Konjuktivitis kod djece – vodič za roditelje

Konjuktivitis kod djece je naziv za upalno stanje konjunktive – tanke membrane koja prekriva unutrašnjost vjeđa i bijeli dio oka (bjeloočnicu). Radi se o manjoj očnoj infekciji, i iako može izgledati loše, obično nije ozbiljna. Ipak, ako vaše dijete pokaže znakove konjuktivitisa, važno je posjetiti liječnika.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Vrste konjuktivitisa
 2. Konjuktivitis kod beba
 3. Simptomi
 4. Kako se prenosi?
 5. Dijagnoza
 6. Liječenje
 7. Kada nazvati liječnika?
 8. Prevencija

Neke se vrste konjuktivitisa kod djece povlače samostalno i bez liječenja, dok druge zahtijevaju terapiju.

1. Najčešće vrste konjuktivitisa kod djece

Tri najčešće vrste konjuktivitisa kod djece su; virusni, bakterijski i alergijski.

 • Bakterijski konjuktivitis je visoko zarazni oblik konjuktivitisa, uzrokovan bakterijskom infekcijom. Ovaj tip konjuktivitisa uzrokuje crvenilo očiju s krmeljima.
 • Virusni konjuktivitis je uzrokovan istim virusom koji uzrokuje prehladu i također je jako zarazan. Kod ovog oblika konjuktivitisa je često prisutan vodenasti iscjedak iz oka.
 • Alergijski konjuktivitis je uzrokovan reakcijom tijela na alergene. Ovaj tip konjuktivitisa nije zarazan, a glavni simptom je svrbež očiju.

Infektivni konjuktivitis može biti uzrokovan mnogim bakterijama i virusima koji su odgovorni za prehlade i druge infekcije – uključujući infekciju uha, sinusa i grlobolju. Ponekada ga uzrokuju iste vrste bakterija koje uzrokuju klamidiju i gonoreju, dvije spolno prenosive bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Neke vrste konjuktivitisa nisu zarazne, poput:

 • Alergijskog konjuktivitisa, koji je često prisutan kod djece s drugim alergijama. Alergeni mogu biti trava, pelud, životinjske dlake i grinje.
 • Iritacijski ili toksični konjuktivitis, koji može biti uzrokovan bilo čime što iritira oči, poput onečišćenja zraka ili klora u bazenu.

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Konjuktivitis kod beba

Tek rođene bebe u opasnosti su od konjuktivitisa, jer mogu razviti ozbiljne komplikacije ako se ne liječi. Ako trudnica ima spolno prenosivu bolest, bakterije ili virusi tijekom porođaja mogu preći iz porođajnog kanala u bebine oči, te uzrokovati konjuktivitis.

Kako bi se to spriječilo, liječnici daju bebama antibiotsku mast ili kapi za oči odmah nakon rođenja. Ponekada ova terapija može izazvati blagi toksični konjuktivitis, koji se obično samostalno povlači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Liječnici također mogu testirati trudnice na spolno prenosive bolesti i liječiti ih tijekom trudnoće, kako bi se spriječilo širenje infekcije na dijete.

3. Konjuktivitis kod djece – koji su simptomi?

Osim crvenila očiju, osjećaj iritacije u očima je čest simptom. Djeca često kažu da imaju osjećaj kao da je pijesak u oku. Često se pojavljuje iscjedak iz oka, bol i oteknuće sluznice. Kod neke djece kapci nateču, te im posebno smeta svjetlost. Konjuktivitis kod djece može zahvatiti jedno ili oba oka.

U slučaju alergijskog konjuktivitisa, svrbež i suzne oči su tipični simptomi.

Bakterijski konjuktivitis kod djeteta
Bakterijski konjuktivitis kod djeteta. Foto: Shutterstock

4. Kako se najčešće prenosi konjuktivitis kod djece?

Bakterijski i virusni konjuktivitis kod djece može biti prilično zarazan. Najčešće se prenosi na sljedeće načine:

 • Izravan kontakt s inficiranom osobom, obično se zaraza rukom prenese u oko.
 • Korištenjem istog ručnika za ruke ili lice s zaraženom osobom.
 • Ne održavanje higijene kontaktnih leća.

Djeca imaju najveću mogućnost zaraze bakterijskim ili virusnim konjuktivitisom, jer su u bliskom kontaktu s drugom djecom u vrtiću ili školi, te ne održavaju redovno higijenu ruku.

5. Dijagnoza

Ako mislite da vaše dijete ima konjuktivitis, važno je posjetiti liječnika kako biste saznali što ga uzrokuje i kako se liječi. Druga ozbiljna očna stanja mogu imati slične simptome, tako da dijete koje se žali na jake bolove, promjene u vidnoj oštrini, oticanje oko očiju ili osjetljivost na svjetlost, treba pregledati oftalmolog.

Konjuktivitis kod bebe
Konjuktivitis kod bebe. Foto: Shutterstock

Ako niste u mogućnosti odvesti dijete oftalmologu, možda možete obaviti video poziv ili poslati sliku oka liječniku, kako biste dobili upute.

6. Kako se liječi konjuktivitis?

Kod virusnog konjuktivitisa simptomi mogu trajati od jednog do dva tjedna. Upala najčešće prođe sama od sebe. Antibiotske kapi za oči ne pomažu kod virusnog konjuktivitisa, a teži oblici upale mogu trajati čak i duže od 2 tjedna.

Kod bakterijskog konjuktivitisa, oftalmolog će prepisati antibiotske kapi za oči za liječenje infekcije.

Liječenje alergijskog konjuktivitisa često uključuje hladne obloge za oči, korištenje anti-alergijskih kapi za oči, te umjetnih suza. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Alergijski konjuktivitis

Pregled djeteta za konjuktivitis
Foto: Shutterstock

7. Kada nazvati liječnika?

Ako se bakterijska upala ne poboljša nakon 2 do 3 dana liječenja, nazovite liječnika. Također, u slučaju virusnog konjuktivitisa koji ne zahtjeva liječenje, nazovite liječnika ako ne dođe do poboljšanja nakon tjedana dana.

Ako vaše dijete ima oteklinu, crvenilo i nadraženost očnih kapaka, zajedno s vrućicom, nazovite liječnika. Takvi simptomi mogu značiti da se infekcija počela širiti izvan konjunktive i da će biti potrebno daljnje liječenje.

8. Koja je najbolja prevencija za konjuktivitis kod djece?

Prakticiranje dobre higijene može spriječiti širenje konjuktivitisa među djecom. Ako se vaše dijete zarazilo, pobrinite se da učinite sljedeće kako bi se spriječilo širenje zaraze:

 • Higijena ruku je ključna, pobrinite se da dijete često pere ruke. Ovo vrijedi i za sve osobe koje su u kontaktu s zaraženim djetetom.
 • Vodite računa o tome da što manje diraju oči rukama.
 • Pobrinite se da izbjegavaju ponovno korištenje ručnika za lice.
 • Često im mjenjajte jastučnice.

I za kraj, važno je znati da djeca koja se vrate u vrtić ili školu prije nego potpuno prebole konjuktivitis riskiraju širenje zaraze na ostalu djecu.

NAPOMENA: Ispravan naziv ove najčešće upale oka je konjunktivitis, jer se radi o upali konjunktive (spojnice). S obzirom da većina ljudi izgovara i piše konjunktivitis bez slova n, naziv smo prilagodili najčešćoj upotrebi.

Sve o konjuktivitisu pročitajte u članku:

Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija

Tekst objavljen 17/02/2017, posljednja izmjena 04/08/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 + sedam =

Back to top button