Kada izvršiti prvi pregled vida kod djece?

Prvi pregled vida

Kao roditelj, sigurno se pitate da li vaše dijete ima poteškoća s vidom ili kada biste trebali zakazati prvi pregled vida vašeg djeteta?

Pregledi vida kod djece su izuzetno važni, jer čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom. Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, jer djeca često bolje reagiraju na liječenje ukoliko se problem s vidom dijagnosticira dovoljno rano.

>> Znakovi problema s vidom kod djece

Američka udruga optometrista (AOA) smatra da prvi sveobuhvatni pregled vida kod djece treba napraviti u dobi od 6 mjeseci. Nakon toga, pregled vida treba ponoviti u dobi od 3 godine, te još jednom prije polaska u prvi razred osnovne škole, u dobi od 5 ili 6 godina.

Za djecu školske dobi preporuča se ponavljati pregled vida svako dvije godine ukoliko dijete nema dijagnosticiranih problema s vidnom oštrinom. Djeca koja imaju potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća bi trebala kontrolirati vid jednom godišnje ili po preporuci svog oftalmologa.

Prvi pregled vida – što treba znati?

Tijek samog pregleda ovisi o dobi djeteta, ali pregled uglavnom uključuje popisivanje povijesti bolesti, ispitivanje vidne oštrine, utvrđivanje da li postoji potreba za naočalama, testiranje položaja očiju, procjenu zdravlja očiju, te ako je potrebno, recept za naočale.

>> Kako uvjeriti dijete da mora nositi naočale?

Vaš liječnik će najvjerojatnije pitati da li je bilo komplikacija tijekom trudnoće ili poroda. Ostala pitanja će se odnositi na povijest bolesti vašeg djeteta, uključujući i lijekove koje trenutno koristi, kao i postojanje alergija.

Liječnika će također zanimati da li je dijete već imalo problema s očima, te da li su izvršeni ikakvi operativni zahvati na očima u prošlosti. Važan podatak je i da li dijete već nosi naočale ili kontaktne leće, ukoliko se ne radi o prvom pregledu vida.

Nemojte zaboraviti informirati liječnika o obiteljskoj povijesti bolesti očiju, kao što je potreba za korekcijom vida uzrokovanom kratkovidnošću ili dalekovidnošću, prisutnosti strabizma kod bližih članova obitelji ili prisutnost očnih bolesti.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!