Koji su simptomi i kako se otkriva glaukom?

glaukom simptomi, kako se otkriva glaukom, simptomi glaukoma

Glaukom, poznat kao i “tihi kradljivac vida”, u najviše slučajeva ne izaziva bol i nema simptome koji bi ukazivali na na prisutnost bolesti, sve dok se vid ne izgubi u značajnom postotku.

Zbog ovog razloga, glaukom često neprimjetno uznapreduje, ali simptomi glaukoma koji se javljaju iznenada uključuju zamagljen vid, aureole oko svjetla, intenzivnu bol u očima, mučnine i povraćanje.

Glaukom spada u kategoriju očnih bolesti povezanih s opasnim nakupljanjem unutarnjeg očnog tlaka, koji može ozbiljno naštetiti očnom vidnom živcu zaduženim za prenošenje vizualnih informacija od oka do mozga.

U većini slučajeva, glaukom prvo pogađa periferni vid, ali takve simptome je u početku teško primijetiti. Zbog toga je ovo „podmukla“ bolest i odgovara opisu “tihog kradljivca”. Prije nego postanete svjesni svog stanja i bolesti, možete izgubiti veliki postotak vida. Ukoliko se ne liječi ili ne kontrolira, glaukom postepeno vodi ka sljepoći.

Kako se otkriva glaukom?

Tijekom rutinskih očnih pregleda, koristi se tonometar za mjerenje unutarnjeg očnog tlaka. Oko se anestezira kapima, a mala sonda se nježno prisloni na površinu oka. Ostali tonometri usmjere “balon” zraka na površinu oka da indirektno izmjere tlak u oku. Abnormalno visok tlak ukazuje na problem s količinom očne vodice koja se nalazi unutar oka. Dva su razloga za to: oko proizvodi previše očne vodice ili postoji problem sa odvodom očne vodice iz oka.

kako se otkriva glaukom, glaukom simptomiJoš jedan način otkrivanja i praćenja
glaukoma je korištenje instrumenata pomoću kojih se stvara slika optičkog živca. Postupak se ponavlja kasnije u liječenju da se ustanovi je li došlo do promjena na živcu, koje ukazuju na progresivnu štetu koju je glaukom stvorio. Alati koji se koriste u ovakvim slučajevima su laserska polarimetrija, optička koherentna tomografija (OCT) i konfokalna laserska oftalmoskopija.

Provjera vidnog polja je još jedan način praćenja glaukoma i njegovog utjecaja na optički živac. Uz pomoć ove pretrage se prati stvaraju li se u vidnom polju slijepe pjege. Tokom testiranja vidnog polja pacijent gleda ravno ispred sebe u aparat, te pritišće gumb svaki put kad primijeti treptajuće svjetlo u perifernom vidu. Ovakav test se može ponavljati u intervalima, a vaš doktor ustanovljava je li došlo do gubitka vida.

Aparati poput oftalmoskopa pomažu liječniku da pregleda unutarnje strukture oka te provjeri odvod očne vodice u oku. Ultrazvučna biomikroskopija se koristi za procjenu protoka očne vodice kroz unutarnje strukture oka. Gonioskopija je korištenje posebnih leća pomoću kojih liječnik pregledava unutarnje strukture oka koje kontroliraju odvod očne vodice.

S obzirom da se simptomi glaukoma pojavljuju tek kada je bolest uznapredovala, jedina prevencija od oštećenja vida je redovita oftalmološka kontrola oka.

>> Glaukom, povišeni očni tlak

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Andrija Ivčević napisao:

  Poštovanje,
  ja imam povišeni krvni tlak.Znači li da zato imam i očni?Da li se trebam zabrinut.
  Pozdrav

 2. Martina napisao:

  Andrija prema znanstvenim istraživanja nema direktne povezanosti između očnog i krvnog tlaka, tako da nemate brige. Pozdrav

 3. Nikola Hleb napisao:

  Poštovani
  Imam 30 godina,vid odličan.Dok sam u tamnom prostoru a vani je jaka svjetlost,sunčano-javlja se glavobolja ili bol u očima-nisam siguran.Javlja se osjećaj pritiska u glavi.Imam podočnjake.
  Ponekad se javlja bol na 2-3 dana,ponekad jednom mjesečno.
  Molim Vas za savjet.
  Unaprijed zahvaljujem
  lp

 4. suada napisao:

  Postovani meni je danas redjeno da ima tu glaukom i neznam sta cu dalje kako se to leci i kaki uma samo 12goduna svaki savet mi je potreban hvall svima.s gashi

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   glaukom se liječi s kapima koje će Vam prepisati oftalmolog. Ukoliko je glaukom otkriven na vrijeme i ukoliko se liječi, prognoza je dobra. Važno je pridržavati se terapije i raditi redovne kontrole.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. ivan breznjak napisao:

  Poštovani,
  s vremena na vrijeme događa mi se poremećaj vida. Pojavljuju mi se čudni blještavi krugovi i svjetlucanje dok gledam, također i kada zatvorim oči….ne mogu vid fokusirati u jednu točku i gotovo mi je nemoguće nešto pročitati… To sve traje nokoliko minuta (desetak), nakon toga me počinje boljeti glava u potiljku…
  Da li se ovdje radi o poremećaju krvnog tlaka ili je nešto drugo u pitanju..

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   riječ je najvjerojatnije o nekom neurološkom ili cirkulacijskom problemu. Svakako se posavjetujte s osobnim liječnikom o pretragama koje trebate učiniti. Napravite i oftalmološki pregled, no mislim da poremećaj nije do samoga oka.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 6. Palic napisao:

  Postovani na Desno oko vidim predobro ali na lijevo skroz slabo zamagleno.nemam niki bolova u oku

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   uzroci lošeg vida su brojni, ali ne treba nagađati već obavezno otiđite na pregled vida da se ustanovi uzrok.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Darija napisao:

  Poštovanje,
  unazad 2 godine mi se svakih 1-2mj. javlja iznenadna bol samo u jednom oku i crvenilo moja ljecnica smatra da je to konjuktivitis meni bas i ne jer je bol u oku ponekad takva da i sam pokret oka stvara bol i u drugom zdravom oku
  P.s.što Vi mislite?l.p.

 8. Nikola napisao:

  Lijep pozdrav. Ukratko, jučer su mi se na lijevom oku, koliko sam shvatio, počeli stvarati titrajuće pruge u obliku kruga. Krug je postajao sve veći, a unutar njega je bilo kao malo zatamnjeno. Vidio sam sve, ali kuda su prolazile te linije, slova npr nisam vidio pročitati. Trajalo je 10-15 min a onda je prestalo. 10 min nakon toga počela me jako boljeti glava u području čela, poput sinusne boli, uz laganu mučninu i slabost. To je trajalo nekih sat i pol.
  Inače, imam 31 god, i vidim tzv “leteće mušice” a negdje od 12.god, ako to išta ima veze s ovime. Naručio sam se na oftamološki pregled sutra. Hvala

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   simptomi koje navodite najviše upućuju na migrenoznu glavobolju, svakako uz oftalmološki pregled obavite i neurološki.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!