Konjunktivitis – simptomi, liječenje i prevencija

Konjuktivitis, simptomi, lijecenje

Konjuktivitis je upala tanke prozirne ovojnice koja prekriva bijeli dio oka i unutrašnjost očnih vjeđa, a naziva se spojnica. Iako je spojnica prozirna, ona sadrži krvne kapilare koji prekrivaju bjeloočnicu oka. Kada dođe do bilo kakve upale spojnice krvni kapilari se šire, što uzrokuje crvene i krvave oči.

Što uzrokuje konjuktivitis?

Tri najčešće vrste konjuktivitisa se razlikuju po uzroku nastanka:

Virusni konjuktivitis. Uzrokovan je virusom, poput obične prehlade. Ova vrsta konjuktivitisa je vrlo zarazna, ali obično prolazi bez liječenja u roku od nekoliko dana.

Bakterijski konjuktivitis. Uzrokovan je bakterijama i bitno je ozbiljniji od virusnog konjuktivitisa. Ukoliko se pravovremeno ne liječi, može ostaviti trajna oštećenja.

Alergijski konjuktivitis. Uzrokovan je reakcijom očiju na alergene kao što su pelud, prašina i životinjska dlaka. Alergijski konjuktivitis može biti sezonski (uzrokovan reakcijom na pelud), ili cjelogodišnji (uzrokovan alergijskim reakcijama na prašinu, kućne ljubimce itd.).

>> Pročitajte više: 10 najčešćih uzroka crvenog oka

Simptomi konjuktivitisa

Primarni simptom konjuktivitisa je crveno oko. Drugi simptomi ovise o tipu konjuktivitisa koji imate:

Virusni konjuktivitis uzrokuje suzne oči, svrbež očiju i osjetljivost na svjetlost. Može zahvatiti samo jedno ili oba oka i vrlo je zarazan, širi se kašljanjem i kihanjem.

Bakterijski konjuktivitis uzrokuje ljepljivi, žuto-zeleni iscjedak u kutu oka. Ponekad iscjedak može biti toliko obilan da se zaražena osoba budi sa slijepljenim kapcima. Može pogoditi jedno ili oba oka, te je zarazan, a najčešće se širi direktnim unošenjem bakterije u oko s rukama ili ručnicima koje su koristili zaražene osobe.

Alergijski konjuktivitis uzrokuje suzne oči, peckanje i svrbež, što je često popraćeno s natečenim očima i curenjem nosa. Pogađa oba oka i nije zarazan.

>> Pročitajte više: Svi očni simptomi

Često može biti teško prepoznati vrstu konjuktivitisa samo na temelju simptoma, jer isti simptomi mogu ukazivati na druga stanja, kao što su npr. suho oko, blefaritis ili druge infekcije oka. Također, bakterijski konjuktivitis može dovesti do ozbiljnih očnih problema ukoliko se ne liječi, kao što je ulkus rožnice. Zbog ovih razloga obavezno kontaktirajte vašeg liječnika ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma. Ako nosite kontaktne leće, izvadite ih i nosite samo naočale dok doktor ne ustanovi o čemu se radi.

Liječenje konjuktivitisa

Liječenje konjuktivitisa ovisi o tipu upale:

Virusni konjuktivitis najčešće traje nekoliko dana i liječenje nije uputno niti potrebno. Hladni, mokri oblozi mogu ublažiti simptome virusnog konjuktivitisa ukoliko se primjenjuju na očima nekoliko puta dnevno.

Bakterijski konjuktivitis se liječi antibiotskim kapima i mastima koje će vam prepisati vaš liječnik. Mast se najčešće nanosi ujutro i navečer prije spavanja, a kapi se koriste više puta tokom dana. Liječenje obično traje 5 do 7 dana, ali duljinu trajanja liječenja određuje vaš liječnik.

Kod alergijskog konjuktivitisa anti-alergijski lijekovi mogu spriječiti ili skratiti trajanje upale. Ukoliko patite od sezonskih alergija, ponekad je potrebno početi s lijekovima preventivno prije sezone peludi.

Kako spriječiti pojavu konjuktivitisa?

3 stvari su bitne kod sprječavanja širenja zaraze: higijena, higijena i higijena. Naveli smo jednostavne mjere opreza koje možete poduzeti kako bi se značajno smanjio rizik od nastanka konjuktivitisa:

  • održavajte redovnu higijenu ruku. Ruke perite često i detaljno, posebno kada se nalazite na javnim mjestima ili u javnim ustanovama. Također, svakodnevno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.
  • češće čistite zajedničke površine kao što su radne plohe, kvake, slavine, telefoni, daljinski upravljači itd.
  • ukoliko ste u blizini zaražene osobe, izbjegavajte trljanje ili dodirivanje očiju i lica
  • nikada ne dijelite osobne stvari kao što su ručnici ili maramice

S obzirom da crvene oči mogu biti simptom brojnih očnih infekcija i problema, a neki od njih mogu biti i vrlo ozbiljni, nemojte sami donositi dijagnozu već se svakako posavjetujte s vašim liječnikom.

Očne infekcije – uzroci, simptomi i liječenje

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!