Koje očne probleme uzrokuje dijabetes?

dijabetes oči

Dijabetes je bolest koja utječe na sposobnost tijela da učinkovito proizvodi ili koristiti inzulin kako bi se kontrolirao šećer u krvi (glukoza). Iako je glukoza važan izvor energije za stanice tijela, povišene količine glukoze u krvi kroz dulji period mogu utjecati na mnoge dijelove tijela; uključujući srce, bubrege, krvne žile i male krvne žile unutar oka.

Dijabetes i dijabetička retinopatija

Kada krvne žile u mrežnici oka natiču ili se u potpunosti zatvore – ili ukoliko se stvaraju abnormalne krvne žile na površini mrežnice – takvo stanje se naziva dijabetička retinopatija.

Osobe s rizičnim faktorom od razvoja dijabetičke retinopatije su one koje imaju dijabetes ili lošu kontrolu šećera u krvi, trudnice, osobe s visokim krvnim tlakom ili s visokim omjerom masnoća u krvi.

Dijabetes može uzrokovati promjene vidne oštrine čak i ukoliko nemate dijabetičku retinopatiju. Ako se razina šećera u krvi brzo mijenja može utjecati na oblik vaše prirodne leće, uzrokujući zamagljen vid, koji se razbistiri nakon što se razina šećera u krvi stabilizira.

Dijabetes i očna mrena

dijabetes očiDa li ste znali da je dijabetes također povezan s očnom mrenom? Iako svatko može imati očnu mrenu, kod osoba s dijabetesom se očna mrena javlja nešto ranije i sazrijeva brže. Ukoliko imate očnu mrenu (kataraktu) vaša prirodna očna leća je zamućena i onemogućuje fokusiranje na svjetlo, a vidna oštrina je snižena. Tijekom operacije očne mrene, prirodna – zamućena očna leća se ukloni, te zamijeni umjetnom.

Dijabetes i glaukom

Kada je onemogućen odtok očne vodice unutar oka dolazi do previsokog očnog tlaka. Ovo stanje rezultira još jednim očnim problemom povezanim s dijabetesom – glaukomom. Porast tlaka može oštetiti krvne žile i živce unutar oka, što uzrokuje promjene u vidnoj oštrini.

Liječenje glaukoma otvorenog kuta (najčešći oblik glaukoma) zahtjeva snižavanje očnog tlaka, povećanom drenažom ili smanjenjem produkcije očne vodice. U slučaju glaukoma s otvorenim kutem, ne postoje simptomi sve dok bolest nije uznapredovala, a vid je značajno oštećen. U nekim rjeđim slučajevima, simptomi mogu uključivati glavobolje, bolove u oku, zamagljen vid, aureole oko svjetla i naposljetku gubitak vida.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!