Kako ublažiti simptome suhog oka?

Suho oko je neugodno stanje koje se javlja kada naše prirodne suze ne mogu pružiti adekvatno podmazivanje očiju. Simptomi suhog oka najčešće nastaju zbog nedovoljne proizvodnje ili nedovoljne kvalitete naših suza. Olakšanje simptoma suhog oka leži u primjeni odgovarajućih umjetnih suza.
0 Shares

Koji su simptomi suhog oka?

Simptomi suhog oka uključuju:

 • osjećaj stranog tijela u oku
 • crvenilo oka
 • peckanje oka
 • žarenje oka
 • umor u očima
 • pojačano suzenje očiju
 • neudobnost kontaktnih leća
 • povremeno zamućenje vida
 • težina u očnim vjeđama
 • otežan rad na računalu
 • iscjedak iz oka pri buđenju

Što je suzni film i zašto je važan?

Svakim treptajem oka, suze prekriju površinu oka formirajući tanki sloj koji nazivamo suzni film. Suzni film se sastoji od tri sloja (mucinski, vodeni, lipidni) od kojih svaki sudjeluje u bitnim ulogama; od hidratacije i podmazivanja očne površine, ispiranja prašine i drugih ostataka iz oka, do spriječavanja ulaska i širenja mikroorganizama.

Osim očuvanja zdravlja očiju, suzni film održava i oštrinu vida, jer djeluje kao refraktivna površina (sudjeluje u lomu svjetlosti).

Do pojave sindroma suhog oka može doći zbog smanjene produkcije suza, pa govorimo o hiposekrecijskom suhom oku (starenje, menopauza kod žena, uzimanje određenih lijekova), čiji simptomi su izraženiji navečer najčešće kao osjećaj peckanja u očima.

Drugi oblik je hiperevaporativni gdje imamo pojačano hlapljenje suza sa očne površine (čest kod nositelja kontaktnih leća, nakon kirurških zahvata na oku, laserske korekcije dioptrije). Čest simptom je jako suzenje nakon buđenja.

Osim kod starije populacije gdje se suho oko javlja vezano uz prirodni proces starenja, češću pojavu bolesti i uzimanja lijekova, zadnjih godina primijećen je sve veći porast u mlađoj populaciji. To se povezuje sa porastom nošenja kontaktnih leća, dugotrajnim radom na kompjutoru, suhim zrakom (klima uređaji, centralno grijanje).

umjetne suze blink, kapi za oci

Budući da se suho oko ne može izliječiti, bitno je olakšati postojeće simptome te spriječiti daljnje pogoršanje. Osnovu terapije čine umjetne suze koje nadomještaju nedostatke prirodnih suza u smislu volumena, elektrolita, podmazivanja te time održavaju stabilnost suznog filma. Kod izbora umjetnih suza posebnu pažnju posvetite sastavu kapi, jer konzervans pogoršava suho oko. Posebno oprezni moraju biti nositelji kontaktnih leća, jer leća ne smije doći u kontakt sa konzervansima. Na takvim kapima stoji upozorenje o skidanju leća prije kapanja. Drugi problem je gustoća suza uslijed koje dolazi do zamućenja vida prilikom kapanja što je opet posebno neugodno kod kontaktnih leća.

Zašto koristiti Blink umjetne suze?

Blink umjetne suze su jednostavne za upotrebu i izuzetno učinkovite. Mogu se koristiti uz sve vrste kontaktnih leća, a prije uporabe ih nije potrebno skidati. Naprotiv, može se kapnuti direktno na kontaktnu leću prije umetanja u oko kako bi postupak bio ugodniji. Sadrže fotosenzibilni konzervans OcuPure koji se, izložen svjetlosti, razlaže na prirodne sastojke suza – vodu i natrij klorid pa nema dodatne iritacije oka.

Zbog blagog sastava i odsutnosti konzervansa Blink® umjetne suze se mogu po potrebi kapati i više puta na dan.

Blink® contacts kapi služe za dugotrajno osvježenje suhih i umornih očiju. Namijenjene su osobama sa blažim oblikom suhog oka i nositeljima kontaktnih leća. Aktivna tvar je natrij hijaluronat koji je sastavni dio oka (očna vodica, staklovina), ali i drugih dijelova tijela. Povećava stabilnost suznog filma, poboljšava stvaranje suza i potiče zacjeljivanje sitnih ozljeda rožnice.

Blink® intensive kapi za oči namijenjene su osobama iznad 40. godine sa srednjim ili teškim oblikom suhog oka. Polietilen glikol ima ulogu glavnog ovlaživača koji povećava viskoznost suza, ali bez zamućenja vida. Jedini zadržava vlažnost u oku čak 60 minuta nakon primjene. Također sadrži i natrijev hijaluronat.

Blink® refreshing sprej se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s Blink® kapima za oči. To su prve umjetne suze u spreju koji se apliciraju na otvoreno oko u obliku fine maglice čija je nježna i biokompatibilna formula bazirana na hijaluronskoj kiselini. Omogućava trenutno i lako osvježenje i hidrataciju očiju u svim situacijama (na poslu, autu, putovanjima, sportskim aktivnostima, izlascima i sl). Blink® sprej je bez mirisa, te se može koristiti pri nošenju kontaktnih leća i “make-upa”.

Blink® proizvode potražite u svim boljim ljekarnama i optikama!

0 Shares
Oglas

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvanaest − 1 =

Back to top button