Idu vam na živce predebele naočalne leće? Postoji rješenje – tanje i lakše!

debele naočale, tanje naočalne leće, tanke naocalne lece

Nosite naočale i već vam pomalo na živce idu debele i teške naočalne leće? Postoji rješenje i za to! Plastične naočalne leće s visokim indeksom loma.

Naočalne leće s visokim indeksom loma su pravi izbor ukoliko želite tanje i lakše naočalne leće, te općenito naočale koje su estetski ljepše i ugodnije za nošenje.

Tanje i lakše naočalne leće visokog indeksa loma su posebno preporučljive ukoliko imate visoku kratkovidnost, dalekovidnost i/ili astigmatizam.

Većina modernih dioptrijskih okvira su izrađeni od plastike ili metala, te je okvir naočala često tanji od samih naočalnih leća. Također, kod naočala bez okulara je posebno vidljiv rub naočalnih leća, koji je potpuno izložen. U svakom slučaju, rubovi leća su vidljivi, a deblje naočalne leće kvare dobar dojam samih naočala.

Koja je razlika između naočalnih leća visokog indeksa loma i standardnih leća?

Naočalne leće korigiraju refrakcijske pogreške oka lomljenjem svjetla koje prolazi kroz leću. Jakost naočalnih leća se izražava u dioptrijama, te što je refrakcijska pogreška oka veća, to je i dioptrijska jakost naočalne leće veća. Ukoliko ste kratkovidni, potrebne su vam naočalne leće minus (-) dioptrije, koje su tanje u centru i deblje na rubovima. Ukoliko ste dalekovidni, potrebne su vam naočalne leće plus (+) dioptrije, koje su deblje u centru i tanje na rubovima.

Standardne naočalne leće za visoku kratkovidnost ili dalekovidnost mogu biti prilično debele i teške. Srećom, fizičari i kemičari su stvorili cijeli niz novih plastičnih materijala visokog indeksa koji lome zrake svjetla učinkovitije. To znači da je manje materijala potrebno za korekciju jednake količine refrakcijske pogreške, što čini leće visokog indeksa loma tanjima i lakšima od standardnih naočalnih leća.

Prednosti naočalnih leća visokog indeksa loma

Debljina. Naočale leće visokog indeksa loma učinkovitije lome zrake svjetla, te su tanje u odnosnu na standardne naočalne leće jednake jakosti.

Težina. Naočalne leće izrađene od plastike visokog indeksa loma sadrže manje materijala za jednaku dioptrijsku jakost, te su zbog toga lakše i ugodnije za nošenje.

Dakle, ukoliko želite da vaše naočalne leće budu tanje i lakše, te estetski ljepše, svakako zatražite od vašeg optičara naočalne leće visokog indeksa loma!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!