Operacija mrene na oku – koje su moguće komplikacije?

Operacija mrene ili katarakte je jedan od najčešćih i najuspješnijih kirurških zahvata današnjice. Za većinu pacijenata operacija mrene na oku prođe bez većih komplikacija, vid se poboljša bez dugoročnih posljedica. Međutim, kao kod svake operacije, komplikacije su ipak moguće. U nastavku ćemo detaljno opisati moguće komplikacije, te mogućnosti liječenja istih.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Zamućenje stražnje kapsule
 2. Dislokacija intraokularne leće
 3. Infekcija
 4. Površinska upala
 5. Ablacija mrežnice
 6. Fragmenti leće
 7. Nakupljanje tekućine u mrežnici
 8. Vid nakon operacije mrene

Prema Američkom društvu katarakte i refrakcijske kirurgije (ASCRS), operaciji katarakte se godišnje podvrgne 3 milijuna Amerikanaca, s ukupnom stopom uspješnosti od 98% i više.

No, kao i svaka druga operacija, operacija mrene nosi određene rizike, posebno ako imate popratne probleme s očima ili probleme s cjelokupnim zdravljem.

Najčešće komplikacije nakon operacije mrene su zamućenje stražnje kapsule leće i dislokacija intraokularne leće (IOL).

1. Zamućenje stražnje kapsule leće (PCO)

Jedna od najčešćih komplikacija operacije mrene na oku je zamućenje stražnje kapsule leće. Iako se još naziva sekundarna mrena, nije riječ o mreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Tijekom operacije, kirurg uklanja zamućenu prirodnu leću vašeg oka i zamjenjuje ju s novom umjetnom intraokularnom lećom (IOL). Velik dio tanke prozirne membrane koja okružuje prirodnu leću (kapsula leće) se ostavlja, a unutar nje se implantira IOL.

Vezani članak: Intraokularne leće – koje vrste postoje i koje su najbolji izbor za vas?

Kada se ukloni zamućena leća, kirurg poduzima sve mjere kako bi vaš vid poslije operacije bio bolji. Međutim, kod oko 20% pacijenata, zadnji dio kapsule postaje zamućen tijekom oporavka od operacije, ili čak nekoliko mjeseci kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zamućenje stražnje kapsule leće nastaje kada stanice epitala leće ostanu u kapsuli nakon operacije i tamo se šire. U nekim slučajevima, ukoliko stanje značajno napreduje, vid može biti lošiji nego prije operacije mrene.

Liječenje zamućenja stražnje kapsule leće

Srećom, YAG laser može tretirati neprozirnost zadnje kapsule na siguran, učinkovit i bezbolan način. YAG laserska kapsulotomija, često se izvodi u liječničkoj ordinaciji.

Postupak:

 • Prvo se ukapavaju kapi za širenje zjenica.
 • Laser uklanja mutnu stražnju kapsulu, bez reza i bez “dodirivanja” oka.
 • Nakon postupka primjenjuju se protuupalne kapi, kako bi oporavak bio što uspješniji.

Nakon postupka YAG laserom, možete se odmah vratiti vašim aktivnostima. Postoji mogućnost da će vam se u vidnom polju pojaviti “mušice“, koje nestaju kroz nekoliko tjedana. Većina pacijenata može očekivati poboljšanje vida u roku od jednog dana. Ukoliko vam se vid pogorša ili ne popravlja, kontaktirajte vašeg liječnika.

Budući da YAG laser uklanja središnju zonu zamućene stražnje kapsule iza intraokularne leće, stanje se ne može vratiti. Dakle, potreban je samo jedan laserski tretman za trajno uklanjanje gubitka vida uzrokovanog opacifikacijom stražnje kapsule nakon operacije mrene.

operacija mrene komplikacije
Foto: Shutterstock

2. Dislokacija intraokularne leće

IOL (intraokularna leća) je umjetna očna leća, koju liječnik stavlja prilikom operacije, a kojom zamjenjuje vašu prirodnu zamućenu leću.

Kod većine operacija mrene, intraokularna leća je smještena unutar “kapsularne vrećice”, koja sadrži zamućenu prirodnu leću (kataraktu). Prilikom operacije, oftalmolozi pokušavaju održati integritet kapsularne vrećice, kako bi se IOL mogla postaviti unutar nje. No problem je što je kapsularna vrećica izuzetno tanka – otprilike debljine pojedinih crvenih krvnih stanica, i ponekad se može oštetiti ili slomiti.

Također, sama kapsularna vrećica se može dislocirati zbog slabosti ili loma vlakana (zonula), koje ju drže na mjestu, što rezultira stanjem zvanim zonularna dijaliza.

Ovo stanje je rizik za nastanak dislokacije IOL. Kada dođe do pomicanja umjetne leće, dolazi do dvoslike i zamućenja vida.

Također može doći i do ozbiljnijih komplikacija, poput otekline i krvaranja unutar oka.

Liječenje

Postoji mogućnost ponavljanja operacije, kako bi se umjetna leća vratila na mjesto ili zamijenila novom IOL.

Ukoliko se dislokacija IOL dogodi netom nakon operacije mrene, izmjenu leće treba obaviti u što kraćem vremenu. Implantati leća počinju “pucati” otprilike nakon tri mjeseca od prvotne operacije, te ih je nakon tog perioda puno teže ukloniti.

3. Infekcija

Bakterije koje dopru do očiju tijekom operacije mogu dovesti do infekcije. Ukoliko imate bolove, crvenilo, probleme s vidom ili izraženu osjetljivost na svjetlo, odmah se javite vašem liječniku.

Liječenje

Infekcije nakon operacije mrene na oku su rijetke, ali ukoliko dođe do razvoja, antibiotik pomaže. U težim slučajevima liječnik uklanja staklovinu (proziran gel koji ispunjava oko), kako bi zaustavio širenje infekcije.

4. Površinska upala

Manja oteklina i crvenilo oka nakon operacije, normalna su pojava. Ne trebate se zabrinjavati, osim ukoliko je oteklina veća. U tom slučaju javite se vašem liječniku.

5. Ablacija mrežnice

Nakon operacije mrene, veće su šanse da se mrežnica odvoji od stražnjeg dijela oka. Riječ je o hitnom slučaju, koji može uzrokovati trajni gubitak vida. Odmah kontaktirajte liječnika ukoliko vidite:

 • “zavjesu” ispred očiju
 • “mušice” u vidom polju u sve većem broju
 • bljeskove

6. Fragmenti leće

Tijekom izvođenja operacije mrene, kada liječnik uklanja vašu prirodnu zamućenu očnu leću, neki komadi mogu pasti iza oka. Mali dijelovi nisu problem, no veći ih mogu izazvati. Možda će biti potrebna operacija, kako bi se uklonila staklovina i spriječilo oticanje.

7. Nakupljanje tekućine u mrežnici

Nakon operacije ponekad dolazi do curenja (istjecanja) krvnih žila u mrežnici. Dolazi do nakupljanja tekućine u oku, koja zamagljuje vid. Tretira se očnim kapima, a liječenje može trajati tjednima do mjesecima, te obično dolazi do poboljšanja.

U ozbiljnijim slučajevima, kada kapi ne pomažu, potreban je operativni zahvat.

vid nakon operacije mrene
Foto: Shutterstock

8. Vid nakon operacije mrene

Kod 95% pacijenata koji odaberu standardnu IOL za operaciju mrene, vid se potpuno oporavi. Čak može biti i bolji nego što je bio prije nastanka mrene.

Ako imate probleme s osjetljivošću na sunčevu svjetlost nakon operacije mrene, naočale s fotoosjetljivim naočalnim lećama, koje potamne na suncu mogu biti od pomoći.

Za preostale refrakcijske pogreške, poput staračke dalekovidnosti, progresivne naočale s antirefleksnim slojem mogu izoštriti vaš vid prilikom raznih aktivnosti, poput vožnje i čitanja.

Doc.dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovara na vaša pitanja:

Pročitajte sljedeće:

Operacija katarakte – priprema, postupak i oporavak

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

11 Komentara

 1. Operisala sam mrenu prije 17 dana Bila sam na kontrolnim pregledima i Doktor kaže da je sve u redu međutim ja ne vidim citati i gledati tv jer mi je dupla slika i zamućen zamućena a na daljinu vidim dobro bojim se da me leče a nije dislocirano želim ćuti vaše mišljenje da li je ovo normalno i da li će se popraviti zahvaljujem

  1. Poštovana,

   ako je pregledom utvrđeno da je operacija bila uspješna, onda je uzrok lošeg vida vjerojatno dioptrija. Potrebno je provjeriti dioptriju.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Molim Vaše mišljenje: imam cataractu koja je zrela za operaciju- vidim obrise ali jako mutno, tako da s tim okom uglavnom vidim dobro svjetlo i tamu.
  Imam malo glaukoma /nekad na granici a nekad mrcu pređe te stavljam kapi Cosopt. Operirala bih, ali neki doktori vele da mogu a neki vele NE, jer imam degeneraciju rožnice na oba oka.Vele, pri operaciji mrene bi mogli oslijepiti, zato NE operacija. Druga 2 dr kažu – pozadina je dobra, treba pažljivo odstranjivat i garantiramo da nećete oslijepiti na to oko. Ne znam što raditi.Zadovoljna sam da još mogu sama sve obavljati i po kući i vani/ ići na tržnicu, dućane…Imam 81 godinu. Hvala što ćete mom upitu za odgovor posvetit nekoliko vremena.Uz pozdrav, svako Dobro u 2021 g.

  1. Poštovana,

   svakako trebate operirati kataraktu, to će samo po sebi sniziti i očni tlak. Ako slučajno uđete u problem s rožnicom, to danas jednostavno i uspješno rješavamo. Naravno trebate iskusnog operatera. Dakle nemamo dileme, svakako operacija što prije, ako se ne operirate vid će biti sve slabiji do sljepoće.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 3. molim vas nakon yag lasera na lijevom oku mi vise bljesti svjetlost ,da li je to prolazno stanje?

 4. Imam laganu virozu,začepljen nos.Imam dogovorenu operaciju mrene.Da li da odgodim operaciju ili da idem.Hvala.

  1. Poštovana,

   vidna oštrina nastavlja opadati kako mrena napreduje, a naočale sve manje pomažu. Dakle za očekivati je da će se vid s vremenom pogoršavati.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Poštovani,
  25.10.23 operirana sam.Dijagnoza cataracta im matura osim etincip.o. dex
  Ugrađena mi je Johnson-Johnson leća. Moj vid je sada ok.Na svim kontrolama dr.kaze da je sve uredu.A vidim kao kroz vodu i neku crnu crtu u nekom trenutku kad pogled nije fokusiran.Dr.kaze da nezna što je to i “sumlja” u moju izjavu.Nije me uputila unutar bolnice na dodatne pretrage već mi je rekla da mogu potražiti drugo mišljenje. Ja sam zabrinuta za svoje oko jer neznam što se događa. Imam osjećaj kao da leća nije dobro fokusirana.
  Zahvaljujem na savjetu
  Srdačan pozdrav

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedamnaest − 10 =

Back to top button