina vratiti na staro. Normalno je da terapija traje toliko dugo, ali svakako se posavjetujte s vašim oftalmologom ako mislite da terapija ne daje željene rezultate.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Molim pomoć..savjet!!
  Beba (2 mjeseca) imala napad boli i vrištanja da je pala u nesvjest. Našli da ima problema s vidom, nije skroz slijepa ali ne zna se u kojoj mjeri vidi. Na to ima i titranje očiju. Sada roditelji rade.snimanje glave, sumnja se i na tumor.
  Kome, u koju bolnicu se javiti dalje. Rekli su Varaždinskoj pedijatriji, pod hitno tražit specjalista u Zagrebu!!!
  Kome, tko je najbolji? Da ne bude kasno!!
  Hvala!!

  1. Poštovani,

   Prof. Vukojević, KBC “Zagreb”, Očna klinika, ili dr. Jelena Petrinović Dorešić, KB “Sveti Duh”, Očna klinika.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Poštovani, Molim Vas, ako bi mi mogli reći u kojoj klinici/bolnici u Zagrebu je najbolje obaviti prvi pregled.Dobila sam uputnicu za oftalmologiju i ne znam kamo da odem s njom. Hvala.

  1. Poštovana,

   prvi očni pregled s uputnicom možete obaviti na očnom odjelu bilo koje bolnice u Zagrebu (KBC Sestre Milosrdnice, KBC Rebro, KB Sveti Duh…).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest − 2 =

Back to top button