Ulkus rožnice (čir) – simptomi i liječenje

ulkus rožnice, čir rožnice, ulkus rožnice simptomi, ulkus rožnice liječenje

Ulkus rožnice je upalno stanje rožnice, pri kojem je oštećen jedan od slojeva rožnice, najčešće stroma. Na području rožnice se pojavi bjelkasto siva mrlja, koja je često premala da bi se vidjela bez odgovarajućeg osvjetljenja i povećanja.

U većini je slučajeva ulkus rožnice (čir rožnice) uzrokovan infekcijom. Bakterijske infekcije koje uzrokuju pojavu ulkusa česta su pojava kod nositelja kontaktnih leća. Bakterije mogu izravno doprijeti do rožnice, ukoliko je njena površina već oštećena.

Ulkus također može biti izazvan virusnom infekcijom. Virusi koji uzrokuju čir rožnice uključuju herpes simplex i varicella virus (virus koji uzrokuje vodene kozice i crvenilo).

Gljivična infekcija rožnice se najčešće pojavljuje zbog nepravilne njege kontaktnih leća ili pri prekomjernom korištenju kapi za oči koje sadrže steroide.

Manji ožiljci i oštećenja na površini rožnice se mogu inficirati i također dovesti do ulkusa rožnice. Često nastaju zbog trauma npr. leteće čestice metala, drva, stakla, koje dopiru do oka i oštećuju rožnicu.

Svaka bolest koja uzrokuje gubitak osjeta na površini rožnice može povećati rizik od nastanka ulkusa. Kemijske opekline ili druge nagrizajuće kemikalije mogu oštetiti rožnicu i na taj način dovesti do pojave ulkusa.

Kod nekih se pacijenata s imunološkim poremećajima (s oslabljenim imunološkim sustavom, reumatoidnim atritisom, lupusom itd.) može razviti ulkus rožnice kao komplikacija njihove bolesti.

Ulkus rožnice – simptomi

Najčešći simptomi ulkusa rožnice uključuju:

  • crvenilo
  • bol
  • osjećaj stranog tijela u oku
  • suzenje
  • gnojni ili vodenasti sekret
  • smanjenu vidnu oštrinu

Oftalmolog može primijetiti znakove upale spojnice oka i prednje očne komore, najčešće crvenilo. Očni kapci su često otečeni, a bijele ili sive mrlje na rožnici su vidljive golim okom, ukoliko je ulkus veći. Većinom je smješten centralno ili marginalno na vanjskom rubu rožnice. Postoji mogućnost oticanja rožnice u području ulkusa. Ulkus se može pojaviti na jednom ili oba oka.

Dijagnosticiranje ulkusa rožnice

Ulkus rožnice se dijagnosticira korištenjem biomikroskopa. Za bolju vidljivost i lokalizaciju ulkusa aplicira se fluorescein u oko. Ukoliko se ustanovi da je riječ o ulkusu nalazi se šalju na laboratorijske pretrage, kako bi se ustanovilo da li su uzrok gljivice, bakterije ili virusi.

čir rožnice, čir na rožnici, ulkus rožnice

Ulkus rožnice – liječenje

Liječenje ulkusa rožnice zavisi o uzroku nastanka i prisutnim simptomima. Kada je riječ o bakterijskom uzroku koriste se injekcije antibitika koje se apliciraju ispod spojnice, a moguća je i kombinacija s dva antibiotika. Kod virusnih ulkusa se koriste midriatici, koritkosteroidi i antibiotici u obliku masti. Antimikotski lijekovi i kortikosteroidne kapi se koriste kada je riječ o gljivičnoj infekciji.

U rijetkim slučajevima kada je ulkus nemoguće kontrolirati lijekovima ili kada je moguća perforacija rožnice potreban je kirurški zahvat – transplatacija rožnice.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!