Dijabetička retinopatija – uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetička retinopatija je komplikacija dijabetesa koja utječe na oči, te dolazi do oštećenja krvnih žila na mrežnici i pogoršanja vida. Dijabetes (diabetes mellitus) je ozbiljna bolest koja utječe na mnoge organe u ljudskom tijelu. Posljedice utjecaja dijabetesa na vid mogu biti vrlo ozbiljne, te u zadnjem stadiju bolesti dovesti do potpunog gubitka vida.
0 Shares

Uzroci dijabetičke retinopatije

Stanje se može razviti kod svakoga tko ima dijabetes tip I ili tip II. Što duže imate dijabetes ili što manje kontrolirate šećer u krvi, to je veća vjerojatnost za razvoj dijabetičke retinopatije.

Dijabetička retinopatija jedan je od vodećih uzroka sljepoće u suvremenom svijetu. Rizik od sljepoće u dijabetičara je približno 10 do 20 puta viši nego u ljudi koji ne pate od te bolesti. Simptomi dijabetičke retinopatije su u roku od dvije godine nakon dijagnoze dijabetesa prisutni u samo 2 do 7% dijabetičara tipa I i približno u 20% dijabetičara tipa II.

Nakon 25 godina trajanja dijabetesa 80 do 100% dijabetičara tipa I i II imaju simptome dijabetičke retinopatije.

Dijabetes može utjecati na sve segmente oka, ali najčešće utječe na mrežnicu (retinu). Oštećenje mrežnice oka u dijabetičara je karakterizirano specifičnim promjenama, te su pogođene prije svega krvne žile mrežnice.

Promjene se mogu pojaviti izbočenjem na kapilarima (mikroaneurizme), koji zbog proširenja svoje stjenke pucaju, te nastaju sitna točkasta krvarenja. Kasnije može doći do stvaranja novih krvnih žila (neovaskularizacije) i stanje može dovesti do potpune sljepoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Simptomi dijabetičke retinopatije

U ranoj fazi dijabetičke retinopatije najvjerojatnije nećete imati nikakve simptome. Kako stanje napreduje, simptomi mogu biti sljedeći:

 • mrlje i končići koji plutaju u oku (opaciteti),
 • mrtve točke u vidnom polju,
 • lošije raspoznavanje boja,
 • zamagljen vid,
 • oscilacije u vidu,
 • gubitak vida.

Dijabetička retinopatija obično pogađa oba oka.

Stadiji dijabetičke retinopatije

U prvom stadiju bolesti, koji se naziva neproliferativna dijabetička retinopatija, dolazi do proširenja krvnih žila i kapilara mrežnice. Tako oslabljeni i oštećeni kapilari počinju propuštati tekućinu i krv, te nastaju krvarenja. Može se pojaviti otok u žutoj pjegi, tzv. edem makule, što dovodi do iskrivljenja slike i smanjenja vidne oštrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Dijagnoza se postavlja na temelju preciznog pregleda očne pozadine (oftalmoskopije), mjerenja očnog tlaka, optičke koherentne tomografije (OCT) i fluoresceinske angiografije. Zahvaljujući fluoresceinskoj angiografiji koja pomoću kontrasta detaljno snima krvne žile mrežnice, moguće je vidjeti ima li propuštanja iz žilica, nakupljanja boje, jesu li sve žile prohodne itd. Na temelju fluoresceinske angiografije provodi se liječenje laserom.

Sljedeći stadij je tzv. proliferativna dijabetička retinopatija. Ukoliko dolazi do smanjene opskrbe mrežnice kisikom i hranjivim tvarima (ishemije), na ishemičnim djelovima mrežnice dolazi do abnormalnog rasta novih krvnih žila (neovaskularizacije). Nažalost, nove krvne žile su vrlo krhke, pucaju, te dolazi do još većeg krvarenja u unutrašnjost oka (staklovini). Rješenje ovog problema nudi fotokoagulacija mrežnice pomoću argon lasera ili mikrokirurški postupak – vitrektomija.

Važno je napomenuti da laser i vitrektomija ne vraćaju izgubljeni vid i ne liječe bolest, već sprječavaju komplikacije bolesti i napredovanje gubitka vida.

Čimbenici rizika za razvoj dijabetičke retinopatije

Svi koji imaju dijabetes mogu oboliti od dijabetičke retinopatije. Čimbenici rizika koji doprinose razvoju bolesti su sljedeći:

 • trajanje dijabetesa – što duže imate dijabetes, to je veći rizik od razvoja dijabetičke retinopatije,
 • loša kontrola razine šećera u krvi,
 • visok kolesterol,
 • visoki krvni tlak,
 • pušenje,
 • trudnoća.

Komplikacije dijabetičke retinopatije

Dijabetička retinopatija uzrokuje abnormalni rast krvnih žila u mrežnici oka. Komplikacije stanja mogu dovesti do ozbiljnih problema s vidom:

Krvarenje unutar oku. Novonastale krvne žile mogu krvariti u staklovinu, prozirnu tekućinu koja ispunjava očnu jabučicu. Ako je količina krvarenja mala, možda ćete vidjeti samo nekoliko tamnih mrlja u vidnom polju. U težim slučajevima, krv može ispuniti unutrašnjost oka i potpuno blokirati vid. Krvarenje u oku samo po sebi ne uzrokuje trajan gubitak vida. Krv često isčezne iz oka unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Vid se može potpuno vratiti, osim u slučaju oštećenja mrežnice.

Ablacija retine. Komplikacija do koje može dovesti dijabetička retinopatija je ablacija (odignuće) mrežnice. To je proces kod kojeg dolazi do odignuća 9 slojeva mrežnice od pigmentnog epitela. Neki od simptoma ablacije mrežnice su povremeni bljeskovi pred okom, “plivanje” slike, pojava crne mrlje u vidnom polju, i značajni gubitak vida.

Glaukom. Nove krvne žile mogu rasti u prednjem dijelu oka i ometati normalni protok tekućine iz oka, što uzrokuje povećanje očnog tlaka – glaukom. Očni tlak može oštetiti vidni živac, te trajno oštetiti vid.

Sljepoća. Dijabetička retinopatija, glaukom ili oboje, mogu voditi ka potpunom gubitku vida ukoliko se ne liječe.

dijabetes, retinopatija
Slika mrežnice (retine) desnog oka pacijenta s dijabetesom, umjerenom neproliferativnom dijabetičkom retinopatijom i makularnim edemom. Foto: Shutterstock

Liječenje dijabetičke retinopatije

Liječenje ovisi o vrsti dijabetičke retinopatije koju imate i stadiju bolesti, a svrha liječenja je usporiti ili zaustaviti napredovanje.

Rana dijabetička retinopatija

Ako imate blagu ili umjerenu neproliferativnu dijabetičku retinopatiju, možda vam neće trebati liječenje odmah. Međutim, stanje zahtjeva praćenje oftalmologa koji će utvrditi kada treba započeti s liječenjem.

Jako je važna suradnja s endokrinologom i kontrola dijabetesa. Kada je dijabetička retinopatija umjerena, dobra kontrola šećera u krvi obično može usporiti napredovanje.

Uznapredovala dijabetička retinopatija

Ukoliko imate proliferativnu dijabetičku retinopatiju ili edem makule, potrebno je hitno liječenje. Ovisno o specifičnim poteškoćama s retinom, opcije liječenja mogu uključivati sljedeće tretmane:

Liječenje injekcijama. Vaš liječnik može predložiti ubrizgavanje lijekova u oko uz pomoć injekcija. Ovi lijekovi, nazvani inhibitori vaskularnog endotelijalnog faktora rasta (VEGF), mogu pomoći u zaustavljanju rasta novih krvnih žila blokirajući učinke signala rasta koji tijelo šalje da stvara nove krvne žile.

Fotokoagulacija. Ovaj laserski tretman može zaustaviti ili usporiti curenje krvi iz novonastalih krvnih žila. Tijekom postupka, krvarenje iz abnormalnih krvnih žila se zaustavlja laserskim “pečatima”. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom.

Vitrektomija. Ovim kirurški postupkom se uklanja krv iz staklovine oka, kao i tkivo koje povlači mrežnicu. Zahvat se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom.

Prevencija bolesti

Osnovna prevencija dijabetičke retinopatije i povezanih bolesti leži u dobroj regulaciji razine šećera u krvi, kako pomoću pravilne prehrane, tako i pomoću lijekova.

Najčešći pokazatelji koji doprinose razvoju dijabetičke retinopatije su dužina trajanja dijabetesa i njegova loša kompenzacija.

Pročitajte sljedeće:

5 stvari koje možda ne znate o dijabetesu i vašim očima

Tekst objavljen 23/10/2018, posljednja izmjena 24/11/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Redovito odlazim na preglede, jer su me vec jednom upozorili na ovo stanje oka..tako da su me dobro uplasili na oft.odjelu i reguliram razinu secera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest − šest =

Back to top button