Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija

Konjuktivitis je najčešća upala oka koja uzrokuje crvene i krvave oči. U nastavku vam donosimo potpuni vodič; saznajte uzroke, vrste, simptome, načine liječenja i prevencije. Također pogledajte edukacijska videa i slike zaraženih očiju kod djece i odraslih.
120 Shares

Konjuktivitis je upala tanke prozirne ovojnice koja prekriva bijeli dio oka i unutrašnjost očnih vjeđa, a naziva se spojnica. Iako je spojnica prozirna, ona sadrži krvne kapilare koji prekrivaju bjeloočnicu oka.

Kada dođe do bilo kakve upale spojnice oka krvni kapilari se šire, što uzrokuje crvene i krvave oči.

Za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Američka oftalmološka akademija izdala je upozorenje svojim članovima da konjuktivitis kod nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom. Više o tome pročitajte ovdje.

Virusni konjuktivitis
Virusni konjuktivitis. Foto: Shutterstock

Sadržaj:

 1. Virusni konjuktivitis
 2. Bakterijski konjuktivitis
 3. Alergijski konjuktivitis
 4. Kako prepoznati tip upale prema simptomima?
 5. Kako se liječi?
 6. Konjuktivitis kod novorođenčadi
 7. Kako ublažiti simptome?
 8. Kada kontaktirati liječnika?
 9. Kako spriječiti širenje zaraze?

Tri najčešće vrste konjuktivitisa se razlikuju po uzroku nastanka, a uzroci mogu biti virusi, bakterije i alergeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

POGLEDAJTE VIDEO #1:

1. Virusni konjuktivitis

Najčešće je uzrokovan adenovirusom, poput obične prehlade. Ova vrsta konjuktivitisa je vrlo zarazna, ali obično prolazi bez liječenja u roku od nekoliko dana. Simptomi virusnog konjuktivitisa obično su povezani sa suznim očima i vodenastim iscjedkom iz oka koji nije zelene ili žute boje.

Virusni konjunktivitis simptomi infografika
Simptomi virusnog konjunktivitisa. Infografika: Shutterstock

Najčešće se javlja u kasnu jesen ili rano proljeće. Često su prisutni i simptomi prehlade, kao što je upala sinusa i curenje iz nosa. Kapci mogu biti natečeni, a njihova unutrašnjost crvenkaste boje. Kod jakih virusnih upala javlja se izrazita osjetljivost na svjetlost i osjećaj stranog tijela u oku.

2. Bakterijski konjuktivitis

Uzrokovan je bakterijama (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus sp., ili, rjeđe Chlamydia trachomatis, navodi MSD) i bitno je ozbiljniji od virusnog konjuktivitisa. Tipično se pojavljuje na jednom oku, no za nekoliko dana obično zahvaća i drugo oko. Ukoliko se pravovremeno ne liječi, može ostaviti trajna oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Bakterijska infekcija uzrokuje najčešće akutnu upalu spojnice uslijed koje dolazi do stvaranja ljepljivog, gnojnog iscjetka u oku. Iako je iscjedak gotovo uvijek prisutan, neke bakterijske infekcije mogu proći i bez obilnog stvaranja gnojnog iscjedka. Ponekad su bakterije koje uzrokuju konjuktivitis jednake bakterijama koje uzrokuju upalu grla.

Bakterijski konjuktivitis je vrlo zarazna upala oka.

Bakterijski konjunktivitis simptomi infografika
Simptomi bakterijskog konjunktivitisa. Infografika: Shutterstock

Najčešći način prenošenja bakterijskog konjuktivitisa uključuje:

 • Direktni kontakt s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, obično putem kontakta rukom u oči.
 • Širenje infekcije putem bakterija koje se nalaze u nosu ili sinusima.
 • Nepravilno čišćenje i održavanje kontaktnih leća.

Bakterijski konjuktivitis je najčešći kod djece, jer su često u bliskom kontaktu s drugom djecom, te ne prakticiraju dobru higijenu.

Bakterijski konjuktivitis kod djeteta
Bakterijski konjuktivitis kod djeteta. Foto: Shutterstock

3. Alergijski konjuktivitis

Uzrokovan je reakcijom očiju na alergene kao što su pelud, prašina i životinjska dlaka. Alergijski konjuktivitis može biti: sezonski (uzrokovan reakcijom na pelud)  ili perenijalni (uzrokovan reakcijom na grinje, prašinu, životinjske dlake i druge ne-sezonske alergene).

Sezonski alergijski konjuktivitis se najčešće pojavljuje u proljeće, kasno ljeto ili ranu jesen, dok perenijalni alergijski konjuktivitis uzrokuje simptome tokom cijele godine. Alergijski konjuktivitis nije zarazan.

Iritacija spojnice oka također može nastati i od dima cigareta, smoga automobila, klora u bazenu ili drugih otrovnih toksičnih tvari.

Alergijski konjuktivitis
Alergijski konjuktivitis. Foto: Shutterstock

4. Kako prepoznati tip upale prema simptomima?

Primarni simptom konjuktivitisa je crveno oko. Drugi simptomi ovise o tipu konjuktivitisa koji imate:

 • Virusni konjuktivitis uzrokuje suzne oči, svrbež očiju i osjetljivost na svjetlost. Može zahvatiti samo jedno ili oba oka i vrlo je zarazan, širi se kašljanjem i kihanjem.
 • Bakterijski konjuktivitis uzrokuje ljepljivi, žuto-zeleni iscjedak u kutu oka. Ponekad iscjedak može biti toliko obilan da se zaražena osoba budi sa slijepljenim kapcima. Može pogoditi jedno ili oba oka, te je zarazan, a najčešće se širi direktnim unošenjem bakterije u oko s rukama ili ručnicima koje su koristili zaražene osobe.
 • Alergijski konjuktivitis uzrokuje suzne oči, peckanje i svrbež, što je često popraćeno s natečenim očima i curenjem nosa. Pogađa oba oka i nije zarazan.
Bakterijska upala oka s obilnim gnojnim iscjedkom
Bakterijska upala oka s obilnim gnojnim iscjedkom. Foto: Shutterstock

Navedeni simptomi mogu biti znak i drugih stanja oka. Listu simptoma s poveznicama za detaljnije informacije donosimo u nastavku (kliknite na simptom ako želite saznati i druge moguće uzroke):

Često je teško prepoznati vrstu konjuktivitisa samo na temelju simptoma, jer isti simptomi mogu ukazivati na druga stanja, kao što su npr. suho oko, blefaritis ili druge infekcije oka.

Jednostrani konjuktivitis
Jednostrani konjuktivitis. Foto: Shutterstock

Bakterijski konjuktivitis može dovesti do ozbiljnih očnih problema ukoliko se ne liječi, kao što je ulkus rožnice. Zbog toga obavezno kontaktirajte vašeg liječnika ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma.

Ako nosite kontaktne leće, izvadite ih i nosite samo naočale dok liječnik ne ustanovi o čemu se radi.

5. Kako se liječi konjuktivitis?

Liječenje konjuktivitisa ovisi o tipu upale:

 • Virusni konjuktivitis najčešće traje nekoliko dana i liječenje obično nije uputno niti potrebno. Hladni oblozi mogu ublažiti simptome virusnog konjuktivitisa ukoliko se primjenjuju na očima nekoliko puta dnevno. U slučajevima teške virusne upale ponekad je potrebna lokalna primjena kortikosteroida.
 • Bakterijski konjuktivitis se liječi antibiotskim kapima i mastima koje će vam prepisati vaš liječnik. Mast se najčešće nanosi ujutro i navečer prije spavanja, a kapi se koriste više puta tokom dana. Liječenje obično traje 5 do 7 dana, ali duljinu trajanja liječenja određuje vaš liječnik. Kod inkluzijskog konjunktivitisa odraslih, koji je uzrokovan spolno prenosivom bakterijom Chlamydiom trachomatis, potrebno je istovremeno liječiti i spolne partnere.
 • Alergijski konjuktivitis se liječi anti-alergijskim lijekovima koji mogu spriječiti ili skratiti trajanje upale. Ukoliko patite od sezonskih alergija, ponekad je potrebno početi s lijekovima preventivno prije sezone peludi. Također, postoje brojne metode za olakšavanje sezonskih i cjelogodišnjih alergija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Alergija oka – kako prepoznati i liječiti očne alergije?

6. Konjuktivitis kod novorođenčadi

Novorođenče može oboljeti od konjuktivitisa koji se naziva neonatalni konjuktivitis ili oftalmija neonatorum. Uobičajeni simptomi uključuju crvene oči, sekret u oku i natečene, crvene kapke.

Neonatalni konjuktivitis nastaje tijekom prvog mjeseca života i predstavlja hitno stanje u oftalmologiji.

Neonatalni konjuktivitis može biti uzrokovan infekcijom, iritacijom, ili blokiranim suznim kanalom. Kada je uzrok infekcija, stanje može biti vrlo ozbiljno.

Uzroci neonatalnog konjuktivitisa su:

 • Kemijska iritacija. Ova vrsta upale oka može biti uzrokovana kapima za oči ili masti koja se daje novorođenčadi kako bi se spriječile bakterijske infekcije oka. Simptomi se pojavljuju 1-2 dana nakon rođenja.
 • Klamidija. Uzrokovan je bakterijom koja se naziva klamidija trahomatis, te je prenešena s majke. Simptomi se obično pojavljuju 5-12 dana nakon rođenja, ali mogu se pojaviti bilo kada tijekom prvog mjeseca života.
 • Gonokokni konjuktivitis. Uzrokovan je bakterijom Neisseria gonorrhoeae koja uzrokuje gonoreju. Simptomi se najčešće pojavljuju 2-4 dana nakon rođenja.
 • Ostale bakterijske infekcije. Bakterije koje normalno žive u ženskoj vagini i koje se ne prenose spolnim putem mogu uzrokovati neonatalni konjunktivitis.
 • Herpes simplex virus. Virusi koji uzrokuju genitalni i oralni herpes također mogu uzrokovati neonatalni konjunktivitis i ozbiljno oštećenje oka. Takvi se virusi mogu prenijeti djetetu tijekom poroda.
 • Dacryocystitis neonatorum. Upala oka koja nastaje zbog blokiranih suznih kanala. Kada su suzni kanali blokirani, zarobljene bakterije unutar nazolakrimalnog kanala mogu uzrokovati infekciju oka. Obično se radi o jednostranoj upali.
Konjuktivitis novorođenče
Konjuktivitis kod novorođenčeta. Foto: Shutterstock

Kako se liječi konjuktivitis kod novorođenčadi?

Bakterijski konjuktivitis može se liječiti topikalnim antibiotskim kapima i mastima za oči, oralnim antibioticima ili intravenskim antibioticima.

Kombinacija topikalnih i oralnih, ili topikalnih i intravenskih tretmana ponekad se koristi istovremeno. Ponekada se koristi tekućina za ispiranje očiju bebe, kako bi se uklonio gnoj.

 • Kemijski konjunktivitis obično prolazi u roku od 24-36 sati bez liječenja.
 • Klamidijski konjuktivitis kod novorođenčadi obično se liječi oralnim antibioticima. Istovremeno se liječe i roditelji.
 • Gonokokni konjuktivitis kod novorođenčadi obično se liječi intravenskim antibioticima. Ako se ne liječi, ovo stanje može uzrokovati ulkuse na rožnici (čir) i sljepoću.
 • Ostale vrste bakterijskijh i virusnih konjuktivitisa kod beba obično se liječe antibiotskim kapima ili mastima za oči. Topli oblozi također mogu pomoći u ublažavanju otoka i iritacije.
 • Konjuktivitis uzrokovan blokiranim suznim kanalom (Dacryocystitis neonatorum) liječi se masažom suzne vrećice (područje između očiju i nosa). Masaža se provodi 2 puta dnevno, u periodu od dva tjedna. Također se prepisuju antibiotske kapi za oči širokog spektra. Ako masaža ne pruži rezultate vrši se ispiranje suznih putova. Mlaz tekućine u većini slučajeva uspije otvoriti nazolakrimalni kanal. Ukoliko ne dođe do poboljšanja nakon prvih 12 mjeseci života, radi se sondiranje. Ako ni jedan od navedenih načina liječenja ne da pozitivne rezultate treba izvršiti operaciju dakriocistorinostomiju, obično iza 3 godine života.

Koristan tekst na ovu temu liječnika KB Split: Konjunktivitis novorođenčadi

7. Kako ublažiti simptome?

POGLEDAJTE VIDEO #2:

 • Hladni oblozi. U slučaju virusnog konjuktivitisa nanesite na oči hladne, vlažne obloge nekoliko puta dnevno.
 • Održavajte higijenu očiju. Odstranite sluz i iscjedak iz oka nekoliko puta dnevno koristeći pamučne blazinice, vatu ili papirnati ručnik. Nakon toga svaki put operite ruke sa sapunom i toplom vodom.
 • Mijenjate jastučnice svaki dan dok infekcija ne prođe. Posteljinu, jastučnice i ručnike perite u vrućoj vodi i deterdžentu. Odvojite svoje ručnike i jastučnice od drugih, kako nebi došlo do širenja zaraze na ostale ukućane.
 • Nemojte dodirivati ili trljati zaraženo oko prstima. Koristite maramice ili papirnate ručnike.
 • Nemojte nanositi kozmetiku na područje oko očiju sve dok upala ne prođe. Šminku za oči, kapi za oči ili kontaktne leće nikada nemojte dijeliti, neovisno o konjuktivitisu.
 • Skinite kontaktne leće. Za vrijeme upale nosite naočale. Meke kontaktne leće koje ste nosili za vrijeme upale je najbolje baciti, kao i spremnike za leće i otopine za čišćenje. U slučaju tvrdih i polutvrdih leća, potrebno je obaviti temeljito čišćenje prije ponovnog nošenja.
 • Nemojte nositi povez preko oka, to može produžiti i pogoršati infekciju.
 • Zaštitite oči od prljavštine i drugih tvari koje ih iritiraju. Izbjegavajte zadimljene prostorije, posebno dim od cigareta.
 • Koristite umjetne suze. Umjetne suze u obliku kapi za oči mogu olakšati svrbež i peckanje oka, ali ne biste trebali koristiti kapi za oči koje smanjuju crvenilo (dekongestivne kapi). Prilikom upotrebe kapi za oči pripazite da nikada ne dodirnete oko s vrhom bočice. Nemojte koristiti iste kapi u ne-zaraženom oku.

8. Kada kontaktirati liječnika?

Obavezno posjetite liječnika u slučaju sljedećih simptoma:

 • ako je prisutan obilni žuto-zeleni iscjedak iz oka,
 • ako su ujutro kapci zaljepljeni i teško otvarate oko,
 • ako osjećate jaku bol u oku kada pogledate u svjetlo,
 • ako konjuktivitis oka utječe na vidnu oštrinu,
 • ako imate visoku temperaturu, drhtavicu, bolove lica, ili gubitak vida (ovo su vrlo atipični simptomi).

Odmah nazovite liječnika ako vaše novorođenče ima crveno oko, jer u slučaju prisutnosti teške upale može doći do trajnog oštećenja vida.

Općenito kod prisutnosti upale oka preporučljivo je obaviti pregled kod oftalmologa. Ako u datom trenutku ne možete kontaktirati specijalista oftalmologa, posavjetujte se s liječnikom opće prakse.

Ukoliko simptomi ostanu blagi, a crvenilo oka se ne povuče u roku 2 tjedna, ponovite pregled.

9. Kako spriječiti širenje zaraze?

3 stvari su bitne kod sprječavanja širenja zaraze: higijena, higijena i higijena. Naveli smo jednostavne mjere opreza koje možete poduzeti kako bi se značajno smanjio rizik od nastanka epidemije konjuktivitisa:

 • Održavajte redovnu higijenu ruku. Ruke perite često i detaljno, posebno kada se nalazite na javnim mjestima ili u javnim ustanovama. Također, svakodnevno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.
 • Češće čistite zajedničke površine kao što su radne plohe, kvake, slavine, telefoni, daljinski upravljači itd.
 • Ne dodirujte oči. Ukoliko ste u blizini zaražene osobe, izbjegavajte trljanje ili dodirivanje očiju i lica.
 • Nikada ne dijelite osobne stvari kao što su ručnici ili maramice.

Što je s poslom, školom ili vrtićem?

Zarazni konjuktivitis se može jednostavno proširiti na vaše kolege na poslu. Npr. ako dijelite računalo ili drugu opremu s kolegama, pripazite da operete ruke prije i nakon korištenja.

Ako vaše dijete ima bakterijski ili virusni konjuktivitis, nije preporučljivo da ide u vrtić ili školu. Lako može prenijeti zarazu na drugu djecu. Obično je sigurno vratiti se u školi ili vrtić kada simptomi nestanu.

NAPOMENA: Ispravan naziv ove najčešće upale oka je konjunktivitis, jer se radi o upali konjunktive (spojnice). S obzirom da većina ljudi izgovara i piše konjunktivitis bez slova n, naziv smo prilagodili najčešćoj upotrebi.

Pročitajte sljedeće:

Upala ili infekcija oka – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen 12/01/2018, posljednja izmjena 20/01/2023.

120 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

8 − 5 =

Back to top button