Diplopija – saznajte uzroke, povezane simptome i načine liječenja

Diplopija ili dvoslika je simptom koji bi se trebao shvatiti ozbiljno. Neki uzroci diplopije su zanemarivi, dok je u nekim slučajevima potrebna hitna liječnička pomoć. U nastavku vam donosimo moguće uzroke diplopije, povezane simptome, te mogućnosti liječenja.
0 Shares

Iako pojava diplopije ili dvoslike može biti privremena, svejedno biste trebali posjetiti liječnika odmah, kako biste saznali što se događa.

Sadržaj:

 1. Što uzrokuje diplopiju?
 2. Diplopija uzrokovana promjenama na rožnici
 3. Diplopija uzrokovana promjenama očne leće
 4. Diplopija uzrokovana promjenama na očnim mišićima
 5. Diplopija uzrokovana promjenama očnih živaca
 6. Diplopija uzrokovana promjenama na mozgu
 7. Simptomi
 8. Dijagnoza
 9. Liječenje
diplopija pregled
Foto: Shutterstock

1. Što uzrokuje diplopiju?

U procesu stvaranja jasne slike sudjeluje nekoliko očnih medija:

 • Rožnica je prednji prozirni dio oka koji fokusira većinu dolazne svjetlosti.
 • Očna leća je smještena iza zjenice. Također služi za fokusiranje svjetla koje dopire do mrežnice oka.
 • Očni mišići rotiraju oči u odgovarajući položaj.
 • Očni živac prenosi vizualne informacije od oka do mozga.
 • Mozak je mjesto gdje se obrađuju vizualne informacije.

Ukoliko dođe do poremećaja jednog od navedenih očnih medija može nastati diplopija (dvoslika). Kada je riječ o diplopiji važno je utvrditi točan uzrok i ustanoviti zbog kojeg dijela oka se stvara dvoslika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ako dvostruki vid utječe samo na jedno oko, to se naziva monokularna diplopija. Ako utječe na oba oka, radi se o binokularnoj diplopiji. Liječenje ovise o uzroku i tipu, ali uključuju vježbe za oči, posebno dizajnirane naočale i operaciju.

2. Diplopija uzrokovana promjenama na rožnici

Kada je riječ o oštećenju rožnice u većini slučajeva dolazi do dvoslike u jednom oku.

Prekrivanje oštećenog oka otklanja simptome diplopije. Abnormalna površina rožnice narušava dolazeće svjetlo uzrokujući diplopiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Najčešći uzroci su:

 • Infekcije rožnice, kao što je npr. herpes zoster.
 • Kornealni ožiljci koji mogu utjecati na građu rožnice, te stvarati nejednake vizualne slike.
 • Suhoća rožnice koja može stvoriti dvosliku.

3. Diplopija uzrokovana promjenama očne leće

Katarakta ili mrena na oku je najčešći problem očne leće koji uzrokuje diplopiju.

Ukoliko je očna mrena prisutna u oba oka, vid će biti zamućen. Katarakta se liječi operativnim zahvatom. Saznate više o uklanjanju katarakte u članku: Operacija katarakte

4. Diplopija uzrokovana promjenama na očnim mišićima

Ukoliko je očni mišić u jednom oku oslabljen, oštećeno oko ne može funkcionirati kao zdravo, stoga dolazi do stvaranja dvoslike.

Najčešći uzroci su:

 • Miastenia gravis – autoimuna bolest u kojoj nervno-mišićna spojnica djeluje abnormalno, te dolazi do mišićne slabosti. Prvi simptomi su obično dvoslike ili spušteni očni kapci.
 • Gravesova bolest – bolest štitne žlijezde, koja utječe na očne mišiće. Gravesova bolest obično uzrokuje vertikalnu diplopiju.
diplopija, dvoslike, dupla slika
Foto: Shutterstock

5. Diplopija uzrokovana promjenama očnih živaca

Nekoliko različitih stanja mogu oštetiti živce koji kontroliraju očne mišiće, te vode k diplopiji:

 • Multipla skleroza može utjecati na živce u određenom dijelu mozga ili leđne moždine. Ukoliko su oštećeni živci koji kontroliraju oči dolazi do dvoslike.
 • Guillain-Barreov sindrom je autoimuna bolest perifernog živčanog sustava, koja uzrokuje progresivnu slabost. Ponekad se prvi simptomi pojavljuju na očima, uzrokujući dvoslike.
 • Nekontrolirani dijabetes može izazvati oštećenje očnog živca, uzrokujući oslabljenje očiju i dvoslike.

6. Diplopija uzrokovana promjenama na mozgu

Živci koji kontroliraju oči direktno su spojeni s mozgom. Nadalje se vizualna obrada odvija unutar mozga.

Najčešći uzroci diplopije su povezani s mozgom. Oni uključuju:

 • moždani udar,
 • aneurizme (ograničena proširenja krvnih žila),
 • povišeni tlak unutar mozga uzrokovan traumom, krvarenjem ili infekcijom,
 • tumore mozga,
 • migrene (glavobolje).

7. Simptomi diplopije (dvoslike)

Do stvaranja diplopije može doći bez ikakvih dodatnih simptoma. Dvije slike mogu biti jedna do druge, jedna iznad druge ili oboje. Stanje može utjecati na ravnotežu, kretanje i sposobnost čitanja.

Ovisno o uzroku, dodatni simptomi mogu biti prisutni uz diplopiju, kao što su:

 • bol pri pokretanju jednog ili oba oka,
 • “lijeno oko”,
 • bol u području očiju ili u području obrva,
 • glavobolja,
 • mučnina,
 • slabost u očima,
 • spušteni očni kapci.
diplopija, dvoslike, dupla slika
Foto: Shutterstock

8. Kako se diplopija dijagnosticira?

Vaš će liječnik najvjerojatnije koristiti više metoda za dijagnosticiranje uzroka diplopije. Krvni testovi, fizički ispit, a možda i pretrage kao što su kompjutorska tomografija ili magnetska rezonanca.

Ipak, jedan od najučinkovitijih alata u dijagnosticiranju diplopije su informacije koje možete pružiti liječniku.

9. Liječenje diplopije

Kod liječenja diplopije (dvoslike) najvažniji korak je ustanoviti i liječiti uzrok. U nekim slučajevima kao što su Miastenia gravis, Gravesova bolest ili nekontrolirani dijabetes, diplopija se može ukloniti liječenjem navednih stanja.

Općenito govoreći, liječenje diplopije ili dvoslike može uključivati operaciju, vizualnu terapiju (vježbe za oči), specijalne naočale s prizmama ili lijekove.

Važno je što prije posjetiti liječnika koji će vam pomoći u određivanju uzroka dvostrukog vida. Ukoliko je uzrok diplopije oftalmološke prirode, oftalmolog će odrediti terapiju, a u suprotnom će vas poslati na daljnje pretrage (npr. kod neurologa).

Ukoliko ste primijetili iznenadnu pojavu dvoslike koja se sama povukla nakon dugog vremenskog razdoblja, to može značiti da je mozak potisnuo (ugasio) sliku jednog oka. Iako ćete se osjećati ugodnije jer su dvoslike nestale, to nije dobar znak. Isključivanje jednog oka bi moglo prikriti ozbiljan problem koji treba riješiti.

Zapravo, ukoliko je uzrok diplopije tumor na mozgu ili aneurizma, stanje može biti pitanje života ili smrti. Stoga se odmah javite oftalmologu ukoliko doživite dvoslike.

Određena stanja koja uzrokuju dvoslike se teško popravljaju. Npr. infarkt i paraliza živaca uzrokuju fluktuirajuću (varijabilnu) diplopiju koja se ne može dovoljno točno izmjeriti da bi se korigirala. U tim slučajevima, možda će vam trebati razdoblje prilagodbe kako biste se mogli naučiti živjeti sa simptomima. Vaš oftalmolog vam može prepisati prizme, povremeno zatvaranje oka povezom, zamagljivanje jednog oka posebnom naočalnom lećom ili nošenje specijalnih kontaktnih leća.

U većini slučajeva, vaš mozak će s vremenom potisnuti jednu od slika kako biste mogli nastaviti sa svojim životom. Kao i kod većine životnih promjena, strpljenje je vrlina u rješavanju takvih problema.

Pročitajte odgovore na pitanja o dvoslikama:

Tekst objavljen 01/03/2013, posljednja izmjena 25/07/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

23 Komentara

 1. Poštovani, interesuje me šta je uzrok duple slike pošto se to meni pojavilo jednog jutra prije 15 – 20 dana. Prije toga sam bio napolju na jakom i hladnom vjetru. Trošim lijekove protiv visokog krvnog pritiska i tog dana sam izmjerio i pritisak koji je bio oko 145 / 84 – 71 otkc. Kad gledam pravo, gore i lijevo slika je dobra, a kad pogledam desno i dole onda mi je dupla slika. U početku me malo bolile sljepočnice i dio čela, te sma otišao kod očnog ljekara koji mi je propisao kapi, Dexamathason i B-complex. To sam potrošio, ali nema poboljšanja slike osim što su nestali bolovi u sljepočnicama i čelu glave. Moje poštovanje

  1. Poštovani,

   potrebno bi bilo učiniti test na dvoslike, pa ako je doista riječ o
   dvoslikama morali bi obaviti neurološki pregled. Nemojte čekati.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

  2. Pozdrav, jel jos uvijek imate dvosliku i ako nemate kako ste je izlijecili? Meni se događa ista stvar kao i vama.

 2. Poštovani ,prije dvije god kod teske prometne sam polomila zigomaticnu kost koja je op.sanirana ,oko je oko 9mm otislo unutra,e sve je sa vidom ok ,medjutim sada sam radila korektivnu op.toga podrucja ,imam dvoslike ,op je prosla dobro ,moje je pitanje koliko bi te dvoslike mogle trajati tj.kada ce se otprilike povuci jer oko je vraceno u prvobitni polozaj ,nije osteceno.Koliko te pojave obicno traju nakon ovakvih op.zahvata.?Unaprijed hvala!

  1. Poštovana,

   potrebno je pričekati 6 mjeseci od zahvata. U međuvremenu ako teško funkcionirate može se probati prizmama ukloniti dvoslike. Ako to nije moguće, a Vama je lakše funkcionirati ako zatvarate jedno oko – bitno je zatvarati naizmjenice jedno pa drugo ili korekcijom kontaktnom lećom prekorigirati jedno pa drugo.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 3. Postovani,
  Iznenada mi se zamutio vid na desnom oku, bez ikakvih drugih simtoma. Imam osecaj nekakve skrame u oku koju ne mogu ukloniti. Da napomenem da sam pre 3m bila kod oftamologa zbog krvnog suda u drugom oku. Tom prilikom je utvrdio da su mi oci potpuno zdrave, s krvni sud je iritiran naprezanjem oka. Sta moze biti uzrok tome?

  1. Poštovana,

   ukoliko se zamućenje vida povuklo nakon par sati, moguće da se radi o grču akomodacije (premorenost oka). Ukoliko je zamućenje duže prisutno, posjetite oftalmologa što prije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Poštovani,

  prije nedjelju dana sam počela da vidim duplo kada usmerim pogled ka gore. Dvoslike nisu pod pravim uglom vertikalne već se prostiru ka gornjem levom uglu. Očni lekar je rekao da je sve u redu. Kod neurologa ću uraditi potrebne analize ove nedelje ali pitam i za vaše mišljenje jer sam jako uplašena.

  Hvala unapred.

 5. Pozdrav,
  Dobio sam upalu desnom maksilarnog sinusa i imao sam jake bolove u lijevoj strani glave i iza lijevog oka. Kada je temperatura dok sam se lijecio u bolnici pocela da spada pojavila mi se diplopija. Radi se o lijevom oku koje imam dojam kao da se pomjerilo nekako. Ne znam stvarno uplasen sam imam 20 godina. Radio sam MR glave i samo je upala sinusa ocitana nikakve promjene na mozgu. Očni kaze da vidim dobro na oba oka i dao mi je neke tablete ne znam ni za sta su. Pijem takodje Panklav na 12 sati za saniranje upale. Dvoslike mi se pojavljuju svuda gdje god okrenem pogled a najvise ulijevo kad gledam a bas imam jedan odredjeni ugao prema desno gdje mi se sastavi u jednu sliku sve ostalo je duplo. Imate li neko rjesenje?

  1. Poštovani,

   najvjerojatnije je došlo do lezije živca koji inervira neki od mišića pokretača oka. Vjerojatno je da će se živac oporaviti, no potrebne su vježbe na koje će Vas uputiti fizijatar. Da se lakše snalazite u prostoru zatvarajte jedno oko, ali svakako naizmjenice da oba oka rade. Ako stanje potraje, strabolog bi Vam mogao prepisati prizme radi lakšeg snalaženja.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 6. Postovani,
  Pre dva meseca sam doziveo saobracajnu nezgodu i imam problem sa desnim okom koje od levog polozaja dodje do srednjeg ali dalje nece.Vid je cist i jasan ali da pogledam u desno ne mogu. Skener ok, oftamolog kaze trauma nerva, bice ok, neurolog kaze vratice se za par meseci… Zanima me strucno misljenje i iskustva. Hvala

 7. Poštovani/a , pre nekoliko dana mi se pojavio problem.sa.vidom u smislu zamuçenja, dok nisam shvatila da je problem.u levom oku, kada gledam na levo imam.duplih slika. Desnim okom gledam.precizno. Nalazi neurologa dobri, kao i prvi pregled oftalmologa.,,Prilikom.kretanja dolazi do pomeranja tla, kao da gledam kroz vodu…..Nosim.naočare samo za čitanje. Da li je moguće da mi dioptrija nije dobra i da li je potrebno uraditi skener glave? Hvala u apred…

 8. Postovanje. Imam dvoslike samo kada se zagledam u neki objekt, a ovako ne, kada prekrijem jedno oko, bilo koje, dvoslika nestane. Ovako odlicno vidim, sta bi ste posavjetovali?

  1. Poštovani,

   ako diplopija nastaje samo kada se duže zagledate u objekt i zatim opustite fokus, to je normalna pojava. Ako je prisutna kod normalnog-opuštenog gledanja, potreban je što hitniji pregled oftalmologa. Naime, radi se o ozbiljnom simptomu koji se ne smije zanemariti.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 9. Postovanje. Imam dvoslike u trajanju od jednog do dve minute jednom u toku dana,pa nakon toga ponovi se opet isto ali tek za nedelju dana i tako desilo mi se četiri puta u toku mesec dana.Volio bih znati šta i koje korake da preduzmem.Hvala

   1. Postovani , operirala sam sivu mrenu oba dva oka.
    Na desnom oku , koje je operirano prije 7 mjeseci , pojavila mi se dvoslika , kada citam titl na tv.
    To ne primjecujem pri normalnom radu…voznji , itd.
    Imam osjecaj i lagane tezine , vise nelagode u tom oku…ukratko , osjecam to oko.
    Yag laserom mi je prije 2 mjedeca “ciscena ” ta leca , odredena nova dioptrija .
    Ljubazno Vas molim , da mi aavjetujete , sto da radim i kome da se obratim , jer cekati red na listi kod oftalmologa je dugotrajan period.
    Unaprijed zahvaljujem i lijepo pozdravljam.
    Katica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × pet =

Back to top button