Što je to katarakta ili mrena na oku?

sto je katarakta, što je mrena, šta je katarakta

Katarakta ili mrena na oku je zamagljenje prirodne očne leće. Kada gledamo u određeni objekt, zrake svjetla ulaze u naše oči kroz zjenice i fokusiraju se preko leće na mrežnicu (retinu) – sloj stanica osjetljivih na svjetlo u pozadini oka. Očna leća mora biti prozirna da bi se svjetlo ispravno fokusiralo na mrežnicu. Ukoliko se leća zamagli, takvo stanje nazivamo mrenom.

Ukoliko se vaš vid zamagljuje i zamućuje, objekti više nisu jasnih linija i žarkih boja kao prije, moguće je da se stvorila katarakta na jednom ili oba vaša oka. Većina ljudi uspoređuje vid s mrenom na oku s gledanjem kroz prljavo staklo automobila.

>> Kako prepoznati očnu mrenu?

Isprva možda i ne primijetite promjene s vidom, ali kada mrena uznapreduje, shvatiti ćete da utječe na vaš svakodnevni život. Opširnim očnim pregledom, vaš oftalmolog može ustvrditi razlog vaših problema s vidom, bila to mrena ili neki drugi zdravstveni problem.

Iako su mrene jedan od najučestalijih razloga smanjenja vida, posebice kako starimo, moguće ih je ukloniti operacijom. S obzirom da su mrene dio normalnog procesa starenja nemoguće ih je zaustaviti. Ne postoje lijekovi ili očne kapi koje će izliječiti mrene. Operacija je jedini lijek.

Mrene ponekad ne trebaju uklanjanje odmah po nastanku, ukoliko izrazito ne utječu na vaš život. U nekim slučajevima je dovoljno samo mijenjanje dioptrije da bi se poboljšala vidna oštrina. Suprotno uvjerenju, mrena ne treba biti „zrela“ da bi je se uklonilo. Međutim, kada vam je već dijagnosticirana mrena, vaš oftalmolog mora redovito pratiti vaš vid i promjene u vidnoj oštrini.

operacija mrene

Operacijom mrene do boljeg vida

Ukoliko mrena utječe na vašu kvalitetu života i smeta vam pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, vaš oftalmolog može preporučiti operaciju uklanjanja mrene. Na toj operaciji, vaša mutna leća se uklanja i zamjenjuje sa umetkom čiste-prozirne umjetne leće koja se još naziva intraokularna leća (IOL). Više o ovoj temi saznajte u članku: Katarakta – vodič kroz operaciju

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!