Intraokularne leće – koje vrste postoje i koje su najbolji izbor za vas?

Intraokularne leće (IOL) su umjetna zamjena za prirodne očne leće koje se nalaze unutar oka. Najčešća upotreba intraokularnih leća je kod operacije očne mrene ili katarakte.
9 Shares

Kako oko funkcionira?

Svako oko ima prirodnu očnu leću koja se sastoji od prozirnih proteina i vode, te se nalazi odmah iza zjenice oka. Prirodna očna leća fokusira svjetlo na mrežnicu, koja dalje šalje signal u mozak.

Kako starimo, proteini se mijenjaju i očna leća dijelom postaje zamućena. Ovo stanje se naziva očna mrena ili katarakta. Simptomi ovog stanja su zamućen vid, osjetljivost na svjetlo i smanjeni spektar vidljivih boja. Očna mrena se može izliječiti jedino operacijom, odnosno ugradnjom intraokularne leće.

Koju vrstu intraokularnih leća izabrati?

Današnje intraokularne leće su izrađene od savitljivog materijala, te se ugrađuju u oko kroz rez od 1,8 do 2,8 mm. Zbog izrazito malog reza šivanje nije potrebno, što smanjuje rizik od infekcije i ubrzava postoperativni oporavak.

Intraokularne leće imaju UV zaštitu, mogu biti sferične ili asferične, a postoje i leće koje blokiraju plavo svjetlo. Plavo svjetlo se smatra jednim od rizičnih čimbenika za razvoj ili pogoršanje staračke makularne degeneracije. Leće koje blokiraju plavo svjetlo se nazivaju “žute leće” zbog svoje boje, te se preporučuju pacijentima koji imaju degeneraciju žute pjege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koja je najbolja intraokularna leća za vas ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vaš životni stil i vaše specifične vizualne potrebe.

Vrste intraokularnih leća

Intaokularne leće možemo podijeliti na monofokalne, torične, multifokalne i akomodacijske.

Monofokalne introkularne leće

Ovo je osnovna vrsta intraokularnih leća. Za razliku od prirodne očne leće koja može mijenjati svoj oblik, te fokusirati sliku na raznim udaljenostima, ova intraokularna leća ostaje fokusirana na jednu fiksnu udaljenost. Monofokalne intraokularne leće korigiraju vid na daljinu, a pacijenti nakon operacije moraju koristiti naočale za blizinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Torične intraokularne leće

Torične IOL se ugrađuju ako imate astigmatizam. Astigmatizam je vrsta dioptrije kod koje rožnica nije pravilno zakrivljena, već je nepravilnog oblika i ne fokusira zrake svjetla pravilno u oko. Astigmatizam uzrokuje zamagljen vid na svim udaljenostima, ne samo na blizinu ili na daljinu. Ugradnjom torične intraokularne leće prilikom operacije mrene, može se riješiti dugogodišnji problem astigmatizma.

Multifokalne intraokularne leće

Ove intraokularne leće omogućuju bistar vid na svim udaljenostima, kao što to omogućuju progresivne naočale. Cilj ugradnje ovih leća je da pacijent nakon operacije ne treba naočale za blizu, ni za daljinu. Prilagodba pacijenta nakon operacije obično traje druže nego kod ugradnje monofokalnih IOL, te nisu svi pacijenti idealni za ovaj tip leće. Prije ugradnje vrlo je bitan detaljan preoperativni pregled, da se isključe pacijenti koji nisu idealni kandidati za ovaj tip leće. Multifokalne intraokularne leće mogu biti i torične, u slučaju da pacijent ima astigmatizam.

Akomodacijske intraokularne leće

Uobičajene sferne intraokularne leće su monofokalne leće, što znači da su dizajnirane za korekciju vida na jednoj udaljenosti (obično na daljinu). S monofokalnim IOL lećama obično morate nositi naočale kako biste koristili računalo, čitali ili obavljali druge zadatke koji su na dohvat ruke. Akomodacijske IOL leće teoretski oponašaju prirodnu akomodaciju oka, uz pomoć aferičnog dizajna i fleksibilnih držača. Fleksibilni držači omogućuju da se leća lagano pomiče naprijed kada gledate objekte u blizini, što povećava snagu fokusiranja. Naj taj način akomodacijska IOL leća pruža bolji vid na blizinu od uobičajene monofokalne leće.

Monovision metoda korekcije vida s intraokularnim lećama

Alternativa multifokalnim i akomodacijskim intraokularnim lećama je monovision metoda korekcije vida s monofokalnim intraokularnim lećama. Monovision je tehnika s kojom se potpuno ispravlja refrakcijska pogreška na jednom oku, dok se na drugom oku namjerno ostavi određeni stupanj kratkovidnosti. Na daj način se postiže da jedno oko vidi jasno na daljinu (ali ne vidi jasno na blizinu), a drugo, blago kratkovidno oko, vidi vrlo dobro na blizinu bez naočala (ali ne vidi jasno na daljinu).

Monovision može zvučati neobično kada prvi put čujete za to, ali ova se metoda već godinama koristi vrlo uspješno s kontaktnim lećama i laserskom korekcijom vida. Sada se prilično često koristi i kod operacija mrene, kako bi se smanjila ovisnost osobe o naočalama za rad na računalu i za čitanje.

Koje intraokularne leće su najbolji izbor za vas odlučiti će vaš oftalmolog na temelju zdravstvenog stanja vašeg oka, vaše dioptrije i vaših očekivanja.

Više o operaciji očne mrene saznajte u članku:

Operacija katarakte – priprema, postupak i oporavak

Tekst objavljen 03/04/2018, posljednja izmjena 15/01/2024.

9 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

deset + 17 =

Back to top button