Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost

Fotofobija, osjetljivost na svjetlost

Fotofobija ili svjetloplahost je intolerancija na svjetlost. Izvori poput sunčeve svjetlosti, fluorescentnog svjetla ili svjetla s žarnom niti mogu uzrokovati nelagodu s potrebom škiljenja ili zatvaranja očiju, koja može biti popraćena glavoboljom.

Uzroci fotofobije

Fotofobija nije bolest oka, već simptom mnogih očnih stanja kao što su infekcije ili upale koje mogu nadražiti oči.

Osjetljivost na svjetlo također može biti simptom bolesti koja nije direktno povezana s očima, kao što su npr. bolesti uzrokovane virusom ili migrene.

Osobe sa svijetlijim očima su podložnije fotofobiji na sunce, jer sadrže manje pigmenta za zaštitu od jačih izvora svjetla.

Ostali uzroci fotofobije uključuju abraziju rožnice, uveitis ili poremećaj središnjeg živčanog sustava – meningitis. Osjetljivost na svjetlo je također povezano s ablacijom mrežnice, iritacijom kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom.

Fotofobija je često popraćena albinizmom (nedostatak očnog pigmenta), ukupnim deficitom boja (vide se samo nijanse sive), trovanjem živom, bjesnoćom, upalom očne spojnice i iritisom.

Liječenje fotofobije

Najbolji rješenje za fotofobiju je tretiranje glavnog uzroka. Ukoliko uzimate lijekove koji utječu na osjetljivost na svjetlo razgovarajte s vašim liječnikom o mogućnosti zamjene lijekova.

Osjetljivost na svjetlost, fotofobija, osjetljivost na svjetlo

Ukoliko ste prirodno osjetljivi na svjetlo, izbjegavajte sunce i druge jake izvore svjetla. Nosite šešire širokog oboda i sunčane naočale s UV zaštitom.

Fotoosjetljive naočalne leće su također dobro rješenje ukoliko imate blagi stupanj fotofobije. Takve leće se automatski zatamne kada ste na otvorenom prostoru, te blokiraju 100% štetnog UV zračenja.

Kada je riječ o jakom sunčevom zračenju, najbolji izbor su polarizirane sunčane naočale. Ove sunčane naočale pružaju dodatnu zaštitu od blještavila koje uzrokuje refleksiju svjetla od raznih površina kao što su voda, asfalt, pijesak, snijeg itd.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!