Što je to retinitis pigmentosa?

retinitis pigmentosa, retinitis pigmentosa liječenje, retinitis pigmentosa simptomi

Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skupinu genetskih poremećaja koji utječu na sposobnost mrežnice da reagira na svjetlost.

Ova nasljedna bolest uzrokuje polagani gubitak vida, počevši sa smanjenim noćnim vidom ili tzv. “noćnim sljepilom“, te gubitkom perifernog vida. Na kraju, rezultira sljepoćom. Nažalost, ne postoji lijek za retinitis pigmentosu.

Mrežnica je najvažniji dio oka, koji pretvara zrake svjetlosti u živčane impulse. Impulsi se šalju putem vidnog živca do mozga, gdje se reproducira slika. Mrežnica se sastoji od receptorskih stanica (štapića i čunjića) koji primaju vidne podražaje. Pojava retinitis pigmentose se povezuje s degeneracijom štapića i čunjića. U većini slučajeva, stanice – štapići koji se nalaze u vanjskom predjelu mrežnice i koji su odgovorni za periferni i noćni vid, odumiru prvi. U slučaju kada odumiru čunjići, dolazi do gubitka centralnog vida, te do gubitka percepcije boja.

Retinitis pigmentosa je često nasljedna bolest. Ukoliko vi ili vaš partner imate retinitis pigmentosu, šanse su i do 50 posto da će ga i vaša djeca imati.

Retinitis pigmentosa – simptomi

retinitis pigmentosa liječenjeRetinitis pigmentosa uzrokuje polagani gubitak vida. Simptomi počinju sa smanjenim noćnim vidom, a kasnije dolazi i do gubitka perifernog vida – stvarajući učinak “tunelskog vida”. Neki ljudi također mogu imati poteškoće pri raspoznavanju boja. Stopa promjene vida varira ovisno o genetičkoj predispoziciji poremećaja.

S obzirom da se noćni vid pogoršava, sposobnost prilagodbe na tamu postaje sve teža. Snalaženje u tamnijim prostorijama je otežano kao i noćna vožnja. Ovakvo stanje se naziva “noćno sljepilo“.

U nekim slučajevima najprije je oštećen centralni vid, te je otežano čitanje, šivanje i općenito rad na blizinu. Ovo stanje se naziva makularna distrofija, jer je oštećeno središnje područje mrežnice, makula.

Retinitis pigmentosa – liječenje

Trenutno ne postoji poznati lijek za retinitis pigmentosu. Međutim, istraživanja su pokazala da vitamin A može usporiti napredovanje određenih oblika retinitis pigmentose. Vaš oftalmolog vas može savjetovati o količinama vitamina A koje možete uzimati. Uzimanje većih količina vitamina A može biti otrovno, a utjecaj vitamina A na progresiju RP nije prevelik.

Za usporavanje progresije također se savjetuje nošenje kvalitetnih sunčanih naočala, kako bi zaštitili svoju mrežnicu od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Goran napisao:

  Poštovani,
  hteo sam da podelim informaciju koju sam dobio iz ambasade Kube da je u Srbiji otvorena agencija Consulta al futuro. Preko te agencije se može stupiti u kontakt sa klinikom u Havani koja uspešno hirurškim putem rešava problem retinitisa. Web site je Consulta.rs
  Drago mi je ako sam ovom informacijom i kontaktom mogao da pomognem osobama koji imaju ovaj zdravstveni problem
  Goran

  • Optometrija.net napisao:

   Svim našim čitateljima savjetujemo da ove informacije uzmu u obzir s rezervom. Dobro provjerite o čemu se radi, te da li su informacije koje g. Goran dijeli točne.

   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!