Najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice oka

promjene na rožnici, infekcija rožnice, upala roznice, bolesti rožnice oka

Rožnica je prednji prozirni dio oka koji omogućava da svjetlost uđe u oko, te se uz pomoć intraokularne leće fokusira na mrežnicu oka. Nalazi se direktno ispred šarenice i zjenice, te čini glavni refrakcijski sustav oka.

Rožnica ima oblik horizontalno smještene elipse, horizontalno mjeri 11.5 – 12 mm, vertikalno 11 mm. Centralna debljina prosječne rožnice je oko 550 mikrona, ili nešto više od pola milimetra.

Koja je funkcija rožnice oka?

Kao što smo već spomenuli, rožnica propušta svjetlost u oko, te je dio refrakcijskog sustava oka koji omogućava vid. Osim toga ima još jednu važnu funkciju – rožnica osigurava oko 65 do 75 posto dioptrijske jakosti oka. Ostatak dioptrijske snage fokusiranja osigurava intraokularna leća, smještena neposredno iza zjenice oka.

Većina refrakcijskih pogrešaka oka – kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam – često su posljedica ne-optimalne zakrivljenosti ili oblika rožnice.

Rožnica se sastoji od 5 slojeva:

  • Epitelni sloj
  • Bowmanova membrana
  • Stroma rožnice
  • Descemetova membrana
  • Endotelni sloj

Epitel rožnice osigurava glatku površinu za suzni film koji se treptajima raspoređuje po površini oka, kako bi oko ostalo vlažno i zdravo, te se održao jasan i stabilan vid.

Bowmanova membrana je gusti sloj rožnice koji pomaže spriječiti da ogrebotine rožnice dopru do strome rožnice. Ogrebotine ili abrazije rožnice koje se zadrže samo na epitelu rožnice općenito zacijele bez ožiljaka, ali ogrebotine koje prodiru u Bowmanovu membranu ili stromu obično ostavljaju trajne ožiljke koji mogu utjecati na vid.

Endotel rožnice je sloj stanica koji zadržava tekućine unutar rožnice. Oštećenje endotela može uzrokovati oticanje (edem), te utjecati na vid i zdravlje rožnice.

Najčešći problemi rožnice

Brojna stanja mogu utjecati na rožnicu, naveli smo ona najčešća:

Keratokonus. Keratokonus je degenerativna bolest rožnice koja uzrokuje stanjivanje i deformaciju rožnice. Posljedica ove bolesti je zamućenje vida koje nije moguće uspješno korigirati s naočalama ili konvencionalnim kontaktnim lećama. U blažim slučajevima keratokonus se može uspješno korigirati skleralnim ili hibridnim kontaktnim lećama, ali u najtežim slučajevima transplantacija rožnice je jedino rješenje. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratokonus

Distrofija rožnice. Distrofija je slabljenje i degeneracija tkiva. Najčešća distrofija rožnice – Fuchsova distrofija – pogađa endotel rožnice, te uzrokuje oticanje rožnice, maglovit vid, osjetljivost na svjetlost i druge probleme. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Fuchsova distrofija rožnice

Erozija rožnice. Svako oštećenje površnog sloja rožnice – epitela, nazivamo erozijom. Radi se, dakle, o površnoj i relativno banalnoj ozljedi rožnice. Osnovni simptomi su osjećaj stranog tijela u oku, osjetljivost na svjetlo i zamagljen vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je erozija rožnice?

Suhe oči. Iako je uzrok suhih očiju najčešće povezan sa suznim žlijezdama, ovo stanje može dovesti do oštećenja epitela rožnice, što uzrokuje nelagodu u oku i zamućenje vida. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Suho oko

Abrazija rožnice. Abrazija ili ogrebotina rožnice može biti vrlo bolna te može uzrokovati ozbiljnu infekciju oka ukoliko se ne liječi. U slučaju da ogrebotina uzrokuje naglu bol u oku i obilno suzenje, potrebno je posjetiti liječnika što prije. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Abrazija rožnice

Ulkus rožnice. Ulkus ili čir na rožnici je ozbiljna infekcija rožnice koja može dovesti do značajne boli, ožiljaka i gubitka vida. Na području rožnice se pojavi bjelkasto siva mrlja koju najčešće nije moguće vidjeti golim okom. Liječenje je obavezno. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ulkus rožnice (čir)

Keratitis. Radi se o bolnoj upali rožnice oka, koja je obično uzrokovana ozljedom ili infekcijom oka. Prvi simptomi su bol, iritacija i crvenilo oka. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratitis oka

Herpes. Herpes na oku može izazvati ozbiljnu upalu i oštećenje rožnice, te se naziva herpes simplex keratitis. Uzrokuje oticanje ili zamućenje rožnice, najčešće bol u jednom oku i crvenilo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Herpes oka

Bjelkasti prsten na periferiji rožnice. Ovo stanje se naziva gerontokson ili arcus senilis. Kako starimo, na periferiji rožnice se često razvije bijeli rub nalik na prsten. Radi se o najčešćoj promjeni rožnice koja dolazi s godinama. Bijeli prsten nastaje zbog taloženja masti u stromi rožnice, a može biti jedva vidljiv ili jasno izražen. U starijih osoba arcus senilis obično nije povezan s razinama kolesterola u krvi, ali ako se javlja u osoba mlađih od 40 godina, uzrok može biti hiperlipidemija (abnormalno visoka koncentracija masti ili lipida u krvi).

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!