Intraokularne leće – koje vrste postoje i koje su najbolji izbor za vas?

Intraokularne leće, IOL vrste, najbolje introkularne lece

Intraokularna leća (IOL) je umjetna zamjena za prirodnu očnu leću koja se nalazi unutar oka. Najčešća upotreba intraokularnih leća je kod operacije očne mrene ili katarakte.

Kako oko funkcionira?

Svako oko ima prirodnu očnu leću koja se sastoji od prozirnih proteina i vode, te se nalazi odmah iza zjenice oka. Prirodna očna leća fokusira svjetlo na mrežnicu, koja dalje šalje signal u mozak.

Kako starimo, proteini se mijenjaju i očna leća dijelom postaje zamućena. Ovo stanje se naziva očna mrena ili katarakta. Simptomi ovog stanja su zamućen vid, osjetljivost na svjetlo i smanjeni spektar vidljivih boja. Očna mrena se može izliječiti jedino operacijom, odnosno ugradnjom intraokularne leće.

Koju vrstu intraokularnih leća izabrati?

Današnje intraokularne leće su izrađene od savitljivog materijala, te se ugrađuju u oko kroz rez od 1,8 do 2,8 mm. Zbog izrazito malog reza šivanje nije potrebno, što smanjuje rizik od infekcije i ubrzava postoperativni oporavak. Intraokularne leće imaju UV zaštitu, mogu biti sferične ili asferične, a postoje i leće koje blokiraju plavo svjetlo. Plavo svjetlo se smatra jednim od rizičnih čimbenika za razvoj ili pogoršanje staračke makularne degeneracije. Leće koje blokiraju plavo svjetlo se nazivaju “žute leće” zbog svoje boje, te se preporučuju pacijentima koji imaju degeneraciju žute pjege.

Vrste intraokularnih leća:

Monofokalne introkularne leće: Ovo je osnovna vrsta intraokularnih leća. Za razliku od prirodne očne leće, koja može mijenjati svoj oblik te fokusirati sliku na raznim udaljenostima, ova intraokularna leća ostaje fokusirana na jednu fiksnu udaljenost. Monofokalne intraokularne leće korigiraju vid na daljinu, a pacijenti nakon operacije moraju koristiti naočale za blizinu, te često i za vožnju.

Torične intraokularne leće: Torične IOL se ugrađuju ako imate astigmatizam. Astigmatizam je vrsta dioptrije kod koje rožnica nije pravilno zakrivljena, već je nepravilnog oblika i ne fokusira zrake svjetla pravilno u oko. Astigmatizam uzrokuje zamagljen vid na svim udaljenostima, ne samo na blizinu ili na daljinu. Ugradnjom torične intraokularne leće prilikom operacije mrene, može se riješiti dugogodišnji problem astigmatizma.

Multifokalne intraokularne leće: Ove intraokularne leće omogućuju bistar vid na svim udaljenostima, kao što to omogućuju progresivne naočale. Cilj ugradnje ovih leća je da pacijent nakon operacije ne treba naočale za blizu ni za daljinu. Prilagodba pacijenta nakon operacije obično traje druže nego kod ugradnje monofokalnih IOL, te nisu svi pacijenti idealni za ovaj tip leće. Prije ugradnje vrlo je bitan detaljan preoperativni pregled, da se isključe pacijenti koji nisu idealni kandidati za ovaj tip leće. Multifokalne intraokularne leće mogu biti i torične u slučaju da pacijent ima astigmatizam.

Koje intraokularne leće su najbolji izbor za vas odlučiti će vaš oftalmolog na temelju zdravstvenog stanja vašeg oka, vaše dioptrije i vaših očekivanja. Više o operaciji očne mrene saznajte u članku: Katarakta – vodič kroz operaciju

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!