Problemi s vidom – uzroci i prevencija

problemi s vidom, problem s vidom, problemi vida

Problemi s vidom su svako pojava koja se ne smije ignorirati. Postoji više problema s vidom koje možemo sami primijetiti, a neki od najčešćih su; aureole oko svjetla, zamagljen vid i slijepe pjege u vidnom polju. Gubitak vida i sljepoća su svakako najteži oblik problema s vidom.

Problemi s vidom – mogući uzroci

Promjene i problemi s vidom mogu imati različite uzroke, kao što su:

Astigmatizam – zamagljen i nejasan vid na svim udaljenostima. Najčešći simptomi su glavobolja, osjetljivost na svjetlo i pretjerano škiljenje. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je astigmatizam?

Kratkovidnost – predmete u daljini vidimo zamućeno i nejasno. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kratkovidnost ili miopija

Dalekovidnost – potrebno je ulagati dodatni napor da bi ostvarili oštru sliku na svim udaljenostima. Posljedica konstantnog naprezanja očiju i akomodiranja su glavobolja i umor u očima. Više o ovoj temi saznajte u članku: Dalekovidnost ili hipermetropija

Prezbiopija ili tzv. staračka dalekovidnost – otežano fokusiranje predmeta na blizinu. Ovakvi problemi s vidom se obično javljaju nakon 45 godine života. Više o ovoj temi saznajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Očna mrena ili katarakta – zamagljenost prirodne očne leće koja uzrokuje loš noćni vid, svjetlosne pjege oko izvora svjetlosti, i osjetljivost na jarko svjetlo. Očne mrene su često prisutne kod starijih osoba. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kako prepoznati očnu mrenu?

Glaukom – povišeni očni tlak koji je najčešće bezbolan. Vid je isprva normalan, ali s vremenom se mogu pojaviti slijepe pjege i sužavanje vidnog polja. Glaukom se također može pojaviti iznenadno, i u tom slučaju potrebna je hitna medicinska intervencija. Više o ovoj temi saznajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Makularna degeneracija – gubitak središnjeg vida, zamagljeni vid (posebice kod čitanja), iskrivljeni vid (ravne crte se čine zakrivljenima). Boje se čine ispranima. To je najčešći uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 60 godina. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je senilna makularna degeneracija?

Dijabetička retinopatija – bolest oka uzrokovana dijabetesom. Najčešće pogađa krvne žile mrežnice i uzrokuje krvarenje unutar oka. Ovo stanje može dovesti do potpune sljepoće ukoliko se ne liječi. Više o ovoj temi saznajte u članku: Dijabetička retinopatija

Odignuće mrežnice – simptomi uključuju mušice u oku, bljeskove svjetla, ili percepciju sjene ili zavjese kako visi preko vidnog polja. Više o ovoj temi saznajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Mušice u oku – sitne čestice koje lebde u oku. Često se za “mušice” u oku pogrešno misli da su uzrokovane odignućem mrežnice, iako je ponekad i to slučaj. Gotovo svatko ponekad primijeti plutajuće čestice pred očima, ali se u starijoj dobi pojavljuju češće. Više o ovoj temi saznajte u članku: Vidite bljeskove i plutajuće čestice?

Optički neuritis – upala očnog živca zbog infekcije ili multiple skleroze. Može doći do pojave boli kod pomicanja ili dodirivanja oka. Više o ovoj temi saznajte u članku: Optički neuritis – upala vidnog živca

Infekcija, upala, ili ozljeda oka – razne infekcije, upale i ozljede oka mogu ostaviti trajna oštećenja vida ukoliko se ne liječe na vrijeme.

Noćno sljepilo – uzrokuje otežan vid pri smanjenom osvjetljenju ili u mraku. Problemi s vidom uzrokovani noćnim sljepilom se najčešće primjećuju za vrijeme vožnje automobila noću i u sumrak. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kako poboljšati vid pri noćnoj vožnji?

Očna migrena – migrena s aurom, koja može uključivati svjetlucave i slijepe točke u vidnom polju. Više o ovoj temi saznajte u članku: Očna (retinalna) migrena

Moždani udar ili TIA (tranzitorna ishemijska ataka)

Tumor na mozgu

Temporalni arteritis – upala arterije u mozgu koja prenosi krv do optičkog živca.

Lijekovi – neki lijekovi također mogu utjecati na kvalitetu vida.

Kada kontaktirati liječnika oftalmologa?

Potražite hitnu medicinsku pomoć u slučajevima:

 • Parcijalne ili potpune sljepoće u jednom ili oba oka, čak i kad je stanje kratkog trajanja.
 • Diplopije (dvoslike), čak i kad je stanje kratkog trajanja.
 • Osjećaja zavjese preko očiju.
 • Nagle pojave slijepih pjega, svjetlosnih pjega oko izvora svjetlosti, ili pojave iskrivljenog vida.
 • Nagle pojave zamagljenog vida i boli u oku, pogotovo ako dođe i do crvenila oka. Problemi s vidom kao što su crvenilo i bolno oko su slučajevi kad morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

problem s vidom, problemi s vidom, problemi vida

Na kompletan oftalmološki pregled oka potrebno se naručiti i u slučajevima:

 • Otežanog gledanja u stranu
 • Otežanog vida u mraku ili tijekom čitanja
 • Postepenog gubitka oštrine vida
 • Otežanog razlikovanja boja
 • Zamagljenog vida kod gledanja u objekte koji se nalaze blizu ili daleko
 • Dijabetesa ili obiteljske povijesti dijabetesa
 • Svrbeža oka ili iscjetka iz oka
 • Promjena s vidom koje se čine povezanima s lijekovima koje uzimate (nemojte prestati uzimati lijek bez konzultiranja s vašim liječnikom!)

Problemi s vidom – koja je najbolja prevencija?

Redovni pregledi oka kod oftalmologa su od izuzetne važnosti i trebali bi se provoditi jednom godišnje, ako ste stariji od 65 godina. U slučaju da već imate dijagnosticiran problem s vidom, potrebno je posjećivati oftalmologa na godišnjoj bazi neovisno o vašim godinama.

Slijedite ove korake kako biste spriječili probleme s očima i vidom:

 • Nemojte pušiti.
 • Ograničite unos alkohola.
 • Nosite sunčane naočale.
 • Nosite zaštitne naočale kod upotrebe čekića i sličnih alata.
 • Ako imate naočale ili kontaktne leće, pripazite da su vam recepti uvijek ažurirani.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 • Kontrolirajte krvni tlak i kolesterol.
 • Kontrolirajte šećer u krvi ukoliko bolujete od dijabetesa.
 • Jedite hranu bogatu antioksidansima, poput zelenog lisnatog povrća.

Problemi s vidom su u većini slučajeva rješivi, ali rana dijagnoza je od iznimne važnosti. Stoga, ukoliko sumnjate na bilo kakav problem, naručite se na pregled vida i riješite dilemu.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!