Blokirani suzni kanali – uzroci, simptomi i liječenje

Kada je odvodnja suza djelomično ili u potpunosti onemogućena riječ je o blokiranom suznom kanalu. Suze ne otječu normalno, što uzrokuje vodenaste, nadražene ili kronično upaljene oči. U nastavku saznajte što uzrokuje začepljeni suzni kanal kod djece i odraslih, te koji su simptomi, čimbenici rizika i metode liječenja.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Uzroci
 2. Simptomi
 3. Tko je pod rizikom?
 4. Liječenje

Suze proizvodi suzna žlijezda koja se nalazi u području iznad očiju. Suze prekrivaju površinu oka, te ga na taj način podmazuju i štite, a zatim se slijevaju do unutrašnjih dijelova gornjeg i donjeg kapka, do mjesta nazvanog punkta (rupica). Nakon toga suze se slijevaju kanalićima do nazolakrimalnog kanala koji je spojen s nosom.

Blokada se može pojaviti u bilo kojem dijelu suznog sustava odvodnje. Ukoliko se to dogodi, suze se ne izmjenjuju ispravno, a samim time je povećan rizik od nastanka infekcija i upala očiju.

1. Blokirani suzni kanal – uzroci

Suzni kanal se može zatvoriti u bilo kojoj dobi, a uzroci mogu biti razni. Problem može biti prisutan kod novorođenčeta, što nije rijedak slučaj u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Najčešći uzroci blokiranog suznog kanala su:

 • Kongenitalna blokada. Kod mnoge djece je prisutna blokada suznog kanala pri samom rođenju. Sustav odvodnje suza može biti nerazvijen ili mogu biti prisutne razne abnormalnosti suznog kanala. Često je uzrok tanka membrana koja fizički blokira otvor (punkta), kroz koji suze odlaze u nos (nazokrimalni kanal).
 • Promjene povezane sa starošću. Kako starimo, maleni otvori koji propuštaju suze iz oka se sužuju, što uzrokuje začepljenje.
 • Infekcija ili upala oka. Kronična infekcija ili upala očiju, drenažnog sustava ili nosa, može uzrokovati blokadu suznog kanala.
 • Ozljeda lica ili nosa. Ozljeda lica može uzrokovati oštećenje kostiju ili ožiljke u blizini drenažnog sustava, što može poremetiti normalan protok suza kroz kanale. Čak i male čestice tkiva nakupljene u kanalu mogu uzrokovati začepljenje.
 • Nosni polipi. Nosni polipi su nakupine u sinusima i nosu, koje mogu uzrokovati zadebljanja, te pritisak na suzne kanale.
 • Upalna stanja. Poremećaji koji uzrokuju oticanje, poput sarkoidoze ili granulomatoze s poliangiitisom, mogu povećati rizik od razvoja začepljenog suznog kanala.
 • Kapi za oči. Rijetko, dugotrajna primjena određenih lijekova, poput kapi za oči koje se koriste za liječenje glaukoma, može uzrokovati blokiran suzni kanal.
 • Tumor. Tumor u nosu ili bilo gdje duž sustava odvodnje suza može uzrokovati blokadu.
 • Liječenje tumora. Blokirani suzni kanal moguća je nuspojava kemoterapije i zračenja koje se koristi u liječenju tumora.

2. Blokirani suzni kanal – simptomi

Simptomi blokiranog suznog kanala se mogu pogoršati nakon sinusne infekcije. Simptomi također mogu biti pogoršani nakon izlaganja hladnoći, vjetru ili suncu.

Kada su suzni kanali blokirani, zarobljene bakterije unutar nazolakrimalnog kanala mogu uzrokovati infekciju – dakriocistitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Simptomi infekcije uključuju:

 • oteklinu, osjetljivost ili crvenilo u unutarnjem kutu oka ili u području očiju i nosa,
 • recidivirajuće infekcije oka,
 • sluzav očni iscjedak,
 • stvaranje krasti na trepavicama,
 • zamagljen vid,
 • groznicu.

Blokirani suzni kanal simptomi, zatvoreni suzni kanali

3. Tko je pod rizikom?

Određeni čimbenici povećavaju rizik od razvoja začepljenog suznog kanala:

 • Dob i spol. Starije žene su izložene najvećem riziku od razvoja začepljenih suznih kanala zbog promjena povezanih s dobi.
 • Kronična upala oka. Ako su vam oči neprestano nadražene, crvene i upaljene (konjunktivitis), pod većim ste rizikom od razvoja začepljenog suznog kanala.
 • Post-operacijsko stanje. Operacija oka, kapka, nosa ili sinusa može prouzročiti određene ožiljke u sustavu kanala, što posljedično može rezultirati blokiranim suznim kanalom.
 • Glaukom. Lijekovi za glaukom se koriste u obliku kapi za oči. Nakon dugogodišnjeg korištenja terapije, postoji povećani rizik od razvoja začepljenog suznog kanala.
 • Prethodno liječenje tumora. Ako ste primali terapiju zračenjem ili kemoterapiju za liječenje tumora, posebno ako je zračenje bilo fokusirano na lice ili glavu, izloženi ste većem riziku od razvoja začepljenog suznog kanala.

Suzni kanal

4. Začepljeni suzni kanal – liječenje

Metoda liječenja ovisi o uzroku. Za otklanjanje problema možda će trebati više različitih pristupa. Ako npr. tumor uzrokuje začepljenje suznog kanala, liječenje će se usredotočiti na uzrok tumora.

Liječenje infekcije

Ako liječnik posumnja u prisutnost infekcije, prepisati će vam antibiotike koji se kapaju direktno u oko. Ponekada se koriste i oralni antibiotici.

Masaža suznog kanala

Kod beba rođenih s blokiranim suznim kanalom, često dolazi do spontanog poboljšanja bez liječenja. Drenažni sustav se razvija, te najčešće kroz prvih nekoliko mjeseci života dolazi do poboljšanja. Ukoliko se to ne dogodi, pedijatar ili oftalmolog će vam pokazati posebnu tehniku lokalne masaže, koja će pomoću u otvaranju kanala.

Ako ste imali ozljedu lica koja je uzrokovala blokirane suzne kanale, liječnik može predložiti da pričekate nekoliko mjeseci kako bi vidio hoće li doći do poboljšanja. Kako se oteklina smanjuje, suzni kanali se najčešće samostalno deblokiraju.

Suzni kanali novorođenče, beba

Dilatacija, sondiranje i ispiranje

Kod djece iznad dvije godine može se provesti tehnika proširenja otvora posebnim instrumentom za dilataciju suznih kanalića. Iznimno to se može učiniti i kod dojenčeta.

Kod odraslih osoba s djelomično suženim kanalom, liječnik obavlja proširenje kanala s malom sondom, a zatim ispire suzni kanal. Ovo je jednostavan ambulantni postupak koji često pruža barem privremeno olakšanje. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Operacija suznih kanala

Operacija suznih kanala se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom.

Postupak zahvata varira, te ovisi o točnom mjestu i opsegu blokade, kao i iskustvu te sklonostima kirurga koji obavlja zahvat.

Možda vas zanima...Kada napraviti sondiranje suznog kanala kod beba?Pitanja i Odgovori

Nakon operacije koristiti ćete sprej za nos i kapi za oči, kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Nakon određenog vremena, liječnik će ukloniti stentove koji su ostavljeni u kanalu kako bi ga zadržali otvorenim tijekom postupka ozdravljenja.

Pročitajte sljedeće:

Upala ili infekcija oka – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen 01/09/2014, posljednja izmjena 11/05/2024.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 2 =

Back to top button