Noćno sljepilo – simptomi i liječenje

noćno sljepilo, noćna sljepoća

Noćno sljepilo nije potpuni nedostatak vidne oštrine noću, kao što samo ime govori. Riječ je o sniženoj vidnoj oštrini noću ili u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Noćno sljepilo, za razliku od sljepoće na boje (daltonizam), nije poremećaj sam po sebi, već simptom određenog stanja. Može se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina, čak i kod male djece.

Noćno sljepilo – simptomi

Vaš noćni vid se prilično razlikuje od onog dnevnog. U mraku oko u osnovi ne raspoznaje boje, te je vidna oštrina lošija. Područje smanjene vidne oštrine nalazi se u središtu vidnog polja, te je oku teže raspoznati statične objekte, od onih pomičnih.

Ukoliko patite od “noćnog sljepila” imati ćete poteškoće s noćnim vidom, a moći ćete normalno funkcionirati danju ili uz dobro osvjetljenje. Nećete biti u mogućnosti vidjeti objekte u mraku koje su lako vidljivi drugima, a prilagodba iz svjetla u tamu će biti otežana i usporena (npr. izlazak iz kino dvorane). Poteškoće dolaze do izražaja pri vožnji, posebno u sumrak i noću.

Možda će vas također zanimati: Kako smanjiti osjetljivost na zablještenje kod noćne vožnje?

nocno sljepilo, nocna sljepoca

Zbog čega nastaje noćno sljepilo?

Drugi naziv za noćno sljepilo je nyctalopia, što znači umanjena adaptacija na tamu koja nastaje zbog poremećaja u stanicama mrežnice, koje su odgovorne za vid u slabijim svjetlosnim uvjetima.

Može biti stečena (simptom nekih stanja) ili urođena (prisutna kod rođenja).

Uzroci stečene nyctalopie ili noćnog sljepila

  • Očna mrena; osobe s očnom mrenom ili kataraktom često imaju poteškoće s čitanjem, vožnjom automobila, raspoznavanjem lica. Više o očnoj mreni saznajte u članku: Kako prepoznati očnu mrenu?
  • Miopija (kratkovidost); noćna sljepoća može biti znak ne-korigirane kratkovidnosti. Više o kratkovidnosti saznajte u članku: Kratkovidnost ili miopija
  • Konzumacija određenih lijekova; npr. lijekovi za tretiranje glaukoma mogu uzrokovati suženje zjenica, što dovodi do poteškoća s noćnim vidom.
  • Nedostatak vitamina A: noćna sljepoća je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A, koji se obično povezuje s pothranjenošću. Nedostatak vitamina A često se razvija u pothranjene djece koja su premlada da prepoznaju problem sa svojim noćnim vidom.

Uzroci urođene nyctalopie ili noćnog sljepila

Kongenitalna stacionarna noćna sljepoća sa ili bez kratkovidnosti: riječ je o skupini heterogenih poremećaja (mutacija gena). Npr. choroideremia utječe samo na muškarce; žene su nositelji gena, ali nemaju simptome.

Retinitis pigmentosa: uzrokovana je nizom genetskih poremećaja koji uzrokuju oštećenje mrežnice. Dolazi do snižene vidne oštrine noću ili u uvjetima slabog osvjetljenja. Također dolazi do poremećaja centralnog i perifernog vida. Simptomi se mogu otkriti u djetinjstvu, ali često postaju izraženiji kasnije.

Usherov sindrom: Ovaj sindrom karakteriziran je gubitkom sluha i retinitis pigmentosom, koja može uzrokovati noćno sljepilo.

Noćno sljepilo – liječenje

Vaš liječnik će uzeti detaljnu anamnezu i napraviti kompletan oftalmološki pregled kako bi dijagnosticirao noćno sljepilo. Najvjerojatnije ćete morati dati i uzorak krvi. Analizom krvnog uzorka će se ustanoviti razina vitamina A i glukoze.

Noćna sljepoća uzrokovana pojavom očne mrene, kratkovidnosti, ili nedostatkom vitamina A može se liječiti.

Ukoliko je uzrok noćnog sljepila očna mrena ili katarakta, rješenje je operacija. Vaš kirurg će operacijskim zahvatom ukloniti zamućenu očnu leću, te je zamijeniti prozirnom. Noćni vid bi se trebao bitno poboljšati nakon zahvata.

Kod prisutnosti kratkovidnosti dioptrijske naočale ili kontaktne leće mogu poboljšati vid tijekom dana i noći. Svakako se obratite svom liječniku ukoliko i dalje imate poteškoća s vidom u uvjetima slabijeg osvjetljenja, čak i s korekcijskim lećama.

Ako je uzrok vašeg noćnog sljepila nedostatak vitamina A, vaš liječnik će preporučiti vitaminske dodatke prehrani. Vitaminske dodatke uzimajte točno prema uputama. Više o utjecaju vitamina A na vid saznajte u članku: Zašto je vitamin A važan za zdravlje očiju?

Genetska stanja koja uzrokuju noćno sljepilo, kao što je retinitis pigmentosa nisu izlječiva. Osobe koje pate od ovog oblika noćnog sljepila bi trebale izbjegavati noćnu vožnju. Više o retinitis pigmentosa saznajte u članku: Što je to retinitis pigmentosa?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!