Što uzrokuje gubitak perifernog vida ili tunelski vid?

Kada govorimo o pojmu “tunelski vid” mislimo na periferni vid, odnosno na gubitak perifernog vida. To se odnosi na dio vidnog polja koji obuhvaća njegov vanjski, rubni dio. Pojava “tunelskog vida” može biti privremena ili stalna, ovisno o uzroku.
0 Shares

Ukoliko ste doživjeli pad perifernog vida, potrebno je posjetiti liječnika što prije kako bi se ustanovilo zbog čega je došlo do ove pojave, te kako biste saznali koje mogućnosti liječenja su vam na raspolaganju.

Popis mogućih uzroka gubitaka perifernog vida je dug, a naveli smo samo one najčešće.

Glaukom

Glaukom je jedan od vodećih uzroka nastanka “tunelskog vida”. Ova podmukla bolest uzrokovana je stvaranjem pritiska unutar oka, koji na posljetku uzrokuje i oštećenje očnog živca. Dolazi do pojave slijepih (crnih) područja unutar vidnog polja.

Glaukom otvorenog kuta, najčešći je tip glaukoma, koji izaziva stvaranje “tunelskog vida”. Kod glaukoma otvorenog kuta slijepa se područja najčešće stvaraju na rubovima perifernog vida, te dolazi do pojave “tunelskog vida”. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Glaukom, povišeni očni tlak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa je progresivna bolest koja uzrokuje odumiranje stanica unutar oka (štapića i čunjića) koji su smješteni na mrežnici. Njihova glavna uloga je prikupljanje vizualnih informacija i prijenos istih do mozga. Zbog njihova odumiranja, dolazi do postupnog gubitka perifernog vida i na posljetku pojave “tunelskog vida”. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to retinitis pigmentosa?

gubitak perifernog vida
Foto: Shutterstock

Gubitak krvi uslijed ozljede

Pod određenim okolnostima brzi gubitak velike količine krvi može dovesti do gubitka perifernog vida.

Alkohol i halucinogene droge

Prekomjerne količine alkohola uzrokuju niz simptoma, uključujući zamagljen vid i dvoslike. Iako je rjeđa, intoksikacija alkoholom može izazvati pojavu “tunelskog vida”, kao što to izazivaju i halucinogene droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Lijekovi

Uzimanjem lijekova kao što su brimonidin, nitroglicerin i skopolamin može doći do nuspojave gubitka perifernog vida. Uvijek se konzultirajte s liječnikom i ljekarnikom o mogućim nuspojavama prije početka samog liječenja.

Moždani udar i potres mozga

Simptomi oba stanja uključuju vrtoglavicu, osjećaj zbunjenosti i razne poremećaje vida, uključujući i gubitak perifernog vida.

Choroideremia

Choroideremia je izuzetno rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje postepeni gubitak vida, i na posljetku pojavu “tunelskog vida”. Simptomi se obično počinju manifestirati tijekom djetinjstva.

Ablacija mrežnice

Ablacija mrežnice je stanje kod kojeg se receptorski sloj mrežnice odvoji od pigmentnog sloja mrežnice. Simptomi uključuju bljeskove i pojavu “paučine” u vidom polju, te suženje vidnog polja i na koncu pojavu “tunelskog vida”. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Napadaj panike

Mnogi ljudi su podložni napadaju panike. To nije slabost karaktera; riječ je o medicinskom stanju psihološkog i fiziološkog karaktera. Među simptomima paničnog napada su derealizacija, koja se definira kao osjećaj nestvarnosti, i depersonalizacija – osjećaj odvojenosti od sebe. S tim osjećajima može doći do percepcije iskrivljenosti stvarnosti uključujući “tunelski vid”.

Očne migrene

Osoba koja pati od očnih migrena će deset do dvadeset minuta imati svjetlucavo “iskrenje” u vidnom polju, popraćeno aureolama oko objekata i gubitkom perifernog vida. Srećom, očne migrene su bezopasne, a osjećaj “tunelskog vida” traje kratko, svega par minuta. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Očna (retinalna) migrena

Katarakta ili očna mrena

Katarakta ili očna mrena nastaje kada se zamuti prirodna očna leća, uzrokujući zamućenje u vidnom polju. Često se zamućenje formira u centru leće, ali u dosta slučajeva dolazi i do zamućenja rubova leće, a samim time do nestanka perifernog vida i stvaranja “tunelskog vida”. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to katarakta ili mrena na oku?

Zaključak

Najvažnija stvar koju trebate zapamtiti je da nikada, ni pod kojim okolnostima, ne smijete voziti automobil i motocikl ukoliko imate problem s perifernim vidom. Ako imate posao koji uključuje fizičke poslove, pogotovo ako koristite potencijalno opasne alate ili teške strojeve, morate uzeti dopust dok se periferni vid ne vrati u normalu. Ukoliko je vaš periferni vid trajno oštećen, promjena karijere je neophodna u ovom slučaju.

Pročitajte sljedeće:

Aureole i halo efekt oko izvora svjetla – koji su uzroci i što napraviti?

Tekst objavljen 16/01/2017, posljednja izmjena 14/10/2023.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest + 11 =

Back to top button