Problemi s vidom – uzroci i prevencija

Problemi s vidom su svakako pojava koja se ne smije ignorirati. Postoji više problema s vidom koje možemo sami primijetiti, a neki od najčešćih su; aureole oko svjetla, zamagljen vid i slijepe pjege u vidnom polju. Gubitak vida i sljepoća su svakako najteži oblik problema s vidom. U nastavku saznajte kako povezati simptome s pojedinim očnim stanjem.
0 Shares

Problemi s vidom – mogući uzroci i simptomi

Promjene i problemi s vidom mogu imati različite uzroke, od bezazlenih refrakcijskih grešaka oka, do ozbiljnih očnih bolesti. U nastavku saznajte kako prepoznati pojedina stanja na temelju njihovih simptoma.

Refrakcijske greške oka (dioptrija)

Astigmatizam – zamagljen i nejasan vid na svim udaljenostima. Najčešći simptomi su glavobolja, osjetljivost na svjetlo i pretjerano škiljenje. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je astigmatizam?

Kratkovidnost – predmete u daljini vidimo zamućeno i nejasno, dok bliske predmete vidimo jasno. Javlja se stalna potreba za škiljenjem i stiskanjem očiju, kako bi se dobila jasnija slika na daljinu. Moguće su i glavobolje zbog konstantnog naprezanja, kao i izrazito loš vid noću ili u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kratkovidnost ili miopija

Dalekovidnost – potrebno je ulagati dodatni napor da bi ostvarili oštru sliku na svim udaljenostima. Posljedice konstantnog naprezanja očiju i akomodiranja su glavobolja i umor u očima. Više o ovoj temi saznajte u članku: Dalekovidnost ili hipermetropija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Prezbiopija ili tzv. staračka dalekovidnost – otežano fokusiranje predmeta na blizinu. Ovakvi problemi s vidom obično se javljaju nakon 45. godine života. Ruke postaju prekratke, oči su nakon dužeg čitanja nadražene i crvene, a moguće su i glavobolje. Više o ovoj temi saznajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Najčešće očne bolesti

Očna mrena ili katarakta – zamagljenost prirodne očne leće koja uzrokuje loš noćni vid, svjetlosne pjege oko izvora svjetlosti i osjetljivost na jarko svjetlo. Očne mrene su često prisutne kod starijih osoba. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kako prepoznati očnu mrenu?

Glaukom – bolest vidnog živca koja je najčešće uzrokovana povišenim očnim tlakom. Vid je isprva normalan, ali s vremenom se mogu pojaviti slijepe pjege i sužavanje vidnog polja. Oštećenje vida dolazi postepeno, te je bezbolno i nepovratno. Iz ovog razloga se bolest naziva “tihi kradljivac vida”. Glaukom se također može pojaviti iznenadno (akutni glaukom), i u tom slučaju potrebna je hitna medicinska intervencija. Više o ovoj temi saznajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Makularna degeneracija – gubitak središnjeg vida, zamagljeni vid (posebice kod čitanja), iskrivljeni vid (ravne crte se čine zakrivljenima). Boje se čine ispranima. Makularna degeneracija je najčešći uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 60 godina. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je senilna makularna degeneracija?

Dijabetička retinopatija – bolest oka uzrokovana dijabetesom. Najčešće pogađa krvne žile mrežnice i uzrokuje krvarenje unutar oka. Simptomi uključuju naglu pojavu mrlja i končića koji plutaju u oku (opaciteti), mrtve točke u vidnom polju, lošije raspoznavanje boja, zamagljen vid ili oscilacije u vidu, te gubitak vida. Ovo stanje može dovesti do potpune sljepoće ukoliko se ne liječi. Više o ovoj temi saznajte u članku: Dijabetička retinopatija

Odignuće mrežnice (ablacija) – ozbiljno i hitno stanje kod kojeg dolazi do odvajanja mrežnice od stražnjeg dijela oka. Simptomi uključuju naglu pojavu velikog broja mušica u oku, bljeskove svjetla, ili percepciju sjene ili zavjese kako visi preko vidnog polja. Ukoliko se odmah ne krene s liječenjem, može nastupiti trajni gubitak vida. Više o ovoj temi saznajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Optički neuritis – upala očnog živca zbog infekcije ili multiple skleroze. Može doći do pojave boli kod pomicanja ili dodirivanja oka. Više o ovoj temi saznajte u članku: Optički neuritis – upala vidnog živca

Najčešći očni simptomi

Mušice u oku (opaciteti) – sitne čestice koje lebde u oku i polako se pomiču s promjenom kuta gledanja. Često se za “mušice” u oku pogrešno misli da su uzrokovane odignućem mrežnice, iako je ponekad i to slučaj. Gotovo svatko ponekad primijeti plutajuće čestice pred očima, ali se u starijoj dobi pojavljuju češće. Obično se radi o bezopasnoj pojavi, ali u slučaju nagle pojave velikog broja opaciteta, potrebno je hitno obaviti oftalmološki pregled. Više o ovoj temi saznajte u članku: Mušice pred očima

Bljeskovi u očima – titranje svjetla u oku ili pojava nalik na bljeskove munje. Uzrok pojave bljeskova može biti bezazlen, ali također može biti riječ o hitnom medicinskom stanju. Mogući uzroci su ablacija stražnje staklovine, ablacija ili ruptura mrežnice, očne migrene ili neurološki poremećaji. U slučaju pojave ovog simptoma, potrebno je obaviti oftalmološki pregled. Više o ovoj temi saznajte u članku: Bljeskovi u očima, da li su opasni?

Noćno sljepilo – uzrokuje otežan vid pri smanjenom osvjetljenju ili u mraku. Problemi s vidom uzrokovani noćnim sljepilom se najčešće primjećuju za vrijeme vožnje automobila noću i u sumrak. Više o ovoj temi saznajte u članku: Noćno sljepilo – simptomi i liječenje

Očna migrena – migrena s aurom, koja može uključivati svjetlucave i slijepe točke u vidnom polju. Također uzrokuje poremećaj ili gubitak vida koji obično traje manje od sat vremena, najčešće uz prisutnost glavobolje. Postoje dvije vrste migrene koje se nazivaju očne migrene; migrena s aurom i retinalna migrena. Više o ovoj temi saznajte u članku: Očna (retinalna) migrena

Iznenadni gubitak vida – može se pojaviti u jednom ili oba oka, a gubitak vida može biti djelomičan ili potpun. Iznenadna sljepoća može trajati neko vrijeme, npr. nekoliko sekundi, minuta ili sati. Međutim, može biti i trajna, pogotovo ako se odmah ne liječi. Iznenadni gubitak vida može nastati zbog krvarenja unutar oka, oštećenja mrežnice, infarkta oka, moždanog udara ili tumora na mozgu. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Iznenadni gubitak vida – što trebam napraviti?

Gubitak perifernog vida – tzv. tunelski vid. Može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja. Važno je što prije utvrditi zbog čega je došlo do ove pojave. Neki od uzroka mogu biti glaukom, retinitis pigmentosa, gubitak krvi uslijed ozljede, alkohol i halucinogene droge, određeni lijekovi, moždani udar, potres mozga, ablacija mrežnice itd. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što uzrokuje gubitak perifernog vida ili tunelski vid?

Aureole oko svjetla – svijetli krugovi koji okružuju izvor svjetla. Najčešće se primjećuje noću ili u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a njihova pojava može biti razlog za zabrinutost. Ako se aureole pojave iznenada ili ako su popraćene s bolovima, zamagljenim vidom ili drugim simptomima, to može biti znak ozbiljnog poremećaja oka. Ako imate navedeni simptom, preporučljivo je obaviti oftalmološki pregled, kako bi se ustanovio osnovni uzrok pojave.

Kada kontaktirati liječnika oftalmologa?

Potražite hitnu medicinsku pomoć u slučajevima:

 • Parcijalne ili potpune sljepoće u jednom ili oba oka, čak i kad je stanje kratkog trajanja.
 • Diplopije (dvoslike), čak i kad je stanje kratkog trajanja.
 • Osjećaja zavjese preko očiju.
 • Nagle pojave slijepih pjega, svjetlosnih pjega oko izvora svjetlosti, ili pojave iskrivljenog vida.
 • Nagle pojave zamagljenog vida i boli u oku, pogotovo ako dođe i do crvenila oka. Problemi s vidom kao što su crvenilo i bolno oko su slučajevi kad morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.
mutan vid i glavobolja, problem s vidom, problemi s vidom, problemi vida
Foto: Shutterstock

Na kompletan oftalmološki pregled oka potrebno se naručiti i u slučajevima:

 • otežanog gledanja u stranu,
 • otežanog vida u mraku ili tijekom čitanja,
 • postepenog gubitka oštrine vida,
 • otežanog razlikovanja boja,
 • zamagljenog vida kod gledanja u objekte koji se nalaze blizu ili daleko,
 • dijabetesa ili obiteljske povijesti dijabetesa,
 • svrbeža oka ili iscjetka iz oka,
 • promjena s vidom koje se čine povezanima s lijekovima koje uzimate (nemojte prestati uzimati lijek bez konzultiranja s vašim liječnikom!).

Problemi s vidom – koja je najbolja prevencija?

Redovni pregledi oka kod oftalmologa su od izuzetne važnosti. Ako ste stariji od 65 godina trebali biste obavljati oftalmološke kontrole jednom godišnje. U slučaju da već imate dijagnosticiran problem s vidom, potrebno je posjećivati oftalmologa također na godišnjoj bazi, neovisno o vašim godinama.

Slijedite ove korake kako biste spriječili probleme s očima i vidom:

 • Nemojte pušiti.
 • Ograničite unos alkohola.
 • Nosite sunčane naočale.
 • Nosite zaštitne naočale kod upotrebe čekića i sličnih alata.
 • Ako imate naočale ili kontaktne leće, pripazite da su vam recepti uvijek ažurirani.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 • Kontrolirajte krvni tlak i kolesterol.
 • Kontrolirajte šećer u krvi ukoliko bolujete od dijabetesa.
 • Jedite hranu bogatu antioksidansima, poput zelenog lisnatog povrća.

Problemi s vidom su u većini slučajeva rješivi, ali rana dijagnoza je od iznimne važnosti. Stoga, ukoliko sumnjate na bilo kakav problem, naručite se na pregled vida i riješite dilemu.

Pročitajte sljedeće:

Zamagljen vid – Što uzrokuje zamućenje vida?

Tekst objavljen 30/09/2014, posljednja izmjena 28/05/2022.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + šesnaest =

Back to top button