Slabovidnost ili ambliopija – kako je prepoznati i liječiti?

Slabovidnost ili ambliopija ne spada među dioptrijske greške oka (refrakcijske), već među funkcionalne. Možemo je definirati kao smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem oka zbog neaktivnosti. Centar za vid u mozgu ne obrađuje informacije koje dolaze iz slabijeg oka, već prima samo vizualne podražaje zdravog oka.
25 Shares

Slabovidnost se pojavljuje u djetinjstvu. Često se pojavljuje zajedno sa strabizmom i drugim refrakcijskim greškama, ali može biti prisutna i bez njih. Pojavu ambliopije također može uzrokovati dugotrajno prekrivanje jednog oka, na primjer nakon ozljede oka.

Što je slabovidnost ili ambliopija?

Slabovidnost ili ambliopija, stanje koje se također naziva i lijeno oko, obično pogađa samo jedno oko. Razvija se kada postoji poremećaj u “komunikaciji” između mozga i oka, te mozak ne može prepoznati vid iz jednog oka. S vremenom se mozak sve više oslanja na drugo, bolje oko, dok se vid na slabijem oku pogoršava.

Ambliopija je najčešći uzrok gubitka vida kod djece.

Čak 8 od 100 djece razvije ambliopiju. Dobra vijest je da rano liječenje značajno može poboljšati vid slabijeg oka, i obično spriječava dugoročne probleme s vidom.

Koji su simptomi slabovidnosti?

Simptomi slabovidnosti mogu biti teško uočljivi. Djeca s ambliopijom mogu imati lošu percepciju dubine – imaju problema s procjenjivanjem udaljenosti predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Roditelji mogu primijetiti i znakove da njihovo dijete ima poteškoće s vidom, poput:

 • žmirkanja,
 • zatvaranja jednog oka,
 • naginjanja glave prilikom fokusiranja (gledanja TV-a i slično).

U mnogim slučajevima roditelji ne znaju da je njihovo dijete slabovidno, sve dok liječnik to ne dijagnosticira na pregledu vida. Zbog toga je važno da sva djeca obave pregled vida barem jednom u dobi do 4 godine starosti.

Kada je povećan rizik od razvoja slabovidnosti?

Neka se djeca rađaju s ambliopijom, dok je druga razviju kasnije u djetinjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Šanse za razvoj slabovidnosti veće su kod djece:

 • koja su rođena prerano,
 • pri rođenju su bili manji od prosjeka,
 • imaju obiteljsku anamnezu ambliopije, prirođene katarakte ili drugih očnih stanja,
 • imaju poteškoće u razvoju.

Što uzrokuje slabovidnost?

U mnogim slučajevima liječnici ne znaju uzrok, ali ponekada drugi problem s očima može dovesti do razvoja slabovidnosti.

U normalnim okolnostima mozak koristi živčane impulse iz oba oka kako bismo vidjeli. Ali ako određeno očno stanje pogorša vid na jednom oku, mozak će početi isključivati signale iz tog oka, te će se oslanjati samo na jače oko.

Stanja koja mogu dovesti do razvoja slabovidnosti su refrakcijske greške oka, strabizam i katarakta.

Refrakcijske greške

Refrakcijske greške oka su uobičajeni problemi s vidom, te uključuju dalekovidnost, kratkovidnost ili astigmatizam. Dioptrija se obično može uspješno korigirati s dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Važno je dovoljno rano prepoznati prisutnost dioptrije kod djeteta, te započeti s nošenjem naočala ili leća.

Ako se dioptrija ne korigira, mozak se može početi oslanjati na jače oko, što uzrokuje slabljenje drugog oka. Razvoj slabovidnosti je najčešći kod dalekovidne djece.

Strabizam

Oči se obično kreću zajedno kao par, te trebaju biti usklađene. Kada se fokusiramo na jedan predmet, svi mišići oba oka trebaju biti usklađeni. Mozak kombinira slike iz svakog oka i stvara jednu trodimenzionalnu sliku, koja nam omogućuje dubinsku percepciju.

Kod djece sa strabizmom, jedno oko ne prati drugo, te može “bježati” prema unutra, prema van, prema gore ili prema dolje. Tada se do mozga šalju dvije različite slike, a mozak nauči eliminirati sliku lošijeg oka. Dijete na ovaj način gubi dubinsku percepciju, te može doći do razvoja slabovidnosti. Više o ovoj temi saznajte u članku: Strabizam kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Katarakta

Katarakta ili očna mrena je zamućenje prirodne očne leće, koje nije moguće ispraviti dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Katarakta je uobičajena kod starijih ljudi, ali također se može razviti kod djece.

Novorođenče može imati kongenitalnu ili prirođenu kataraktu. Ukoliko je zamućenje leće značajno do te mjere da ometa vidnu oštrinu, može doći do razvoja slabovidnosti. Kod značajnijih zamućenja, potrebno je obaviti operaciju, što u pravilu spriječava razvoj slabovidnosti. Više o ovoj temi saznajte u članku: Katarakta kod beba – koji su uzroci i kada je operacija nužna?

Liječenje slabovidnosti

Obitelj, okolina, ali ni samo dijete ne mora primijetiti problem. Slab vid se uglavnom otkrije na sistematskom pregledu. Što se liječenja tiče, konkretni lijekovi za liječenje slabovidnosti ne postoje. Moguće je djelovati samo u određenoj dobi, između treće i sedme godine života, posebnim vježbama i redovitom okluzijom boljeg oka. U kasnijoj dobi promjene su nepovratne, što znači da je ambliopiju moguće potpuno ili djelomično izliječiti samo u ranijoj dobi.

Cilj liječenja je natjerati slabovidno oko na aktivnost. Prekriva se oko s normalnom vidnom oštrinom, odnosno bolje oko. Njegovo isključivanje postižemo okluzijom, koja se pričvrsti na naočale ili se nalijepi direktno preko oka.

S okluzijom zdravog oka potrebno je započeti što je prije moguće. Nakon šeste godine života mogućnost postizanja boljeg vida se radikalno smanjuje. Također, vremenski period prekrivanja oka se s poboljšanjem vida postupno smanjuje. Na početku liječenja, oko može biti prekriveno i cijeli dan, dok je pri kraju liječenja dovoljno prekrivati oko na samo jedan sat.

Druga metoda je stavljanje posebnih kapi za oči u bolje oko. Pri ovoj metodi potrebno je jednom dnevno ukapati lijek atropin u bolje oko, što privremeno zamućuje vid na blizinu, te prisiljava mozak da koristi slabije oko. Na neku djecu ovaj tretman djeluje jednako dobro kao i okluzija, ali za roditelje je često jednostavnija upotreba okluzije. Liječnici značajno rijeđe koriste ovu metodu za liječenje slabovidnosti.

Prognoza uspješnosti liječenja je individualna i prije svega ovisi o pravovremenom otkrivanju pogreške i ispravnom liječenju.

Zaključak

Liječenju slabovidnosti je potrebno pristupiti s najvećom odgovornošću i strpljenjem, jer se radi o budućnosti djeteta. Potrebno je napomenuti da neizliječena ambliopija s kojom dijete stupa u život znači nemogućnost prostornog vida i praktički jednookost. Ta činjenica ograničava djetetovu mogućnost studiranja, bavljenja sportom, ograničava izbor zanimanja i ima značajan utjecaj na njegovu budućnost.

Pročitajte sljedeće:

Lijeno oko i strabizam – u kojem slučaju je operacija rješenje?

Članak objavljen 22/07/2010, posljednja izmjena 27/09/2022.

25 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Strasno je da jos nije izmisljen lijek za slabovidnost. Sto se sa vjezbama u djetinstvu napravi napravi. Poslje nema neke pomoci :/

 2. pa da ,ali zbog toga i savjetuju lječnici prvi odlazak doktoru sa 6 mjeseci, pa nakon pola godine,pa za godinu,mislim da su to ipak bitne stvari .Djete je to i razvija se kao i oči

 3. Postovanje,
  imam 28 godina.Bio sam na sistematskom pregledu za firmu ,inace samo malo slabije vidio, a sada su mi otkrili da s lijevim okom vidim samo 40 posto….nisam ni bio svijetsan tog nedostatka…
  Toliko sam uvjezbao desno oko, da je ono radilo za oba. Majka me nije vodila na vjezbe dok sam bio mali i to je vjerovatno rezultat tog mog slabog lijevog oka

 4. ja sam navodno slabovidna na jedno oko??! bar su mi tako jučer na pregledu rekli.. Nikad skužila niti primijetila. al dobro, ako doktor kaže biće da je stvarno tako

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + 7 =

Back to top button