Test vida online – testirajte vid kod kuće!

Donosimo vam čak 5 testova za vid koje možete obaviti na svom mobilnom uređaju ili osobnom računalu. Isprobajte test vida za daltonizam, makularnu degeneraciju, astigmatizam, binokularni vid i dominantno oko. Ukoliko sljedeći testovi ukazuje da postoje poteškoće u vašem vidu, trebali biste potražiti profesionalnu pomoć.
0 Shares

Test raspoznavanja boja (Ishihara test)
Test vida za raspoznavanje boja sastoji se od 15 kartica, od kojih svaka sadrži određeni broj. Da bi ste uspješno riješili test, morate prepoznati točan broj na kartici. Osobe koje pate od daltonizma imaju poteškoća s prepoznavanjem određenih boja, poput plave, žute, crvene ili zelene. Saznajte da li ispravno vidite boje uz pomoć našeg Ishihara testa.
test vida boje


Amslerov test: Test za makularnu degeneraciju i druge poteškoće s vidom
Amslerova mreža je test za vid koji koriste specijalisti u otkrivanju problema s vidom, a koji proizlaze iz oštećenja makule (mjesto najjasnijeg vida) ili vidnog živca. Navedena stanja mogu trajno uništiti vid, stoga je amslerov test važan alat za rano otkrivanje i liječenje bolesti. Isprobajte test i koristite ga redovito.
amslerova mreža


Test za astigmatizam
Test vida za astigmatizam pomaže utvrditi da li je zakrivljenost vaše rožnice ili očne leće pravilna. Nepravilna zakrivljenost rožnice ili očne leće će uzrokovati nepravilni prikaz slike na mrežnici. Korekcija astigmatizma jednako je važna kao i korekcija kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Isprobajte test i saznajte da li imate astigmatizam.
provjera vida astigmatizam


Test za binokularni vid
Test za binokularni vid ili stereoskopski vid omogućuje testiranje sposobnosti fokusiranja oba oka zajedno na objekt, radi stvaranja jedne vizualne slike. Binokularni vid je nužan za postizanje odgovarajućeg fokusa i percepciju dubine. Ukoliko test ukaže na izostanak binokularnog vida, to može ukazivati na prisutnost slabovidnosti i/ili strabizma. Najčešći simptomi izostanka binokularne funkcije su dvoslike ili zamagljen vid.
binokularni vid


Dominanto oko test
Gotovo svi imamo vodeće oko koje više preferiramo i na koje najčešće bolje i vidimo. Dominanto oko nema medicinski značaj ako nemamo problema s vidom, međutim, dominacija oka igra ulogu u korekciji vida. Također, utvrđivanje dominantog oka može biti korisno ako se bavite aktivnostima poput fotografije, streljaštva ili određenih sportova. Saznajte koje je vaše dominatno oko uz pomoć ovog jednostavnog testa.
dominantno oko test


NAPOMENA: Online testove za vid možete koristiti isključivo informativno, ne kao zamjenu za stručni pregled vida optometrista ili oftalmologa.

Koliko često treba obavljati testiranje vida?

Redovito obavljanje provjere vida važan je dio održavanja zdravlja očiju tijekom procesa starenja. Čimbenici kao što su dob, opće zdravlje i obiteljska povijest bolesti mogu utjecati na potrebu i učestalost provjere vida.

Općenito govoreći, mjerenje dioptrije je najbolje obavljati jednom godišnje, a kompletan oftalmološki pregled svake četiri godine do 40-te godine života, a nakon 40-te svake dvije godine.

Kompletan oftalmološki pregled je više od mjerenja dioptrije za naočale ili kontaktne leće. Liječnik oftalmolog provjerava neurološku funkciju, očni tlak, koordinaciju očnih mišića i zdravlje očne pozadine. Kao i kod svih medicinskih stanja, što se ranije stanje dijagnosticira veća je mogućnost učinkovitog liječenja. Rano prepoznavanje bolesti oka može imati veliki utjecaj na kvalitetu života koja je usko povezana s dobrim vidom.

Pročitajte sljedeće:

Optometrist ili oftalmolog – kojeg očnog specijalistu posjetiti?

Članak objavljen 29/10/2011, posljednja izmjena 17/11/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

11 Komentara

  1. Hvala za testove. Znao sam od prije da imam blagi oblik daltonizma…al mi jedna stvar nije jasna…na tri,cetiri slike ne vidim brojeve,ali kad vucem prstom po odredenim bojama saznam koji je broj. Steta pa u vezi toga nema pomoci,jer me znaju zezat na ljekarskim pregledim za posao.

  2. Ja nevidim boje,ali ove druge teste vidim iz zadnje klupe na lap topu koji je na katedri…

  3. Ja iz zadnje klupe vidim na plocu, ali nekada mi zna biti mutno. Isto tako, kada citam zna mi nekada biti mutno :/

  4. ja sam jutros pala na testiranju za posao u fabrici Leoni,bio je onaj gore test sa bojama…..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 5 =

Back to top button