Vidite mušice pred očima? Saznajte da li su opasne!

Pojavu koju definiramo kao mušice pred očima ili u vidom polju možemo opisati i kao sitne čestice, vlasi, ili krugove koje vidimo pred očima. Ova pojava je česta, te može biti stalna ili povremeno prisutna. U nastavku saznajte zašto nastaju mušice u oku i da li su opasne.
0 Shares

“Mušice” ili eng. “floaters” u oku mogu varirati oblikom i veličinom. Iako se mogu pojaviti u mladosti, najčešće su prisutne oko 50-e godine života. Najlakše ih je opaziti promatrajući bijelu površinu kao što su zid ili nebo, a mogu biti sive, crne, bijele ili čak prozirne.

Sadržaj:

 1. Zbog čega vidimo mušice?
 2. Koji su rizici za pojavu mušica u oku?
 3. Dijagnosticiranje
 4. Liječenje
 5. Zaključak

mušice u oku

1. Zbog čega vidimo mušice u vidom polju?

“Mušice” u vidom polju su najčešće povezane sa starenjem, ali i ozljedama oka ili ozbiljnim stanjima poput ablacije ili rupture mrežnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kako starimo, staklovina (želatinozna tvar koja ispunjava oko) počinje se skupljati. Stvaraju se tzv. opaciteti koje vidimo kao “mušice”.

Također, tokom starenja se može odvojiti staklovina od stražnjeg dijela mrežnice. Ovo stanje se naziva ablacija stražnje staklovine, a samo ga vaš liječnik može dijagnosticirati posebnim pregledom očne pozadine.

Ozljeda oka također može dovesti do pojave “mušica” u vidom polju, ukoliko naravno dođe do promjene strukture staklovine ili ukoliko se mrežnica odvoji od stražnje membrane oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Oblik očne jabučice također može utjecati na pojavu “mušica” u vidom polju.

Kratkovidne osobe zbog povećane duljine oka i promjena unutar oka imaju povećan rizik od nastanka “mušica” u vidom polju.

Dok su “mušice” u oku u većini slučajeva bezopasne, ponekad mogu biti simptom ozbiljnog bezbolnog stanja, kao što je odignuće mrežnice. Ponekad mogu biti popraćene bljeskovima u vidom polju.

Možda vas zanima...Bljeskovi u očima, da li su opasni?Bolesti oka

2. Koji su rizici za pojavu “mušica” u oku?

Imate povećan rizik od pojave “mušica” ukoliko ste stariji od 50 godina ili ukoliko imate:

 • kratkovidost (miopija),
 • uveitis (upala unutarnjih struktura oka),
 • ozljedu ili traumu oka,
 • dijabetes,
 • rupturu ili ablaciju mrežnice,
 • primate intraokularne infekcije,
 • obavili ste operaciju oka (npr. operacija katarakte ili YAG. laserom).

3. Dijagnosticiranje

U većini slučajeva dijagnosticiranje ovog stanja se može izvesti rutinskim pregledom očne pozadine na široke zjenice. Liječnik oftalmolog će detaljno pregledati staklovinu i mrežnicu uz pomoć odgovarajućih lupa. Na taj način će ustanoviti zbog čega dolazi do pojave “mušica” u vidom polju.

mušice u vidnom polju

Rutinski pregledi očiju i redovite posjete oftalmologu mogu vam pomoći u ranom dijagnosticiranju ovog stanja, što može spriječiti daljnju tvorbu “mušica” u oku.

4. Mušice u oku – liječenje?

Liječenje lebdećih “mušica u oku” ovisi o temeljnom uzroku, ali u većini slučajeva liječenje nije potrebno.

Iako mušice u vidnom polju mogu biti frustrirajuće, uz samu spoznaju da nisu opasne, lakše ih je ignorirati.

Ukoliko mušice u vidnom polju narušavaju vid, postoje tretmani koji ih mogu učiniti manje vidljivima ili ih u potpunosti ukloniti. Opcije liječenja uključuju:

Vitrektomija

Vitrektomija je invazivna operacija kojom se mogu ukloniti opaciteti. Liječnik radi mali rez na oku i uklanja staklasto tijelo (bistra tekućina nalik na gel koja ispunjava oko i zadržava njegov oblik).

Liječnik zamjenjuje staklasto tijelo posebnom tekućinom, kako bi oko zadržalo svoj oblik. Vaše tijelo zatim proizvodi novo staklasto tijelo, koje će postupno zamijeniti unesenu tekućinu.

Iako je učinkovita, vitrektomija ne mora uvijek ukloniti opacitete iz oka. Još uvijek je moguće da se ponovno formiraju, posebno ako ovaj zahvat uzrokuje krvarenje ili traumu. Ova operacija se koristi samo za teške slučajeve, kada mušice u oku značajno ometaju vid i utječu na kvalitetu života.

mušice u oku liječenje

Lasersko uklanjanje opaciteta

Ova terapija uključuje ciljano “razbijanje” opaciteta laserom. To može uzrokovati njihovo raspadanje i smanjenje njihovog broja. Ali isto tako, važno je znati da ukoliko laserske zrake nisu precizno usmjerene, postoji rizik od oštećenja mrežnice, funkcionalno najvažnijeg dijela oka.

Ova metoda uklanjanja mušica u oku nije poželjna, jer je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Iako je u nekim slučajevima vrlo učinkovita, neki pacijenti su primijetili vrlo mala ili beznačajna poboljšanja, a rizik zahvata je velik. Također, u nekim slučajevima može doći do pogoršanja simptoma. Dakle, odluku o ovom zahvatu treba donijeti u razgovoru s liječnikom, te uzeti u obzir mogućnost negativnog ishoda.

5. Zaključak

Mušice u oku mogu biti frustrirajuće, ali često se povlače samostalno, bez ikakvog liječenja. Svakako odmah posjetite liječnika ukoliko primijetite nagli porast broja mušica u oku, jer to može biti simptom ablacije retine – opasnog stanja koje može trajno utjecati na vid.

Doc.dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog savjetuje i odgovara na vaša pitanja vezana za opacitete ili tzv. mušice u oku:

> Očne mušice – mogu li se izliječiti ili operirati?
> Leteće “mušice” u vidnom polju?
> Lijek za otapanje opaciteta u staklovini?

POGLEDAJTE VIDEO:

Članak objavljen 25/01/2017, posljednja izmjena 16/08/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

 1. Ja ih imam već dugo. Od neke 13. godine, možda čak i ranije. Koliko sam mogao primjetit imam oko 3 na svakom oku i ne smetaju mi. Primjetim ih ako se zagledam u svijetlu podlogu i sitne su. Kad sam prije bio kod okulistice i rekao joj za njih ona mi je rekla da ih ne vidi.

 2. U posljednja 3-4 mjeseca sam počeo intenzivno primjećivati floaterse u vidnom polju…bio sam na pregledu gdje je oftamologinja ustanovila ”rijetke opacitete u staklovini” i ”da se njima ne opterećujem”. Ipak, iznimno mi smetaju jer kad god okrenem pogled, prate me u stopu, na sve strane i stalno. Neki su kompletno prozirni dok su veći krupniji i malo tamniji. Iznimno su iritirajući i kvare kvalitetu života. A tek mi je 30. Tako da živim u nadi da će se oftamologija u budućnosti kvalitetnije posvetiti ovom problemu i da glavni odgovor neće biti ”naučite živjeti s tim”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 − 6 =

Back to top button