Nošenje kontaktnih leća nakon konjuktivitisa?

Poštovani, nosim polutvrde leće već 12 godina. Nikada nisam imala problema do prije mjesec dana kada sam dobila bakterijski konjunktivitis, poslije kojeg sam dobila i virusni konjunktivits. Nakon dva tjedna mazanja i kapanja je napokon prošao, samo što mi još jako malo zna biti te sluzi u oku. Po mom oftalmologu to je normalno nakon upale, odobreno mi je ponovo nošenje leća. Ja sam si naručila nove mekane leće a dioptrija mi je -16 na desnom oku i -14 na lijevom, pa moja pitanja glase ovako:

1) Da li je zaista normalno još malo te sluzi u oku nakon upale?
2) Koje leće su bolje za moju dioptriju, mekane ili polutvrde?
3) Nisam nosila leće dva tjedna, i dali se nakon upale koja je prošla one mogu ponovo nositi? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kontaktne leće konjuktivitis, leće nakon upale
Dean Šarić
Poštovana,

1. Kod tako teških i kompliciranih upala to je gotovo pravilo. Treba naravno isključiti mogućnost da infekcija nije riješena.
2. Polutvrde leće su bolje za vašu dioptriju.
3. Potrebno je tzv. dubinsko čišćenje leća, pitajte svog oftalmologa ili ljekarnika za neki od preparat te vrste kojih ima na tržištu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

8 − pet =

Back to top button