Operacija katarakte – priprema, postupak i oporavak

Katarakta ili očna mrena je zamućenje leće koja se nalazi unutar oka, što uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom kao što je LASIK. Ne postoje lijekovi ili očne kapi koje će izliječiti kataraktu. Jedina metoda liječenja je uklanjanje mrene operativnim putem.
0 Shares

Iako katarakta može zvučati zastrašujuće, moderna kirurgija obično može vratiti vid izgubljen kataraktom, te također može smanjiti vašu ovisnost o naočalama.

Moderna operacija katarakte jedna je od najsigurnijih i najučinkovitijih kirurških zahvata u svijetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate već postojeća patološka stanja kao što su dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Operacija katarakte je jedan od najčešće izvođenih kirurških zahvata u svijetu.

Najčešći oblici katarakte su:

 • Subkapsularna katarakta zahvaća stražnji dio očne leće. Osobe koje imaju dijabetes, visoku kratkovidnost ili retinitis pigmentosu, kao i oni koji uzimaju visoke doze steroidnih lijekova, imaju veći rizik od razvoja subkapsularne katarakte.
 • Nuklearna katarakta se formira duboko u centralnoj zoni očne leće. Nuklearne katarakte su obično povezane sa starenjem.
 • Kortikalnu kataraktu karakteriziraju bijela zamućenja koja nastaju na perifernim dijelovima očne leće, te napreduju prema centru.

Katarakta: Simptomi i znakovi prisutnosti

Katarakta u početnom stadiju ima vrlo mali utjecaj na vidnu oštrinu. Možda ćete primjetiti da je vaš vid malo zamućen, kao kada gledate kroz zamagljeni komad stakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Katarakta djeluje tako što se sunčeva svjetlost i ostali izvori svjetlosti čine presvijetlim i bliještećim. Prilikom vožnje noću svjetla nadolazećih vozila izazivaju veći odsjaj nego prije. Također, boje možda neće izgledati jarko kao nekada.

Kada se nuklearna katarakta pojavi, može doći do privremenog poboljšanja vidne oštrine na blizinu. Nažalost, poboljšanje vida je kratkog vijeka i nestati će s napredovanjem katarakte. S druge strane, subkapsularna katarakta ne mora imati nikakvih simptoma sve dok se poprilično ne razvije.

Operacija katarakte: Priprema

Prije operacije katarakte, vaš će oftalmolog napraviti sveobuhvatni pregled oka kako bi provjerio cjelokupno zdravlje vaših očiju. Napraviti će procjenu postoje li razlozi zašto ne biste trebali napraviti operaciju katarakte, te će identificirati sve rizične čimbenike koje biste mogli imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Također, potrebno je obaviti pregled vidne oštrine, kako bi se točno odredila dioptrijska jakost kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma, te postotak vida s maksimalnom korekcijom. Napraviti će se i dodatna mjerenja vaših očiju, kako bi se utvrdila zakrivljenost rožnice i dužina oka. Ove mjere su neophodne i pomažu kirurgu odabrati odgovarajuću jačinu intraokularne leće, za postizanje najbolje moguće vidne oštrine nakon operacije.

Danas postoje razne vrste intraokularnih leća koje možete odabrati za operaciju katarakte, ovisno o vašim individualnim potrebama. Osim intraokularnih leća koje korigiraju kratkovidnost i dalekovidnost, danas postoje i torične intraokularne leće koje ispravljaju astigmatizam.

Korekcija vida na svim udaljenostima s intraokularnim lećama

Jedan od načina na koji se operacijom može korigirati prezbiopija (staračka dalekovidnost), te tako smanjiti potrebu za naočalama za čitanje, je da vaš kirurg prilagodi jakost jedne intraokularne leće za vid na blizinu, a druge intraokularne leće za vid na daljinu.

Takva korekcija se naziva “monovision“, a moguće ju je primijeniti ako trebate operaciju mrene na oba oka. Monovision metoda korekcije vida se često primjenjuje kod laserske korekcije vida LASIK-om i kod korekcije vida kontaktnim lećama.

Ostale opcije uključuju akomodirajuće intraokularne leće i multifokalne intraokularne leće, koje su dizajnirane da osiguraju veći raspon vida nakon operacije katarakte od konvencionalnih (monofokalnih) intraokularnih leća. Važno je znati da nisu svi dobri kandidati za ove napredne intraokularne leće, a odabir jedne od ovih naprednih leća će povećati cijenu operacije katarakte.

intraokularna leća
Intraokularna leća. Foto: Shutterstock

Prije operacije, osim što ćete s kirurgom razgovarati o različitim tipovima intraokularnih leća, objasniti će vam što možete očekivati prije, za vrijeme i nakon operacije katarakte. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezano za operaciju, svakako potražite odgovore kod vašeg očnog liječnika.

Operacija katarakte: Postupak

Za vrijeme operacije katarakte, zamućena očna leća se uklanja i zamjenjuje s umjetnom lećom (zvanom intraokularna leća ili IOL) kako bi se vratio jasan vid. Postupak se obično izvodi ambulantno koristeći samo lokalnu anesteziju i ne zahtjeva boravak u bolnici tokom noći.

Većina modernih zahvata uklanjanja katarakte uključuje korištenje ultrazvučne sonde ili lasera kojim se usitnjava zamućena očna leća, te se mikro sondom uklanja iz oka. Ovaj postupak koji se naziva “fakoemulzifikacija”, može se izvesti s manjim rezom nego što je to bio slučaj kod starijih operacijskih tehnika uklanjanja katarakte. Tako je ubrzan oporavak i smanjen rizik od komplikacija operacije, kao što je npr. ablacija mrežnice.

Nakon što se katarakta i svi ostaci zamućene leće uklone iz oka, kirurg umeće umjetnu intraokularnu leću, te je pažljivo pozicionira iza šarenice i zjenice, na isto mjesto gdje je bila smještena prirodna očna leća. U posebnim slučajevima intraokularna leća može biti postavljena ispred šarenice i zjenice, ali to je manje uobičajeno.

operacija katarakte, operacija mrene ultrazvukom
Umetanje intraokularne leće u kapsulu. Foto: Shutterstock

Kirurg zatim dovršava uklanjanje katarakte i implantaciju intraokularne leće zatvaranjem reza na oku (šivanje može i ne mora biti potrebno). Također se stavlja štitnik preko oka radi zaštite u ranoj fazi oporavka od operacije katarakte.

Operacija katarakte: Oporavak

Operacija katarakte obično traje oko 15 minuta. Možete očekivati da ćete u klinici provesti 90 minuta ili duže, jer je dodatno vrijeme potrebno za pripremu, te za kratku post operativnu kontrolu i upute za najbolji oporavak od operacije.

Trebali biste imati nekoga tko će vas odvesti kući nakon operacije; ne pokušavajte voziti dok vam liječnik ne testira vid i potvrdi da možete sigurno voziti.

Dobiti ćete terapiju u obliku kapi za oči, koje trebate koristiti nekoliko puta dnevno kroz tjedan dana nakon operacije. Također, trebate nositi štitnik za oko dok spavate, otprilike tjedan dana nakon operacije. Potrebno je nositi i sunčane naočale kako bi za vrijeme oporavka oči bile zaštićene od UV zraka.

Možda će vaš vidi biti malo zamagljen dok oči zacjeljuju tjekom prvih nekoliko dana ili čak tjedana nakon zahvata.

Tijekom minimalno prvog tjedna oporavka, bitno je izbjegavati sljedeće:

 • Naporne aktivnosti i podizanje predmeta težih od 10kg.
 • Istezanje, vježbanje i slične aktivnosti koje bi mogle biti stresne za vaše oči.
 • Vodu koja bi mogla doći u dodir s očima i uzrokovati infekciju. Zatvorite oči tijekom tuširanja ili kupanja.
 • Sve aktivnosti koje bi mogle izložiti vaše oči prašini i prljavštini.

Vaš kirurg će vam dati upute i preporuke za oporavak od zahvata, ovisno o vašim individualnim potrebama i ishodu zahvata. Ako vam je potrebna operacija katarakte na oba oka, vaš kirurg će obično savjetovati da odgodite operaciju jednog oka na par tjedana, kako bi operirano oko uspješno zacijelilo, i kako biste imali dobar vid na jednom oku, prije zahvata na drugom oku.

Pročitajte sljedeće:

Operacija mrene na oku – koje su moguće komplikacije?

Tekst objavljen 30/08/2012, posljednja izmjena 09/11/2023.

0 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

23 Komentara

 1. Imam 65 godina i imao sam operaciju lijeve mrene spomenutom novijom metodom. Nikakvih problema hvala Bogu nisam imao.

 2. neki dan su mi kazali da imam mrenu, ,ali da jos nije vrijeme za operaciju,,.znate li koliko kosta takva operacija,ako se ide privtno,
  unaprijed zahvaljujem

 3. Poštovana,
  cijena operacije očne mrene zavisi o tipu intraokularne leće koja se stavlja u oko..Cijene variraju od 8000kn po oku,pa na dalje.

 4. Postovani,
  Velik pozdrav za ekipu ovog sajta….ovde sam pronasao mnoge odgovore u vezi catarakte….operisao sam desnu cataraktu prvog marta u Canada-i…(nova metoda)..operacija trajala nekih 12-13 min…uspesno 100%…sad imam jedno pitanje za gospodu lekare sa ovog sajta…u septembru sledi neko lasersko ciscenje..a do tad sam na terapiji s’ kapima…mene zanima kakvo je to ciscenje?(razumeo sam posle ciscenja vid ce biti jos ostriji..za malu nijansu nego sad)..u svakom slucaju kao sto sam napisao operacija je uspela…vid je izostren i posto moram da nosim naocare….i tu se pokazalo da je vid bolji za 3 linije nego sa ex dioptriom koju sam nosio na ex naocare….sve u svemu zahvalan sam novoj tehnologiji i vama lekarima po celom svetu koji se bavite ocima….svako dobro vam zelim i ocekujem odgovor..hvala.

 5. Da li sa terapijom krecem istog dana kad je bila i operacija…nisam dobila nikakva uputstva da li tu terapiju koju sam dobila primenjujem istog dana ili tek sutra!!!!

 6. prije četri godine napravljena operacija lasik i bilo je dobro sada opet slabije vidim dali se može opet napraviti zahvat lasik

  1. Imao sam operaciju sive mrene na oba oka. Za citanje sam morao imati naocale a na daljinu sam vidio veoma dobro.
   proslo je osam mjeseci od operacije i sad na daljinu vidno slabije vidim, nije mi ostrina vida dobra kao prije. Sta je u pitanju.
   Unaprijed hvala.

   1. Poštovani,

    ako je blizina dobra, a daljina slabija najvjerojatnije ste malo kratkovidni i morate nositi korekciju za daljinu. Kod ugradnje umjetne leće moguće je da dođe do manjih odstupanja od željene korekcije, pa su ponekad potrebne dodatne naočale.

    Lijep pozdrav,
    Optometrija.net tim

 7. Oprostite da li mozete da me posavjetujete. Moja mama je izvrsila zahvat skidanja mrene a radi se o zeni koja ima 60 godina. I priliko zahvata shvatili su da nema mrenu jer su doktori bili nemarni al ipak su uradili operaciju. Nakon toga isla je na kontrolu i zalila se da joj slabi vid I da oko suzi, kmrelja I da ima povremeno crvenilo oni su joj rekli da je sve u redu. Nakon desetak dana od te kontrole rekli su joj da joj se roznjaca nabrala i da mora da lezi u bolnici. Kakve su posljedice i da li da vadim uputnicu za drugu bolnicu da dignem tuzbu ili sta vec jer su ovo kasapini a ne doktori unaprijed hvala.

  1. Poštovani,

   slijedite upute liječnika. Ukoliko sumnjate na točnost dijagnoze, uvijek možete zatražiti i drugo mišljenje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Za vožnju noću i svjetla iz suprotnog smjera koje vrste leće imaju bolje rezultate,tribam operirat oba oko
  Hvala

 9. …interesira me snosi li Zavod za zdravstveno osiguranje troškove operacije staračke mrene….

 10. Poštovanje,operirana traumatska katarakta prije tjedan dana,vid još uvijek zamucen,cak vise nego prije,sutra kontrola…da li je moguce da se vid popravi kasnije,posto znam da bi do poboljšanja trebalo doci dan dva nakon operacije,hvala,lp…

 11. Zivim u Bih intresira me dali zavod za zdravstvo pokriva troskove operacije “katarakte” mirovina mi je 300KM..radio bi u Mostaru.hvala

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × četiri =

Back to top button