Vježbe za oči, kada i u kojim slučajevima pomažu?

Zanima vas da li vježbe za oči zaista pomažu? Sigurno ste više puta naišli na različite televizijske ili online reklame koje promoviraju značajno poboljšanje vida nakon određenih vježbi za oči. Istražili smo i objasnili u kojim slučajevima i koje vrste vježbi zaista pomažu. Saznajte činjenice prije nego što potrošite novac.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Kada vježbe za oči pomažu?
 2. Vježbe za skidanje dioptrije?
 3. Mogu li vježbe za oči promijeniti anatomiju oka?
 4. Što je to vizualna terapija?
 5. Vježbe za korisnike računala
 6. Kako vježbati oči?
 7. Zaključak
vježbe i pokreti očiju
Vježbe i pokreti očiju. Infografika: Shuttertock

1. Kada vježbe za oči pomažu?

Stoljećima su ljudi promovirali vježbe za oči kao “prirodni” lijek za probleme s vidom.

Ako imate uobičajena očna stanja poput kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti (hipermetropija) ili astigmatizma, očne vježbe nemaju većeg učinka. Osobe s čestim bolestima oka, kao što su mrena na oku, glaukom ili makularna degeneracija također neće imati benefita od očnih vježbi.

No, postoje vježbe preporučene od strane oftalmologa koje zaista pomažu i služe u liječenju stanja poput strabizma, ambliopije, poremećaja konvergencije ili disleksije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Također postoje vježbe za smanjenje zamora pri korištenju digitalnih uređaja. Dokazano je da olakšavaju negativne posljedice dugotrajnog korištenja računala.

Odmor
Foto: Shutterstock

2. Da li vježbe za oči pomažu kod skidanja dioptrije?

Programi samopomoći koji smanjuju ili eliminiraju potrebu za naočalama i kontaktnim lećama pojavljuju se već od 1920-tih.

No, prije nego što potrošite vrijeme i novac na bilo što, što obećava da možete “baciti svoje naočale” budite svjesni da su ti programi vrlo kontroverzni i većina stručnjaka za oči tvrdi da postoji vrlo malo vjerodostojnih znanstvenih dokaza koji sugeriraju da vježbe očiju mogu poboljšati vidnu oštrinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zapravo, nekoliko je popularnih programa za vježbanje očiju uklonjeno s tržišta zbog lažnih tvrdnji o njihovoj učinkovitosti.

U Americi, u Iowi 2006. godine okružni sud je zaustavio sve prodajne modele “The see clearly method”.

Na temelju optužbi koje su uključivale obmanjujuća oglašavanja, državni sud naredio je kompaniji da plati $200.000 u fond za povrat novaca, kako bi se novac vratio potrošačima koji su plaćali oko $350 za svaki komplet vježbi za oči. Prodano je oko tisuću primjeraka.

rupičaste naočale
Rupičaste naočale. Foto: Shutterstock

Online programi kao “The see clearly method” ili “Power vision program” obično promoviraju smanjenje refrakcijskih pogrešaka (kratkovidnosti, dalekovidnosti, presbiopije i astigmatizma), no u tim slučajevima očne vježbe nemaju većeg učinka. Niže smo objasnili, zbog čega očne vježbe ne pomažu u ovim slučajevima.

3. Mogu li vježbe za oči promijeniti osnovnu anatomiju vašeg oka?

Da biste shvatili kako vježbe za “prirodno poboljšanje vida” nemaju smisla, opisali smo vam kako funkcionira očni aparat.

Očne pogreške su najčešće uvjetovane dužinom očne jabučice, dakle anatomija oka utječe na to da li ste kratkovidni, dalekovidni ili imate astigmatizam.

Kada je očna jabučica prekratka, riječ je o dalekovidnosti i ne možete se usredotočiti na predmete u blizini, jer svjetlosne zrake koje ulaze u vaše oko postižu točku fokusa negdje izvan vaše mrežnice.

Možda vas zanima...Što Vi mislite o knjizi “Pogled bez naočala”?Pitanja i Odgovori

Kada ste kratkovidni, a vaša očna jabučica je preduga, svjetlosne zrake postižu točku fokusa prije mrežnice.

Kada imate astigmatizam, obično rožnica (prednji dio oka) ima nepravilan oblik. Ponekad, astigmatizam nastaje kada prirodna leća vašeg oka ima nepravilan oblik. Ove nepravilnosti uzrokuju da se svjetlosne zrake koje ulaze u oči razdvajaju u više fokala (točaka), te se stvara zamagljen vid.

Naveli smo još jedan, čest očni problem – presbiopija ili staračka dalekovidnost. Javlja se sa starenjem, kada prirodna očna leća oka počinje gubiti svoju elastičnost i više se ne može usredotočiti na različite udaljenosti. Ovo stanje se javlja oko 40-te godine života i uzrokuje da je vaš vid na blizinu mutan.

anatomija oka
Anatomija oka. Ilustracija: Shutterstock

Dakle, ako razmišljate o “vježbama za oči” s ciljem poboljšanja vašeg vida, zapitajte se ova pitanja:

 • Hoće li vježbanje vaših očiju promijeniti osnovni oblik vaše očne jabučice, čineći ju dužom ili kraćom?
 • Hoće li vježbe oka promijeniti osnovni oblik rožnice i promijeniti kut ulaska svjetlosnih zraka kako bi se postigao fokus? (Jedino laserskom operacijom možete ispraviti greške oka.)
 • Ako imate astigmatizam, hoće li vježbanje vaših očiju na neki način preoblikovati nepravilnu površinu oka?
 • Ako imate presbiopiju, hoće li vježbe oka vratiti mladenačku elastičnost očne leće, koja je tijekom procesa starenja izgubila svoja elastična svojstva?

4. Što je to vizualna terapija?

Neki liječnici su specijalizirani u području liječenja koje se naziva vizualna terapija. Vizualna terapija može uključivati vježbe za oči, ali samo kao dio specijaliziranog programa liječenja koji obavlja oftalmolog.

Cilj vizualne terapije je jačanje mišića očiju. Stanja koja se mogu liječiti vizualnom terapijom, koja često utječu na djecu, ponekad i na odrasle, uključuju:

 • zatajenje konvergencije,
 • strabizam ili škiljenje,
 • ambliopiju (lijeno oko),
 • disleksiju.
Vizualna terapija
Vizualna terapija. Foto: Shutterstock

5. Vježbe za korisnike računala

Vježbe za oči neće poboljšati vaš vid, ali mogu povoljno djelovati na “odmor” očiju i osjećaj ugode gledanja, posebno ukoliko često radite za računalom.

Stanje poznato kao računalni vizualni sindrom (Computer Vision Syndrome – CVS) čest je među osobama koje rade za računalom više sati dnevno.

Ovo stanje može uzrokovati:

Nekoliko jednostavnih vježbi za oči mogu olakšati simptome naprezanja očiju uzrokovanih dugotrajnim radom za računalom.

Odmor očiju vježbe
Foto: Shutterstock

6. Kako vježbati oči?

Niže smo naveli nekoliko različitih vrsta vježbi za oči koje možete isprobati, ovisno o vašim potrebama.

Promjena fokusa

Ova vježba djeluje tako da vježbamo vaš fokus. Položaj izvođenja vježbi treba biti sjedeći.

 1. Držite kažiprst nekoliko centimetara od oka.
 2. Fokusirajte se na prst.
 3. Polako pomičite prst od lica, držeći fokus.
 4. Pogledaj na trenutak u daljinu.
 5. Fokusirajte se na svoj ispruženi prst i polako ga približujte oku.
 6. Pomaknite pogled i fokusirajte se na neki predmet u daljini.

Ovu vježbu ponovite tri puta.

Bliski i udaljeni fokus

Ovo je još jedna fokus vježba. Kao i kod prethodnog, položaj izvođenja vježbe je sjedeći.

 1. Držite palac oko 25 cm od lica i usredotočite se na njega na 15 sekundi.
 2. Pronađite objekt otprilike 3 do 6 m udaljen i usredotočite se na njega na 15 sekundi.
 3. Vratite fokus na palac.

Ovu vježbu ponovite pet puta.

Znamenka osam

Položaj izvođenja ove vježbe također treba biti sjedeći.

 1. Odaberite točku gledanja na podu, udaljenu 3 m ispred sebe i usredotočite se na nju.
 2. Pratite zamišljenu osmicu s očima.
 3. Nastavite pratiti 30 sekundi, a zatim promijenite smjer i pratite još 30 sekundi.

20-20-20 pravilo

Naprezanje očiju je pravi problem za mnoge. Ukoliko radite na računalu cijeli dan, 20-20-20 pravilo može ublažiti digitalno naprezanje očiju. Svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi, pogledajte u daljinu, dalje od pola metra (20 inča). Na taj način opušta se akomodacija, koja je u spazmu zbog fiksiranja stalno u istu točku.

Vezani članak: Naočale za računalo: kako smanjiti naprezanje?

7. Zaključak

Nedavna istraživanja objavljena od recenziranih, znanstvenih časopisa provedenih od strane AllAboutVision.com, nisu uspjela dokazati da vježbe za oči mogu mijenjati osnovnu anatomiju oka ili eliminirati presbiopiju (staračku dalekovidnost), koja je jednostavno neizbježna nakon određene životne dobi.

Vježbe za presbiopiju
Foto: Shutterstock

Kao što smo ranije naveli, oblik oka određuje vašu osnovnu refrakcijsku grešku. Ukoliko imate izraženiju refrakcijsku grešku, tj. drugačije oblikovano oko, vrlo su male mogućnosti da ćete se “riješiti” naočala nakon programa očnih vježbi.

Nakon provođenja različitih studija koje uključuju programe za oči, opuštanje mišića, tapkanje okolo očiju i masažu očiju, dužnosnici na Američkoj akademiji oftalmologije izdali su ovu izjavu:

“Nije jasno da li pacijenti koji koriste vježbe za oči kod kuće, izvan kontroliranog okruženja za istraživanje imaju beneficije od navedenih vježbi. Nisu pronađeni dokazi da vizualni trening ima učinak na progresiju kratkovidnosti. Nisu pronađeni dokazi da vizualni trening poboljšava vizualnu funkciju kod pacijenata s dalekovidnošću ili astigmatizmom. Nisu pronađeni dokazi da vizualni trening sprječava gubitak vida kod stanja poput glaukoma, senilne makularne degeneracije ili dijabetičke retinopatije.”

Ovi programi se bitno razlikuju od specijalističkih programa (vizualna terapija), preporučenih od strane liječnika koji služe za poravnavanje binokularne ravnoteže, slabovidnosti itd.

Možda vas zanima...Vježbe za oči i prirodno skidanje dioptrije?Pitanja i Odgovori

Kao i mnogo puta do sada, iznijeli smo činjenice vezane za zadanu temu. Sada sami možete donijeti zaključak da li se radi o obmanjujućem oglašavanju ili se zaista radi o metodama koje uspješno smanjuju dioptriju i eliminiraju potrebu za naočalama.

Pročitajte sljedeće:

Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?

Tekst objavljen 06/05/2019, posljednja izmjena 19/02/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest − jedan =

Back to top button