Ozljeda oka – 5 najčešćih ozljeda i kada nazvati hitnu pomoć

Naš vodič kroz 5 najčešćih ozljeda oka vam može pomoći u određivanju sljedećeg koraka nakon nesreće, osobito ako se nađete u hitnoj situaciji.
0 Shares

Duboke ubodne ozljede oka mogu zahtijevati hitno liječenje ili operaciju kako bi se spriječilo trajno oštećenje oka koje rezultira gubitkom vida. Ako ste zabrinuti da ste ozlijedili oko, posjetite najbližeg liječnika.

Manje površinske ogrebotine, s druge strane mogu zahtijevati samo jednostavno praćenje stanja nakon početnog posjeta liječniku, kako bi se osiguralo da ne dođe do komplikacija kao što je infekcija oka.

Uobičajena stanja povezana s ozljedom oka i traumom uključuju:

Udarac u oko

Udarac u oko s tvrdim predmetom kao što je teniska loptica, kamen ili šaka može oštetiti oči, kapke i očne mišiće, pa čak i kosti koje okružuju oko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ako je ozljeda oka blaga kapci mogu oteći ili se može pojaviti masnica. Ako je ozljeda teža, može se primijetiti i krvarenje unutar oka (hifema).

Ako je udarac u oko dovoljno jak, može doći do loma kostiju koje okružuju oko. Ponekad se očni mišići zarobe unutar slomljene kosti i moraju se osloboditi operacijom. Hifema i frakture su ozbiljne ozljede oka i hitna medicinska stanja.

Više: Šljiva na oku – koliko je ovo stanje opasno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Posjekotina ili ogrebotina

Štap, prst ili neki drugi predmet mogu slučajno doći u dodir s okom i ogrebati rožnicu. Ogrebotina rožnice može uzrokovati simptome kao što su:

Male ogrebotine obično zacijele same od sebe. Dublje ozljede mogu uzrokovati dugotrajne probleme s vidom. Svakako je važno obaviti pregled kod oftalmologa ukoliko su simptomi jasno izraženi.

Više: Ogrebotina rožnice – simptomi, uzroci i liječenje

Strano tijelo u oku

Zrnca pijeska, sitno drvo (špena), metalne strugotine ili komadići stakla mogu ući u oko. Oštar predmet unutar oka može izgrebati ili porezati rožnicu.

Strano tijelo u oku uzrokuje nelagodu i suzenje očiju. Kada je rožnica ogrebana, osjećati ćete kao da je nešto u vašem oku, a ne možete to izvući. Ukoliko simptomi ne prolaze sami od sebe, svakako je preporučljivo obaviti detaljan pregled kod oftalmologa.

Više: Imam strano tijelo u oku, što mi je činiti?

ozljede oka
Foto: Shutterstock

Kemikalija u oku

Neočekivano zapljuskivanje ili prskanje u oči tekućinama koje nisu čista, bezopasna voda može biti zastrašujuće opasno. Neke tvari peku ili stvaraju osjećaj boli, ali su dugoročno prilično bezopasne, dok druge mogu uzrokovati ozbiljne ozljede oka. Osnovni sastav kemikalije može uvelike utjecati na ozbiljnost ozljede:

  • Kiselina. Kao opće pravilo, kiseline mogu uzrokovati značajno crvenilo i pečenje, ali se mogu lako isprati. Važno je djelovati odmah.
  • Alkalna (lužnata) sredstva. Osnovne supstance ili kemikalije su mnogo ozbiljnije, ali se možda ne čine tako jer ne uzrokuju toliko neposredne boli u oku ili crvenila, kao što je to slučaj kod kiseline. Neki primjeri alkalnih tvari su sredstva za čišćenje peći, sredstva za čišćenje WC školjke, pa čak i prašina od krede.

Izlaganje kemikalijama i opekline obično su uzrokovane kapljicama tekućine koje dolaze u doticaj s očima. Mogu biti uzrokovane i na druge načine, kao što je trljanje očiju i prijenos kemikalije s ruku na oči, ili npr. prskanje u oči lakom za kosu ili drugim aerosolima.

Ako ste poprskali oko stavite glavu pod mlaz mlake vode iz slavine oko 10 minuta. Samo pustite da teče u oko i niz lice.

Nakon što ste isprali oko, nazovite svog oftalmologa ili hitnu pomoć kako biste saznali što se preporučuje za vašu ozljedu oka. Recite osobi na telefonu točno koja je tvar ušla u vaše oko i što ste do sada učinili.

Ako znate da je vaše oko u opasnosti jer je iznimno crveno ili mutno, odmah idite svom oftalmologu ili na hitnu pomoć nakon što ste ga isprali vodom. Možete staviti hladan, vlažan oblog ili pak led na svoje oči, ali nemojte ga trljati.

Ovisno o tvari, učinci izloženosti kemikalijama koje uzrokuju ozljede oka mogu biti u rasponu od manje iritacije i crvenih očiju do ozbiljnih oštećenja očiju, pa čak i sljepoće.

Subkonjunktivalno krvarenje

Ova ozljeda oka obično izgleda gore nego što stvarno jest. Subkonjunktivalno krvarenje se odnosi na puknuće kapilara u oku, koje je vidljivo na bjeloočnici oka. Može puknuti samo jedan kapilar ili više njih odjednom.

Subkonjunktivalna krvarenja su vrlo česta i mogu se pojaviti čak i iz manjih ozljeda oka. Mogu biti ograničena na mali dio oka ili se mogu protezati preko cijelog oka, što čini bjeloočnicu svijetlo crvenom.

Subkonjunktivalno krvarenje je bezbolno i ne uzrokuje privremeni ili trajni gubitak vida. Nije potrebno liječenje. Tijekom nekoliko tjedana krv će se očistiti sama od sebe i oko će se vratiti u normalan izgled.

Više: Krv u oku – što uzrokuje pucanje kapilara u oku?

Kada nazvati liječnika?

Duboki rez i ozljede povezane s gubitkom vida, boli ili slomljenom kosti trebaju hitnu medicinsku skrb. Također se obratite oftalmologu ako imate oštri objekt u oku, poput komada metala ili stakla.

Nazovite svog liječnika ako imate bilo koji od ovih znakova ozbiljnije ozljede oka:

Kada nazvati hitnu pomoć?

Idite na hitnu pomoć ili ih odmah nazovite:

  • ako vam je komad metala, stakla ili drugog predmeta zaglavljen u oku,
  • ako vam je kemikalija ušla u oko i bol nije nestala nakon što ste isprali oči vodom.

194 – Hitna medicinska služba

Imajte na umu i da zdravstveni sigurnosni propisi poput nošenja zaštitnih naočala može biti vaš najbolji pristup u sprječavanju ozljeda oka i održavanju zdravog vida tijekom cijelog života.

Pročitajte sljedeće:

Kako spriječiti ozljedu oka?

Tekst objavljen 04/01/2019, posljednja izmjena 12/07/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × pet =

Back to top button