Bljeskovi u očima, da li su opasni?

bljeskovi u ocima, bljeskovi u oku, bljeskovi u vidnom polju

Ukoliko u vidom polju primijetite određena titranja kao što su bljeskovi u očima ili nešto nalik na bljeskove munje, može bit riječ o ozbiljnijem medicinskom stanju. Samo liječnik oftalmolog može dijagnosticirati uzrok nastanka navedenoga simptoma.

Što su zapravo “bljeskovi u očima”?

Riječ “bljesak” se može definirati na više načina, a naši vizualni doživljaji su subjektivni po prirodi, pa za razumijevanje ovog članka govorimo o titrajućim prugama svjetlosti koje se obično pojavljuju na rubovima vidokruga.

Bljeskovi u oku mogu biti uzrokovani različitim očnim stanjima. Naveli smo one najčešće:

  • ablacija ili odignuće staklovine
  • ablacija ili odignuće mrežnice
  • ruptura mrežnice
  • neurološki poremećaji
  • očne migrene

Ablacija staklovine

Staklovina je tvar nalik gelu, koja ispunjava oko. Kako starimo ta tvar se smanjuje i skuplja, te ponekad dolazi do odvajanja od mrežnice. U tom slučaju dolazi do pojave bljeskova u vidnom polju. Ova vrsta bljeskova zna biti neugodna, ali je bezopasna, te je uglavnom uzrok normalnog procesa starenja.

Ablacija i ruptura mrežnice

U nekim slučajevima skupljanje staklovine dovodi do stvaranja rupture, pa čak i odignuća mrežnice. Ovo stanje, kod kojeg se mrežnica odvaja od stražnjeg dijela oka dovodi do simptoma nalik na bljeskove u očima. Odignuće mrežnice je ozbiljno medicinsko stanje, koje zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju.

bljeskovi u oku

Otprilike jedan od deset ljudi koji iznenada primijete bljeskove u vidom polju ima ili rupturu ili odignuće mrežnice. Ostali simptomi uključuju plutajuće čestice (“mušice”) u vidnom polju i smanjenu vidljivost.

Neurološki poremećaji

U rijetkim slučajevima bljeskovi u očima mogu biti povezani s problemima vidnog živca ili korteksa (dio mozga odgovoran za obradu vizualnih informacija).

Očne migrene

Bljeskovi pred očima su ponekad simptom očnih migrena. Osobe koje pate od očnih migrena ponekad mogu vidjeti svjetlucava slijepa područja u vidnom polju, popraćena bljeskovima. Očne migrene se manifestiraju s ili bez prisutne boli.

Ako ste se suočili s očnim bljeskovima, vaš liječnik će izvršiti kompletan pregled očne pozadine. Najprije se koriste kapi za širenje zjenica, zbog detaljnije analize mrežnice i staklovine. Pregled se vrši na biomikroskopu, a uz to se mjeri i očni tlak.

Liječenje bljeskova ovisi o uzroku problema. U nekim slučajevima se najprije liječi stanje, kako bi se uklonio simptom bljeskova.

Možda će vas također zanimati: Vidite bljeskove i plutajuće čestice?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!