Pregled za glaukom – što očekivati?

pregled za glaukom, glaukom pregled

Glaukom obično nema nikakvih simptoma sve dok ne dođe do značajnog gubitka vida. Iz tog razloga je nužno vršiti redovne kontrole vida, uključujući mjerenje očnog tlaka, kako bi se otkrili rani znakovi bolesti i očuvao vid.

Pregled za glaukom obično započinje mjerenjem očnog tlaka. Danas se mjerenje očnog tlaka najčešće vrši metodom bez-kontaktne tonometrije. Bez-kontaktni tonometar je uređaj koji mjeri očni tlak bez dodira oka, te stoga nije potrebno korištenje anestetika. Uređaj funkcionira na principu ispuhivanja zraka prema oku, te se mjeri otpor zraka od oka. Druga pretraga koja se veže uz bez-kontaktnu tonometriju je pahimetrija, odnosno mjerenje debljine rožnice. Na temelju rezultata ove dvije pretrage, liječnik će izračunati točne vrijednosti očnog tlaka, te po potrebi izvršiti daljnju obradu. Obje pretrage su potpuno neinvazivne i bezbolne.

Druga najčešća metoda mjerenja očnog tlaka je aplanacijska tonometrija. Ovaj tonometar je najčešće pričvršćen na slit-lampu (biomikroskop). S obzirom da kod ove pretrage dolazi do kontakta uređaja s okom, prije mjerenja liječnik će vam ukapati anestetik u oko. Kada kapi započnu djelovati, liječnik će vas zamoliti da široko otvorite oči i zagledate se u svjetlo, zatim će nježno dodirnuti površinu oka aplanacijskim tonometrom.

Aplanacijska tonometrija je bezbolna kao i bez-kontaktna tonometrija. Najviše što možete osjetiti je da je tonometar dodirnuo vaše trepavice. Mjerenje je gotovo već za nekoliko sekundi.

Uz mjerenje očnog tlaka, vrši se i provjera vidne oštrine, te po potrebi pregled očnog kuta (gonioskopija), optička koherentna tomografija (OCT) i pregled vidnog polja.

Doc.dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovara na vaša pitanja o glaukomu:

Glaukom je bolest oka koju je teško prepoznati bez samog pregleda oka. U većini slučajeva, glaukom prvo pogađa periferni vid, ali takve simptome glaukoma je u početku teško primijetiti. Zbog toga je ovo „podmukla“ bolest i odgovara opisu “tihog kradljivca”. Prije nego postanete svjesni svog stanja i bolesti, možete izgubiti veliki postotak vida. Ukoliko se ne liječi ili ne kontrolira, glaukom postepeno vodi ka sljepoći.

Pročitajte više: Glaukom, povišeni očni tlak

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!