Tipovi i simptomi glaukoma

vrste glaukoma, glaukom vrste, glaukom tipovi

Glaukom je grupa bolesti koja pogađa očni živac i može završiti nepovratnim gubitkom vida. Različiti tipovi ili vrste glaukoma predstavljaju različite simptome, a ponekad se glaukom pojavljuje bez simptoma, osobito kod glaukoma otvorenog kuta, koji je zapravo najčešći tip bolesti.

Postoji pet glavnih tipova glaukoma. To su:

Glaukom otvorenog kuta

Glaukom otvorenog kuta (kronični) nema znakova ili simptoma osim postupnog gubitka vida. Glavni uzrok nastanka ovog tipa glaukoma je snižen protok očne vodice kroz drenažne kanale prednje očne komore. Takav gubitak vida je obično jako spor, te dolazi do nepopravljive štete prije nego se pojave ostali simptomi glaukoma. Ovo je najčešći oblik bolesti.

Glaukom zatvorenog (uskog) kuta

Ukoliko je protok očne vodice iznenada blokiran, brzo nakupljanje tekućine može uzrokovati ozbiljan, brz i bolan porast očnog tlaka. Glaukom zatvorenog kuta (akutni) je izvanredno stanje i potrebno je odmah kontaktirati liječnika ukoliko osjećate mučninu, teže bolove i zamućen vid.

Kongenitalni glaukom

Djeca rođena s kongenitalnim glaukomom imaju defekt kuta očne komore, što usporava ili sprječava normalnu drenažu očne tekućine. Simptomi ove vrste glaukoma su zamućene oči, obilno suzenje ili osjetljivost na svjetlo. Kongenitalni glaukom može biti nasljedan.

Sekundarni glaukom

Sekundarni glaukom je često nuspojava ozljede ili drugog stanja oka, npr. očne mrene, dijabetesa ili tumora oka. Lijekovi, kao što su kortikosteroidi, mogu uzrokovati nastanak ovog tipa glaukoma. Također operacije oka mogu izazvati sekundarnu glaukom, ali rjeđe.

Normotenzijski glaukom

U nekim slučajevima, osobe s normalnim vrijednostima očnog tlaka imaju oštećen očni živac. Uzrok ovakvog stanja nije poznat, međutim ekstremna osjetljivost ili nedostatak protoka krvi do očnog živca su glavni faktori razvoja ove vrste glaukoma.

Glaukom vrste, vrste glaukoma, tipovi glaukoma

Simptomi glaukoma:

Iako se neki tipovi glaukoma pojavljuju bez simptoma, određeni simptomi traže hitnu liječničku pomoć:

 • gubitak perifernog vida (ovo je obično prvi znak gubitka vida, uzrokovanog glaukomom)
 • aureole oko svjetla (ukoliko vidite krugove duginih boja oko izvora svjetla ili imate pojačanu osjetljivost na svjetlo to može biti znak glaukoma)
 • gubitak vida, ukoliko se dogodi odjednom
 • crvenilo oka popraćeno s boli može biti znak ozljede, infekcije ili akutnog glaukoma
 • zamućeno oko (mutna rožnica je obično znak glaukoma u djetinjstvu)
 • mučnina ili povraćanje i bol u oku
 • bol oka i glave je čest simptom glaukoma zatvorenog kuta
 • suženje vidnog polja (tunelski vid), gubitak vida oko rubova vidnog polja
Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. salih napisao:

  Poštovanje i pozdrav iz Sarajeva.
  Ja već 20 godina lijećim glaukoma simplex,sa kapima timolol maleat 12 godina,a ondasu mi dodali i azopt 5 godina,a od prije 3 godine kombinujem timolol i xalatan.Uglavnom pritisak mi je tu negdje između 16 i 21 kako kad.Pšto mi se je poćela razvijati i mrena na lijevom oku više i korigujem je sa staklom minus 0.75,na tom oku sam dobio i drugi vid,mislim radi razvoja miopije sad na to oko mogu lijepo da čitam i bez naočala.Imam dva pitanja prvo da li su kapi xalatan kontraindikacija za operaciju mrene i drugo pitanje da li mi ta mrena može povečati pritisak.Samo da napomenem da sam star 81 godinu i da i pored glaukoma od 20 godina nisam izgubio periferni vid,a ni kolorni,a na oct testu se pokazalo da su mi očni živci dobri na obadva oka.

 2. Nika napisao:

  Postovani, imam ucestalo “titranje” donjeg desnog kapka. Ono nekad prestane, nekada se ponovo javi, najizrazenije je nakon stiskanja ociju, odnosno kada grubo zazmurim pa otvorim oci. Tada zaigra. Uz to, cesto osecam, u oba oka, povremeno peckanje, odnosno osecaj kao da je nesto unutra a nije. Danas je pocelo da me bolucka levo oko. Za dva dana idem kod neurologa na zakazan pregled a otici cu i kod ocnog lekara, ali me zanima sta bi moglo da bude u pitanju. Imala sam glavobolje koje su se smirile, difuznog tipa duz cele glave. Duze godina sam kratkovida, imam 23 godine. Hvala puno.

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   titranje kapka obično nema veze s očima već sa stresom. Osjećaj peckanja u očima može biti povezan sa suhim oko ili s očnim alergijama. Neurolog i oftalmolog će vam reći više.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Snježana napisao:

  Poštovani,
  imam 52 god, jučer sam bila na svom prvom oftalmološkom pregledu i očni tlak mi iznosi 22.
  Na nalazu piše dg Glaucoma in obs.oc.utq te sam upućena na snimanje vidnog polja i na kontrolu u kabinetu za glaukom, za koje sam naručena tek krajem siječnja 2017.
  Na kompjutoru radim 27 godina.
  Budući da sam jučer bila zatečena dijagnozom pa nisam puno pitala, lijepo Vas molim da mi pojasnite moj slučaj i da li nešto sada poduzeti ili čekati siječanj.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   vaš očni tlak je graničan i zbog toga je izražena sumnja na glaukom. Tek nakon pretrage očne pozadine i vidnog polja će se sa sigurnošću moći potvrditi da li imate glaukom.

   Kada se jednom utvrdi prisutnost glaukoma, terapija je doživotna, iz tog razloga se dijagnoza ne daje olako. Iako siječanj nije daleko, ukoliko ste u mogućnosti obavite pregled i prije.

   Više o glaukomu pročitajte u članku: https://www.optometrija.net/bolesti-oka/glaukom-poviseni-ocni-tlak/

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Adem napisao:

  Pozdrav neki dan sam otisao ocnom i to sasvim slucajno,dok sam radio na poslu komad zeljeza me udario u arkadu i mala je posjekotina bila,al sam otisao do hitne da mi to ociste da nebi neku zarazu dobio. Imao sam od udara neku prolaznu maglicu al to je od udara bilo.
  Kad sam otisao ocnom ona mi je mjerila tlak oka koji je bio 23. a drugi 24.
  U papiru pise glaucom in obs!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   potrebno bi bilo napraviti dodatne pretrage da se utvrdi da li doista imate povišeni očni tlak i glaukom. Pridržavajte se uputa vašeg oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!