Erozija rožnice – simptomi, uzroci i liječenje

Erozija rožnice je stanje pri kojem se vanjski sloj rožnice, koji se naziva epitel, odlijepi od unutarnjeg sloja rožnice. To je bolno stanje oka koje uzrokuje zamućenje vida. U nastavku saznajte simptome, uzroke i metode liječenja erozije rožnice.
0 Shares

Rožnica se sastoji od pet slojeva, a vanjski sloj se naziva epitel. Kada epitel nije dobro pričvršćen za sloj rožnice koji se nalazi ispod njega (Bowmanovu membranu), to dovodi do stanja poznatog pod imenom erozija rožnice.

Erozija rožnice – simptomi

Najčešći simptom je srednja do jaka bol u oku, koja može biti izraženija ujutro nakon buđenja, jer tijekom noći prirodno dolazi do sušenja oka i očni kapak se može zalijepiti za epitel. Ako epitel nije dobro pričvršćen, ponekad se otvaranjem oka može i odvojiti.

Bez liječenja, erozija rožnice se može ponavljati.

Višestruka ponavljanja erozije rožnice su moguća kod povreda koje ne zarastu kako treba, pa se oštećenja ponavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ostali simptomi uključuju:

 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • osjetljivost na svjetlo,
 • zamagljen vid,
 • suzne oči (pogotovo nakon buđenja),
 • suhoća očiju.

Najčešći faktor pojave erozije rožnice je površinska trauma rožnice (uključujući mikro traumu uzrokovanu kontaktnim lećama). Druge vrste trauma mogu uključivati alkalne opekotine, strana tijela ili keratopatiju.

Najčešće se erozija rožnice javlja 2 do 3 dana nakon povrede, a ponekad i nakon nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima može nestati spontano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Erozija rožnice – uzroci

Do erozije rožnice dolazi spontano i može se dogoditi svakome. Neki faktori rizika uključuju:

 • prijašnje ozljede oka,
 • bolesti rožnice, npr. distrofija rožnice,
 • prijašnji čir na oku, npr. od infekcije herpes simplexom,
 • nošenje kontaktnih leća koje nisu odgovarajućeg oblika ili se ne održavaju pravilno,
 • sindrom suhog oka,
 • disfunkciju meibomove žlijezde,
 • keratopatija,
 • bakterijski ulkus oka,
 • keratokonjunktivitis,
 • dijabetes.

Do erozije rožnice može doći i nakon operacije katarakte ili nakon vitrektomije (kirurško uklanjanje staklovine).

Zašto je erozija rožnice toliko bolna?

Rožnica se sastoji od više živčanih nastavaka. Receptori za bol prenose podražaj kako bi nas “obavijestili” o mogućem oštećenju prednje plohe oka. Zapravo, u rožnici je smješteno stotine puta više receptorskih stanica za bol nego u našoj koži. Iz tog razloga je rožnica najosjetljivije ljudsko tkivo.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Potražite liječničku pomoć u slučaju sljedećih simptoma:

 • Bol ustraje nakon prvog dana, ili postaje sve jača.
 • Nema poboljšanja unutar 24 sata, unatoč obilnom ovlaživanju oka umjetnim suzama.
 • Progresivni gubitak vida.
 • Pojava iscjetka nalik na gnoj iz oka.

Erozija rožnice – oporavak

Vaš oftalmolog može savjetovati korištenje umjetnih suza ili gela prije spavanja, kako bi se spriječilo da se kapak zalijepi za epitel. Umjetne suze se mogu također koristiti preko dana kako bi oči ostale vlažne, te kako bi se ubrzao oporavak epitela.

Moguće je i nošenje terapeutskih kontaktnih leća, koje služe kao zaštita za oko. Također, mogu vam se prepisati antibiotici, dok epitel ne zaraste. Aplikacija vitaminskih gelova i masti također pomaže u bržoj regeneraciji epitela rožnice.

Ako se erozije rožnice ponavljaju unatoč lubrikantima i umjetnim suzama, vaš liječnik vam može preporučiti operativni zahvat kako bi se poboljšalo zacjeljivanje epitela. Kod uporne recidivirajuće erozije, metoda izbora je laserska terapeutska keratektomija (phototherapeutic keratectomy – PTK), jednostavan laserski zahvat koji uklanja uzrok lošeg cijeljenja.

Preventivne mjere za zaštitu rožnice

Prilikom košnje travnjaka ili obrezivanja drveća obavezno koristite zaštitne naočale. Također ih je poželjno nositi prilikom rezanja drva i čelika. Bebama i djeci redovito režite nokte, jer si lako mogu oštetiti rožnicu.

Ostale opće preventivne mjere uključuju:

 • izbjegavanje suhih okruženja (npr. dim cigareta),
 • dovoljan unos tekućine,
 • izbjegavanje trljanja očiju.

Pročitajte sljedeće:

Najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice oka

Članak objavljen 03/12/2014, posljednja izmjena 18/04/2023.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Molim vas za pomoc.Dete mi je pre sedam dana operisalo cistu ispod levog ocnog kapka sa unutrasnje strane.Medjutim posle operacije se pojavila erozija oka,taman se posle dva dana smirilio evo vec drugi put se opet javlja prima na svaka dva sata terapije doktorka nezna uzrok ja sam u panici i mnogoo zabrinut neznam vise sta da radim,ako mozete pomozite mi

 2. 22.3.2017. sam povrijedio desno oko(plastika koja je pukla izletjela mi oko -vecinski udarac je kapak primi ali doslo je do ostecenja epitela i erozije roznice) naravno hitno sam sam oftamologu.Dobio sam terapeutsku lece koju jos nosim-kapam ciloxan i tobrex.U vecini slucajeva epitel brzo zacijeli 3-5 dana.Danas je meni 4. dan jos mi zamucen vid lagano..ne veoma dioptrija mi djeluje ista ali kao da lagani filter imam preko oka i takav mi pogled na stvari oko mene.Svaka 2 dana idem na pregled, zadnji obavljen jucer jos nije do kraja zacijelilo..a posto to bi trebali biti kroz par dana kao ok i uglavnom vecinski zacijeljeno, mene sad brine dali ce mi tako vid ostati lagano zamucen.Evo probat cu prepisati zadnji nalaz ako ce Vam to pomoci.
  Anamneza:Kontrola
  kapa ciloxan sol. 5x tobrex sol. 4x
  alergije na lijekove negira

  Status:VOD: s.c.0.1-0.2
  BM oc.dex: spojnica balze hiperemicna, TMKL na mjestu, neepitilizirana roznica u g.dijelu: prednja sobica bistra i srednje duboka, zjenica okrugla, mediopnirana, reagira na svijetlo
  BM oc. sin: oko mirno bez podrazaja
  T.digit.N. oc.utq.
  …pregled za dva dana ponoviti..

  e sad meni je jasno stanje i da jos treba zacijeliti..ali me zanima sto ako mi ostane tako malo zamucen vid…koji je savjet raditi dalje u tom slucaju..
  Pitam jer sam mlad i zabrinut a od doktora je ponekad tesko dobiti i odgovor pogotovu kad rade u guzvi…a ja samo zelim znati sta ce biti i biti informiran sto detaljnije.
  Hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset + 12 =

Back to top button