Glaukom kod djece

Glaukom kod djece, glaukom u djece, glaukom kod beba

Na spomen riječi “glaukom”, većina ljudi prvo pomisli na starije osobe. Iznenađuje podatak da su djeca i dojenčad također podložni toj bolesti koju karakterizira visoki očni tlak. Takav pritisak može uzrokovati oštećenje očnog živca, gubitak vida, a u nekim slučajevima i sljepoću. Glaukom se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi.

Postoji više vrsta glaukoma kod djece, ovisno o dobi nastanka bolesti. Kongenitalni glaukom je prisutan već u trenutku rođenja djeteta, dok se infantilni glaukom javlja oko djetetove prve ili druge godine života. Nakon treće godine života, takav glaukom se naziva juvenilni glaukom.

Zašto se kod neke djece javlja glaukom?

U većini slučajeva dječjeg glaukoma, kanalić koji bi trebao odvoditi tekućinu iz oka se nije pravilno razvio. To dovodi do povećanja pritiska unutar oka i oštećenja očnog živca. Ako je dijete inače zdravo, ovo stanje se naziva primarni glaukom. U slučaju postojećih simptoma ili stanja poput Axenfeld-Riegerovog sindroma, Sturge-Weberova sindroma i neurofibromatoze, takav glaukom se naziva sekundarnim. U nekim od tih stanja kanalić za odvodnju tekućine iz oka se nije razvio, ili je deformiran, čime se ograničava količina tekućine koju je moguće odstraniti iz oka. Kod neke djece se sekundarni glaukom razvije nakon tretiranja drugih problema, poput juvenilnog reumatoidnog artritisa ili sive mrene.

Glaukom kod beba

Znakovi i simptomi dječjeg glaukoma

  • Pretjerano suzenje
  • Osjetljivost na svjetlo
  • Povećana i zamućena rožnica
  • Velike oči
  • Crvenilo oka

Kod vrlo male djece se često javlja stanje koje se naziva buftalmus. Zbog veće elastičnosti tkiva oka, s povećanjem pritiska dolazi do povećanja samog oka te oticanja i zamućenja rožnice.

Liječenje glaukoma kod djece

Liječenje dječjeg glaukoma se razlikuje od liječenja kod odraslih, kojima se prvenstveno prepisuju kapi za oči koje smanjuju očni pritisak. Kod djece je operacija najčešće prvi odabir, kako bi se korigirale fizičke abnormalnosti koje spriječavaju pravilno odstranjivanje tekućine iz oka.

Nakon uspješnog smanjenja očnog tlaka, pedijatar određuje daljnji nastavak liječenja. Djeca s glaukomom su često kratkovidna, pa su im potrebne naočale. Također može biti prisutna slabovidnost ili strabizam. Važna je rana dijagnoza bolesti, jer sekundarni problemi također mogu dovesti do gubitka vida.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!