Razmišljate o kupnji jeftinih naočala? Saznajte zašto ih je pametnije izbjeći.

Jeste li razmišljali o kupnji jeftinih gotovih naočala za čitanje ili možda o kupnji sunčanih naočala u nespecijaliziranim trgovinama? Zašto biste platili više stotina kuna za vrhunske naočale kada one jeftine na prvi pogled izgledaju jednako dobro, a često koštaju manje od 100 kuna?
0 Shares

Koliko god svi mi željeli izbjeći trošenje teško zarađenog novca, ponude koje se čine kao prava prilika najčešće to nisu. Možda ćete kratkoročno uštedjeti novac, ali dugoročno sigurno nećete biti zadovoljni kupljenim proizvodom.

Prodavači gotovih naočala za čitanje i jeftinih sunčanih naočala često tvrde da su njihove naočale vrhunske kvalitete, jednake naočalama koje kupujte u očnim optikama, ali činjenica je da postoje značajne razlike u kvaliteti.

Optička kvaliteta naočalnih leća, otpornost na grebanje, zaštitni slojevi i trajnost materijala okvira, samo su neke od očitih razlika između jeftinih proizvoda i onih provjerene kvalitete.

Jeftine sunčane naočale izgledaju dobro, ali…

Jeftine sunčane naočale ponekad izgledaju identično sunčanim naočalama premium kvalitete. Ponekad se čini da čak pružaju jednaku zaštitu od sunčeve svjetlosti. Ali one mogu napraviti više štete nego koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Razina zaštite od štetnih ultraljubičastih zraka nema nikakve veze s bojom naočalnih leća i ne ovisi o tome koliko su naočale tamne. Nemoguće je osjetiti koliko su vaše oči zaista zaštićene od štetnih UV zraka dok nosite sunčane naočale. Stvarnu UV zaštitu naočala može provjeriti samo optičar uz pomoć specijaliziranog uređaja.

Moguće je da dva različita para sunčanih naočala izgledaju isto, ali jedne od njih pružaju puno bolju zaštitu od štetnih UV zraka.

Jeftine sunčane naočale – čak i one označene s “100% UV zaštita” ili “polarizirane” – često propuštaju štetne UV zrake, te plavo svjetlo prodire u oči kada ih nosite, što može uzrokovati oštećenja očiju tijekom vremena.

Na drugu stranu, sunčane naočale u očnim optikama sigurno imaju UV zaštitu jer dolaze od provjerenih brendova, te se stavljaju na tržište u kontroliranim uvjetima. Vaš očni optičar vam može preporučiti najbolje sunčane naočale prema vašim potrebama i navikama, odnosno aktivnostima na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Jeftine naočale za čitanje mogu prouzročiti naprezanje očiju a ponekad i ozbiljnije probleme

Jeftine gotove naočale za čitanje mogu pomoći da jasnije vidite na blizinu ukoliko ste stariji od 40 godina i imate stanje koje se zove prezbiopija ili staračka dalekovidnost. No, lako je odabrati pogrešnu dioptriju te tako izazvati dodatno naprezanje očiju zbog prejakih ili preslabih naočala. Također, gotove naočale ne korigiraju astigmatizam, te nisu prilagođene vašim očima, razmaku i visini zjenica, a optička kvaliteta naočalnih leća nije na vrhunskoj razini.

Dugotrajno korištenje neodgovarajućih naočala može izazvati crvenilo očiju, glavobolju, umor u očima, peckanje i brojne druge probleme.

jeftine naočale
Foto: Shutterstock

Okviri jeftinih naočala mogu uzrokovati iritaciju kože

Na prvi pogled, neki jeftini okviri mogu izgledati kao skuplje verzije poznatih brendova. Ali često su izrađeni od materijala niske kvalitete koji s vremenom mogu izazvati iritaciju kože. Jeftini metalni okviri često sadrže legure nikla koje mogu izazvati ozbiljnu iritaciju kože.

Zaključak

Jeftine naočale za čitanje i sunčane naočale vam mogu oduzeti priliku da vidite i izgledate najbolje – i u potpunosti zaštite svoje oči za cijeli život.

Stara narodna poslovica kaže; “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”, dakle nikako ne kupujete ono što je najjeftinije, već kupite ono što je najbolje za vaše oči.

Pročitajte više:

Gotove naočale za čitanje – da ili ne?

Tekst objavljen 09/01/2018, posljednja izmjena 20/07/2020.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × tri =

Back to top button