Svrbež očiju – koji su uzroci svrbeža oka i kako se liječi?

Gotovo svatko s vremena na vrijeme osjeti svrbež oka. Postoje mnogi uzroci svrbeža očiju, a problem često prati svrbež kapaka, crvenilo očiju ili otečenost kapaka. Saznajte koji su najčešći uzroci svrbeža očiju, te kako se liječi.
18 Shares

Svrbež očiju je najčešće simptom alergija ili alergijskog konjunktivitisa.

Alergijski konjunktivitis je češće prisutan kod odraslih nego kod djece, ali se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi. Može se pojaviti u akutnom ili kroničnom obliku, a ovisno o jačini je popraćen zamagljenim vidom ili natečenim vjeđama.

Postoje dvije vrste alergijskog konjunktivitisa; sezonski i godišnji.

Sezonski konjunktivis je obično prisutan u proljeće i u jeseni, te je uzrokovan alergenima kao što su trava, pelud i korov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Godišnji konjunktivitis prisutan je tijekom cijele godine, zbog stalne izloženosti plijesni, prašini ili dlaci kućnih ljubimaca.

Zbog čega dolazi do svrbeža očiju?

Kada je površina oka izložena alergenima dolazi do alergijske reakcije. Reakcija aktivira oslobađanje histamina što uzrokuje svrbež, crvenilo i suzne oči. Ne preporuča se trljanje očiju koje svrbe, jer se na taj način oslobađa sve više i više histamina, a simptomi se pogoršavaju. Također možete oštetiti površinu oka i izazvati dodatnu traumu.

Svrbež očiju može biti uzrokovan stanjima poput blefaritisa ili sindroma suhog oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Nosioci kontaktnih leća mogu imati reakcije na otopine za čuvanje i čišćenje, koje mogu izazvati svrbež, crvenilo i upale. Glavni krivac za alergijske reakcije je thimerosal, konzervans koji je prisutan u otopinama.

Liječenje svrbeža očiju uzrokovanog alergijskim konjunktivitisom

Alergijski konjunktivitis liječi se na način da se najprije izliječi alergija, a ponekad može nestati sam po sebi kada se ukloni uzročnik, alergen. Ukoliko je uzrok svrbeža oka potenciran alergijskom reakcijom, postoji više načina liječenja.

svrbež oka, svrbež očiju
Foto: Shutterstock

Liječenje umjetnim suzama

Svrbež očiju se može ublažiti umjetnim suzama u obliku kapi koje su dostupne u slobodnoj prodaji bez recepta. Osim što vlaže oko, umjetne suze također ispiru alergen s površine oka, te dolazi do ublažavanja simptoma. Ukoliko je svrbež oka izazvan suhim očima, umjetne suze će također ublažiti simptome.

U slobodnoj prodaji su dostupne i takozvane vazokonstrikcijske kapi za oči koje sužuju krvne kapilare, te na taj način smanjuju crvenilo oka. Nažalost, nakon duljeg korištenja vazokonstrikcijskih kapi javlja se kontraefekt, te potreba za sve češćim kapanjem ovih kapi. Uporaba vazokonstrikcijskih kapi duža od 5 dana je dozvoljena samo uz liječnički nadzor.

Možda vas zanima...Peckanje očiju – koji su uzroci i kako ublažiti simptome?Bolesti oka

Liječenje antihistaminicima i stabilizatorima mastocita

Dokazano je da je lokalna primjena antihistaminika i stabilizatora mastocita, pojedinačno ili u kombinaciji neškodljiva i učinkovita u smanjenju simptoma sezonskog i trajnog alergijskog konjunktivitisa, a s tim i svrbeža očiju. Ovu terapiju je dopušteno koristiti isključivo uz nadzor oftalmologa.

Kapi za oči sa stabilizatorima mastocita djeluju na samom početku ciklusa alergijske reakcije i sprječavaju ranu i kasnu fazu alergijske reakcije. Imaju malo nuspojava i glavni nedostatak im je vrlo postupno djelovanje zbog čega je važno ovaj lijek početi kapati prije izraženih simptoma alergije.

Antihistaminici smanjuju djelovanje histamina, glavne molekule koja izaziva crvenilo, svrbež očiju i otečene spojnice oka. Nedostatak im je učinak od svega nekoliko sati. Za razliku od kapi s stabilizatorom mastocita, djelovanje ovog lijeka počinje u roku od nekoliko minuta nakon kapanja, ali kraće traje.

Dostupne su također i kapi s višestrukim učinkom koje su zapravo kombinacija postojećih kapi (antihistaminika i stabilizatora mastocita). Ove kapi zbog kombinacije dvaju sastojaka djeluju brže i traju duže. Pritom je podnošljivost dobra kao i kod pojedinačnih lijekova, a nuspojave su iznimno rijetke.

Možda vas zanima...Suzne oči: što uzrokuje pretjerano suzenje očiju?Bolesti oka

Liječenje protuupalnim lijekovima

U protuupalne lijekove ubrajamo kortikosteroide i nesteroidne kapi za oči. Kortikosteroidi su najučinkovitiji, no nažalost imaju i najviše nuspojava, stoga se koriste samo u krajnjoj nuždi. Nesteroidne protuupalne kapi za oči osim protuupalnog učinka utječu i na živčane završetke u očnoj spojnici čime smanjuju osjećaj svrbeža oka. I kod ovih kapi se preporučuje kapanje u kraćem vremenskom periodu, isključivo pod nadzorom oftalmologa zbog brojnih nuspojava.

Zašto je važno posjetiti oftalmologa?

Svima koji osjećaju svrbež očiju svakako se preporuča detaljan pregled oftalmologa na biomikroskopu kojim će se pokazati radi li se o alergiji ili nekoj drugoj upali, a samim time i odrediti ispravna terapija.

Pročitajte sljedeće:

Alergija oka – kako prepoznati i liječiti očne alergije?

Tekst objavljen 22/09/2018, posljednja izmjena 27/08/2021.

18 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × četiri =

Back to top button