Pregled za glaukom – koje pretrage su obavezne?

Glaukom obično nema nikakvih simptoma sve dok ne dođe do značajnog gubitka vida. Iz tog razloga je nužno vršiti redovne kontrole vida, uključujući mjerenje očnog tlaka, kako bi se otkrili rani znakovi bolesti i očuvao vid. Saznajte koje pretrage uključuje pregled za glaukom.
0 Shares

Bez-kontaktna tonometrija

Pregled za glaukom obično započinje mjerenjem očnog tlaka. Danas se mjerenje očnog tlaka najčešće vrši metodom bez-kontaktne tonometrije.

Bez-kontaktni tonometar je uređaj koji mjeri očni tlak bez dodira oka, te stoga nije potrebno korištenje anestetika. Uređaj funkcionira na principu ispuhivanja zraka prema oku, te se mjeri otpor zraka od oka.

Druga pretraga koja se veže uz bez-kontaktnu tonometriju je pahimetrija, odnosno mjerenje debljine rožnice. Na temelju rezultata ove dvije pretrage, liječnik će izračunati točne vrijednosti očnog tlaka, te po potrebi izvršiti daljnju obradu. Obje pretrage su potpuno neinvazivne i bezbolne.

Aplanacijska tonometrija

Druga najčešća metoda mjerenja očnog tlaka je aplanacijska tonometrija. Ovaj tonometar je najčešće pričvršćen na slit-lampu (biomikroskop).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

S obzirom da kod ove pretrage dolazi do kontakta uređaja s okom, prije mjerenja liječnik će vam ukapati anestetik u oko. Kada kapi započnu djelovati, liječnik će vas zamoliti da široko otvorite oči i zagledate se u svjetlo, zatim će nježno dodirnuti površinu oka aplanacijskim tonometrom.

Aplanacijska tonometrija je bezbolna, kao i bez-kontaktna tonometrija. Najviše što možete osjetiti je da je tonometar dodirnuo vaše trepavice. Mjerenje je gotovo već za nekoliko sekundi.

Ostale pretrage

Uz mjerenje očnog tlaka, vrši se i provjera vidne oštrine, te po potrebi pregled očnog kuta (gonioskopija), optička koherentna tomografija (OCT) i pregled vidnog polja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zaključak

Glaukom je bolest oka koju je teško prepoznati bez samog pregleda oka. U većini slučajeva, glaukom prvo pogađa periferni vid, ali takve simptome glaukoma je u početku teško primijetiti. Zbog toga je ovo „podmukla“ bolest i odgovara opisu “tihog kradljivca vida”.

Prije nego postanete svjesni svog stanja i bolesti, možete izgubiti veliki postotak vida. Ukoliko se ne liječi ili ne kontrolira, glaukom postepeno vodi ka sljepoći.

Doc.dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovara na vaša pitanja o glaukomu:

Pročitajte sljedeće:

Glaukom, povišeni očni tlak – uzroci, simptomi i liječenje

Tekst objavljen 21/03/2018, posljednja izmjena 12/02/2021.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedam − 6 =

Back to top button