Najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice oka

Rožnica je prednji prozirni dio oka koji omogućava da svjetlost uđe u oko, te se uz pomoć intraokularne leće fokusira na mrežnicu oka. Nalazi se direktno ispred šarenice i zjenice, te čini glavni refrakcijski sustav oka. U nastavku saznajte koje su najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice.
0 Shares

Rožnica ima oblik horizontalno smještene elipse, horizontalno mjeri 11.5 – 12 mm, vertikalno 11 mm. Centralna debljina prosječne rožnice je oko 550 mikrona, ili nešto više od pola milimetra.

Rožnica se sastoji od proteina i stanica. Ne sadrži krvne žile, za razliku od većine tkiva u ljudskom tijelu. Iznimno je bogata živčanim vlaknima, te je zbog toga najosjetljivije tkivo u tijelu.

Koja je funkcija rožnice oka?

Kao što smo već spomenuli, rožnica propušta svjetlost u oko, te je dio refrakcijskog sustava oka koji omogućava vid. Osim toga ima još jednu važnu funkciju – rožnica osigurava oko 65 do 75 posto dioptrijske jakosti oka. Ostatak dioptrijske snage fokusiranja osigurava intraokularna leća, smještena neposredno iza zjenice oka.

Većina refrakcijskih pogrešaka oka – kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam – često su posljedica ne-optimalne zakrivljenosti ili oblika rožnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Rožnica se sastoji od 5 slojeva:

  • Epitelni sloj
  • Bowmanova membrana
  • Stroma rožnice
  • Descemetova membrana
  • Endotelni sloj

Epitel rožnice osigurava glatku površinu za suzni film koji se treptajima raspoređuje po površini oka, kako bi oko ostalo vlažno i zdravo, te se održao jasan i stabilan vid.

Bowmanova membrana je gusti sloj rožnice koji pomaže spriječiti da ogrebotine rožnice dopru do strome rožnice. Ogrebotine ili abrazije rožnice koje se zadrže samo na epitelu rožnice općenito zacijele bez ožiljaka, ali ogrebotine koje prodiru u Bowmanovu membranu ili stromu obično ostavljaju trajne ožiljke koji mogu utjecati na vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Stroma je srednji i najdeblji sloj rožnice. Sastoji se uglavnom od vrlo finih, potpuno prozirnih kolagenih fibrila.

Descemetova membrana je vrlo tanak sloj koji odvaja stromu od endotela. Descemetova membrana se postupno zadebljava tijekom života – debela je oko 5 mikrona kod djece i 15 mikrona kod starijih odraslih osoba.

Endotel rožnice je sloj stanica koji zadržava tekućine unutar rožnice. Oštećenje endotela može uzrokovati oticanje (edem), te utjecati na vid i zdravlje rožnice.

Najčešći problemi rožnice

Brojna stanja mogu utjecati na rožnicu, a u nastavku teksta naveli smo ona najčešća.

Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice koja uzrokuje stanjivanje i deformaciju rožnice. Posljedica ove bolesti je zamućenje vida koje nije moguće uspješno korigirati s naočalama ili konvencionalnim kontaktnim lećama.

U blažim slučajevima keratokonus se može uspješno korigirati skleralnim ili hibridnim kontaktnim lećama, ali u najtežim slučajevima transplantacija rožnice je jedino rješenje. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratokonus

Distrofija rožnice

Distrofija je slabljenje i degeneracija tkiva. Najčešća distrofija rožnice – Fuchsova distrofija – pogađa endotel rožnice, te uzrokuje oticanje rožnice, maglovit vid, osjetljivost na svjetlost i druge probleme. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Fuchsova distrofija rožnice

Erozija rožnice

Svako oštećenje površnog sloja rožnice – epitela, nazivamo erozijom. Radi se, dakle, o površnoj i relativno banalnoj ozljedi rožnice. Osnovni simptomi su osjećaj stranog tijela u oku, osjetljivost na svjetlo i zamagljen vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je erozija rožnice?

Suhe oči

Iako je uzrok suhih očiju najčešće povezan sa suznim žlijezdama, ovo stanje može dovesti do oštećenja epitela rožnice, što uzrokuje nelagodu u oku i zamućenje vida. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Suho oko

Abrazija rožnice

Abrazija ili ogrebotina rožnice može biti vrlo bolna, te može uzrokovati ozbiljnu infekciju oka ukoliko se ne liječi. U slučaju da ogrebotina uzrokuje naglu bol u oku i obilno suzenje, potrebno je posjetiti liječnika što prije. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Abrazija rožnice

Ulkus rožnice

Ulkus ili čir na rožnici je ozbiljna infekcija rožnice koja može dovesti do značajne boli, ožiljaka i gubitka vida. Na području rožnice se pojavi bjelkasto siva mrlja koju najčešće nije moguće vidjeti golim okom. Liječenje je obavezno. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Ulkus rožnice (čir)

Keratitis

Keratitis je bolna upala rožnice oka, koja je obično uzrokovana ozljedom ili infekcijom oka. Prvi simptomi su bol, iritacija i crvenilo oka. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Keratitis oka

Herpes

Herpes na oku može izazvati ozbiljnu upalu i oštećenje rožnice, te se naziva herpes simplex keratitis. Uzrokuje oticanje ili zamućenje rožnice, najčešće bol u jednom oku i crvenilo. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Herpes oka

Bjelkasti prsten na periferiji rožnice

Ovo stanje se naziva gerontokson ili arcus senilis. Kako starimo, na periferiji rožnice se često razvije bijeli rub nalik na prsten. Radi se o najčešćoj promjeni rožnice koja dolazi s godinama.

Bijeli prsten nastaje zbog taloženja masti u stromi rožnice, a može biti jedva vidljiv ili jasno izražen. U starijih osoba arcus senilis obično nije povezan s razinama kolesterola u krvi, ali ako se javlja u osoba mlađih od 40 godina, uzrok može biti hiperlipidemija (abnormalno visoka koncentracija masti ili lipida u krvi). Više o ovoj temi pročitajte u članku: Arcus senilis

Pročitajte sljedeće:

Upala ili infekcija oka – uzroci, simptomi i liječenje

Tekst objavljen 25/01/2018, posljednja izmjena 21/03/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šesnaest − jedanaest =

Back to top button