Što je dioptrija i kako pročitati dioptrijski nalaz?

Minus dioptrija, plus dioptrija, cilindrična dioptrija – sve su to pojmovi koje često možemo čuti u očnim optikama i ordinacijama, ali također i u svakodnevnom životu. Činjenica je da često ni sami nosioci naočala ili kontaktnih leća ne znaju što njihova dioptrija predstavlja. U nastavku ćemo objasniti što je dioptrija, koje naočale su najbolje za određenu dioptriju, te kako pročitati dioptrijski nalaz.
0 Shares

Što je dioptrija?

Dioptrija je jedinica za mjerenje jakosti loma zraka svjetlosti, odnosno refrakcije. Predstavlja refrakcijsku grešku oka, tj. nemogućnost izoštravanja slike.

Refrakcijska greška znači da oko ne lomi zrake svjetla na ispravan način, što rezultira zamućenom slikom. Glavne vrste refrakcijskih grešaka su kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hipermetropija), astigmatizam (cilindri) i staračka dalekovidnost (presbiopija).

Možda vas zanima...Da li je nošenjem naočala moguće smanjiti dioptriju?Pitanja i Odgovori

U emetropnom oku (oko bez dioptrije), ulazak svjetlosnih zraka usmjeren je na mrežnicu pomoću rožnice i prirodne očne leće, stvarajući oštru sliku koja se prenosi u mozak. Leća je elastična i cilijarni mišići prilagođavaju oblik leće kako bi ispravno usredotočili sliku na mrežnicu.

Refrakcijska greška ili dioptrija je zapravo nedostatak oka da precizno usredotočuje slike na mrežnicu.

Simptomi dioptrije

Glavni i osnovni simptom dioptrije je zamagljen i zamućen vid. Ponekad prekomjerno naprezanje cilijarnog mišića u oku može uzrokovati glavobolje. Dugotrajno škiljenje i mrštenje očima može također dovesti do glavobolje i pritiska u čeonom predjelu glave. Prekomjerno fokusiranje može dovesti do sušenja površine oka, uzrokujući nadraženost očiju, umor, svrbež, osjećaj stranog tijela i crvenilo. Mrštenje kod čitanja i prekomjerno treptanje ili trljanje očiju su simptomi dioptrije kod djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Najčešći simptomi dioptrije su:

Koja dioptrija postoji i kako je razlikovati?

Postoje tri vrste dioptrije: minus, plus i cilindri za korekciju astigmatizma. U nastavku su opisani uzroci glavnih tipova refrakcijskih grešaka oka:

Kratkovidnost ili miopija (bliski objekti su jasni, a udaljeni objekti su mutni). Kratkovidnost se korigira dioptrijom minus. Obično se nasljeđuje i često se otkriva u djetinjstvu. Kratkovidnost često napreduje tijekom tinejdžerskih godina, kada tijelo ubrzano raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Dalekovidnost ili hipermetropija (bliski objekti su mutniji nego udaljeni objekti). Dalekovidnost se korigira dioptrijom plus. Također se može naslijediti. Djeca često imaju plus dioptriju koja se može smanjivati kako dijete raste. Kod blage hipermetropije, vid na daleko je jasan dok je vid na blizu mutan. Kod visoke hipermetropije, vid može biti zamagljen na svim udaljenostima.

Možda vas zanima...Dalekovidnost ili hipermetropija – simptomi i liječenjePogreške oka

Staračka dalekovidnost ili presbiopija (slabljenje vida na blizinu koje dolazi sa smanjenjem elastičnosti očne leće). Presbiopija se korigira s dioptrijom plus. Nakon 40-te godine, očna leća postaje manje fleksibilna i ne savija se lako. Kao rezultat toga, oko gubi sposobnost fokusa i postaje sve teže čitati na bližoj udaljenosti. Ovaj prirodni proces starenja očne leće se može kombinirati s miopijom, hipermetropijom ili astigmatizmom.

Možda vas zanima...Staračka dalekovidnost ili presbiopija – koji su uzroci i kako se korigira?Pogreške oka

Astigmatizam se obično događa kada prednja površina oka, rožnica, ima asimetričnu zakrivljenost. Astigmatizam se korigira cilindričnom dioptrijom s oznakom “cyl”, koja može imati plus ili minus predznak. Rožnica je u idealnim okolnostima ravnomjerno zakrivljena u svim smjerovima, a svjetlost koja ulazi u rožnicu jednako je usmjerena na sve ravnine ili u svim smjerovima.

dioptrija simptomi
Foto: Shutterstock

Kod astigmatizma, prednja površina rožnice je zakrivljena više u jednom smjeru nego u drugom. Ta abnormalnost može dovesti do vida koji je sličan gledanju u iskrivljeno, valovito ogledalo. Astigmatizam uobičajeno uzrokuje zamagljen vid na svim udaljenostima.

Možda vas zanima...Astigmatizam: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenjePogreške oka

Kako se dijagnosticira dioptrija?

Dioptriju može ustanoviti optometrist ili oftalmolog tijekom rutinskog pregleda vida. Dioptrija se obično prvo mjeri objektivno uz pomoć autorefraktometra (kompjuterska kontrola), a zatim se subjektivno utvrđuje krajnji rezultat uz pomoć izmjene stakalaca u probnom okviru i čitanja slova na optotipima.

pregled dioptrije
Foto: Shutterstock

Kako pročitati dioptrijski nalaz?

Nalaz dioptrije obično sadrži 3 vrijednosti:

Dsph ili Sph – prvi broj, označava snagu potrebne sferne korekcije, predznak minus za kratkovidnost ili plus za dalekovidnost.

Dcyl ili Cyl – drugi broj, označava snagu cilindrične korekcije, može biti napisan s predznakom minus ili plus.

Axis ili Os – treći broj, označava os cilindra, odnosno stupnjeve cilindra.

Primjer očnog nalaza kratkovidnosti – dioptrija minus:

oftalmološki nalaz dioptrija minus

Dsph označava snagu dioptrijske jakosti svakog oka zasebno. U ovom primjeru dioptrija desnog oka je -1.75 dsph, a lijevog oka -1.25 dsph. Oštrina vida s korekcijom je 1.0 obostrano, što označava 100% vida. Razmak zjenica 32/32 se može pisati i kao 64 mm.

Primjer očnog nalaza dalekovidnosti – dioptrija plus:

Oftalmološki nalaz dioptrija plus

U ovom primjeru dioptrija desnog oka je +1.00 dsph, a lijevog oka +1.50 dsph. Oštrina vida s korekcijom je 100% obostrano. Razmak zjenica 32 desno i 34 lijevo.

Primjer očnog nalaza astigmatizam/cilindri:

oftalmološki nalaz astigmatizam cilindri

U ovom primjeru je prisutan čisti astigmatizam/cilindri. Jačina astigmatizma na desnom oku je -2.00 na 180 stupnjeva, a na lijevom oku -1.75 na 10 stupnjeva. Vid s korekcijom je 90% na oba oka. Razmak zjenica je 62 u zbroju.

Primjer očnog nalaza kratkovidnost u kombinaciji s astigmatizmom:

oftalmološki nalaz dioptrija kratkovidnost i astigmatizam

U ovom primjeru je prisutna kratkovidnost s cilindrima. Na desnom oku je dioptrija -2.00, s cilindrom -0.75 na 90 stupnjeva. Vid s korekcijom je 90%. Na lijevom oku je dioptrija -2.75, s cilindrom -1.25 na 80 stupnjeva. Vid s korekcijom je 80%. Razmak zjenica je 60 mm u zbroju.

Već smo prije spomenuli da cilindar može biti zapisan s predznakom minus i plus. Ukoliko bi se ovaj isti nalaz preračunao u cilindar plus, dioptrija bi bila sljedeća:

D Dsph -2.75 Dcyl +0.75 Axis 180
L Dsph -4.00 Dcyl +1.25 Axis 170

Primjer očnog nalaza gdje je prisutna dalekovidnost, astigmatizam i presbiopija:

Oftalmološki nalaz dioptrija dalekovidnost, astigmatizam, presbiopija

U ovom primjeru je prisutna dalekovidnost, astigmatizam i presbiopija (staračka dalekovidnost). Korekcija za daljinu na desnom oku je +1.00 s -0.50 astigmatizma na 110 stupnjeva. Vid s korekcijom je 90%. Na lijevom oku je dioptrija +0.50 s -0.75 astigmatizma na 70 stupnjeva. Vid s korekcijom je također 90%.

Za korekciju vida na blizinu se dodaje dioptrija (adicija) +2.00 dsph, i ona se zbraja s Dsph dioptrijom za daljinu.

Možda vas zanima...Postoji li mogućnost da mi se dioptrija popravi?Pitanja i Odgovori

Kako se dioptrija “liječi”?

Prvo treba naglasiti da dioptrija nije bolest oka, već refrakcijska greška oka.

Dioptrija se ne liječi, već se korigira uz pomoć dioptrijskih naočala, kontaktnih leća ili refrakcijskom kirurgijom.

Kratkovidnost i dalekovidnost se korigiraju sferičnim lećama. Konkavne leće se koriste za ispravljanje kratkovidnosti; dioptrija minus (divergentne). Konveksne leće se koriste za ispravljanje dalekovidnosti; dioptrija plus (konvergentne). Astigmatizam se ispravlja cilindričnim lećama.

Dioptrijske naočale su najjednostavniji i najsigurniji način korekcije dioptrije. One mogu biti jednojakosne, bifokalne ili progresivne, ovisno o vašim potrebama. Prilikom određivanja dioptrije, vaš oftalmolog ili optometrist preporučiti će najbolju opciju za vas.

Kontaktne leće su ponekada bolja opcija od naočala, ovisno o visini dioptrije i životnim navikama. Osobe koje nose kontaktne leće imaju šire vidno polje, te često jasniji i “prirodniji” vid nego s dioptrijskim naočalama. Meke kontaktne leće su izrazito praktične za sportske aktivnosti, jer se neće razbiti kao što je to slučaj s dioptrijskim naočalama. Iznimno je važno slijediti upute o higijeni i čišćenju leća, jer se tako minimalizira mogućnost infekcije. Uz kontaktne leće uvijek treba imati i dioptrijske naočale, kako biste mogli povremeno odmoriti oči od leća.

Laserska korekcija dioptrije pruža mogućnost trajnog eliminiranja potrebe za dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Kirurg uz pomoć posebnog lasera mijenja oblik rožnice oka, te na taj način poboljšava sposobnost oka za precizno fokusiranje svjetlosnih zraka na mrežnicu. Svi koji su zainteresirani za zahvat trebaju obaviti opširan oftalmološki pregled, jer nije svatko idealan kandidat za lasersku korekciju vida.

Možda te zanima…

Razmišljate o kupnji jeftinih naočala? Saznajte zašto ih je pametnije izbjeći.

Članak objavljen 10/12/2018, posljednja izmjena 09/02/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šesnaest + jedan =

Back to top button