Imam strano tijelo u oku, što mi je činiti?

Strano tijelo u oku se odnosi na bilo koju tvar koja ne pripada oku, npr. pijesak, trun, staklo ili špena. Ukoliko strano tijelo dođe do oka, vrlo vjerojatno će oštetiti rožnicu ili spojnicu.
40 Shares

Strano tijelo najčešće uzrokuje ozljede spojnice, rožnice i bjeloočnice oka. Iako većinu takvih ozljeda oka možemo okarakterizirati kao lake, neke ipak mogu biti i vrlo ozbiljne.

Ukoliko strano tijelo prodre u rožnicu ili se posljedično razvije infekcija oka, potrebna je hitna intervencija oftalmologa.

Sadržaj:

 1. Simptomi
 2. Uzroci
 3. Uklanjanje stranog tijela iz oka
 4. Liječenje
 5. Prognoza
 6. Prevencija

Ako imate osjećaj stranog tijela u oku, a postoji mogućnost da zaista imate npr. špenu u oku, važno je što hitnije posjetiti liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

1. Simptomi stranog tijela u oku

Strani objekti mogu uzrokovati eroziju i ogrebotine na rožnici. Takve ozljede su obično manje. Međutim, neke vrste stranih tijela mogu uzrokovati infekciju ili oštetiti vid.

Najčešći simptomi stranog tijela u oku su:

2. Uzroci

Strano tijelo u oku obično je posljedica nezgoda koje se događaju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Najčešće vrste stranih tijela u oku su:

 • trepavice,
 • piljevina,
 • prašina,
 • pijesak,
 • kozmetika,
 • kontaktne leće,
 • metalna piljevina ili špena,
 • staklene krhotine.

Prljavština i pijesak često ulaze u oko, zbog vjetra ili odletavanja krhotina. Oštri materijali poput metalne piljevine (špena) i stakla oštećuju oči, zbog eksplozije ili nesreća s alatima kao što su čekići, bušilice, kosilice itd.

Ukoliko imate strano tijelo u oku, brza dijagnozu i liječenje će pomoći u sprječavanju infekcije i potencijalnog gubitka vida. To je osobito važno u ekstremnim intraokularnim slučajevima.

Uklanjanje stranog predmeta bez liječničke pomoći može uzrokovati teške ozljede oka. Smjesta zatražite hitnu liječničku pomoć ukoliko strano tijelo u oku:

 • ima oštre ili grube rubove,
 • dovoljno je veliko da ometa zatvaranje vaših očiju,
 • sadrži kemikalije,
 • uzrokuje krvarenje.
upalo nešto u oko, strano tijelo u oku, nešto u oku, špena u oku
Foto: Shutterstock

Vaša situacija također zahtjeva hitno liječenje ako su prisutni sljedeći simptomi, čak i nakon uklanjanja stranog tijela:

 • osjećaj pijeska u oku,
 • snižena vidna oštrina,
 • suzenje,
 • sivo područje na rožnici,
 • cjelokupno stanje vašeg oka je pogoršano.

3. Uklanjanje stranog tijela iz oka

Prvo što oftalmolog treba napraviti je locirati i ukloniti strano tijelo iz oka. Pregled oka vrši se na biomikroskopu pri jakom osvjetljenju. Ukoliko strano tijelo nije odmah vidljivo, liječnik će ukapati posebne kapi za oči koje sadrže fluorescein, kako bi lakše locirao strano tijelo, te ustanovio da li je došlo do površinske abrazije oka.

Prije uklanjanja stranog tijela, oftalmolog će ukapati anestetik u oko, kako bi se smanjila osjetljivost oka i osjećaj boli.

Ukoliko se strano tijelo nalazi na spojnici oka, moguće ga je odstraniti ispiranjem oka ili štapićem omotanim vatom. U slučaju stranog tijela na rožnici ili bjeloočnici oka ispiranje nije dovoljno, već se ono uklanja uz pomoć sterilne igle.

4. Liječenje

Kod liječenja abrazija oka koje su uzrokovane stranim tijelom, koristi se antibiotska mast. Terapija traje najčešće 3 do 5 dana. Epitel rožnice ima jaku moć regeneracije, stoga abrazije ili ogrebotine rožnice najčešće zacjeljuju kroz 3 dana od nastanka. Ukoliko je abrazija uzrokovana kontaktnom lećom, potrebno je napraviti pauzu u nošenju leća od minimalno 7 dana.

Nakon prvog pregleda i uklanjanja stranog tijela, preporučljivo je ponoviti kontrolu kod oftalmologa nakon jednog do dva dana.

Kod težih slučajeva, kada strano tijelo prodre u oko, potrebna je hitna operacija. Prije operativnog zahvata oftalmolog će proširiti zjenice s posebnim kapima, kako bi imao bolji pregled unutrašnjih struktura oka. Nakon operacije je potrebno nositi zaštitu na oku i preporuča se mirovanje. Uz antibiotske kapi, koriste se i analgetici protiv bolova.

Dakle, ukoliko sumnjate da imate strano tijelo u oku, svakako posjetite oftalmologa. Rana intervencija može značajno umanjiti posljedice na vaš vid.

5. Prognoza

Prognoza ovisi o vrsti stranog tijela u oku i kako je tamo dospjelo. Većina ogrebotina rožnice zaraste u roku od 72 sata. Komadići stakla, drugi oštri predmeti i strana tijela koja su dospjela u oko velikom brzinom, vjerojatnije će uzrokovati štetu. Predmeti koji prodru u oko mogu dovesti do ozbiljnog gubitka vida.

6. Prevencija

Koristite zaštitne naočale kada je to potrebno, primjerice tijekom građevinskih radova. Zaštitne naočale mogu smanjiti rizik za abraziju rožnice na poslu čak do 90%, jer se ogrebotine oka često događaju kada strani predmet uđe u oko.

Kako bi spriječili potencijalnu ozljedu oka, nosite zaštitne naočale ili maske kada obavljate određene radne ili slobodne aktivnosti, kao što su:

 • rad sa pilama, brusilicama, čekićima ili električnim alatima,
 • rad s opasnim i otrovnim kemikalijama,
 • rad s kosilicama.

Ako se bavite sportom u kojem su ozljede oka česte, također je preporučljivo koristiti zaštitne naočale. Ako imate dioptriju, moguće je izraditi dioptrijske zaštitne naočale.

Ako nosite kontaktne leće, prije rukovanja temeljito operite ruke i održavajte leće prema uputama vašeg oftalmologa ili optometrista.

Pročitajte sljedeće:

Ozljeda oka – 5 najčešćih ozljeda i kada nazvati hitnu pomoć

Tekst objavljen 24/09/2018, posljednja izmjena 26/06/2023.

40 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 5 =

Back to top button