Sunčane naočale s dioptrijom – kako ih odabrati?

Jesu li sunčane naočale s dioptrijom dobra ideja? Ponekad se možete zateći u situaciji da vozite i sunce vam bliješti ravno u oči, a svoje sunčane naočale ne možete staviti, jer trebate naočale za vid kako biste mogli vidjeti. U takvim, i brojnim drugim slučajevima, dioptrijske sunčane naočale su pravi izbor.
0 Shares

Ako imate dioptriju i zbog toga ne nosite sunčane naočale, vrijeme da uložite u sunčane naočale s dioptrijom. Sunce može biti vrlo štetno za oči i zbog toga ih je nužno kvalitetno zaštiti.

Brojne znanstvene studije pokazuju da duža izloženost štetnim UV zrakama bez zaštite može oštetiti oči. Na temelju navedenih studija, oftalmolozi preporučuju sunčane naočale koje blokiraju najmanje 99% UVA i UVB zračenja. Ako provodite duže vrijeme na suncu, preporučljivo je uz kvalitetne sunčane naočale s dioptrijom nositi šešir ili kapu.

Sunčane naočale s dioptrijom mogu ponekad biti praktičniji izbor za aktivnosti izvan kuće i za nosioce kontaktnih leća. Na primjer; možda ne želite nositi kontaktne leće na plaži, jer vam utjecaj sunca, vjetra i vode često uzrokuje iritaciju očiju.

Također, nije dobra ideja imati kontaktne leće dok plivate, jer postoji mogućnost nastanka potencijalno opasne infekcije oka, koju uzrokuju mikroorganizmi u vodi. Ali dioptrijske sunčane naočale možete nositi bezbrižno uvijek i ne morate brinuti o kontaktnim lećama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koje još prednosti imaju sunčane naočale s dioptrijom?

Ukoliko trebate korekciju vida, imate nekoliko opcija kada govorimo o sunčanim naočalama.

U sunčane naočale je moguće ugraditi skoro sve tipove dioptrijskih leća, uključujući bifokalne i progresivne leće. Sunčane naočale s takvim dioptrijskim lećama će vam dobro poslužiti ukoliko ste prezbiopi i trebate korekciju vida za čitanje knjige ili časopisa dok sjedite npr. negdje na otvorenom.

Dioptrijske sunčane naočale
Foto: Shutterstock

Dioptrijske leće se mogu ugraditi u većinu sunčanih naočala

Gotovo sve sunčane naočale poznatih dizajnera imaju mogućnost ugradnje dioptrijskih leća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Jedino ograničenje postoji kod nekih sunčanih naočala koje imaju preveliku zakrivljenost, koja prati fizionomiju lica. Dioptrijske sunčane naočale s velikom zakrivljenosti ponekad mogu izobličiti vidno polje. Ipak, više proizvođača nudi dioptrijske leće velike zakrivljenosti koje pružaju izvrsnu sliku. Obično su dostupne s ograničenom dioptrijskom jakosti, stoga se posavjetujte s vašim optičarom.

Neograničen izbor dioptrijskih leća

Dioptrijske leće za sunčane naočale su dostupne u svim materijalima, uključujući one s visokim indeksom loma, leće od polikarbonata, trivexa, ili obične plastike.

Iako staklene leće teoretski pružaju najbolju optičku kvalitetu, više nisu popularniji izbor za sunčane naočale, te se koriste iznimno. Razlog tome je što su puno teže od leća napravljenih od drugih materijala, te se mogu lako slomiti. Ipak, ako ih zatražite, još su uvijek dostupne.

Ugradnja dioptrije u sunčane naočale
Foto: Shutterstock

UV zaštita i zaštita od bljeska

Kao i kod sunčanih naočala bez dioptrije, vaša glavna briga kod kupovine dioptrijskih sunčanih naočala je da leće blokiraju 100% štetnih sunčevih UV zraka.

UV zaštita nije povezana s bojom i gustoćom nijanse leća sunčanih naočala, pa možete izabrati bilo koju boju i stupanj zatamnjenja leća, sve dok vaš optičar može potvrditi da te leće osiguravaju 100-postotnu UV zaštitu.

Dostupne su i polarizirane sunčane naočale s dioptrijom, za zaštitu od bljeska uzrokovanog odbijanjem svjetlosti od reflektirajućih površina (kao što su voda, snijeg, pijesak, i asfalt).

5 savjeta koje možete uzeti u obzir kod kupovine sunčanih naočala

 1. Veće je bolje.

  Veće sunčane naočale više pokrivaju i pružaju bolju zaštitu samih očiju, ali i kože oko očiju. Pri kupnji sunčanih naočala razmislite o kupnji zakrivljenih, većih modela, koje bolje blokiraju UV zrake i s bočne strane.

 2. Tamnije leće ne štite bolje.

  Iako tamne naočalne leće ostavljaju dojam bolje zaštite, one ne moraju nužno blokirati više UV zraka od svijetlih naočalnih leća.

 3. Boja naočalnih leća nije važna.

  Neke sunčane naočale dolaze s jantarnim, zelenim ili sivim lećama. Iako one ne blokiraju više sunca od crnih leća, one mogu povećati kontrast, što je korisno za određene sportske aktivnosti.

 4. Polarizirane leće smanjuju odsjaj, a ne UV.

  Polarizacija smanjuje odbljesak koji dolazi od reflektirajućih površina kao što su voda ili kolnik. To ne pruža veću zaštitu od sunca, ali može učiniti aktivnosti poput vožnje ili boravka na vodi sigurnijim ili ugodnijim.

 5. Dizajnerske naočale ne moraju imati bolju zaštitu od jeftinih modela, ali…

  UV filter može biti dovoljno dobar i kod jeftinih naočala s tržnice, ali velika razlika leži u samoj kvaliteti završne obrade i materijalima koji se koriste. Kvalitetne leće koje su dostupne u dizajnerskim naočalama često pružaju jasniju sliku i puno bolji ugođaj bez aberacija. Svakako preporučamo da uložite malo više novaca i kupiti naočale u očnoj optici, gdje je UV zaštita i kvaliteta leća zagarantirana. Uz to, uvijek imate garanciju, mogućnost servisa i dostupnost zamjenskih dijelova.

Pročitajte sljedeće:

Kako izabrati savršen okvir za naočale?

Članak objavljen 19/02/2011, posljednja izmjena 03/08/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

7 Komentara

 1. IMAM SUNČANE SA DIOPTRIJOM,BAS SU POMOGLE DOSTA KAD IDEM NA LJETOVANJE ,NEMORAM TROSITI DNEVNE KONTAKTNE LECE UZALUD KAD I SA SUNCANIM VIDIM

 2. ja sam svoje napokon dočekala!! al su skuuupee.. Ali nosim ih zadnja dva dana i presavršeno. Isplate se svake kune!

 3. Zanima me da li suncane naocare sa dioptrijom kada kupuje te da li je cena vece ako je dioptrija vece i da li se posebno naplacuje bojenje stakala?

 4. Najprije sam ja izradila takve naocale.Bila sam prezadovoljna,,poslije toga i moja mama i tata,.sad ih cijela obitelj ima:))

  1. Raspon cijena zaista varira. Najbolje da potražite informacije o točnim cijenama u vašoj optici.

   Lijep pozdrav,
   Uredništvo

 5. Ja sam sve skupa platila oko 1500kn. Dobro je otici prije izrade naocala na pregled,da se slucajno ne promjeni dioptrija u meduvremenenu i da naocale dulje traju, ja ih nosim skoro 3 godine vec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šest + 10 =

Back to top button