Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija

Dijabetes (diabetes mellitus) je ozbiljna bolest koja utječe na mnoge organe u ljudskom tijelu. Jedan od njih su i oči. Posljedice utjecaja dijabetesa na vid mogu biti vrlo ozbiljne, te u zadnjem stadiju bolesti dovesti do potpunog gubitka vida.

Dijabetička retinopatija jedan je od vodećih uzroka sljepoće u suvremenom svijetu. Rizik od sljepoće u dijabetičara je približno 10 do 20 puta viši nego u ljudi koji ne pate od te bolesti. Simptomi dijabetičke retinopatije su u roku od dvije godine nakon dijagnoze dijabetesa prisutni u samo 2 do 7% dijabetičara tipa I i približno u 20% dijabetičara tipa II. Nakon 25 godina trajanja dijabetesa 80 do 100% dijabetičara tipa I i II imaju simptome dijabetičke retinopatije.

Dijabetes može utjecati na sve segmente oka, ali najčešće utječe na mrežnicu (retinu). Oštećenje mrežnice oka u dijabetičara je karakterizirano specifičnim promjenama, te su pogođene prije svega krvne žile mrežnice. Promjene se mogu pojaviti izbočenjem na kapilarima (mikroaneurizme), koji zbog proširenja svoje stjenke pucaju, te nastaju sitna točkasta krvarenja. Kasnije može doći do stvaranja novih krvnih žila (neovaskularizacije) i stanje može dovesti do potpune sljepoće.

Stadiji dijabetičke retinopatije

U prvom stadiju bolesti koji se naziva neproliferativna dijabetička retinopatija dolazi do proširenja krvnih žila i kapilara mrežnice. Tako oslabljeni i oštećeni kapilari počinju propuštati tekućinu i krv, te nastaju krvarenja. Može se pojaviti otok u žutoj pjegi, tzv. edem makule, što dovodi do iskrivljenja slike i smanjenja vidne oštrine.

Dijagnoza se postavlja na temelju preciznog pregleda očne pozadine (oftalmoskopije), mjerenja očnog tlaka, optičke koherentne tomografije (OCT) i fluoresceinske angiografije. Zahvaljujući fluoresceinskoj angiografiji koja pomoću kontrasta detaljno snima krvne žile mrežnice, moguće je vidjeti je li ima propuštanja iz žilica, nakupljanja boje, jesu li sve žile prohodne itd. Na temelju fluoresceinske angiografije provodi se liječenje laserom.

Sljedeći stadij je tzv. proliferativna dijabetička retinopatija. Ukoliko dolazi do smanjene opskrbe mrežnice kisikom i hranjivim tvarima (ishemije), na ishemičnim djelovima mrežnice dolazi do abnormalnog rasta novih krvnih žila (neovaskularizacije). Nažalost, nove krvne žile su vrlo krhke, pucaju, te dolazi do još većeg krvarenja u unutrašnjost oka (staklovini). Rješenje ovog problema nudi fotokoagulacija mrežnice pomoću argon lasera ili mikrokirurški postupak – vitrektomija. Važno je napomenuti da laser i vitrektomija ne vraćaju izgubljeni vid i ne liječe bolest, već sprječavaju komplikacije bolesti i napredovanje gubitka vida.

Komplikacija do koje može dovesti dijabetička retinopatija je ablacija (odignuće) mrežnice. To je proces kod kojeg dolazi do odignuća 9 slojeva mrežnice od pigmentnog epitela. Neki od simptoma ablacije mrežnice su povremeni bljeskovi pred okom, “plivanje” slike, i pojava crne mrlje u vidnom polju.

Osnovna prevencija dijabetičke retinopatije i povezanih bolesti leži u dobroj regulaciji razine šećera u krvi, kako pomoću pravilne prehrane, tako i pomoću lijekova. Najčešći pokazatelji koji doprinose razvoju dijabetičke retinopatije su dužina trajanja dijabetesa i njegova loša kompenzacija. Ostali faktori koji mogu utjecati na nastanak i napredovanje dijabetičke retinopatije su: pušenje, konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, razina masnoća u krvi.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
  1. Jedna mama Ines napisao:

    Redovito odlazim na preglede, jer su me vec jednom upozorili na ovo stanje oka..tako da su me dobro uplasili na oft.odjelu i reguliram razinu secera

  2. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

    <<Hvala sto ste posvetil clanak i nama dijabeticarimaPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!