Suho oko

suho oko, suhe oči, sindrom suhog oka

Suho oko ili točnije rečeno sindrom suhog oka je stanje, pri kojem dolazi do smanjenja lučenja suza ili do smanjenja njihove kvalitete. Suze tvore glatku površinu oka koja ima veliki udio u postizanju oštrine vida, osigurava prolaz kisika do rožnice, te vlaži površinu rožnice i spojnice.

Suze stvaraju na površini oka tzv. suzni film koji se sastoji od tri sloja. Neposredno na površini rožnice i spojnice nalazi se mukozni sloj, koji je produkt vrčastih stanica spojnice. Drugi sloj je vodeni sloj kojeg proizvode suzne žlijezde, a oba sloja su pokrivena lipidnim (uljnim) slojem, koji je produkt Meibomovih žlijezda na rubu očnih kapaka. Suze sadrže enzim lizozim koji ima protuupalni učinak.

Uzroci suhog oka

Mogući su mnogi uzroci sindroma suhog oka. Npr. snižena efikasnost žlijezda ili njihovo odumiranje uslijed bolesti (npr. autoimune bolesti). Na kvalitetu suznog filma također utječu hormonske promjene ili uzimanje određenih lijekova (na primjer nekih antialergetika). Ova se bolest često pojavljuje u žena nakon menopauze.

Problemi sa suhim okom započinju bez većih simptoma, ali se postupno pogoršavaju. Najčešće se pacijenti žale na iritaciju očiju, osjećaj stranog tijela u oku, ponekad svrbež očiju, a u uznapredovalom stadiju bolesti na bol, te snažnu fotofobiju. Kada je oštećen samo jedan sloj suznog filma, pacijenti se ponekad žale na povećani intenzitet suzenja, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja suznog filma.

Blink umjetne suze za oci

Liječenje suhog oka

Vrlo malo uzroka suhog oka je moguće odstraniti, te s tim bolest izliječiti. Zbog toga je osnova liječenja zamijeniti prirodne suze umjetnima. U lakšim slučajevima bolesti primjenjuju se 4 do 5 puta dnevno kapi, koje su dostupne u ljekarnama i optikama. Nazivaju se umjetne suze ili lubrikantne kapi. Također postoje umjetne suze u obliku gela ili masti. U težim slučajevima bolesti postoji mogućnost kirurškog liječenja lokalnom primjenom ciklosporinskih ili antibiotičkih kapi. Prikladne su također masaže očnih kapaka.

Važnu ulogu u smanjenju simptoma također ima i prilagođavanje radnog i kućnog okruženja. Dobro je ograničiti boravak u klimatiziranim, zadimljenim i prašnjavim prostorima, te ako je moguće, rad na računalu svesti na minimum. Također je dobro smanjiti intenzitet nošenja kontaktnih leća.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express lasersko skidanje dioptrije božićni popust
 Komentiraj
 1. Neda Parčina napisao:

  e taj problem imam,ali mi ni kapi nepomažu,poljudjet cu više..još sam zaposlena kao konobarica u gradskoj kavani, pa sav taj dim jos više iritira

 2. mario napisao:

  Imam dijagnozu suhog oka skoro godinu dana, na sunce ne smijem jer poslije imam užasne bolove. Smeta mi jaka svjetlost.

  Liječio sam se uobičajenim lijekovima i pomažu samo kortikosteroidne masti(tobradex i sl.) Preventivno kapam umjetne suze i stavljam corneregel.

  Noću mi se oči skroz osuše tako da mi se slijepe s kapcima, išao sam kod raznih specijalista za oči i zaključio da im je ovo nešto nepoznato ili malo poznato.

  Nikad prije nisam imao nikakve probleme s očima, nikakve.

  Očajan sam.

 3. Optometrija.net napisao:

  Poštovani,

  osim kortikosteroidnih masti, simptome suhog oka je moguće umanjiti tzv. “čepićima” koji se umeću u suzne kanale, te tako zadržavaju suze u oku. Raspitajte se kod svog oftalmologa o tome.

  Lijep pozdrav,
  Optometrija.net tim

 4. […] bolesti koje indirektno utječu na zdravlje očiju. Duhanski dim nadražuje i pojačava simptome suhog oka – vrlo neugodno stanje oka, koje se često pojavljuje kod žena nakon menopauze. Pušenje […]

 5. iva napisao:

  Od 19.god.imam isti problem. Svako vece ukapavam vjestacke suze, isopito tears (alcon) i kad osjetim da su mi oci vise suve, ukapam tobrex mast i cornere gel. Ako pak pukne roznjaca tu terapiju koristim vise puta, ne samo uobicajena 3. Tako su mi preporucili u ocnoj klinici Sveti vid.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   Tobrex mast svakako nebi smjeli ukapavati povremeno i bez nadzora liječnika. Ponovno se posavjetujte s vašim oftalmologom oko terapije.

   Srdačan pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. salem napisao:

  pozdrav ovako upala mi je spena u oko i koristim tobrex mast i kapi 4 dana dali smijem i dalje koristiti mast i kapi



Pošalji komentar



2 × jedan =

Complete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!