Ulkus rožnice (čir) – uzroci, simptomi i liječenje

Ulkus rožnice je upalno stanje, pri kojem može doći do oštećenja više slojeva rožnice. Obično se pojavljuje uz izraženo crvenilo oka i bol, s blagim do jakim iscjetkom iz oka i smanjenim vidom. U nastavku saznajte uzroke, simptome i načine liječenja.
0 Shares

U većini je slučajeva ulkus rožnice (čir rožnice) uzrokovan infekcijom. Bakterijske infekcije koje uzrokuju pojavu ulkusa česta su pojava kod nositelja kontaktnih leća. Bakterije mogu izravno doprijeti do rožnice, ukoliko je njena površina već oštećena.

Ulkus također može biti izazvan virusnom infekcijom. Virusi koji uzrokuju čir rožnice uključuju herpes simplex i varicella virus (virus koji uzrokuje vodene kozice i crvenilo). Gljivična infekcija rožnice se najčešće pojavljuje zbog nepravilne njege kontaktnih leća ili pri prekomjernom korištenju kapi za oči koje sadrže steroide.

Manji ožiljci i oštećenja na površini rožnice mogu se inficirati i također dovesti do ulkusa rožnice. Često nastaju zbog trauma, npr. leteće čestice metala, drva, stakla, koje dopiru do oka i oštećuju rožnicu.

Svaka bolest koja uzrokuje gubitak osjeta na površini rožnice može povećati rizik od nastanka ulkusa. Kemijske opekline ili druge nagrizajuće kemikalije mogu oštetiti rožnicu i na taj način dovesti do pojave ulkusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kod nekih se pacijenata s imunološkim poremećajima (s oslabljenim imunološkim sustavom, reumatoidnim artritisom, lupusom itd.) može razviti ulkus rožnice kao komplikacija njihove bolesti.

Čimbenici rizika za razvoj ulkusa rožnice uključuju:

 • prethodno oštećenje rožnice,
 • izbjegavanje zaštitnih naočala, npr. tijekom zavarivanja,
 • ozljedu oka,
 • suhe oči,
 • lošu higijenu kontaktnih leća,
 • prekomjernu izloženost UV zračenju,
 • abnormalnosti vjeđa ili trepavica,
 • prekomjerno konzumiranje kortikosteroida,
 • pušenje,
 • dijabetes.

Ulkus kod nosioca kontaktnih leća

Nosioci kontaktnih leća pod većim su rizikom od nastanka ulkusa na rožnici. Rizik se povećava 10 puta ukoliko koristite leće za produljeno nošenje. Kontaktne leće za produljeno nošenje su leće koje se nose nekoliko dana, bez skidanja leće preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Općenito, kontaktne leće mogu oštetiti rožnicu na više načina. Oštećenja na rubovima kontaktnih leća mogu ogrebati površinu rožnice i učiniti ju pristupačnijom (otvorenijom) za bakterije. Također, sitne čestice prljavštine zarobljene ispod leće mogu ogrebati rožnicu. Produljeno nošenje kontaktnih leća može blokirati dovod kisika do rožnice, i time povećati mogućnost infekcije.

Nastanak ulkusa možete spriječiti pravilnim rukovanjem kontaktnim lećama:

 • Prije rukovanja s lećama uvijek operite ruke. Nikada nemojte koristiti slinu za podmazivanje leća, jer usta sadrže bakterije koje mogu inficirati rožnicu.
 • Uklonite leće iz očiju svaku večer i pažljivo ih očistite. Nikada nemojte koristiti vodovodnu vodu za čišćenje vaših leća, koristite isključivo otopine namijenjene za higijenu kontaktnih leća.
 • Nikada ne spavajte s kontaktnim lećama.
 • Leće čuvajte u dezinfekcijskim otopinama preko noći ili minimalno pohranjene 6 sati.
 • Uklonite leće kad osjećate nadraženost očiju.
 • Izmjenjujte kontaktne leće prema intervalu koji vam je odredio oftalmolog.
Ulkus roznice i kontaktne lece
Foto: Shutterstock

Ulkus rožnice – simptomi

Najčešći simptomi ulkusa rožnice uključuju:

 • crvenilo,
 • bol,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • suzenje,
 • gnojni ili vodenasti sekret,
 • smanjenu vidnu oštrinu.

Oftalmolog može primijetiti znakove upale spojnice oka i prednje očne komore, najčešće crvenilo. Očni kapci su često otečeni, a bijele ili sive mrlje na rožnici ponekada čak mogu biti vidljive golim okom, ukoliko je ulkus veći. Većinom je smješten centralno ili marginalno na vanjskom rubu rožnice. Postoji mogućnost oticanja rožnice u području ulkusa. Ulkus se može pojaviti na jednom ili oba oka.

Dijagnosticiranje ulkusa rožnice

Ulkus rožnice se dijagnosticira korištenjem biomikroskopa. Za bolju vidljivost i lokalizaciju ulkusa aplicira se fluorescein u oko. Ukoliko se ustanovi da je riječ o ulkusu, liječnik može poslati nalaze na laboratorijske pretrage, kako bi se utvrdilo da li su uzrok gljivice, bakterije ili virusi.

čir rožnice, čir na rožnici, ulkus rožnice
Foto: Shutterstock

Ulkus rožnice – liječenje

Liječenje ulkusa rožnice ovisi o uzroku nastanka i prisutnim simptomima. Kada je riječ o bakterijskom uzroku koriste se injekcije antibitika koje se apliciraju ispod spojnice, a moguća je i kombinacija s dva antibiotika. Kod virusnih ulkusa koriste se midriatici, koritkosteroidi i antibiotici u obliku masti. Antimikotski lijekovi i kortikosteroidne kapi se koriste kada je riječ o gljivičnoj infekciji.

Ukoliko ste nosioc kontaktnih leća, odmah uklonite vaše leće i ne trljajte oči prstima. Ograničite širenje infekcije češćim pranjem ruku i sušite ih čistim ručnikom.

U ekstremnim slučajevima, kada je ulkus nemoguće kontrolirati lijekovima ili kada je moguća perforacija rožnice, potreban je kirurški zahvat – transplantacija rožnice.

Zaključak

Pojava čira na rožnici zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Bez liječenja, ulkus se može proširiti na ostatak očne jabučice, a može završiti djelomičnom ili ukupnom sljepoćom u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Rožnica također može perforirati ili može doći do ožiljaka, katarakte ili glaukoma. Uz pravovremeno i pravilno liječenje do poboljšanja može doći u roku od 1-3 tjedna.

Pročitajte sljedeće:

Najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice oka

Članak objavljen 15/11/2013, posljednja izmjena 15/12/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × 2 =

Back to top button