Imam strano tijelo u oku, što mi je činiti?

strano tijelo u oku, špena u oku, strano tijelo u oku simptomi, nešto u oku, upalo nešto u oko, nešto mi smeta u oku

Strano tijelo u oku se odnosi na bilo koju tvar koja ne pripada oku, npr. pijesak, trun, staklo ili špena. Ukoliko strano tijelo dođe do oka, vrlo vjerojatno će oštetiti rožnicu ili spojnicu.

Strano tijelo najčešće uzrokuje ozljede spojnice, rožnice i bjeloočnice oka. Iako većinu takvih ozljeda možemo okarakterizirati kao lake, neke ipak mogu biti i vrlo ozbiljne. Ukoliko strano tijelo prodre u rožnicu ili se posljedično razvije infekcija oka, potrebna je hitna intervencija oftalmologa.

Ako imate osjećaj stranog tijela u oku, a postoji mogućnost da zaista imate npr. špenu u oku, važno je što hitnije posjetiti liječnika.

Simptomi stranog tijela u oku

Strani objekti mogu uzrokovati eroziju i ogrebotine na rožnici. Takve ozljede su obično manje. Međutim, neke vrste stranih predmeta mogu uzrokovati infekciju ili oštetiti vid.

Najčešći simptomi stranog tijela u oku su:

Uzroci

Strano tijelo u oku obično je posljedica nezgoda koje se događaju pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Najčešće vrste stranih tijela u oku su:

  nešto u oku, strano tijelo u oku, upalo mi nešto u oko

 • trepavice
 • piljevina
 • prašina
 • pijesak
 • kozmetika
 • kontaktne leće
 • metalna piljevina ili špena
 • staklene krhotine

Prljavština i pijesak često ulaze u oko, zbog vjetra ili odletavanja krhotina. Oštri materijali poput metalne piljevine (špena) i stakla oštećuju oči, zbog eksplozije ili nesreća s alatima kao što su čekići, bušilice, kosilice itd.

Ukoliko imate strano tijelo u oku, brza dijagnozu i liječenje će pomoći u sprječavanju infekcije i potencijalnog gubitka vida. To je osobito važno u ekstremnim intraokularnim slučajevima.

Uklanjanje stranog predmeta bez liječničke pomoći može uzrokovati teške ozljede oka. Smjesta zatražite hitnu liječničku pomoć ukoliko strano tijelo u oku:

 • ima oštre ili grube rubove
 • je dovoljno veliko da ometa zatvaranje vaših očiju
 • sadrži kemikalije
 • uzrokuje krvarenje

upalo nešto u oko, strano tijelo u oku, nešto u oku, špena u oku

Vaša situacija također zahtjeva hitno liječenje, ako su prisutni sljedeći simptomi čak i nakon uklanjanja stranog tijela:

 • osjećaj pijeska u oku
 • snižena vidna oštrina, suzenje
 • sivo područje na rožnici
 • cjelokupno stanje vašeg oka je pogoršano

Kako bi spriječili potencijalnu ozljedu oka, nosite zaštitne naočale ili maske kada obavljate određene radne ili slobodne aktivnosti kao što su:

 • rad sa pilama, brusilicama, čekićima ili električnim alatima
 • rad s opasnim i otrovnim kemikalijama
 • rad s kosilicama

Uklanjanje stranog tijela iz oka i liječenje

Prvo što oftalmolog treba napraviti je locirati i ukloniti strano tijelo iz oka. Pregled oka vrši se na biomikroskopu pri jakom osvjetljenju. Ukoliko strano tijelo nije odmah vidljivo, liječnik će ukapati posebne kapi za oči koje sadrže fluorescein, kako bi lakše locirao strano tijelo, te ustanovio da li je došlo do površinske abrazije oka. Prije uklanjanja stranog tijela, oftalmolog će ukapati anestetik u oko, kako bi se smanjila osjetljivost oka i osjećaj boli.

Ukoliko se strano tijelo nalazi na spojnici oka, moguće ga je odstraniti ispiranjem oka ili štapićem omotanim vatom. U slučaju stranog tijela na rožnici ili bjeloočnici oka ispiranje nije dovoljno, već se ono uklanja uz pomoć sterilne igle.

Kod liječenja abrazija oka koje su uzrokovane stranim tijelom, koristi se antibiotska mast. Terapija traje najčešće 3 do 5 dana. Epitel rožnice ima jaku moć regeneracije, stoga abrazije ili ogrebotine rožnice najčešće zacjeljuju kroz 3 dana od nastanka. Ukoliko je abrazija uzrokovana kontaktnom lećom, potrebno je napraviti pauzu u nošenju leća od minimalno 7 dana.

Nakon prvog pregleda i uklanjanja stranog tijela, preporučljivo je ponoviti kontrolu kod oftalmologa nakon jednog do dva dana.

Kod težih slučajeva, kada strano tijelo prodre u oko, potrebna je hitna operacija. Prije operativnog zahvata oftalmolog će proširiti zjenice s posebnim kapima, kako bi imao bolji pregled unutrašnjih struktura oka. Nakon operacije je potrebno nositi zaštitu na oku i preporuča se mirovanje. Uz antibiotske kapi, koriste se i analgetici protiv bolova.

Dakle ukoliko sumnjate da imate strano tijelo u oku, svakako posjetite oftalmologa. Rana intervencija može značajno umanjiti posljedice na vaš vid.

Možda će vas također zanimati: Bol u oku – trebam li se zabrinuti?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!