Operacija glaukoma: trabekulektomija

operacija glaukoma, glaukom operacija

Kad se glaukom više ne može držati pod kontrolom lijekovima ili laserskim operativnim zahvatima, rješenje se može naći u obliku operacije zvane trabekulektomija.

Trabekulektomija je jedna od najčešćih operacija glaukoma, i izvodi se kad kapi za oči ili laserska operacija više nisu dovoljni za smanjenje očnog tlaka.

Kako se izvodi trabekulektomija?

Za vrijeme operacije, oftalmolog će odstraniti komadić tkiva iz drenažnog kanalića u kutu vašeg oka, na mjestu gdje se spajaju rožnica i šarenica. Ta nova drenažna pukotina stvara put kojim tekućina može isticati iz oka. Tekućina prolazi ispod bjeloočnice i formira se u mjehurić, odnosno zadebljanje ispod gornjeg kapka, gdje se zatim reapsorbira.

>> Koji su simptomi i kako se otkriva glaukom?

Što nakon operacije glaukoma?

Nakon trabekulektomije možete osjećati blagu neugodu ili privid “pijeska u oku”. Period oporavka traje između šest i osam tjedana a vaš oftalmolog će više puta pregledati oko i provjeriti očni tlak. Ako tlak nije dovoljno nizak, postoji mogućnost da se drenažni kanalić suzio. U tom slučaju se može intervenirati laserom, kako bi se osigurao bolji protok tekućine. Uspjeh operacije ovisi najvećim dijelom o vašim sposobnostima zacjeljivanja.

Za vrijeme oporavka važno je zapamtiti:

  • Vaš oftalmolog će vam preporučiti da u prvim tjednima nakon operacije spavate s štitnikom preko oka.
  • Uputiti će vas da koristite antibiotske i steroidne kapi za oči kako biste spriječili stvaranje infekcije i ubrzali zacjeljivanje.
  • Izbjegavajte naprezanje nakon operacije, jer se time povećava očni tlak.
  • Izbjegavajte naporne aktivnosti prvih par tjedana nakon zahvata.

glaukom operacija, operacija glaukoma

Koje su moguće komplikacije?

Neuspješan zahvat: Jedna od mogućih komplikacija je nedovoljno smanjenje očnog tlaka. Postotak uspješnosti kod trabekulektomije iznosi 65-70%. Pacijenti kod kojih ne dođe do 100%-tnog uspjeha ipak osjećaju znatno smanjenje očnog tlaka, ali i dalje moraju koristiti kapi za oči. Operacija glaukoma se može ponavljati, no sekundarna operacija ima manji postotak uspješnosti od primarne.

Hipotonija: Hipotonija je stanje preniskog očnog tlaka. Nizak očni tlak nije zdrav i može dovesti do koroidalne efuzije i odvajanja mrežnice.

Infekcija: Infekcija uvijek predstavlja potencijalni problem, zbog vrlo male debljine tkiva. Vaš oftalmolog će vam prepisati antibiotske kapi kako bi se spriječio nastanak infekcije. Uvijek nosite naočale za vrijeme plivanja i smanjite vrijeme nošenja kontaktnih leća. Ako nakon operacije osjetite bol u oku, crvenilo, zamućen vid, ili isticanje tekućine, odmah se obratite svojem oftalmologu.

>> Glaukom, povišeni očni tlak

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!