Dječje naočale za vid – što treba znati?

Kako odabrati dječje naočale za vid? Uloga dječjih dioptrijskih naočala je prije svega ispravna korekcija vida. Naočale moraju dobro pristajati, te je zbog toga nužno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala.
0 Shares

U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom priležu na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Također, postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal.

Zašto dijete može imati potrebu za nošenjem naočalama?

Djeca mogu imati potrebu za nošenjem dioptrijskih naočalama iz nekoliko razloga, a treba naglasiti da to nisu uvijek isti razlozi kao kod odraslih.

Budući da djeca rastu i vidni sustav se razvija, posebno tijekom prvih 5-6 godina života, naočale mogu igrati važnu ulogu u osiguravanju normalnog razvoja vida. Glavni razlozi zbog kojih dijete može trebati naočale su:

  • Korekcija dioptrije, kako bi dijete bolje funkcioniralo u svom okruženju. Dioptrijske naočale prvenstveno služe za korekciju refrakcijskih grešaka oka; kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Kratkovidnost se korigira lećama minus dioptrije, dalekovidnost lećama plus dioptrije, a astigmatizam cilidričnim lećama.
  • Korekcija strabizma, kako bi se postigao bolji položaj očiju. Prvi korak u liječenju strabizma je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma. Više o strabizmu saznajte u članku: Strabizam kod djece – uzroci, simptomi i liječenje
  • Ambliopija ili slabovidnost. Ovu grešku oka možemo definirati kao smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem jednog oka zbog neaktivnosti. Kako bi se slabije oko aktiviralo, potrebno je nositi dioptrijske naočale. Uz to je važno raditi vježbe prema uputama oftalmologa, i redovitom stavljati okluziju na bolje oko. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Slabovidnost ili ambliopija – kako je prepoznati i liječiti?

Koje naočalne leće odabrati za dječje naočale za vid?

S obzirom na materijal postoje dvije vrste naočalnih leća, plastične i mineralne (staklene). U slučaju dječjih naočala bolji su izbor plastične leće, jer su otpornije na lom. Treba napomenuti da se dječje naočale razbijaju prilično često. Također, postoje leće izrađene od polikarbonata, koje su izuzetno otporne na udarce. Ovaj materijal je ujedno i najbolji izbor za djecu. Druga, jednako dobra opcija su leće od materijala koji se zove Trivex, a radi se o vrsti plastike koja ima slična svojstva polikarbonatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Dječje naočalne leće bi trebale sadržavati UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj (premaz koji štiti leću od ogrebotina).

  • Kod odabira naočale za vaše dijete, najbolje će vam pomoći iskusni optičar.
  • Također, reći će vam i koliki dio cijene pokriva zdravstveno osiguranje.
  • I ne zaboravite, u slučaju nezgode dobro je imati rezervne naočale.
djecje dioptrijske naocale, dječje naočale za vid, dječji okviri, dječje sunčane naočale
Foto: Shutterstock

Kako postići da dijete nositi naočale, kada to ne želi?

To je pitanje koje većina roditelja postavlja, posebno kada se radi o novorođenčetu ili djetetu koje je tek prohodalo. Najbolji odgovor je da većina male djece koja stvarno trebaju naočale, ipak ih bez problema nose (na sreću), jer shvaćaju da im one poboljšavaju vid.

U početku neka djeca mogu pokazati određeni otpor nošenju naočala, ali neophodno je da roditelji pokažu pozitivan stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Preporuka je početi postepeno. Neka dijete u početku nosi naočale u kratkim vremenskim periodima. Nakon toga postepeno povećavajte njihovo vrijeme nošenja.

Dijete koje je tek prohodalo možda će nositi naočale samo kada je dobro raspoloženo, a odbiti će ih kada nije (kao i sve ostalo).

Djeca školske dobi i njihovi roditelji mogu zajedno s oftalmologom doprinijeti odluci o potrebi naočala. U slučaju male refrakcijske greške, naočale nisu uvijek potrebne, dok će kod prisutnosti viših dioptrija djeca često i sama izraziti zabrinutost zbog poteškoća s vidom u učionici.

Hoće li nošenje naočala dodatno pogoršati vid?

Ne. Često je suprotno od toga istina. Ako dijete u predškolskoj dobi s ambliopijom ne nosi propisane naočale, to može utjecati na normalan razvoj vida.

Dječje sunčane naočale

Nemojte zaboraviti da su oči vaše djece vrlo osjetljive, stoga sunčane naočale kupujte isključivo u očnim optikama.

Prilikom kupnje sunčanih naočala u očnoj optici, možete biti sigurni da su kvalitetno izrađene, te da sadrže kvalitetan UV filter. U optici će vam također pomoći odabrati naočale koje djetetu najbolje pristaju, kako bi bile udobne za nošenje.

Ako dijete treba dioptrijske sunčane naočale, nije nikakav problem ugraditi dioptrijske leće s istom nijansom boje. U većini slučajeva je nemoguće prepoznati da se radi o naočalama s dioptrijom. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Sunčane naočale s dioptrijom – kako ih odabrati?

Zaključak

Ako vaše dijete treba dioptrijske naočale, najbolje će vam pomoći iskusni optičar koji će savjetovati najprimjereniji model naočala, izraditi ih sa najvećom preciznošću, i naravno, ispravno ih prilagoditi dječjoj glavi. Također će vas podučiti kako ispravno očistiti konkretni tip leća.

Za djecu s višom dioptrijom, nužno je naručiti dva para naočala. Jedne za redovno nošenje, a druge kao rezervu. I na kraju ne zaboravite na zaštitnu kutiju, najbolje krutu.

Pročitajte sljedeće:

Jesu li kontaktne leće dobar izbor za djecu?

Članak objavljen 27/05/2010, posljednja izmjena 21/06/2020.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × četiri =

Back to top button