Što je to katarakta ili mrena na oku?

Katarakta ili mrena na oku je zamagljenje prirodne očne leće. Očna leća mora biti prozirna da bi se svjetlo ispravno fokusiralo na mrežnicu. Ukoliko se leća zamagli, takvo stanje nazivamo kataraktom. U nastavku saznajte simptome, uzroke i mogućnosti liječenja.
0 Shares

Kada gledamo u određeni objekt, zrake svjetla ulaze u naše oči kroz zjenice i fokusiraju se preko leće na mrežnicu (retinu) – sloj stanica osjetljivih na svjetlo u pozadini oka. Ukoliko se vaš vid zamućuje, objekti više nisu jasnih linija i žarkih boja kao prije, moguće je da imate kataraktu na jednom ili oba vaša oka.

Vezani članak: Kako prepoznati očnu mrenu?

Isprva možda i ne primijetite promjene s vidom, ali kada katarakta uznapreduje, shvatiti ćete da utječe na vaš svakodnevni život. Opširnim očnim pregledom vaš oftalmolog može utvrditi razlog vaših problema s vidom, bila to katarakta ili neki drugi zdravstveni problem.

Iako su katarakte jedan od najučestalijih razloga smanjenja vida, posebice kako starimo, moguće ih je ukloniti operacijom. S obzirom da su katarakte dio normalnog procesa starenja, nemoguće ih je zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ne postoje lijekovi ili očne kapi koje će izliječiti katarakte. Operacija je jedini lijek.

Katarakte ponekad ne trebaju uklanjanje odmah po nastanku, ukoliko izrazito ne utječu na vid. U nekim slučajevima je dovoljno samo mijenjanje dioptrije da bi se poboljšala vidna oštrina.

Suprotno uvjerenju, katarakta ne treba biti „zrela“ da bi je se uklonilo. Međutim, kada vam je već dijagnosticirana katarakta, vaš oftalmolog mora redovito pratiti vaš vid i promjene u vidnoj oštrini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Koji su simptomi katarakte?

Katarakta se obično formira vrlo sporo. Znakovi i simptomi katarakte mogu uključivati:

 • zamagljen vid,
 • dvoslike,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • poteškoće s noćnim vidom,
 • potreba za jakim osvjetljenjem prilikom čitanja,
 • neraspoznavanje boja ili blijede boje.

Zamagljen vid na bilo kojoj udaljenosti najčešći je simptom katarakte. S vremenom, kako se katarakta pogoršava, manje svjetla dopire do mrežnice. Vid postepeno postaje mutan i maglovit.

Pacijenti s kataraktom imaju izrazito loš vid noću i probleme s noćnom vožnjom. Vožnja noću postaje problem zbog odsjaja koji su uzrokovani uličnom rasvjetom i svjetlima automobila.

Česta potreba za promjenom dioptrije na naočalama ili kontaktnim lećama također može biti znak katarakte.

katarakta na oku operacija
Foto: Shutterstock

Uzroci katarakte

Prirodna očna leća djeluje slično kao objektiv fotoaparata, fokusirajući svjetlost na mrežnicu oka radi postizanja jasnog vida. Također, leća prilagođava fokus očiju uz pomoć akomodacije, omogućujući nam da stvari vidimo jasno na svim udaljenostima.

Očna leća se uglavnom sastoji od vode i proteina. Protein je raspoređen unutar leće na način da je održava prozirnom, te omogućuje neometan prolazak svjetlosti. No, kako starimo, proteini se mogu nakupiti na određenim mjestima u leći, te uzrokovati zamućenje. S protokom vremena, zamućenja mogu zahvatiti sve veće područje leće i onemogućiti bistar vid.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi zašto se leća mijenja kako starimo. No, istraživanja diljem svijeta su identificirala razne čimbenike koji mogu uzrokovati kataraktu ili su povezani s razvojem katarakte.

Osim starenja, rizični faktori koji povećavaju mogućnost nastanka katarakte uključuju:

 • pušenje,
 • dijabetes,
 • produljena upotreba kortikosteroidnih lijekova,
 • značajna konzumacija alkohola,
 • pretilost,
 • hipertenzija,
 • obiteljska povijest bolesti,
 • prethodna operacija oka,
 • ultraljubičasto zračenje,
 • hormonska nadomjesna terapija,
 • lijekovi koji se koriste za smanjenje kolesterola,
 • prethodna ozljeda ili upala oka,
 • visoka kratkovidnost.

Jedna od teorija kaže da su mnoge katarakte uzrokovane oksidativnim promjenama u očnoj leći. Tome u prilog idu i studije koje su dokazale da voće i povrće s visokim sadržajem antioksidanata može pomoći u usporavanju određenih vrsta katarakte.

Operacijom mrene do boljeg vida

Ukoliko mrena utječe na vašu kvalitetu života i smeta vam pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, vaš oftalmolog može preporučiti operaciju uklanjanja katarakte. Na toj operaciji, vaša mutna leća se uklanja i zamjenjuje s umjetnom lećom, koja se naziva intraokularna leća (IOL).

Pročitajte sljedeće:

Operacija katarakte – priprema, postupak i oporavak

Članak objavljen 23/12/2013, posljednja izmjena 22/11/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani,prije 4 godine iznenada bez ikakve najave nešto se dešava sa vidom( bar pretpostavljam da je vid, mada sumljam jer sam bio kod očnog ljekara i sve je u redu). Naime, kad se to desi jedan dio predmeta i više njih oko sebe jednostavno ne vidim kao da ih nema-izbrisani, ili npr. kad se to desi kad gledam lice pored mene kao da je neko uzeo gumicu i obrisao dio lica ili stavio neku sivu zaštituili rešetku na lice ili kad čitam nema nekih slova-vidim jedno, dva-tri nema i sve tako unedogled ili to sliči kao kad slažeš igru puzle i nedostaje nekoliko dijelova.. Teško je to objasniti ovako, ali kad se to desi ne mogu funkcionirati nikako sve titra i lebdi i propada oko mene uhvati me strašna panika jednostavno nepodnošljivo je. Nastavnik sam i kad me to uhvati na času, a najviše se tu i desi- užaš. Liječnik mi je dao Tablete Velafax 37.5 malo kao da pomognu ali opet se to javlja. Hvala

  1. Poštovani,

   dvije su mogućnosti, problem može biti očni (očni živac ili vidni put, potrebno bi bilo učiniti magnetnu rezonancu da se isključe ovi problemi). Ako je to u redu, problem će ipak biti sistemni – nagli pad krvnog tlaka, anksioznost, napad panike ili slično. To bi trebalo rješavati postupno u dogovoru s Vašim liječnikom.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × dva =

Back to top button