Kada izvršiti prvi pregled vida kod djece?

Kao roditelj, sigurno se pitate da li vaše dijete ima poteškoća s vidom ili kada biste trebali zakazati prvi pregled vida vašeg djeteta?
0 Shares

Pregledi vida kod djece su izuzetno važni, jer čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom. Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, jer djeca često bolje reagiraju na liječenje ukoliko se problem s vidom dijagnosticira dovoljno rano.

>> Znakovi problema s vidom kod djece

Američka udruga optometrista (AOA) smatra da prvi sveobuhvatni pregled vida kod djece treba napraviti u dobi od 6 mjeseci. Nakon toga, pregled vida treba ponoviti u dobi od 3 godine, te još jednom prije polaska u prvi razred osnovne škole, u dobi od 5 ili 6 godina.

Za djecu školske dobi preporuča se ponavljati pregled vida svako dvije godine ukoliko dijete nema dijagnosticiranih problema s vidnom oštrinom. Djeca koja imaju potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća bi trebala kontrolirati vid jednom godišnje ili po preporuci svog oftalmologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Prvi pregled vida – što treba znati?

Tijek samog pregleda ovisi o dobi djeteta, ali pregled uglavnom uključuje popisivanje povijesti bolesti, ispitivanje vidne oštrine, utvrđivanje da li postoji potreba za naočalama, testiranje položaja očiju, procjenu zdravlja očiju, te ako je potrebno, recept za naočale.

>> Kako uvjeriti dijete da mora nositi naočale?

Vaš liječnik će najvjerojatnije pitati da li je bilo komplikacija tijekom trudnoće ili poroda. Ostala pitanja će se odnositi na povijest bolesti vašeg djeteta, uključujući i lijekove koje trenutno koristi, kao i postojanje alergija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Liječnika će također zanimati da li je dijete već imalo problema s očima, te da li su izvršeni ikakvi operativni zahvati na očima u prošlosti. Važan podatak je i da li dijete već nosi naočale ili kontaktne leće, ukoliko se ne radi o prvom pregledu vida.

Nemojte zaboraviti informirati liječnika o obiteljskoj povijesti bolesti očiju, kao što je potreba za korekcijom vida uzrokovanom kratkovidnošću ili dalekovidnošću, prisutnosti strabizma kod bližih članova obitelji ili prisutnost očnih bolesti.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × četiri =

Back to top button