Katarakta – vodič kroz operaciju

operacija katarakte, katarakta, operacija katarakte ultrazvukom, operacija mrene

Katarakta ili očna mrena je zamućenje leće koja se nalazi unutar oka, što uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom kao što je LASIK.

Iako katarakta može zvučati zastrašujuće, moderna kirurgija obično može vratiti vid izgubljen kataraktom, te također može smanjiti vašu ovisnost o naočalama.

Moderna operacija katarakte jedna je od najsigurnijih i najučinkovitijih kirurških zahvata u svijetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate već postojeća patološka stanja kao što su dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Operacija katarakte je jedan od najčešće izvođenih kirurških zahvata u svijetu.

Najčešći oblici katarakte su:

 • Subkapsularna katarakta zahvaća stražnji dio očne leće. Osobe koje imaju dijabetes, visoku kratkovidnost ili retinitis pigmentosa, kao i oni koji uzimaju visoke doze steroidnih lijekova imaju veći rizik od razvoja subkapsularne katarakte.
 • Nuklearna katarakta se formira duboko u centralnoj zoni očne leće. Nuklearne katarakte su obično povezane sa starenjem.
 • Kortikalnu kataraktu karakteriziraju bijela zamućenja koja nastaju na perifernim dijelovima očne leće, te napreduju prema centru.

Katarakta: Simptomi i znakovi prisutnosti

Katarakta u početnom stadiju ima vrlo mali utjecaj na vidnu oštrinu. Možda ćete primjetiti da je vaš vid malo zamućen, kao kada gledate kroz zamagljeni komad stakla.

Katarakta djeluje tako što se sunčeva svjetlost i ostali izvori svjetlosti čine presvijetlim i bliještećim, te prilikom vožnje noću svjetla nadolazećih vozila izazivaju veći odsjaj nego prije. Također, boje možda neće izgledati jarko kao nekada.

Kada se nuklearna katarakta pojavi, može doći do privremenog poboljšanja vidne oštrine na blizinu. Nažalost, poboljšanje vida je kratkog vijeka i nestati će s napredovanjem katarakte. S druge strane, subkapsularna katarakta ne mora imati nikakvih simptoma sve dok se poprilično ne razvije.

Operacija katarakte

Za vrijeme operacije katarakte, zamućena očna leća se uklanja i zamjenjuje s umjetnom lećom (zvanom intraokularna leća ili IOL) kako bi se vratio jasan vid. Postupak se obično izvodi ambulantno koristeći samo lokalnu anesteziju i ne zahtjeva boravak u bolnici tokom noći.

operacija katarakte, operacija mrene ultrazvukom

Uklanjanje katarakte – Fakoemulzifikacija

Većina modernih zahvata uklanjanja katarakte uključuje korištenje ultrazvučne sonde kojom se usitnjava zamućena očna leća, te se mikro sondom uklanja iz oka. Ovaj postupak koji se naziva “fakoemulzifikacija”, može se izvesti s manjim rezom nego što je to bio slučaj kod starijih operacijskih tehnika uklanjanja katarakte. Tako je ubrzan oporavak i smanjen rizik od komplikacija operacije, kao što je npr. ablacija mrežnice.

Nakon što se katarakta i svi ostaci zamućene leće uklone iz oka, kirurg umeće umjetnu intraokularnu leću, te je pažljivo pozicionira iza šarenice i zjenice, na isto mjesto gdje je bila smještena vaša prirodna očna leća. U posebnim slučajevima intraokularna leća može biti postavljena ispred šarenice i zjenice, ali to je manje uobičajeno.

Kirurg zatim dovršava uklanjanje katarakte i implantaciju intraokularne leće zatvaranjem reza na oku (šivanje može i ne mora biti potrebno). Također se stavlja štitnik preko oka radi zaštite u ranoj fazi oporavka od operacije katarakte.

Operacija katarakte: Priprema

Prije operacije katarakte, vaš će oftalmolog napraviti sveobuhvatni pregled oka kako bi provjerio cjelokupno zdravlje vaših očiju, te ocijeniti postoje li razlozi zašto ne biste trebali napraviti operaciju katarakte, te će identificirati sve rizične čimbenike koje biste mogli imati.

Također je potreban pregled vidne oštrine kako bi se točno odredila dioptrijska jakost kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma koji je prisutan prije operacije. Napraviti će se i dodatna mjerenja vaših očiju kako bi se utvrdila zakrivljenost rožnice i dužina oka. Ove mjere su neophodne i pomažu vašem kirurgu odabrati odgovarajuću jačinu intraokularne leće, za postizanje najbolje moguće vidne oštrine nakon operacije.

Danas postoje mnoge vrste intraokularnih leća koje možete izabrati za operaciju katarakte, ovisno o vašim individualnim potrebama. Osim intraokularnih leća koje korigiraju kratkovidnost i dalekovidnost, danas postoje i torične intraokularne leće koje ispravljaju astigmatizam.

Intraokularna leća

Intraokularna leća

Jedan način na koji se može korigirati presbiopija (staračka dalekovidnost) nakon operacije, te tako smanjiti potrebu za naočalama za čitanje je da vaš kirurg prilagodi jakost jedne intraokularne leće (uz pretpostavku da trebate operaciju katarakte u oba oka) za vid na blizinu a druge intraokularne leće za vid na daljinu. Takva korekcija se naziva “monovision”, te se često primjenjuje kod laserske korekcije vida LASIK-om i kod korekcije vida kontaktnim lećama.

Ostale opcije uključuju akomodirajuće intraokularne leće i multifokalne intraokularne leće, koje su dizajnirane da osiguraju veći raspon vida nakon operacije katarakte od konvencionalnih (monofokalnih) intraokularnih leća. Važno je znati da nisu svi dobri kandidati za ove napredne intraokularne leće, i odabir jedne od ovih naprednih leća će povećati cijenu vaše operacije katarakte.

Prije operacije, osim što ćete s kirurgom razgovarati o različitim tipovima intraokularnih leća, objasniti će vam što možete očekivati prije, za vrijeme i nakon operacije katarakte. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezano za operaciju, svakako potražite odgovore od vašeg očnog liječnika.

Operacija katarakte: Oporavak

Operacija katarakte obično traje oko 15 minuta. Ali možete očekivati da ćete u klinici provesti 90 minuta ili duže, jer je dodatno vrijeme potrebno za pripremu, te za kratku post operativnu kontrolu i upute za najbolji oporavak od operacije.

Trebali biste imati nekoga tko će vas odvesti kući nakon operacije; ne pokušavajte voziti dok vam liječnik ne testira vid i potvrdi da možete sigurno voziti.

Dobiti ćete terapiju u obliku kapi za oči, koje trebate koristiti nekoliko puta dnevno kroz tjedan dana nakon operacije. Također, trebate nositi štitnik za oko dok spavate, odprilike tjedan dana nakon operacije. Potrebno je nositi i sunčane naočale kako bi za vrijeme oporavka oči bile zaštićene od UV zraka.

Možda će vaš vidi biti malo zamagljen dok oči zacjeljuju tjekom prvih nekoliko dana ili čak tjedana nakon zahvata.

Tijekom minimalno prvog tjedna oporavka, bitno je izbjegavati:

 • Naporne aktivnosti i podizanje predmeta težih od 10kg.
 • Istezanje, vježbanje i slične aktivnosti koje bi mogle biti stresne za vaše oči.
 • Vodu koja bi mogla doći u dodir s očima i uzrokovati infekciju. Zatvorite oči tijekom tuširanja ili kupanja.
 • Sve aktivnosti koje bi mogle izložiti vaše oči prašini i prljavštini.

Vaš kirurg će vam dati upute i preporuke za oporavak od zahvata, ovisno o vašim individualnim potrebama i ishodu zahvata. Ako vam je potrebna operacija katarakte na oba oka, vaš kirurg će obično savjetovati da odgodite operaciju jednog oka za par tjedana, kako bi operirano oko uspješno zacjelilo i kako biste imali dobar vid na jednom oku, prije zahvata na drugom oku.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Danijel Tomić napisao:

  Imam 65 godina i imao sam operaciju lijeve mrene spomenutom novijom metodom. Nikakvih problema hvala Bogu nisam imao.

 2. nada ivic napisao:

  neki dan su mi kazali da imam mrenu, ,ali da jos nije vrijeme za operaciju,,.znate li koliko kosta takva operacija,ako se ide privtno,
  unaprijed zahvaljujem

 3. Optometrija.net napisao:

  Poštovana,
  cijena operacije očne mrene zavisi o tipu intraokularne leće koja se stavlja u oko..Cijene variraju od 8000kn po oku,pa na dalje.

 4. nada ivic napisao:

  Hvala Vam najljepsa na pomoci,
  pozdrav

 5. MIĆO napisao:

  tesko li je ostarit..sve ti dojde na naplatu

 6. Yugo55ax napisao:

  Postovani,
  Velik pozdrav za ekipu ovog sajta….ovde sam pronasao mnoge odgovore u vezi catarakte….operisao sam desnu cataraktu prvog marta u Canada-i…(nova metoda)..operacija trajala nekih 12-13 min…uspesno 100%…sad imam jedno pitanje za gospodu lekare sa ovog sajta…u septembru sledi neko lasersko ciscenje..a do tad sam na terapiji s’ kapima…mene zanima kakvo je to ciscenje?(razumeo sam posle ciscenja vid ce biti jos ostriji..za malu nijansu nego sad)..u svakom slucaju kao sto sam napisao operacija je uspela…vid je izostren i posto moram da nosim naocare….i tu se pokazalo da je vid bolji za 3 linije nego sa ex dioptriom koju sam nosio na ex naocare….sve u svemu zahvalan sam novoj tehnologiji i vama lekarima po celom svetu koji se bavite ocima….svako dobro vam zelim i ocekujem odgovor..hvala.

 7. Snezana napisao:

  Da li sa terapijom krecem istog dana kad je bila i operacija…nisam dobila nikakva uputstva da li tu terapiju koju sam dobila primenjujem istog dana ili tek sutra!!!!

 8. brezecželjko napisao:

  prije četri godine napravljena operacija lasik i bilo je dobro sada opet slabije vidim dali se može opet napraviti zahvat lasik

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   to ovisi o predispozicijama oka i debljini rožnice. Ali obično je reoperacija moguća.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

  • Alija Heko napisao:

   Imao sam operaciju sive mrene na oba oka. Za citanje sam morao imati naocale a na daljinu sam vidio veoma dobro.
   proslo je osam mjeseci od operacije i sad na daljinu vidno slabije vidim, nije mi ostrina vida dobra kao prije. Sta je u pitanju.
   Unaprijed hvala.

   • Optometrija.net napisao:

    Poštovani,

    ako je blizina dobra, a daljina slabija najvjerojatnije ste malo kratkovidni i morate nositi korekciju za daljinu. Kod ugradnje umjetne leće moguće je da dođe do manjih odstupanja od željene korekcije, pa su ponekad potrebne dodatne naočale.

    Lijep pozdrav,
    Optometrija.net tim

 9. Marko napisao:

  Oprostite da li mozete da me posavjetujete. Moja mama je izvrsila zahvat skidanja mrene a radi se o zeni koja ima 60 godina. I priliko zahvata shvatili su da nema mrenu jer su doktori bili nemarni al ipak su uradili operaciju. Nakon toga isla je na kontrolu i zalila se da joj slabi vid I da oko suzi, kmrelja I da ima povremeno crvenilo oni su joj rekli da je sve u redu. Nakon desetak dana od te kontrole rekli su joj da joj se roznjaca nabrala i da mora da lezi u bolnici. Kakve su posljedice i da li da vadim uputnicu za drugu bolnicu da dignem tuzbu ili sta vec jer su ovo kasapini a ne doktori unaprijed hvala.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   slijedite upute liječnika. Ukoliko sumnjate na točnost dijagnoze, uvijek možete zatražiti i drugo mišljenje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 10. Ante napisao:

  Za vožnju noću i svjetla iz suprotnog smjera koje vrste leće imaju bolje rezultate,tribam operirat oba oko
  Hvala

 11. Zdravko Naletilić napisao:

  …interesira me snosi li Zavod za zdravstveno osiguranje troškove operacije staračke mrene….

 12. Stjepan napisao:

  Poštovanje,operirana traumatska katarakta prije tjedan dana,vid još uvijek zamucen,cak vise nego prije,sutra kontrola…da li je moguce da se vid popravi kasnije,posto znam da bi do poboljšanja trebalo doci dan dva nakon operacije,hvala,lp…Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!