Kako sačuvati vid iznad 45-te godine života?

Očuvanje vida je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako bi održali kvalitetu života. Neke vrste očnih problema pogađaju jednu od šest odraslih osoba u dobi od 45 i starijih, a rizik od gubitaka vida se samo povećava s godinama.
0 Shares

Da bi zaštitili svoj vid i održali oči zdravima uzmite u obzir ove jednostavne upute:

Saznajte da li imate veći rizik od oboljenja očiju.

Budite svjesni svoje obiteljske zdravstvene povijesti. Da li vi osobno ili bilo koji član vaše obitelji pati od dijabetesa ili ima povišeni krvni tlak? Da li je netko u vašoj obitelji obolio od glaukoma, makularne degeneracije ili neke druge očne bolesti? Sve navedeno su faktori rizika koji utječu na pojavu očnih oboljenja. Redoviti očni pregledi od iznimne su važnosti za očuvanje zdravlja vaših očiju, jer rana dijagnostika može ograničiti gubitak vida i pomoći očuvati vid.

Redovito kontrolirajte dijabetes i povišeni krvni tlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko se ova stanja ne liječe mogu uzrokovati veće očne probleme. Konkretno dijabetes i povišeni krvni tlak mogu dovesti do trajnog gubitka vida, zbog nastanka dijabetičke retinopatije ili makularne degeneracije.

Reagirajte na promjene povezane s vidom.

Ukoliko primijetite bilo kakve promjene u vidnoj oštrini posjetite očnog specijalistu. Znakovi upozorenja su dvoslike, maglovit vid, poteškoće u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Drugi znakovi potencijalno opasnog stanja su naglo crvenilo očiju, bol, oticanje i česti bljeskovi ili plutajuće čestice u vidom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
Kako sacuvati vid iznad 45
Foto: Shutterstock

Redovito vježbajte.

Prema američkoj oftalmološkoj akademiji “AAO”, dokazano je da redovita tjelovježba, kao npr. hodanje, smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije čak za 70%.

Zaštitite oči od štetnog UV zračenja.

Kada ste na otvorenom tijekom dana, uvijek nosite sunčane naočale koje štite oči od 100% sunčevih štetnih ultraljubičastih zraka. To može pomoći u smanjenju rizika od nastanka katarakte, pinguekula i drugih očnih problema.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × tri =

Back to top button