Idu vam na živce predebele naočalne leće? Postoji rješenje – tanje i lakše!

Nosite naočale i već vam pomalo na živce idu debele i teške naočalne leće? Postoji rješenje i za to! Plastične naočalne leće s visokim indeksom loma.
0 Shares

Naočalne leće s visokim indeksom loma su pravi izbor ukoliko želite tanje i lakše naočalne leće, te općenito naočale koje su estetski ljepše i ugodnije za nošenje.

Tanje i lakše naočalne leće visokog indeksa loma su posebno preporučljive ukoliko imate visoku kratkovidnost, dalekovidnost i/ili astigmatizam.

Većina modernih dioptrijskih okvira su izrađeni od plastike ili metala, te je okvir naočala često tanji od samih naočalnih leća. Također, kod naočala bez okulara je posebno vidljiv rub naočalnih leća, koji je potpuno izložen. U svakom slučaju, rubovi leća su vidljivi, a deblje naočalne leće kvare dobar dojam samih naočala.

Koja je razlika između naočalnih leća visokog indeksa loma i standardnih leća?

Naočalne leće korigiraju refrakcijske pogreške oka lomljenjem svjetla koje prolazi kroz leću. Jakost naočalnih leća se izražava u dioptrijama, te što je refrakcijska pogreška oka veća, to je i dioptrijska jakost naočalne leće veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko ste kratkovidni, potrebne su vam naočalne leće minus (-) dioptrije, koje su tanje u centru i deblje na rubovima. Ukoliko ste dalekovidni, potrebne su vam naočalne leće plus (+) dioptrije, koje su deblje u centru i tanje na rubovima.

Standardne naočalne leće za visoku kratkovidnost ili dalekovidnost mogu biti prilično debele i teške.

Srećom, fizičari i kemičari su stvorili cijeli niz novih plastičnih materijala visokog indeksa koji lome zrake svjetla učinkovitije. To znači da je manje materijala potrebno za korekciju jednake količine refrakcijske pogreške, što čini leće visokog indeksa loma tanjima i lakšima od standardnih naočalnih leća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Indeks loma

Što je viši indeks loma naočalne leće, ona postaje tanja. Više dioptrije zahtijevaju više indekse loma, dok niže dioptrije mogu izgledati elegantno i s nižim indeksima loma.

1.5 indeks loma – Standardne naočalne leće

Naočalne leće indeksa loma 1.5 su standardne naočale leće koje se preporučuju do dioptrija +/- 2,25. Radi se o “najdebljim” naočalnim lećama.

1.57 indeks loma – Tanje i lakše

Naočalne leće indeksa loma 1.57 pogodne su za nešto veće dioptrije, te se preporučuju do +/- 4.00 dioptrija, te do +/- 2.00 cilindra.

1.6 indeks loma – Super tanke

Ovdje se radi o lećama visokog indeksa loma koje su elegantne i super tanke. Ove leće su odličan izbor za dioptrije od +/- 4.25 do +/- 6.75, te cilindre do +/- 3.00.

1.67 indeks loma – Ultra tanke

Ove leće su još tanje. Ako imate visoke dioptrije, u rasponu od +/- 7.00 do +/- 9.00, i cilindre do +/- 4.00 dioptrije, ove leće su dobar izbor.

1.74 indeks sloma – Najtanje moguće

Ove elegantne lagane naočalne leće su najbolji izbor za dioptrije iznad +/- 9.00, te cilindre između +/- 4.25 i +/- 6.00.

debele naočale, tanje naočalne leće, tanke naocalne lece
Foto: Shutterstock

Prednosti naočalnih leća visokog indeksa loma

Debljina. Naočale leće visokog indeksa loma učinkovitije lome zrake svjetla, te su tanje u odnosnu na standardne naočalne leće jednake jakosti.

Težina. Naočalne leće izrađene od plastike visokog indeksa loma sadrže manje materijala za jednaku dioptrijsku jakost, te su zbog toga lakše i ugodnije za nošenje.

Dakle, ukoliko želite da vaše naočalne leće budu tanje i lakše, te estetski ljepše, svakako zatražite od vašeg optičara naočalne leće visokog indeksa loma.

Pročitajte sljedeće:

Čemu služi antirefleksni sloj na naočalama?

Članak objavljen 29/03/2017, posljednja izmjena 12/30/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × dva =

Back to top button