Što je erozija rožnice?

erozija rožnice, erozija rožnice oporavak, erozija rožnice oka, erozija rožnice simptomi

Erozija rožnice zahvaća prozirnu strukturu koja prekriva prednji dio oka. Rožnica se sastoji od pet slojeva, a vanjski sloj se naziva epitel. Kada epitel nije dobro pričvršćen za sloj rožnice koji se nalazi ispod njega, uključujući Bowmanov sloj na baznoj membrani, to dovodi do stanja poznatog pod imenom erozija rožnice.

Erozija rožnice – simptomi

Najčešći simptom je srednja do jaka bol u oku, koja može biti izraženija ujutro nakon buđenja, jer tijekom noći prirodno dolazi do sušenja oka i očni kapak se može zalijepiti za epitel. Ako epitel nije dobro pričvršćen, ponekad se otvaranjem oka može i odvojiti. Bez liječenja, erozija rožnice se može ponavljati.

Ostali simptomi:

 • Osjećaj stranog tijela u oku
 • Osjetljivost na svjetlo
 • Zamagljen vid
 • Suzne oči (pogotovo nakon buđenja)
 • Suhoća očiju

Erozija rožnice – uzroci

Do erozije rožnice dolazi spontano i može se dogoditi svakome. Neki faktori rizika uključuju:

Erozija rožnice – oporavak

Vaš oftalmolog može savjetovati korištenje lubrikantne otopine prije spavanja kako bi se spriječilo da se kapak zalijepi za epitel. Umjetne suze se također mogu koristiti preko dana kako bi oči ostale vlažne, te kako bi se ubrzao oporavak epitela. Moguće je i nošenje specijalnih kontaktnih leća koje služe kao zaštita za oko. Također, mogu vam se prepisati antibiotici na par dana dok epitel ne zaraste. Ako se erozije rožnice ponavljaju unatoč lubrikantima i umjetnim suzama, vaš liječnik vam može preporučiti operativni zahvat kako bi se poboljšalo zacjeljivanje epitela.

Rožnica oka – najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Andrej napisao:

  Molim vas za pomoc.Dete mi je pre sedam dana operisalo cistu ispod levog ocnog kapka sa unutrasnje strane.Medjutim posle operacije se pojavila erozija oka,taman se posle dva dana smirilio evo vec drugi put se opet javlja prima na svaka dva sata terapije doktorka nezna uzrok ja sam u panici i mnogoo zabrinut neznam vise sta da radim,ako mozete pomozite mi

 2. Goran napisao:

  22.3.2017. sam povrijedio desno oko(plastika koja je pukla izletjela mi oko -vecinski udarac je kapak primi ali doslo je do ostecenja epitela i erozije roznice) naravno hitno sam sam oftamologu.Dobio sam terapeutsku lece koju jos nosim-kapam ciloxan i tobrex.U vecini slucajeva epitel brzo zacijeli 3-5 dana.Danas je meni 4. dan jos mi zamucen vid lagano..ne veoma dioptrija mi djeluje ista ali kao da lagani filter imam preko oka i takav mi pogled na stvari oko mene.Svaka 2 dana idem na pregled, zadnji obavljen jucer jos nije do kraja zacijelilo..a posto to bi trebali biti kroz par dana kao ok i uglavnom vecinski zacijeljeno, mene sad brine dali ce mi tako vid ostati lagano zamucen.Evo probat cu prepisati zadnji nalaz ako ce Vam to pomoci.
  Anamneza:Kontrola
  kapa ciloxan sol. 5x tobrex sol. 4x
  alergije na lijekove negira

  Status:VOD: s.c.0.1-0.2
  BM oc.dex: spojnica balze hiperemicna, TMKL na mjestu, neepitilizirana roznica u g.dijelu: prednja sobica bistra i srednje duboka, zjenica okrugla, mediopnirana, reagira na svijetlo
  BM oc. sin: oko mirno bez podrazaja
  T.digit.N. oc.utq.
  …pregled za dva dana ponoviti..

  e sad meni je jasno stanje i da jos treba zacijeliti..ali me zanima sto ako mi ostane tako malo zamucen vid…koji je savjet raditi dalje u tom slucaju..
  Pitam jer sam mlad i zabrinut a od doktora je ponekad tesko dobiti i odgovor pogotovu kad rade u guzvi…a ja samo zelim znati sta ce biti i biti informiran sto detaljnije.
  Hvala!Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!