Okluzija središnje vene mrežnice

Mrežnica je sloj fotosenzibilnih stanica u stražnjem dijelu oka, koja se prehranjuje krvnim protokom. Ukoliko dođe do blokade žila u mrežnici dolazi do okluzije vene mrežnice.
0 Shares

Okluzija središnje vene mrežnice (retinalne vene) je začepljenje glavne žile mrežnice. Začepljenje uzrokuje da stjenke žila propuštaju krv, koja se skuplja u mrežnici. Kada se krv skuplja u makuli, vid postaje mutan.

Postoje dva tipa okluzije:

Ishemički tip okluzije – riječ je o manje ozbiljnom tipu, koji zahvaća većinu pacijenata.

Neishemički tip okluzije – je ozbiljnija varijanta okluzije vene, koja dovodi do raznih komplikacija, značajnog gubitka vida i eventualno gubitka oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Simptomi okluzije

Najčešći simptom je gubitak vida ili zamućenje vida u jednom oku. Gubitak vida ili zamućenje je bezbolno i može se dogoditi iznenada, te se pogoršati tijekom nekoliko sati. Ponekad dolazi do naglog trajnog gubitka vida.

“Plutajuće čestice” u vidnom polju su još jedan od simptoma. Kada krvne žile mrežnice ne funkcioniraju ispravno dolazi do stvaranja novih, krhkih žila koje mogu krvariti u staklastom tijelu (tekućina koja ispunjava središte oka). Krv stvara nakupine u staklastom tijelu, koje se u vidnom polju prikazuju kao tamne mrlje ili “plutajuće čestice“.

U nekim slučajevima, okluzija središnje vene uzrokuje bolan pritisak u oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ishemička okluzija može uzrokovati neovaskularni glaukom. Ovaj tip glaukoma nastaje kada abnormalne krvne žile rastu unutar oka, uzrokujući rast očnog tlaka. Neovaskularni glaukom je ozbiljno stanje koje može uzrokovati bol u oku i teži gubitak vida.

Tko ima veći rizik od nastanka okluzije vene?

Okluzija središnje vene mrežnice je povezana sa starenjem i obično se dijagnosticira kod osoba od 50 godina i starijih. Visok krvni tlak i dijabetes su također povezani s okluzijom. Osobe s glaukomom i/ili visokim očnim tlakom također su pod rizikom od nastanka očne okluzije.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 + 18 =

Back to top button