Očne pogreške kod djece

vid kod djece, vid kod beba, pogreške oka kod djece, problemi s vidom djeca

Među najčešće očne pogreške kod male djece spadaju; dalekovidnost, slabovidnost i strabizam. Može se reći da je određeni stupanj dalekovidnosti prisutan kod sve novorođenčadi, ali s vremenom u većini slučajeva nestaje. U oko 6 posto djece određeni stupanj dalekovidnosti ostane prisutan, što vodi k strabizmu i slabovidnosti.

Novorođenče se ne rađa s potpuno razvijenim vidom. Razvoj vida slijedi u narednim tjednima, mjesecima i godinama. Kada se beba rodi oči su još uvijek nezrele, te vanjski svijet vidi zamagljeno i mutno. Kako raste, razvija se i njen vid, te ubrzo uspostavlja kontakt s majkom. Otprilike u 2. mjesecu počinje slijediti pogledom igračku, kada s njom zamašemo.

Između 5. i 6. godine života dijete doseže oštrinu vida odrasle osobe. Do tog perioda se mogu pojaviti određeni poremećaji i nedostaci koji bi mogli poremetiti normalan razvoj vida. Ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, lako se dogodi da korekcija u kasnijoj dobi ne daje željene rezultate. Najveću pažnju na vid djeteta bi trebali posvetiti roditelji. Vjerojatnost da će dijete naslijediti očnu pogrešku je čak do 70 posto. Upozorenje da je slabovidnost prisutna, roditeljima može biti neprirodan naklon glave djeteta ili kada dijete predmete koji ga zanimaju promatra samo jednim okom. Kratkovidno dijete izrazito napreže oči kako bi bolje izoštrilo sliku.

Strabizam

Vrlo česta očna pogreška kod djece je strabizam. Razlozi nastanka ove pogreške mogu biti mnogi. Neki od njih su; neuravnoteženost očnih mišića, anizometropija (različite dioptrijske vrijednosti na desnom i lijevom oku) ili jednostrani astigmatizam. Strabizam može biti vidljiv ili skriven. Skriveni strabizam možemo prepoznati kada je dijete često umorno. Jedan od simptoma strabizma je diplopija (dvoslika). Kako bi ovaj neugodni simptom uklonili, centar za vid u mozgu slabije oko (oko koje škilji ili oko s većom refrakcijskom pogreškom), izostavlja i postupno isključuje. Posljedica toga je slabovidnost (ambliopija). Liječenje strabizma je često učinkovito. Zdravo oko se prekriva, s ciljem poboljšanja vida slabijeg oka. Preduvjet uspjeha je rano liječenje, najbolje u predškolskoj dobi.

Astigmatizam

problemi s vidom djeca, vid djece, vid novorođenčadi, vid beba, pogreške oka djeceAstigmatizam je refrakcijska pogreška, koja je u 2/3 slučajeva karakterizirana nepravilno zakrivljenom rožnicom ili nepravilno zakrivljenom očnom lećom. Zahvaljujući modernim tehnologijama, ovu očnu pogrešku je moguće otkriti i kod male djece.

Dalekovidnost

Dalekovidnost kod male djece je najčešće uzrokovana smanjenom dužinom oka. Zrake svjetla se prelamaju iza mrežnice, umjesto na njoj. Budući da oko ima mogućnost zaoštravanja (akomodacije), pogreška ne mora u početku biti očita. Ova pogreška uzrokuje povećan umor pri radu na blizinu, te glavobolju, kao posljedicu prevelikog naprezanja očiju (akomodiranja).

Kratkovidnost

Kratkovidnost može biti urođena (najčešće kod nedonoščadi) ili se može s vremenom pojaviti. Najčešće se otkrije kada dijete krene u školu, te ima problema sa čitanjem teksta na ploči. Ovakav tip kratkovidnosti se naziva školska kratkovidnost. Obično se stabilizira pri kraju puberteta, a nakon 20-te godine života se često stabilizira u potpunosti.

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika posjetite odmah, ako u djeteta mlađeg od 3 godine primijetite slijedeće simptome:

  • povremeno “bježanje” oka, vodoravno ili gore-dolje
  • neprirodan naklon glave (dijete na taj način ispravlja strabizam)
  • često zatvaranje jednog oka
  • umor pri gledanju bliskih predmeta, nezainteresiranost za manje detalje na predmetu
  • potreba za sjedenjem preblizu ekrana televizora
  • loše pozicioniranje predmeta (dijete ne doseže na pravilan način željeni predmet)
  • često trljanje očiju

>> Dječje naočale za vid
>> Kako nas bebe vide?
>> Djeca i strabizam

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
  1. marija bilic napisao:

    Ja sam inace kratkovidna i moje djete je ,nije valjda to zbog mene:;(Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!